r
CD REVIEWS:

2020 - 2019 - 2018 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006

 
1349 The Infernal Pathway
De Noorse black metal band 1349 timmert sinds 1997 aan de weg en bracht tot op heden zes volledige albums uit. De band, die in een min of meer stabiele samenstelling haar gruwelen over de aardbol strooit, koos voor de naam nadat in dat jaartal de pest uitbrak in Noorwegen en de zogenaamde “Black Death” deed 2/3 van de Noorse populatie van de aardbol verdwijnen.


Meer Lezen
 
5Rand Dark Mother
Pas in september komt dit album uit, dus het is nog even wachten voor de fans. Maar ‘Dark Mother’ belooft veel. Het is het 2e studioalbum van de Italiaanse band 5Rand en is geproduceerd in samenwerking met niemand minder dan Marco Mastrobuono (Fleshgod Apocalypse, Hour of Penance), waarna het master werk nog even gedaan werd door niemand minder dan Jens Bogren (Kreator, Katatonia, Amorphis). Geen kleine namen dus. Het is dan ook een veelzijdige band, die melodie weet te combineren met zware agressieve riffs.

Meer Lezen
 
Abbath Outstrider
Abbath Doom Occulta (Olve Eikemo) verliet de black metal band Immortal en ging startte in 2015 de band Abbath. In 2016 verscheen het gelijknamige album ‘Abbath’, een album dat niet al te best ontvangen werd. Na inmiddels de volledige band te hebben vervangen werd er aan nieuw materiaal gewerkt, het resultaat ‘Outstrider’ is op 5 juli via Season Of Mist verschenen.


Meer Lezen
 
Aegrus In Manus Satanas
Aegrus is een Finse black metal band ontstaan in 2005. Na een EP en wat demo’s verscheen in 2015 het debuutalbum ‘Devotion for the Devil’. In 2017 werd er getekend bij Saturnal Records en verscheen de opvolger ‘Thy Numinous Darkness’ en op 11 oktober verschijnt ‘In Manus Satanas’ via datzelfde label.Meer Lezen
 
Aenimus Dreamcatcher
De San Fransisco Bay Area is vooral bekend door de vele thrash metal bands afkomstig uit de regio. Sinds 2011 bestaat er daar een band genaamd Aenimus met een geheel andere insteek in metal. Onder de noemer progressieve extreme metal bracht de band in 2013 het debuut album ‘Transcend Reality’ en baarde daarmee zoveel opzien dat Nuclear Blast Records op 22 februari de opvolger ‘Dreamcatcher’ uitbrengt.


Meer Lezen
 
Akrotheism The Law of Seven Deaths
In de categorie ‘je kent het niet maar een mens moet wat’ zei ik ja tegen deze plaat om te recenseren. Na metal-archives raadplegen was ik nog niet heel veel verder. Akrotheism komt uit Griekenland, heeft 1 andere langspeler en twee splits uit en deelt verder geen enkel bandlid, oud of nieuw, met ook maar iets van een enigszins bekende band. Wel zitten ze bij Osmose Records, wat dan weer iets meer zegt over hun kunde.


Meer Lezen
 
Albez Duz Enigmatic Rites
Albez Duz is een Duitse doom / gothic metal band opstaan in 2006. Het gelijknamige debuut verscheen in 2009 in eigen beheer waarna er voor de opvolger ‘The Coming of Mictlan’ in Iron Bonehead een label gevonden werd. Sinds 2016 staat Albez Duz onder contract bij het Franse Listenable Records en na ‘Wings of Tzinacan’ in 2016 verschijnt op 26 april het vierde album ‘Enigmatic Rites’ via datzelfde label.


Meer Lezen
 
Alpha Wolf Fault
Na de release van hun eerste studio album ‘Mono’ in 2017 werd het stil rond de Australische formatie Alpha Wolf. Het was dan ook een rumoerige tijd waarin de nodige wissels plaatsvonden. In 2018 vonden de laatste wissels plaats. Lead vocalist Aidan Ellaz werd vervangen voor Lochie Keogh, ook werd Mitch Fogarty toegevoegd aan de band op de drums. Nu zijn ze terug, klaar voor de herstart met hun EP release ‘Fault’.


Meer Lezen
 
Alcoholocaust Necro Apocalipse Bestial
Het Portugese Alcoholocaust is ontstaan in 2005 en bracht tussen 2006 en 2012 een drietal demo’s uit. Alcoholocaust is een thrash metal band, daar waar de band zelf spreekt over Satanische thrash alcoholische metal. De tijd is rijp voor de debuut plaat van Alcoholocaust en ‘Necro Apocalipse Bestial’ verschijnt op 5 september via Helldprod Records.Meer Lezen
 
Amon Amarth Berserker
Een nieuwe plaat van Amon Amarth is altijd iets om naar uit te kijken, zeker voor de echte fans van deze band. Met hun 11e album zet de band echter een iets andere toon in, namelijk eentje die geschikter is voor een groter publiek. Zanger Johan Hegg brult nog steeds de longen uit z’n lijf, maar de muziek is een stuk minder ruw en klinkt wat gladder en melodieuzer dan voorheen.


Meer Lezen
 
Angel Witch Angel of Light
Het Engelse Angel Witch bracht in 1980 het geweldige gelijknamige debuut album, een album dat nog steeds hoog aan geschreven staat bij velen. In het vervolg wist de band, als zo veel tijdgenoten, niet in de buurt te komen van het debuut en raakte de band van de radar. Kevin Heybourne blijft het proberen, en soms met succes. Het in 2012 verschenen ‘As Above, So Below’ kreeg voorzichtig de handen op elkaar.


Meer Lezen
 
Annihilator Ballistic, Sadistic
Het Canadese Annihilator brengt al technische thrash metal albums sinds 1984. Met name de eerste twee platen, ‘Alice in Hell’ en ‘Never, Neverland’, zijn voor velen klassiekers. De band rond gitarist /zanger Jeff Waters kondigde onlangs het 17de stadui album aan en brengt dit album met de stelling: “Aggressive, Back-To-Roots Album”. De interesse van een beetje liefhebber is dan direct gewekt, het nieuwe album ‘Ballistic, Sadistic’ verschijnt op 24 januari via Silver Lining Music.

Meer Lezen
 
Antropomorphia Merciless Savagery
Het Tilburgse Antropomorphia is ontstaan in 1989, oorspronkelijk als Dethroned Empire, en vanaf 1990 onder de huidige naam. Na de EP ’Necromantic Love Songs’ in 1993 verscheen de debuutplaat ‘Pure’ in 1998 en een jaar later was de koek op en viel de band uiteen. In 2009 kwam het gezelschap weer bijeen en werd er getekend bij het gerenommeerde Metal Blade Records en op 5 april is het nieuwe album ‘Merciless Savagery’ verschenen.

Meer Lezen
 
Any Given Day Overpower
Dat we met het Duitse Any Given Day rekening moesten houden werd al snel duidelijk in 2014 toen zij hun debuut album ‘My Longest Way Home’ uitbrachten. Optredens met grote namen als Caliban en Sonic Syndicate volgde. In 2016 brachten zij hun tweede album ‘Everlasting’ uit, wat hun nog meer succes bracht. Ondertussen zijn ze een gevestigde naam binnen de metalcore scène. Eens kijken of ze deze status weten vast te houden met de release van hun derde album ‘Overpower’.

Meer Lezen
 
Arrival Of Autumn Harbinger
Wanneer je opgroeit in een gehucht waar het 6 maanden winter is je binnen de eerste 300 mijl geen luchthaven in de buurt hebt, is het überhaupt al een wonder dat je ooit de buiten wereld weet te bereiken. Om niet te vervallen in destructieve gewoontes zoals je zou kunnen verwachten met 6 maanden winter (en dan niet -5 maar WINTER zoals in Canada!) storten de mannen van Arrival Of Autumn zich volledig in de muziek.

Meer Lezen
 
Asagraum Dawn of Infinite Fire
e Nederlandse black metal band Asagraum is ontstaan in 2015. De band, geformeerd door Hanna “Obscura” van den Berg (Draugur, Wolvenbloed), bracht met de voormalige drumster Trish Kolsvart het debuut album ‘Potestas Magicum Diaboli’ uit. Sinds 2017 is Amber de Buijzer (ex-Sisters of Suffocation) verantwoordelijk voor de drums en met haar werd het album ‘Dawn of Infinite Fire’ opgenomen dat op 13 september verschijnt via Edged Circle Productions.

Meer Lezen
 
Ashen Horde Fallen Cathedrals
Ashen Horde is een progressieve black / death metal band uit het Amerikaanse Hollywood. De band is oorspronkelijk gestart als een one-man project van Trevor Portz in 2013 maar vanaf 2017 werd er versterking gevonden in vocalist Stevie Boiser. Op 22 maart verschijnt het derde album ‘Fallen Cathedrals’ via Rockshots Records.Meer Lezen
 
Atmoran Omen
Het is en blijft altijd maar weer de vraag waarmee Headbangers Records, Big Bad Wolf Records en Formula.For.Failure nu weer mee aan komen, want er geen lijn te bekennen in de releases die zij uitbrengen. Soms is het een re-release van een vergeten underground klassieker, dan komt er weer een gruizig black metal CD’tje uit en vervolgens thrashen ze de plaque van je rotte gebit. Dat grote onbekende van wat er uit de hoge hoed wordt getoverd, dat heeft dan eigenlijk ook wel weer z’n charmes.

Meer Lezen
 
Avatarium The Fire I Long Fore
Met ‘The Fire I Long Fore’ hebben we alweer het vierde album van het uiterst begaafde, door Leif Edling indertijd opgerichte Zweedse doom-metal gezelschap Avatarium te pakken. Edling is vanaf de grandioze voorganger ‘Hurricanes and Halos’ echter nog slechts achter de schermen aanwezig (ook hier schreef hij aan 3 nummers mee) maar dat mocht toen de pret en kwaliteit ook niet drukken.


Meer Lezen
 
Bæst Venenum
De Deense death metal band Bæst is ontstaan in 2015. Na een demo en een EP (‘Marie Magdalene’) te hebben uitgebracht werd de band opgepikt door Century Media Records en verscheen in 2018 het debuut album ‘Danse Macabre’. Nu, dertien maanden later, verschijnt op 13 september de opvolger ‘Venenum’, opnieuw via Century Media Records.Meer Lezen
 
Батюшка Панихида
Na de hype die ontstond na de release van het debuut album ‘Litourgiya’ viel Batushka uiteen in twee kampen. Beide heren, Krzysztof Drabikowski en Bartłomiej Krysiuk, verklaarden dat ze elkaar de band uitgezet hadden met het resultaat dat er nu twee bands Batushka zijn. Krzysztof Drabikowski is de eerste van de twee met een nieuwe release en het album ‘Панихида’ (herdenking) verscheen op 26 mei in eigen beheer.

Meer Lezen
 
Batushka Hospodi
Na de release van de debuutplaat ‘Litourgiya’ in 2015 ontstond een hype rond de Poolse black metal Batushka. In 2018 claimde beide bandleden, Krzysztof Drabikowski en Bartłomiej Krysiuk, elkaar uit de band getrapt te hebben en waren daar twee bands. In mei verscheen het album ‘Панихида’ van Drabikowski in eigen beheer en nu, twee maanden later komt Krysiuk met ‘Hospodi’, een album dat verscheen via Metal Blade Records.

Meer Lezen
 
Battle Beast No More Hollywood Endings
Het Finse Battle Beast laat weer eens van zich horen want binnenkort verschijnt het vijfde album van de uit Helsinki afkomstige power metal band. De band is ontstaan in 2005 en na het debuut ‘Steel’ uit 2011 ging het opwaarts met de band. ‘No More Hollywood Endings’ verschijnt op 22 maart en is het vierde album via Nuclear Blast Records.Meer Lezen
 
Beaten To Death Beaten To Death
Beaten To Death wordt in de ‘Encyclopaedia Metallum’ geafficheerd als een “progressive / avant garde grindcore” collectief. Toen ik dat las kon ik mijn fiere opgepoetste stijve staander meteen opbergen want dit deed me zonder enige vorm van weemoed terugdenken aan het ellendige geram op ‘Guts Of A Virgin’ (1991) van PainKiller of ‘Old Lady Drivers’ (1988) van O.L.D. Zo zie je maar weer dat echt niet alles wat Earache vroeger uitbracht plotsklaps veranderde in blinkend goud.

Meer Lezen
 
Biff Byford School of Hard Knocks
Biff Byford kennen we allemaal als de frontman van de NWOHM / heavy metal band Saxon. Met Saxon bracht de zanger sinds 1978 maar liefst 24 studio albums en nog steeds is de honger niet gestild. Op 21 februari komt de eerste solo plaat van Biff Byford uit, deze draagt de naam ‘School of Hard Knocks’ en verschijnt via Silver Lining Music.Meer Lezen
 
Black Cilice Transfixiation of Spirits
Black Cilice blijft een enigma. Deze eenmansband (denk ik) brengt al ongeveer 10 jaar ongepolijste black metal vanuit Portugal uit. En als ik ongepolijst schrijf bedoel ik ook ongepolijst. Het is schakelen tussen blastbeats en trage sfeervolle passages. Het klinkt alsof het in een gedompte grot is opgenomen achter een gordijn. Dit zijn niet de meest positieve kwalificaties, maar… als deze muziek je eenmaal te pakken heeft laat het je niet meer los.

Meer Lezen
 
Black Star Riders Another State Of Grace
De Black Star Riders zijn terug met een nieuw album. Nadat frontman Ricky Warwick en gitarist Scott Gorham wat zomerse festivals deden met Thin Lizzy is het nu weer tijd de pijlen te richten op het project Black Star Riders. Het vierde album van de hardrockers, ‘Another State Of Grace’, verschijnt op 6 september via Nuclear Blast Records.Meer Lezen
 
Bloodfeast Chopped, Sliced And Diced
Blood Feast bestaat al sinds 1986, eigenlijk al sinds 1985 maar toen nog onder de naam Bloodlust, en laat middels de mini cd ‘Chopped, Sliced And Diced' weer van zich horen. De band die in 1991 ophield te bestaan en sinds 2007 weer actief bezig is, speelt thrash metal van de bovenste plank.Meer Lezen
 
Blood Eagle To Ride In Blood & Bathe In Greed II
Blood Eagle is een Deense death metal band ontstaan in 2010. De band, bestaande uit ex-leden van o.a. HateSphere, Volbeat en Mercenary, bracht in 2013 de EP ‘Kill Your Tyrants’ en brengt dit najaar een trilogie aan EP’s onder de naam ‘To Ride In Blood & Bathe In Greed’. Deel 1 verscheen in september, deel 2 verscheen 18 oktober via Nuclear Blast Records.


Meer Lezen
 
Blood Incantation Hidden History of the Human Race
Als er een relatie zou zijn tussen artwork en muzikale kwaliteit, dan zou dit echt een zeer matige plaat van Blood Incantation zijn. Want mijn god, ik heb een partij lelijke hoezen gezien maar deze komt wel met stip de top tien binnen. Een onleesbaar groen logo met een mislukte alien met wat moleculen op de achtergrond. Blijkbaar is het ontworpen aan de hand van Bruce Pennington, een bekende sci-fi artiest.


Meer Lezen
 
Bodyfarm Dreadlord
Ondergetekende was bijzonder benieuwd naar het nieuwe album van Bodyfarm maar bij het beluisteren van deze plaat kreeg deze toch een dubbel gevoel. Mede oprichter Thomas Wouters heeft immers de release niet meer mogen meemaken en dat is natuurlijk diep triest. De plaat ‘Dreadlord’ verschijnt op 27 september via No Dust Records en wordt op 28 september gepresenteerd op het tweede Metal Experience Fest in de Gebr. de Nobel te Leiden.

Meer Lezen
 
Bölzer Lese Majesty
Het Zwitserse Bölzer bracht na twee EP’s, ‘Aura’ en ’Soma’, in 2016 het langverwachte debuut album ‘Hero’ uit. Het album van het duo Fabian Wyrsch (drums) en Okoi Thierry Jones (gitaar / zang) dook onmiddellijk op in de jaarlijstjes. Het vervolg op het debuut van de black / death metal band is wederom een EP, ‘Lese Majesty’ verschijnt op 15 november via Lightning & Sons.


Meer Lezen
 
Bonded Rest In Violence
Bonded is een thrash metal band uit het Duitse Ruhrgebied. De band is opgericht door twee metal veteranen met hun roots bij o.a. Sodom. Drummer Markus "Makka" Freiwald en gitarist Bernd “Bernemann” Kost waren er nog niet klaar mee na hun vertrek bij Sodom, met Chris Tsitsis (ex-Suicidal Angels, Destroy Them) als tweede gitarist, Marc Hauschild op bas en zanger Ingo Bajonczak ontstond Bonded. Op 17 januari verschijnt het debuut album ‘Rest In Violence’ via Century Media Records.

Meer Lezen
 
Borknagar True North
De progressieve viking / folk / black metal band Borknagar bestaat sinds 1995. De band bracht in die periode maar liefst 10 albums uit waarbij de muziek flink evolueerde en rauwe randje meer en meer verloor. Je houdt er van of niet, maar wanneer het in 2014 verschenen album ‘Winter Thrice’ een opmaat is voor de nieuwe plaat houd ik me aanbevolen. ‘True North’ verschijnt op 27 september via Century Media Records.


Meer Lezen
 
Bruut Bloodmoon
Het Tilburgse Bruut is ontstaan in 2017. Het initiatief komt van Corinne van den Brand (Acrostichon, Razend, The Covering) die in Joris van Iersel (drums) en Albert de Bruijn (gitaar) haar kompanen vond. Eerste wapenfeit van het trio verscheen in april dit jaar, een 7" vinyl in oplage van 300 stuks, luisterend naar de naam ‘Bloodmoon’.Meer Lezen
 
Burning Rain Face The Music
Burning Rain is bepaald geen nieuwe band voor wie dat mocht denken, het debuut dateert al van 1999 en ‘Face The Music’ is het vierde album van deze band. Het zijn ook geen onbekenden uit de scene, de band is namelijk in 1998 opgericht door gitarist Doug Aldrich (o.a. Whitesnake, the Dead Daisies) en zanger Keith St.John (Montrose, Kingdom Come).Meer Lezen
 
Burning Witches Wings of Steel
Het van oorsprong Zwitserse Burning Witches bracht in 2017 een heerlijk heavy metal debuutalbum uit. Een jaar later verscheen opvolger ‘Hexenhammer’ via Nuclear Blast Records, Inmiddels is de band aan het werk aan een nieuw album en om de band, met gewijzigde line-up onder de aandacht te houden verschijnt op 6 december de EP ‘Wings of Steel’.Meer Lezen
 
Candlemass The Door to Doom
De Zweedse doom metal band rond bassist Leif Edling, Candlemass, behoeft geen introductie. De band, ontstaan in 1984 uit de asresten van Nemesis, is terug met een nieuw album. Op zich is een nieuwe plaat niet verwonderlijk, maar niet alleen de epische doom metal band is terug. De band heeft eindelijk zanger Johan Längquist weten te strikken, de man die de vocalen opnam voor ‘Epicus Doomicus Metallicus’.


Meer Lezen
 
Cantique Lépreux Paysages Polaires
Het driekoppige Cantique Lépreux, afkomstig uit Canada, is een vrij jonge band binnen het genre. ‘Paysages Polaires’ is hun tweede album en net zoals met ‘Cendres Célestes’ laten de heren ons middel een ijzige soundscape kennis maken met de atmospherische black metal uit Canada waarin de ijskoude wildernis een terugkerend thema is voor de meeste bands uit hun land.


Meer Lezen
 
Cattle Decapitation Death Atlas
Ooit begonnen als grindcore band, heeft Cattle Decapitation uit San Diego (USA) een ware evolutie doorgaan en brengt het hedendaags een mengelmoes van diverse stijlen met de nadruk op death metal. Sinds 2009, met het uitkomen van het brute 'The Harvest Floor’, is deze lijn duidelijk hoorbaar. In 2015 werd 'The Anthropocene Extinction' uitgebracht en deze epische plaat sloeg in als een bom.


Meer Lezen
 
Children of Bodom Hexed
Het Finse Children of Bodom bestaat officieel sinds 1997 maar is actief sinds 1993 onder de naam Inearthed, een naam waar afstand van werd gedaan omdat er een betere deal te tekenen was bij een groter label. Sinds 1997 is de band begonnen aan een opmars en verschenen er inmiddels negen albums, eerst via het gerenommeerde Sphinefarm Records, en op 8 maart verscheen het tiende album via Nuclear Blast Records, ‘Hexed’.

Meer Lezen
 
Cleric Serpent Psalms
Cleric is een death metal band uit Dallas,Texas ontstaan in 2007. In 2008 verscheen er een split om er vervolgens een jaar later de stekker uit te trekken. In 2011 vond er een hereniging plaats die resulteerde in de debuutplaat ‘Gratum Inferno’ in 2013. Na wat line-up wisselingen werd er gewerkt aan de opvolger ‘Serpent Psalms’ welke op 25 oktober verschijnt via Raw Skull Recordz.


Meer Lezen
 
Cloak The Burning Dawn
Genres en sub genres in de metal wereld komen op als …. De drang om bands in een hokje te stoppen is groot, waar het voornaamste uiteindelijk de muziek is. Zo geldt dit ook voor het Amerikaanse Cloak die, volgens “kenners”, in het hokje ‘Blackened Death Rock’ belandt. De band Cloak is ontstaan in 2013 en is afkomstig uit Atlanta, Georgia. Na een EP in 2016 tekende de band bij Season of Mist en in 2017 verscheen het debuut album ‘To Venomous Depths’.

Meer Lezen
 
Cro-Mags Don't Give In
Cro-Mags is terug van weggeweest. Was de band in 2018 al te aanschouwen in het Haarlemse Patronaat, op 2 augustus verschijnt er weer nieuw werk van de legendarische hardcore band. Voor de goede orde gaat het hier om de versie rond Harley Flanagan en de EP ‘Don't Give In’ verschijnt op 2 augustus op 7” vinyl via Arising Empire/Warner, nadat deze eerder eind juni al digitaal uitgebracht was.


Meer Lezen
 
Deadbird III: The Forest Within The Three
Als je je als band door je label laat wegzetten als "Heavy Blues Black Punk Metal", heb je mijn aandacht in ieder geval te pakken. Dit zijn namelijk allemaal genres waar ik wel iets mee heb. Wat Deadbird mij met hun derde ‘III: The Forest Within The Three’ voorschotelt is eigenlijk hoogstens heavy.Meer Lezen
 
Death Angel Humanicide
De San Francisco, California thrashers van Death Angel zijn al sinds 1982 onderweg met hun Bay Area thrash metal campagne. De band bracht in de jaren tachtig tijdloze albums uit als ‘The Ultra-Violence’ en ‘Frolic Through the Park’, maar ook het laatste album ‘The Evil Divide’ uit 2016 was meer dan de moeite waard. Het negende album ‘Humanicide’ is aanstaande en verschijnt op 31 mei via Nuclear Blast Records.


Meer Lezen
 
Délétère Theovorator: Babelis Testamentum
Met "Theovorator: Babelis Testamentum’ parkeert Délétère uit Quebec zo weer een goede EP bij mij in de voortuin. De Métal Noir Québécois, zoals deze scene ook wel bekend staat heeft bij mij wel een voorkeursplekje, met andere goede acts als Forteresse en Grimoire. Ze weten het altijd voor elkaar te krijgen om goede riffs en melodie aan elkaar te koppelen zonder dat het als een kazige Dimmu Borgir kloon klinkt.

Meer Lezen
 
Denial of God The Shapeless Mass
In wat voor mij wel het EP seizoen lijkt, komt ook Denial of God met een nog een EPtje om de zomer in te luiden. Het is zo`n typische band die al een kleine 30 jaar meedraait, maar nooit echt succesvol geworden is. Toch ploegen deze Deense kult veteranen rustig door en dient ‘The Shapeless Mass’ als een opwarmer voor een volgende volledige plaat later dit jaar.


Meer Lezen
 
Denial of God The Hallow Mass
Met Halloween om de hoek is het moment van release van ‘The Hallow Mass’ van Denial of God natuurlijk geen toeval. Deze zomer recenseerde ik al het voorproefje ‘The Shapeless Mass’ en als je dat goed vond, kun je deze volledige plaat met black horror metal blind aanschaffen of opzetten. Een dik uur lang worden we verwend met de typische theatrale en verhalende nummers die vaak aan de lange kant zijn. Zo klokken ook hier de meeste nummers meer dan 10 minuten.

Meer Lezen
 
Der Weg Einer Freiheit Live in Berlin
Der Weg Einer Freiheit, de atmosferische black metal band rond multi-instrumentalist Nikita Kamprad, is ontstaan in 2009. De band, oorspronkelijk begonnen als duo met zanger Tobias Jaschinsky, bracht een viertal albums uit. Met het laatste studio album, ‘Finisterre’ dat in 2017 verscheen, wist de band (tegenwoordig een viertal) flink aan populariteit te winnen.


Meer Lezen
 
Deserted Fear Drowned By Humanity
Deserted Fear is een Duitse death metal band ontstaan in 2007. Het trio had een aantal jaren uitgetrokken voor het perfectioneren van het geluid en kwam in 2010 met een demo. Het Duitse F.D.A. Records zag er wel brood in en via dat label verscheen in 2012 het debuut ‘My Empire’ en twee jaar later de opvolger ‘Kingdom of Worms’. Album nummer drie, ‘Dead Shores Rising’ verscheen in 2017 via Century Media Records.


Meer Lezen
 
Destruction Born to Perish
Met een deels vernieuwde line-up leveren de Teutoonse thrashers van Destruction hun zestiende studioplaat ‘Born to Perish’ af. Volgers van deze band weten dat line-up wisselingen bij Destruction in het verleden niet altijd goed hebben uitgepakt. Zo verdween de band eind jaren tachtig/begin negentig vrijwel geheel uit de belangstelling toen zanger/bassist en tevens boegbeeld Schmier (Marcel Schirmer) geen deel meer uitmaakte van het gezelschap.

Meer Lezen
 
Devil Master Satan Spits on Children of Light
Devil Master is een band uit het Amerikaanse Philadelphia. De band is ontstaan in 2016 en in 2017 verscheen de EP ‘Inhabit the Corpse’ in eigen beheer. Relapse Records pikte de band op, en na een compilatie met nummers van die EP en van de gelijknamige demo uit 2016 verschijnt op 1 maart de eerste full-length ‘Satan Spits on Children of Light’.


Meer Lezen
 
Dictated Phobos
De Overijsselse death metal band Dictated is ontstaan in 2007 en bracht tot op heden twee albums uit. Het laatste album, ‘The Deceived’, verscheen in 2014 via Metal Blade Records en na vijf jaar komt de band terug met het derde album genaamd ‘Phobos’. De nieuwe langspeler verschijnt op 25 oktober in eigen beheer.


Meer Lezen
 
Dim Aura The Triumphant Age of Death
Dim Aura is een band uit het Israëlische Tel Aviv en hoewel er verschillende metal bands uit het “beloofde” land afkomstig zijn denk je niet zo snel aan een black metal band. Dim Aura is ontstaan in 2010 en bracht tot op heden twee EP’s en een Full-length uit in eigen beheer. Op 22 maart verschijnt het tweede album ‘The Triumphant Age of Death’ via Saturnal Records.


Meer Lezen
 
Dodsfall Doden Skal Ikke Vente
Dodsfall is een tweemans band die zijn roots heeft in Bergen Noorwegen. Tegenwoordig wonen de heren gespreid over Noorwegen en Zweden (Göteborg). Een Scandinavische true black metal band dus die de oude Noorse stijl hanteert. Ze bestaan al ongeveer tien jaar en hebben in die tijd vier albums uitgebracht en één EP. De enige vaste waarde in de band is mastermind Ishtar, die zichzelf tegenwoordig IS noemt.

Meer Lezen
 
DOOL Love Like Blood
In 2017 verscheen het DOOL debuut album ‘Here Now, There Then’ en wie de band daarna niet live heeft gezien heeft onder een steen geleefd. Terwijl de band in 2019 druk bezig is met de opvolger van het succes album en slechts een enkele show zal doen (Dokk'em Open Air) worden de fans nu zoet gehouden met een EP. Deze EP draagt de naam ‘Love Like Blood’ en verschijnt op 17 mei via Prophecy Productions.


Meer Lezen
 
Downfall of Gaia Ethic of Radical Finitude
Downfall of Gaia is een Duitse metal band ontstaan in 2008. De debuutplaat ‘Epos’ verscheen in 2010 in een kleine oplage waarna de band werd opgepikt door Metal Blade Records. Inmiddels is het vijfde album van de band aanstaande, ‘Ethic of Radical Finitude’ verschijnt op 8 februari.Meer Lezen
 
Drain Down Use Your Brain
Drain Down is een groep uit Freiburg / Deutschland die nog geen anderhalf jaar actief is maar die nu al in staat is gebleken mij met mijn goddelijke lijf van mijn barkruk te blazen. Verantwoordelijk hiervoor is hun debuut CDemo ‘Use Your Brain’ die je voor slechts 5 €urootjes aan je collectie kunt toevoegen. Boven deze recensie staat een link alwaar je dit kleinood kunt bestellen.


Meer Lezen
 
Drawn Into Descent The Endless Endeavour
Onze zuiderburen Drawn Into Descent presenteren met ‘The Endless Endeavour’ hun tweede album. Na hun titelloze debuut uit 2015 is het nu tijd voor weer een full-length, die dit keer uitkomt op het wat meer gerenommeerdere en bekendere Avantgarde Music. De afgelopen jaren kwam hier vooral atmosferische black metal op uit, en dat is precies wat we voorgeschoteld krijgen.


Meer Lezen
 
Dysangelium Death Leading
Bijna vijf jaar terug verraste Dysangelium met een orthodox black metal album vol mystiek dat toch vrij luisterbaar en toegankelijk was. Opvallende kenmerken waren het bijna warme karakter, en de pakkende, dragende voordrachtstem van frontman Sektarist 0. Het goede nieuws: er is geen slecht nieuws over deze plaat te vertellen.Meer Lezen
 
Endseeker The Harvest
Endseeker is een Duitse death metal band ontstaan in 2014. Na de EP, ‘Corrosive Revelation’, in 2015 verscheen in 2017 de debuutplaat’ Flesh Hammer Prophecy’ via het Duitse F.D.A. Records. Het tweede album ‘The Harvest’ verscheen op 13 september via Metal Blade Records in een oplage van slechts 100 stuks op 12” vinyl.Meer Lezen
 
Enthroned Cold Black Suns
Het Belgische Enthroned bestaat sinds 1993. Hoewel de line-up van de Brusselse band sinds de oprichting veelvuldig wisselde, sinds 2006 verliet zelfs het enige originele bandlid Lord Sabathan Enthroned, brengt de band steeds weer kwalitatief sterke albums. Op 7 juni verschijnt het elfde album ‘Cold Black Suns’ via Season of Mist.Meer Lezen
 
Entombed A.D. Bowels of Earth
De oorsprong van Entombed A.D. mag inmiddels iedereen bekend zijn. De band bracht in 2014 het het matig ontvangen ‘Back to the Front’ uit, een album dat in 2016 werd opgevolgd door de sterke plaat ’Dead Dawn’. Album nummer drie is in aantocht, ‘Bowels of Earth’ en is op 30 augustus via Century Media Records verschenen.Meer Lezen
 
Entrails Rise of the Reaper
De Zweedse death metal band Entrails is oorspronkelijk ontstaan in 1990 maar bracht in de eerste periode geen materiaal uit. Onvrede over de kwaliteit was de reden. In 2008 richtte Jimmy Lundqvist de band opnieuw op en ging de muziek machine lopen. Inmiddels zijn er vijf langspelers verschenen en na twee albums werd de band opgepikt door Metal Blade Records. ‘Rise of the Reaper’ is het zesde album en is op 11 oktober verschenen.

Meer Lezen
 
Eskimo Callboy Rehab
Na twee jaren van touren en schrijven is Eskimo Callboy terug met een nieuw album. De formatie wilde zich zelf even resetten na ‘The Scene’ uit 2017, en heeft gekozen voor een directer en meer toegankelijk geluid. ‘Rehab’ is al weer het 5e studioalbum van Eskimo Callboy, die toch bekend staan om hun experimentele manier van uitdrukken, het is dan ook maar de vraag wat ‘Rehab’ gaat brengen……


Meer Lezen
 
Essence Of Datum Spellcrying Machine
Instrumentale muziek komt genoeg voor. Vaak in de jazz/fusion. Ook in de hardere contreien zijn er bands actief waar vocalen totaal ontbreken. Het knappe is dan om het voor de luisteraar interessant te houden. Het rond 2012 opgerichte en uit Minsk (Belarus) afkomstige melodische death metal gezelschap Essence Of Datum levert met 'Spellcrying Machine' zijn derde studioplaat af en is zelfs getekend bij Seasons Of Mist.

Meer Lezen
 
Evergrey The Atlantic
Evergrey timmert de laatste jaren lekker aan de weg. Nadat zij in 2014 ‘Hymns For The Broken’ uitbrachten leek de band populairder dan ooit. De opvolger ‘The Storm Within’ in 2016 werd met even groot enthousiasme ontvangen. Nu brengt Evergrey hun elfde album ‘The Atlantic’ uit, de afsluiter van een drieluik waarin het terugkerende thema toch wel water is. ‘The Storm Within’ liet zich nog kenmerken door allerlei mooie samenwerkingen en de gevoelige kant van de band werd duidelijk meer belicht.

Meer Lezen
 
Exhorder Mourn the Southern Skies
We hebben maar liefst 29 jaar moeten wachten op een nieuw album van de Amerikaanse thrash metal band Exhorder. De band uit New Orleans bracht begin jaren ’90 twee albums, ‘Slaughter in the Vatican’ en ‘The Law’ en daarna bleef het stil. Sinds 2017 is de band weer actief en sinds die tijd waren het de live shows waar we het mee moesten doen. Het nieuwe album ’Mourn the Southern Skies’ verscheen op 20 september via Nuclear Blast Records.

Meer Lezen
 
Exumer Hostile Defiance
De Duitse thrash metal band Exumer is ontstaan 1985, in de ultieme thrash metal jaren, en bracht in 1986 met ‘Possessed by Fire’ de debuutplaat uit. Een jaar later verscheen opvolger ‘Rising from the Sea’ zonder het gewenste succes en in 1991 stopte de band. Een reünie in 2001 was een kort leven beschoren, maar in 2008 kreeg de band met de tweede herstart loon naar werken.


Meer Lezen
 
Fallujah Undying Light
Technische death metal neemt de afgelopen jaren toe in populariteit. Bands als Obscura en Beyond Creation doen goede zaken. Een andere klinkende naam is het uit San Fransisco afkomstige Fallujah, dat sinds 2007 aan de weg timmert. Eerst weggezet als metalcore band, maar ging steeds meer de progressieve kant op. Na 2 EP’s en 3 studioalbums uit te hebben gebracht, is het nu tijd voor nummer 4, ‘Undying Light’ is op 15 maart via Nuclear Blast Records verschenen.

Meer Lezen
 
Festerday Iihtallan
Festerday is een Finse death metal band die deze naam draagt sinds 2013. De band is oorspronkelijk ontstaan in 1989 als Cardinal, veranderde de naam in Peacefrog, ...and Oceans en Havoc Unit om uiteindelijk uit te komen bij de huidige naam. Een goede reden voor de naamwisseling is de veranderingen van genre van symfonische black metal naar industrial en elektronische metal om uiteindelijk met Festerday tot death metal te komen. ‘Iihtallan’ is na verscheidene demo’s.

Meer Lezen
 
Firespawn Abominate
Het samengestelde gezelschap van Firespawn is ontstaan in 2015. De band bestaat uit leden van Entombed A.D. (zanger L-G Petrov, gitarist Victor Brandt) en leden met een heden / verleden in de band Necrophobic (gitarist Fredrik Folkare, basist Alex ‘Impaler’ Friberg, en drummer Matte Modin). In 2015 verscheen het geweldige debuut ‘Shadow Realms’ en amper 2 jaar later het wat brutere vervolg ‘The Reprobate’. De death metal supergroep bracht op 7 juni het derde album ‘Abominate’ via Century Media Records.

Meer Lezen
 
Flotsam and Jetsam The End of Chaos
Flotsam and Jetsam is afkomstig uit Phoenix, Arizona en maakte in de jaren ’80 indruk met het debuut album ‘Doomsday for the Deceiver’ en de opvolger ‘No Place for Disgrace’. Er volgden albums niet door een ieder gewaardeerd werden maar sinds de terugkeer van Michael Gilbert in 2010 begint er langzaam weer muziek in de band te zitten en met Ken Mary (o.a. Fifth Angel, ex-Accept, ex-Alice Cooper) is de stijgende lijn doorgezet. Op 18 januari verschijnt ‘The End of Chaos’ via AFM Records.

Meer Lezen
 
Funereal Presence Achatius
Of het een woordspeling is of niet kan ik niet zo goed inschatten, maar Funereal Presence (met extra a dus) komt met ‘Achatius’ met hun tweede volledige plaat. Eigenlijk moet ik “hem” zeggen, aangezien het gaat om een 1 mans project van "Bestial Devotion", die we ook kunnen kennen van Negative Plane.Meer Lezen
 
Gaahls Wyrd  GastiR - Ghosts Invited
Na enige jaren van stilte is Gaahl weer terug aan het front, het metalen front wel te verstaan. Na verschillende uitstapjes in de drankhandel en modewereld, vond de illustere frontman van onder andere Gorgoroth en Trelldom, maar ook het meer folk ingestelde Wardruna het hoog tijd om weer wat zwarte gedachten los te laten op de mensheid.Meer Lezen
 
Gods Forsaken Smells of Death
Gods Forsaken is ontstaan in 2016 als een Zweeds / Noorse coalitie van muzikanten die alles behalve onbekenden zijn in de death metal wereld. Met twee muzikale veelvraten in zanger Jonny Pettersson a.k.a. “Caligari” en drummer Brynjar Helgetun en daarnaast Just Before Dawn collega Anders Biazzi verscheen in 2017 de debuutplaat ‘In a Pitch Black Grave’. In 2018 kreeg het gezelschap versterking in de vorm van gitarist Gustav Myrin (ook al Just Before Dawn) en niemand minder dan onze eigen Alwin Zuur (o.a. Asphyx, Grand Supreme Blood Court).

Meer Lezen
 
Grand Magus Wolf God
Het Zweedse Grand Magus is ontstaan in 1999 en bracht tot op heden 8 albums uit. In 2001 verscheen het gelijknamige debuut album dat behalve heavy ook doom metal ingrediënten herbergde. Dezelfde ingrediënten zijn nog daar al klinkt de band heden ten dage minder rauw. In 2012 tekende band bij Nuclear Blast Records en dat is ook waar album nummer 9 ‘Wolf God’ verschijnt, en wel op 19 april.


Meer Lezen
 
Grond / Graceless Endless Spiral of Terror
Raw Skull Recordz brengt op 31 oktober een split uit van de Russische death metal band Grond en het Nederlandse Graceless. Een split waar veel liefhebbers naar uitkijken en niet in de laatste plaats uit nieuwsgierigheid naar wat het Leidse Graceless te bieden heeft na het alom bejubelde debuut ’Shadowlands’ uit 2017. ‘Endless Spiral of Terror’ wordt in kleine oplage uitgebracht, 300 vinyl en 300 CD’s.


Meer Lezen
 
Harbour Of Souls Doomsayer
k had al veel over Harbour Of Souls gehoord maar ik had ze nog nooit daadwerkelijk gehoord en daar is nu eindelijk een eind aan gekomen: hun nieuwste werk ‘Doomsayer’ is op de markt gekomen. De verantwoordelijken hiervoor zijn Headbangers Records en Big Bad Wolf Records die wederom de handen in elkaar hebben geslagen om de Nederlandse hardrock en heavy metal scene onder de aandacht te brengen bij het nietsvermoedende publiek.

Meer Lezen
 
Heart Of A Coward The Disconnect
Met al 3 albums en 10 jaar vol beukende geschiedenis staat Heart Of A Coward garant voor een lekker potje rammen. Succesvolle tournees met bands als Machine Head, Darkest Hour en Thy Art Is Murder, festivals als Download, Bloodstock en Summer Breeze stonden allen op hun agenda. Het is een flinke reputatie om hoog te houden. In 2017 vertrok hun frontman Jamie Graham, dit bracht wel de nodige uitdagingen.


Meer Lezen
 
Hellehond Verslonden
Hellehond is een nieuwe Nederlandse black metal band. Onder de noemer “Neerlands oude school black metal” werd een album opgenomen dat opgepikt werd door Iron Bonehead Productions. De band bevat leden en oud leden van o.a. bands als Asphyx, Wederganger en Usurper en dat schept hoge verwachtingen. Het album ‘Verslonden’ verschijnt op 6 december.


Meer Lezen
 
Hexvessel All Tree
Ruim drie jaar na het wat teleurstellende ‘When We Are Death’ zijn de Finse/Britse lieden van Hexvessel terug met een nieuw album. Zou de band weer teruggaan naar de psychedelische forest folk rock van de eerste twee platen of krijgen fans weer een teleurstelling te verwerken?
Meer Lezen
 
Hope Drone Void Lustre
Als je in je promo materiaal schrijft dat je voornaamste invloeden  Deafheaven, Downfall of Gaia en Wolves in the Throneroom zijn dan weet de spreekwoordelijke Abraham natuurlijk al waar de mosterd gehaald wordt. Het mag dan ook geen verrassing heten dat Hope Drone ergens in het post/atmosferische black metal hoekje geplaatst kan worden. En waarbij verzadiging van dit genre echt wel een probleem is laten deze Australiërs horen dat kwaliteit toch altijd wel boven komt drijven.

Meer Lezen
 
Iced Earth Alive in Athens (20th Anniversary Edition)
Het uit Tampa, Florida afkomstige Iced Earth bracht op 6 december een bijzondere live registratie uit. ‘Alive in Athens’ is opgenomen in 1999 en deze live registratie viert haar 20 jarige jubileum. Het album is oorspronkelijk uitgebracht op CD en picture disk set en verscheen nu als set van vijf LP’s via Century Media Records.Meer Lezen
 
Iced Earth Enter The Realm
Iced Earth ontstond in 1988 en komt uit Tampa, Florida. Een jaar later, 12 april 1989, verscheen de demo ‘Enter The Realm’ en de band werd opgepikt door Century Media Records. Inmiddels bracht de band 13 albums uit, waarvan het merendeel via het Duitse label, en het laatste, ‘Incorruptible’, in 2017 verscheen. Exact 30 jaar na het verschijnen van de demo brengt Century Media Records de re-issue van ‘Enter The Realm’.


Meer Lezen
 
Imminence Turn The Light On
Nadat de Zweedse formatie Imminence in 2017 hun album ‘This Is Goodby’ uitbrachten ging het de band niet slecht af. Hun doel was te breken met hun post metalcore imago en mee te dingen met de grotere acts binnen het genre. Invloeden van nu metal en emo bleven duidelijk aanwezig. De band slaagde erin een succesvolle tournee neer te zetten, en nu anno 2019 kunnen we dan ook stellen dat de band niet langer een veelbelovende nieuwkomer genoemd kan worden.

Meer Lezen
 
Impact Never Too Young To Rock
Tja, wat moet je hier nou nog meer van zeggen behalve het gegeven dat ik tintelingen in de schaamstreek ervoer toen ik uit betrouwbare bron te horen kreeg dat ‘Never Too Young To Rock’ van Impact eindelijk op CD zou uitkomen? Dat is dus onlangs gebeurd dankzij het Tilburgse Headbangers Records. We duiken de teletijdmachine van Professor Barabas maar eens in en reizen terug naar 1982 toen ‘Never Too Young To Rock’ via Big Money Records uit kwam.

Meer Lezen
 
Imperial Cult Spasm of Light
Vanuit de kluis van het Nijmeegse Haeresis Noviomagi label is weer een nieuwe ongepolijste parel opgevist. Labelbaas en creatief brein O (o.a. Lubbert Das, Turia en Iskandr) brengt met ‘Spasm of Light’ van dit nieuwe collectief Imperial Cult weer een kwalitatief hoogwaardige Nederlandse black metal release uit. Niet verrassend wordt hij hierbij op vocalen gesteund door T, die we ook kennen uit onder andere Turia en Nusquama.

Meer Lezen
 
Inculter Fatal Visions
Inculter is een thrash metal band uit het Noorse plaats Fusa en is ontstaan in 2012. Na de EP ‘Stygian Deluge’ uit 2013 verscheen de eerste full-length, ‘Persisting Devolution’, in 2015. Het vervolg, ‘Fatal Visions’, is aanstaande en verschijnt op 12 april via Edged Circle Productions.Meer Lezen
 
In Flames I, the Mask
Het uit Göteborg afkomstige In Flames is ontstaan in 1990 en ontwikkelde zich samen met Dark Tranquillity en At the Gates als een van de pioniers in het melodische death metal genre. Muzikaal is er in de jaren veel veranderd, de melodische death maakte plaats voor een meer groovende metal stijl met metalcore invloeden. Op 1 maart verschijnt het dertiende album ‘I, the Mask’ via Nuclear Blast Records.


Meer Lezen
 
Infidel Reich Reichenstein
Infidel Reich is een Nederlands / Amerikaans project dat in 2016 gelanceerd werd onder de noemer “Militant Death Metal” en is niet geschikt voor tere zieltjes. In 2017 verscheen de verrassende EP ‘Infidel Reich’ en in september is het tijd voor de eerste full-length ‘Reichenstein’.
Meer Lezen
 
Insanity Alert Insanity Alert
Insanity Alert is een Oostenrijkse cross-over / thrash metal band ontstaan in 2011. Na het gelijknamige debuut in 2014 verscheen 2 jaar later opvolger ‘Moshburger’. Met de vele optredens en de met humor doordrenkte shows wist de band de aandacht op zich te vestigen en tekende de band bij het Season Of Mist label. Het resultaat is album nummer drie, ‘666-Pack’ verschijnt op 25 januari.


Meer Lezen
 
Insomnium Heart Like a Grave
Finland, ook wel het land van de 1000 meren genoemd. is één van de grootse exporteurs van kwalitatief hoogstaande metal bands. Amorphis en Nightwish om wat voorbeelden te noemen. Een andere belangrijke band is Insomnium. Deze melodieuze death metalband is deze maand toe aan zijn achtste langspeler, die wederom wordt uitgebracht door Century Media Records.


Meer Lezen
 
I Prevail Trauma
Bij pop punk en metalcore kunnen we ondertussen alle kanten op denken, en weet je als luisteraar eigenlijk nooit echt wat je kunt verwachten. Bij een band als I Prevail werd dat al snel duidelijk. In 2014 werden zij razendsnel populair door hun cover van ‘Blank Space’ van Taylor Swift, gevolgd door hun album ‘Lifelines’ in 2016. Het duurde even door stemproblemen van zanger Brian Burkheiser, maar nu zijn ze terug en misschien wel experimenteler dan ooit.

Meer Lezen
 
Jewel Revolution in Heaven
Het Haarlemse Jewel is ontstaan in 1982 als Sword en veranderde de naam in 1986 in Jewel. Na de EP ‘La Morta!’ (1988) en het live album ‘Nou al moe?’ verscheen in 1991 het debuutalbum ‘Revolution in Heaven’. Jewel ontsteeg de underground scene niet en in 1992 werd vanwege persoonlijke conflicten de stekker eruit getrokken. Deze maand verscheen het debuutalbum ‘Revolution in Heaven’ als gelimiteerde vinyl versie via Classic Trash Records Revisited.

Meer Lezen
 
Kampfar Ofidians Manifest
Kampfar is opgericht in 1994 door drummer Per-Joar Spydevold a.k.a. Dolk. De band uit het Noorse Fredrikstad bracht in 1997 de debuut plaat ‘Mellom skogkledde aaser’ uit, zes albums volgden waarvan ‘Profan’ (2015) het laatste is. Album nummer acht is aanstaande, op 3 mei brengt Indie Recordings het album genaamd ‘Ofidians manifest’Meer Lezen
 
Katechon Sanger Fra Auschwitz
Katechon komt uit het Noorse Trondheim en ken ik al vanaf het debuut ‘Man, God, Giant’. Dat was een prima plaat met een half uur agressieve black/death metal. Daarna ben ik ze een beetje uit het oog verloren, maar we zijn nu toe aan hun derde album ‘Sanger Fra Auschwitz’, wat zich laat vertalen als "Liederen uit Auschwitz". Maak je niet ongerust, dit is geen neonazi black!


Meer Lezen
 
Kenosis Consecrationem
Vorig jaar al uitgebracht in eigen beheer maar inmiddels officieel gereleased op vinyl door Prosthetic Records, ‘Consecrationem’ is de eerste EP van het Nederlandse Kenosis. De band, bestaande uit Tsel (live-gitarist bij Draugur en Wesenwille) en Mysteriis (o.a. Galgeras, ex-Fluisterwoud), levert hier een vier nummers tellende EP af.Meer Lezen
 
Killswitch Engage  Atonement
Het is alweer het 8e studioalbum van de Amerikaanse metalcore formatie Killswitch Engage. Nadat ze in 1999 bij elkaar kwamen, ging het eigenlijk best rap met deze band. Het derde album bracht ze een tour met Slayer, waarna ze eigenlijk niet meer weg te denken waren uit de hoofdprogrammering van een gemiddeld festival. In 2013 kwam Jesse Leach weer terug als zanger bij de band, nadat hij in 2002 vervangen werd door Howard James. Howard James bracht met de band 4 zeer succesvolle albums uit.

Meer Lezen
 
King Diamond Songs For The Dead Live
De Deense grootmeester King Diamond is weer op tour geweest in Noord en Zuid Amerika en van deze tour is een live registratie gemaakt onder de naam ‘Songs For The Dead Live’. Een registratie die verschijnt op DVD (opnames van Graspop en The Fillmore in Philadelphia), CD en verschillende kleuren vinyl. Op 25 januari is dit verzamelstuk verkrijgbaar via Metal Blade Records.


Meer Lezen
 
Ketzer Cloud Collider
Het Duitse Ketzer is ontstaan in 2003 en na een aantal demo’s verscheen in 2009 het debuut album ‘Satan's Boundaries Unchained’. Sinds 2009 is er muzikaal het een en ander veranderd, de rauwe black / thrash metal kent heden ten dage meer subtiele invloeden en de band heeft duidelijk progressie gemaakt. Sinds 2016 heeft Ketzer onderdak gevonden bij Metal Blade Records en na ‘Starless’ dat jaar verscheen in 2016 kwam op 12 april het vierde album ‘Cloud Collider’ uit via datzelfde label.

Meer Lezen
 
Kringa Feast upon the Gleam
Persoonlijk ben ik niet heel erg op de hoogte van de Oostenrijkse black metal scene. Abigor ken ik uiteraard wel en met een beetje graven kom ik nog wel bij Belphegor en Summoning uit. Dat zijn allebei niet de beste referenties in mijn optiek, dus ik was wel benieuwd of die bergkoningen ook wat anders kunnen dan skiën en schnitzels bakken. Het feit dat ‘Feast upon the Gleam’ op Terratur Possessions uitkomt, is wel een goed voorteken.

Meer Lezen
 
Krypts Cadaver Circulation
Uit Finland komt eigenlijk alleen maar vreemde of aparte of afwijkende muziek. Of dit nu komt door de geringe hoeveelheid daglicht in de winter en tot gekheid drijvende overvloed in de zomer, lijkt niet zeker. Enige correlatie is zeker vindbaar, want ook Krypts valt in die categorie waarbij de manie herkenbaar is. De mannen uit Helsinki draaien ongeveer tien jaar mee momenteel en brengen met ‘Cadaver Circulation’ hun derde volledige plaat uit.

Meer Lezen
 
Kurb Saatus The Withering
Kijk, je hebt natuurlijk best wel wat bandjes die een tijd lang onder de radar opereren voordat zij hun zielenroerselen de wereld in slingeren, maar bij Kurb Saatus is dat best wel wat extreem. De groep werd namelijk maar liefst een kwart eeuw geleden opgericht en anno 2019 is hun debuut CD ‘The Withering’ eindelijk een feit.Meer Lezen
 
Lice Woe Betide You
Lice is een opmerkelijk side-project van een drietal muzikanten uit de black / death metal scene. Allereerst is daar Niklas Kvarforth, de geniale gek die we kennen van de Zweedse black metal band Shining, en verder is daar drummer “J” die we kennen van het Spaanse Teitanblood. Grote onbekende is de Rus Kirill Krowli, die verantwoordelijk is voor bas en gitaar. Op 10 mei verschijnt het debuut album ‘Woe Betide You’ via Season of Mist.

Meer Lezen
 
Lovell's Blade The Nightmare Begins
Lovell's Blade ontstond in 2016 toen frontman Pete Lovell, al dan niet gedwongen, de Nederlandse heavy metal band Picture verliet. Het gitaristen tandem André Wullems en Mike Ferguson volgde de frontman en Patrick Velis (bass) en Noel van Eersel (drums) maakten de band compleet. Het goed ontvangen debuut album ‘Stone Cold Steel’ verscheen in februari 2017. Het nieuwe werkstuk heeft de naam ‘The Nightmare Begins’ meegekregen.

Meer Lezen
 
Madnes Die With Your Beer On
Deze CD / tape is al een dik jaar geleden uitgekomen dus deze recensie komt een beetje als mosterd na de maaltijd natuurlijk. Afijn, met zo’n lachwekkende albumtitel en vreemde bandnaam heb je uiteraard wel al spontaan de aandacht én de lachers op je hand. Ik weet niet of het daar om te doen is maar misschien ligt het gewoon aan het feit dat dit uit Duitsland opererende trio oorspronkelijk uit Rusland afkomstig is en dat zij hun teksten via Google Translate vertalen of zo.

Meer Lezen
 
Malakhim II
Malakhim is een band met nog niet zoveel noten op zijn zang. In 2017 werd er een demo uitgebracht in eigen beheer met 3 nummers en hier is nu de opvolger, een EP van pak hem beet 20 minuten. Simpel getiteld: ‘II’. Uitgebracht op Iron Bonehead, een label wat hoge ogen gooit in de underground.Meer Lezen
 
Malevolent Creation The 13th Beast
Het uit Fort Lauderdale, Florida afkomstige Malevolent Creation is ontstaan in 1987 en heeft tot op heden 12 albums uitgebracht. In die ruim dertig jaar heeft de band een waslijst aan muzikanten gebruikt met als enige stabiele factor gitarist Phil Fasciana. Voor het 13de album, dat toepasselijk de naam ‘The 13th Beast’ heeft meegekregen, is er weer een volledig veranderde line-up ten opzichte van de voorganger ‘Dead Man's Path’ (2015). ‘The 13th Beast’ verschijnt op 18 januari via Century Media Records.

Meer Lezen
 
Martyr Live in Japan
Het Utrechtse Martyr timmert al sinds 1982 aan de weg en bracht in de jaren ’80 fijne heavy metal platen als het debuut ‘For the Universe’ en opvolger ‘Darkness at Time's Edge’. Na het laatste album ‘You Are Next’ groeide de populariteit en werd er onder meer getoerd in Japan. Van deze laatste en tweede toer door Japan is nu een live opname gemaakt en heeft de toepasselijke titel ‘Live in Japan’ meegekregen en zal op 31 mei via Pt78 Records uitkomen.

Meer Lezen
 
Mayhem Daemon
De afgelopen jaren was Mayhem (a.k.a. The True Mayhem) vooral te bewonderen met de live shows in het teken van het tijdloze debuut album ‘De Mysteriis Dom Sathanas’. Het laatste album van de Noorse black metal iconen, ‘Esoteric Warfare’, stamt alweer uit 2014 en het werd dus hoog tijd voor nieuw materiaal. Op 25 oktober verschijnt dat nieuwe werk genaamd ‘Daemon’ via Century Media Records.


Meer Lezen
 
Memoriam Requiem for Mankind
Memoriam ontstond in 2016 nadat de stekker uit cult death metal band Bolt Thrower getrokken werd. De band rond zanger Karl Willetts werd al snel opgepakt door Nuclear Blast Records en het debuut album ‘For the Fallen’ volgde in 2017. In 2018 volgde ‘The Silent Vigil’ en nu weer een jaar later verschijnt op 21 juni album nummer drie ‘Requiem for Mankind’.Meer Lezen
 
Metal Storm Legacy
“What the fuck?” dacht ik toen ik ‘Legacy’ van Metal Storm in mijn kladden gedouwd kreeg. Dit is zowaar een verzamelaartje met al het werk van het uit Münster / Duitsland afkomstige Metal Storm. Totaal onbekend bij 99,99% van het metal minnende publiek maar bij de ultra die hard verzamelaar, waar ik mezelf voor het gemak ook maar toe reken, staat de originele ‘Outbreak Of Evil’ LP, die in 1987 uitkwam via Savage Records, hoog op de wantlist.

Meer Lezen
 
Misery Index Rituals of Power
Als je de liefhebber van een goede pot "van dik hout zaagt men planken" death metal vertelt dat Misery Index met nieuwe plaat uitbrengt, dan heb je meestal zijn interesse. Zo ook bij uw recensent van dienst. Zouden de Amerikanen met ‘Rituals of Power’ het hoge niveau van hun afgelopen releases voort kunnen zetten?Meer Lezen
 
Mister Misery Unalive
In 2018 kwam het Mister Misery viertal in Stockholm bij elkaar. Beladen met persoonlijke en vooral zware ervaringen zoals de dood, tijd doorbrengen in de gevangenis, drugs en armoede besloten ze dit om te zetten in iets positiefs. Dit in de mix met een fijne gitaar, een vleugje hardrock, metal en gothic en hun debuutalbum ‘Unalive’ is een feit.Meer Lezen
 
Monarque Jusqu'à la mort
Zonder me eerst uitermate verdiept te hebben in Monarque, zette ik in de auto ‘Jusqu'à la mort’ eens aan. Direct werd me duidelijk dat dit hoogstwaarschijnlijk een Canadese / Quebecoise band is. Dat is op zich knap, want dat betekent dat je als scene een uitermate herkenbaar geluid hebt weten neer te zetten. De kenner weet dan ook wat hij of zij kan verwachten, namelijk over het algemeen kwalitatief sterke melodische black metal.

Meer Lezen
 
Mortado Rupert The King
Toen ik Mortado’s CD hoes onder ogen kreeg en de titel ‘Rupert The King’ las, was ik even bang dat we met een Avatar kloon te maken hadden. Ik had toen bekant gegeten en gedronken want ik kan die lelijke bakkes van hun zanger Johannes Eckerström op de één of andere manier niet uitstaan. Waarschijnlijk omdat zijn muil de hele tijd open staat alsof hij continu op het punt staat de volledige hoofdredactie van Metal Experience tegelijkertijd oraal tot een hoogtepunt te brengen.

Meer Lezen
 
Mosh-Pit Justice Fighting The Poison
Mosh-Pit Justice is een thrash metal band uit het Bulgaarse Bourgas. De band is ontstaan in 2012 en bracht na een EP datzelfde jaar drie full-lengths uit. Inmiddels heeft het trio onderdak gevonden bij het label Punishment 18 Records en is het vierde album aanstaande. ‘Fighting The Poison’ verschijnt op 29 maart.Meer Lezen
 
Municipal Waste The Last Rager
De Amerikaanse band Municipal Waste is ontstaan in 2001 in Richmond, Virginia. De crossover /thrash metal band bracht in die periode zes full-lengths, het laatste album ‘Slime and Punishment’ stamt uit 2017, en de band grossierde daarnaast in splits en EP’s. Met ‘The Last Rager’ verschijnt op 11 oktober een nieuwe EP via Nuclear Blast Records.


Meer Lezen
 
Murg Strävan
Murg lijkt zo een typische 13 in een dozijn black metal band. Komen uit Zweden, 2 leden, eigenlijk niets over bekend, zwart witte hoesjes, komen uit op zo`n semi underground label (Nordvis). Typisch zo`n band die je ook niet direct aan zou zetten om dat je er nog wel 100 kent. Bij toeval kreeg ik hun eerste plaat (‘Varg & Bjorn’) onder mijn snufferd geduwd van mede recensent Thomas van Golen en dat was in toch wel ruim de beste uit dat dozijn!

Meer Lezen
 
Mystifier Protogoni Mavri Magiki Dynasteia
Mystifier is een Braziliaanse black / death metal band ontstaan in 1989. De band bracht tot op heden vier Full-lengths uit en het laatste album, ‘Profanus’, stamt al weer uit 2001. Na wat omzwervingen qua label (het meest aansprekende label is Osmose Productions) is de band terecht gekomen bij Season of Mist (Underground Activists) en dat label brengt op 8 maart, na 18 jaar de lang verwachte opvolger ‘Protogoni Mavri Magiki Dynasteia’ uit.

Meer Lezen
 
Nailed to Obscurity Black Frost
Het Duitse Nailed to Obscurity is een band die sinds het ontstaan in 2005 flinke stappen neemt. Na de debuut plaat, ‘Abyss’ welke in 2007 werd uitgebracht in eigen beheer, werd er getekend bij het bescheiden label Apostasy Records en wat volgde was ‘Opaque’ (2013) in en ‘King Delusion’ in 2017. Nailed to Obscurity verscheen van onder de radar en werd opgeslokt door het Duitse label Nuclear Blast Records. Het resultaat is album nummer vier, ‘Black Frost’, welke op 11 januari verschijnt.

Meer Lezen
 
Nile Vile Nilotic Rites
Death metal, samples vol Egyptische instrumenten en spreuken gaan prima samen. Zo dacht meesterbrein Karl Sanders halverwege jaren '90. Nile uit Greenville, South Carolina (USA) maakte toen furore met debuutplaat 'Catacombs of Nephren Ka', dit blijft een mijlpaal binnen het genre. Nu ruim 20 jaar verder is daar dan schijfje nummer 9: 'Vile Nilotic Rites' dat deze maand wordt uitgebracht door Nuclear Blast Records.


Meer Lezen
 
Noctem The Black Consecration
De Spaanse black / thrash metal band Noctem is een graag geziene gast op de Nederlandse podia. De band is ontstaan in 2001 en na twee demo’s en een live album verscheen met ‘Divinity’ in 2009 het debuut album. Inmiddels heeft de band vier albums uitgebracht en met ‘The Black Consecration’ verscheen, via Art Gates Records, op 1 november het vijfde album.


Meer Lezen
 
Nordjevel Necrogenesis
Het Noorse Nordjevel is ontstaan in 2015 en een jaar later verscheen al het gelijknamige debuut album. De bandleden lopen al wat langer mee in de Noorse black metal scene en dat was reden genoeg voor Osmose Productions om het eerste album uit te brengen. In 2017 verscheen de EP ‘Krigsmakt’ en op 29 maart verschijnt de tweede full-length ‘Necrogenesis’.


Meer Lezen
 
Nocturnus A.D. Paradox
Uit de asresten van de invloedrijke death metal band Nocturnus heeft zanger / drummer Mike Browning Nocturnus A.D. opgericht. Browning, oprichter van Nocturnus, werd in 1992 ontslagen uit zijn eigen band speelde met zijn band After Death tussen 2000-2013 voornamelijk nummers van het Nocturnus album ‘The Key’.Meer Lezen
 
Nusquama Horizon Ontheemt
We mogen ons de laatste jaren in Nederland wel in onze handjes wrijven, met een uitermate interessante black metal scene. Dat het hier niet gaat om de occulte, trve black neem ik graag op de koop toe. Rondom Utrecht zie je met Northward en opvolger Laster interessante muziek ontstaan, rondom Nijmegen heb je Turia en Iskandr, terwijl nog iets verder naar het oosten Fluisteraars er ook nog is. In 2019 bundelen verschillende muzikanten uit deze bands hun krachten en zo ontstaat de eerste plaat van Nusquama.

Meer Lezen
 
Officium Triste The Death Of Gaia
Officium Triste bestaat dit jaar 25 jaar en om dit feest extra luister bij te zetten bracht de Rotterdamse band ook nog eens het zesde album uit. Het nieuwe album genaamd ‘The Death Of Gaia’ verscheen op 13 december via Transcending Obscurity Records.Meer Lezen
 
Oltretomba The Horror - Figure del Terrore
Na wat demo’s en een single verscheen in 2014 het debuut album, ‘The Death - Schieràti con la morte’ van het Italiaanse Oltretomba. De band, oorspronkelijk ontstaan als eenmans project van Lucas Demon, zag het eerste levenslicht in 2007. In 2011 voegde drummer Marco D. Falco zich bij Lucas en kreeg de band meer smoel. Het tweede album van het duo, ‘The Horror - Figure del Terrore’, verschijnt op 5 april via Moribund Records.

Meer Lezen
 
Opeth In Cauda Venenum
Van (progressieve) deathmetal band evolueren naar een 70's geïnspireerde progrock band. Het is niet voor iedereen weggelegd. Het Zweedse muzikale genie Mikael Akerfeldt slaagt daar met zijn Opeth wel degelijk in. De brute grunts waar de band ooit bekend om werd, zijn op studiogebied al een tijdje verzworen, maar muziek kan zonder dit alles ook heavy klinken. Dat wordt bewezen op dit dertiende wapenfeit 'In Cauda Venenum' dat via Nuclear Blast/ Moderbolaget verschijnt.

Meer Lezen
 
Őrmagna Őrmagna
Overkill is een thrash metal bands die het meest constant is qua kwaliteit van uitgebrachte albums. De band rond de strijders van het eerste uur, bassist D.D. Verni en frontman Bobby "Blitz" Ellsworth, is ontstaan in 1980 en bracht tot op heden reeds 18 albums uit, wisselend qua succes, maar nimmer verloochenend aan het genre. Overkill opent op 22 februari een nieuw hoofdstuk wanneer het 19 studio album ‘The Wings of War’ verschijnt via Nuclear Blast Records.

Meer Lezen
 
Overkill The Wings of War
De niet aflatende stroom black metal bands uit IJsland heeft er weer een telg bij, namelijk Őrmagna. Ze debuteren met deze full length op Signal Rex, hoewel ze afgelopen jaar ook een demotrack uitgebracht hebben. De grote vraag is dan ook, wie hebben we hier op de verschillende instrumenten en voegt het nog iets toe?Meer Lezen
 
Pa Vesh En Church of Bones
Was EP ‘A Ghost’ nogal gruizig, de full-length van de Wit-Russische band Pa Vesh En slaat weer te ver door. Met name omdat de drums zo gierend hard in de mix staan en de productie veel opener, voller en zwaarder klinkt dan op de toch vrij ijskoude EP.Meer Lezen
 
Panzerfaust The Suns of Perdition - Chapter I: War, Horrid War
Panzerfaust is een populaire bandnaam in de black metal en andere extreme metal scenes. Er zijn maar liefst 8 bands actief onder deze naam, in dit specifieke geval hebben we het over de Canadese black metal band. Panzerfaust is ontstaan in 2005 in Ontario en de band bracht tot op heden 3 langspelers uit. Het laatste album stamt alweer uit 2013 en hoewel de liefhebbers in 2016 werden zoet gehouden met de EP ‘The Lucifer Principle’ wordt het hoog tijd voor een nieuwe full-length.

Meer Lezen
 
Perfide Perfide (demo)
De Nederlandse black metal band Perfide bracht onlangs een 5-track demo uit en liet daarmee voor het eerst van zich horen. De demo verscheen op 24 mei in werd uitgebracht op cassette met een oplage van slechts 60 stuks.
Meer Lezen
 
Phil Campbell Old Lions Still Roar
Na meer dan 30 jaar gewerkt te hebben als gitarist van Motörhead is Phil Campbell een waar rock icoon. Na Motörhead ging hij aan de slag met zijn Bastard Sons en nu komt hij met een project wat hij al jaren wilde doen ‘Old Lions Still Roar’. Het is Phil Campbell solo. Nou ja solo. Omdat Phill zo’n sympathieke gast is, wilde wel iedereen aan dit album mee werken. Je kan eigenlijk niet wachten op een show waar ze dit album live gaan spelen, want dat zou eruit zien als een fantastische festival poster.

Meer Lezen
 
Picture Wings
Picture is één is van de oudste heavy metal / hardrock bands die Nederland rijk is. De band is ontstaan in 1979 en bracht in de jaren ’80 sterke albums als ‘Heavy Metal Ears’, ‘Diamond Dreamer’ en ‘Eternal Dark’. Sinds 2016 is de band weer actief in de originele line-up met gitarist Jan Bechtum en zanger van het eerste uur Ronald van Prooijen, dit tot genoegen van de ‘old school’ fans. De band ging de studio in en bracht het album ‘Wings’ uit via Pure Steel Records.

Meer Lezen
 
Possessed Revelations of Oblivion
Wie ooit nog had gedacht dat de legendarische thrash / death metal band Possessed met een nieuw album zou komen en dat dit album ook nog eens de moeite waard zou zijn werd in de afgelopen 20 jaar voor gek verklaard. Laatste wapenfeit was immers de EP ‘The Eyes of Horror’ uit 1987, en na de schietpartij waarbij Jeff Becerra verlamt raakte leek een succesvol vervolg een utopie. Vanaf 2007 is de band echter weer actief en op 10 mei komt de band zelfs met een nieuw album.

Meer Lezen
 
Pounder Left to Rot
Putrefied Corpse is een band uit het oosten de lands. Opgegraven uit de rotte overblijfselen van onder andere Phlebotomized, Adetar en Death Squad. Ze bestaan al sinds 2013 maar brengen nu pas hun debuut album uit genaamd ‘Left To Rot’.
Meer Lezen
 
Queensrÿche The Verdict
Het verhaal achter Geoff Tate en Queensrÿche is passé en verdient geen aandacht meer. Queensrÿche is met zanger Todd La Torre sinds 2012 bezig de faam te heroveren en heeft in de huidige samenstelling reeds twee goed ontvangen albums gebracht. Op 1 maart verschijnt album nummer drie, ‘The Verdict’, via Century Media Records.Meer Lezen
 
Rammstein Rammstein
De Duitse "Tanzmetall" band Rammstein laat na het verschijnen van ‘Liebe ist für alle da’ in 2009 eindelijk weer eens van zich horen. Natuurlijk waren er voldoende live shows maar het nieuwe werk liet op zich wachten. Na 10 jaar is het wachten ten einde en verschijnt het album ‘Rammstein’.Meer Lezen
 
Red Death Sickness Divine
Red Death is een thrash metal / cross-over band uit Washington D.C. De band is ontstaan in 2013 en bracht het eerste album, ‘Permanent Exile’ twee jaar later uit in eigen beheer. Het tweede album ‘Formidable Darkness’ verscheen via een klein label en voor de derde plaat tekende de band een major record deal bij Century Media Records. De plaat, genaamd ‘Sickness Divine’, verschijnt op 29 november.


Meer Lezen
 
Relics Of Humanity Obscuration
Death metal is een breed genre. Brutal death metal is hier een onderdeel van. Met name in USA, Azië, maar ook in Oost Europa zijn hier talloze bands van. Een voorbeeld hiervan is Belarus (Wit-Rusland), Extermination Dismemberment en dit Relics Of Humanity behoren tot de hedendaagse top. Relics Of Humanity is opgericht in 2007 en komt uit Minsk. Na twee studioalbums komt er nu de EP 'Obscuration' uit via Willowtip Records.

Meer Lezen
 
Rescue Rangers Divisive
Het Franse kwartet de Rescue Rangers gaat toch al een aantal jaren mee. Pas in 2017 wisten zij de wereld echt te veroveren na het uitbrengen van hun derde album ‘Join Hate’. Het was niemand minder dan Page Hamilton van Helmet die band ontdekte in 2010. Samen met Helmet deden ze een Franse tour. Na de succesvolle samenwerking en de productie van ‘Join Hate’ heeft hij wederom de mannen geholpen met hun nieuwe album ‘Divisive’.

Meer Lezen
 
Revel in Flesh The Hour of the Avenger
Het Duitse Revel in Flesh is ontstaan in 2011 en is met vier albums, tien splits en een live album een productief gezelschap. De Zuid Duitsers hebben zich vernoemt naar de Entombed song, waarmee duidelijk wordt dat we het hier hebben over death metal. Op 6 december verschijnt het vijfde album ‘The Hour of the Avenger’ via War Anthem Records.Meer Lezen
 
Rotting Christ The Heritics
Je hoort niet vaak over de Griekse metal scene en toch komen er een paar gevestigde namen binnen het hardere genre uit het land. Septic Flesh, Firewind en Rotting Christ bijvoorbeeld. Laatst genoemde is wat albums produceren en touren wel de meest actieve, de band bracht tot op heden twaalf albums uit. Album nummer dertien, ‘The Heritics’, is aanstaande en verschijnt op 15 februari via Season Of Mist.


Meer Lezen
 
Runemagick Into Desolate Realms
Het Zweedse Runemagick heb ik altijd links laten liggen, wellicht vanwege de naam. Kapitale fout van mij, want de Zweden maken een uitstekende mix van doom/death waar de nadruk op doom ligt. Voorganger ‘Evoked from Abysmal Sleep’ had ik kunnen recenseren maar vanwege hetgeen ik in de vorige zin opschreef kwam dat er niet van. Herkansing nu met ‘Into Desolate Realms’.


Meer Lezen
 
Sacred Reich Awakening
Daar is die dan, 23 jaar na de zwanenzang ’Heal’, de plaat, die volgens eigen zeggen nooit zou verschijnen. Inmiddels heeft de schijf met de toepasselijke titel ‘Awakening’, in de ruime week dat hij in de schappen ligt, al vele metalen harten sneller doen kloppen en over het algemeen genomen zijn de positieve reviews en commentaren niet van de lucht. Reden genoeg voor ondergetekende, die enigszins “überfan” is, om de plaat eens goed te laten indalen.

Meer Lezen
 
Sacrilegia The Triclavian Advent
Sacrilegia is een blackened thrash metal band uit het Ierse Dublin en dat is de informatie waar we het mee moeten doen. Naar verluidt brengt de band met het album ‘The Triclavian Advent’ een debuut album uit en zijn er verder geen andere opnames verschenen. The Triclavian Advent’ verschijnt op 12 april via Invictus Productions.Meer Lezen
 
Saint Vitus Saint Vitus
Saint Vitus is een van de eerste doom metal bands, De band uit het Amerikaanse Los Angeles is ontstaan in 1981 en bracht in 1984 het eerste, gelijknamige debuut album uit. Nu zo’n 35 jaar later, en acht albums later is de cirkel rond. Op 17 mei verschijnt met het album ‘Saint Vitus’ het negende en gelijknamige album via Season of Mist.Meer Lezen
 
Saor Forgotten Paths
In de hoos bands die een jaar of 5 geleden ineens om de hoek kwamen kijken uit Groot-Britannië, zoals Winterfylleht, Vallenfyre of Woodensthrone, zat ook Saor. Dit Schotse eenmansproject presenteert met ‘Forgotten Paths’ zijn vierde plaat in zes jaar. Aan creativiteit dan ook geen gebrek bij Andy Marhall, die met "Caledonian Metal" ook nog zijn eigen sub-sub-subgenre gecreëerd heeft.


Meer Lezen
 
Savage Master  Myth, Magic And Steel
Het uit Louisville, Kentucky afkomstige Savage Master is ontstaan in 2013 en kwam vorige maand met hun derde volledige album en laat duidelijk horen waar ze voor staan, true old school metal, en trekt daarmee de lijn door van hun voorgaande albums. 
Meer Lezen
 
Saxon The Eagle has Landed 40 years
Saxon, de heavy metal band uit het Verenigd Koninkrijk, maakte naam in de NWOBHM periode en gaat anno 2019 onverminderd door. In 2018 verscheen het 23ste album ‘Thunderbolt’  en ter ere van het 40 jarig bestaan komt de band nu met een live registratie waar een paard te hik van krijgt. Deze live registratie verschijnt op vijf 12" platen en bevat maar liefst 40 nummers die opgenomen zijn in de periode tussen 2007 en 2018. De LP boxset verschijnt op 2 augustus via Silver Lining Music in een oplage van 747 stuks.
 
Meer Lezen
 
Schammasch Hearts of No Light
Het Zwitserse Schammasch is ontstaan in 2009 en ontwikkelde zich van black / death metal band naar een avant garde / black metal band. De band bracht tot op heden vier albums en op 8 november verscheen het laatste album, ‘Hearts of No Light’, via Prosthetic Records.
 Meer Lezen
 
Shrine of Insanabilis Vast Vortex Litanies
Shrine of Insanabilis brengt met ‘Vast Vortex Litanies’ de opvolger uit van het in 2015 verschenen ‘Void Disciples’. Op de vorige plaat werd er kwalitatief goed orthodoxe en vooral snelle black metal neergezet. Na het eerste nummer Parallax Endeavour is duidelijk dat er van deze koers niet afgeweken wordt.Meer Lezen
 
Sinmara Hvísl Stjarnanna
Sinmara was één van de IJslandse bands die er relatief vroeg bij waren met een release (2 jaar na ‘Flesh Cathedral’ van Svartidauði) maar eigenlijk niet de bekendheid en erkenning hebben gekregen die de andere bands uit dezelfde hoek wel hebben (naast voornoemde voorlopers Misþyrming’en Naðra). Niettemin was ‘Aphotic Womb’ een uitermate goed album. Het miste alleen iets meer energie wat bij de andere bands wel aanwezig.

Meer Lezen
 
Skullcrush Archaic Towers of Annihilation
Skullcrush is een jonge death metal band uit Phoenix, Arizona ontstaan in 2017. In 2018 verscheen de verdienstelijke EP ‘Visions of the Firestorm Eclipse’ waarmee de band indruk maakte. Op 13 december verschijnt het debuut album ‘Archaic Towers of Annihilation’ via Raw Skull Recordz.Meer Lezen
 
Slægt Black Bombs
De Deense heavy-black metal formatie Slægt brengt met ‘Black Bombs’ een EP uit die we als een smakelijke tussendoortje kunnen verorberen. Met 2 nummers van een minuut of vijf, gaat dit jonge kwartet door met wat ze op ‘The Wheel’ vorig jaar lieten horen.

Meer Lezen
 
Slayer The Repentless Killogy
Slayer sluit eind deze maand de actieve carrière af met twee shows in Inglewood, Verenigde Staten. Op 6 november verscheen ‘The Repentless Killogy’ al wereldwijd in de bioscopen en op 8 november verscheen de live registratie op verschillende formaten in de winkels via Nuclear Blast Records.Meer Lezen
 
Soilwork Verkligheten
Zoals veel bands is ook het Zweedse Soilwork een ander pad gaan bewandelen dan dat van de oorsprong. Van het de melodische death metal in 1996 is de band van koers gewijzigd naar een genre dat meer op metalcore met een melodische groove is gebaseerd. Meer mainstream? Een vies woord in het metal genre, maar is dat werkelijk zo? Op 11 januari verschijnt het nieuwe album ‘Verkligheten’ via Nuclear Blast Records.

Meer Lezen
 
Spheres Iono
Met een bandnaam die gelijk is aan het aan het vierde full-length album (en het bij mij tot op heden onbegrepen misbaksel) van Pestilence uit 1993 is de toon natuurlijk al gezet voordat je überhaupt één noot hebt gehoord van de debuut CD van het uit Parijs / Frankrijk afkomstige Spheres. Ik vind de referentie naar dit gedrocht echter nog véél aantrekkelijker dan de referenties waar de groep in de biografie zelf mee aan komt kakken: Gojira, Opeth, Mastodon en Tool.

Meer Lezen
 
Spoil Engine Renaissance Noire
Spoil Engine draait al een tijdje mee. Toch is de band al lang niet meer, waar ze ooit begonnen. De thrash sound lijkt de band volledig vervangen te hebben voor melodieuze, beukende riffs. Ze zijn harder en zwaarder, zeker sinds Iris Goessens de microfoon heeft over genomen. ‘Stormsleeper’ (2017) bracht de band grotere successen als ooit tevoren. Toch besloot Bart Vandeportaele (bas) de band te verlaten.


Meer Lezen
 
Steve Grimmet’s Grim Reaper At the Gates
Met alle berichtgeving over Brexit zou je kunnen opmaken dat de Britten geen lange adem hebben als het gaat over commitment. Echter duurt de commitment van de Britten aan de metal minstens tweeëneenhalf keer zo lang als die aan Europa. Nog steeds doen de grote namen uit het Verenigd Koninkrijk het goed in metalland. Maar ook de bands die er begin jaren tachtig al bij waren maar het helaas niet gehaald hebben tot headliner van de grote festivals zijn er nog steeds.

Meer Lezen
 
Stigoi Abandon All Faith
Na een donkere periode in het leven van gitarist Greg Mackintosh (Paradise Lost) was er behoefte aan een uitlaadklep. Dit werd Vallenfyre, een super duistere, smerige death metal band waar hij al zijn leed van zich afschreef, en speelde. In 2018 vond Greg het genoeg geweest en zette hij, jammer genoeg, een punt achter deze geweldige band. Gelukkig was Greg nog niet klaar met zijn side projects en zie hier: Stigoi is geboren.

Meer Lezen
 
Suicidal Angels Years of Aggression
Het Griekse thrash metal band Suicidal Angels is ontstaan in 2001 en bracht tot op heden zes albums uit. Met het album ‘Years of Aggression’ brengt het viertal uit Athene de zevende langspeler uit, een album dat op 9 augustus verschijnt via NoiseArt Records.
Meer Lezen
 
Surpuissance Devastation
Hè best lekker op z’n tijd, een franstalig thrash CD’tje! Daar was ik best wel weer eens aan toe kan ik je zeggen want zo vaak komen de vaandeldragers van het betere Franse chanson van weleer zoals H-Bomb en Sortilège helaas niet meer uit de CD of platenkast. Al moet ik grif toegeven dat ‘Aux Crépuscules’ (1998) van Imperial dan wel weer regelmatig de CD speler weet te vinden.


Meer Lezen
 
Swallow the Sun When a Shadow Is Forced into the Light
Swallow the Sun is een uit het Finse Jyväskylä afkomstige melodische doom / death metal band ontstaan in 2000. De muziek van Swallow the Sun evalueerde van rauwe doom death naar meer melodische doomdeath, iets dat de populariteit van de band duidelijk deed groeien. In 2015 verscheen het drieluik ‘Songs from the North I, II & III’ dat in drie platen de evaluatie van de band samenvatte en nu verschijnt, na een single vorig jaar.
 
Meer Lezen
 
Sweet Oblivion Sweet Oblivion
Sweet Oblivion is een nieuw project van de voormalige Queensrÿche zanger Geoff Tate. De huidige frontman van Operation: Mindcrime werd voor dit project benaderd door Frontiers Music met als vertrekpunt het Queensrÿche uit de jaren ’80. Voor dit nieuwe project werd de Italiaan Simone Mularoni (DGM) benaderd die op zijn beurt de landgenoten Emanuele Casali (Keyboards) en Paolo Caridi (Drums) bereid vond. De debuutplaat verschijnt op 14 juni via Frontiers Music.
 
Meer Lezen
 
Tarre Unheil. Fan E Klaai
Blijkbaar bevalt de samenwerking tussen het Leeuwarder Big Bad Wolf Records en het Tilburgse Headbangers Records prima want Tarre’s debuut CD ‘Unheil. Fan E Klaai’ is hun zoveelste ontsproten liefdesbaby. Nu is mijn kennis van het Fries nul komma nul procent (en dat wou ik overigens de rest van mijn leven zo houden), dus wat de bandnaam betekent weet ik niet.


Meer Lezen
 
Tempel Tempel
Net als ieder van jullie had ik nog nooit en te nimmer gehoord van het Noorse Tempel, maar daar gaat nu verandering in komen want hun ongetitelde debuut LP / CD is recentelijk door Jansen Records uitgebracht. Tempel is het geesteskind van drummer Kjetil Gjermundrød, die zijn broers Inge (bas / vocalen) en Espen (gitaar) en jeugdvriend Andreas Johnson (gitaar) aan hun haren erbij trok om een hobbybandje te beginnen.

Meer Lezen
 
The Deathtrip Demon Solar Totem
Vijf jaar geleden werd iedereen op de kenners na (ik was daar niet één van) verrast door The Deathtrip en hun meer dan prima debuutalbum ‘Deep Drone Master’. De combinatie van ijskoude riffs van gitarist Host (Thine), de excentrieke zang van vocaal acrobaat Aldrahn (Urarv, Dødheimsgard, Thorns) en de kille, machinale mix van Snorre W. Ruch (Thorns) werkten perfect samen en het album is een schijf die ik nog regelmatig opzet.

Meer Lezen
 
The Ghost Next Door A Feast For The Sixth Sense
The Ghost Next Door is een Amerikaanse band die zijn naam heeft te danken aan het huis naast dat van zanger Gary Wendt, waarvan gezegd werd dat het “haunted” was. Eerder brachten zij een album uit (‘The Ghost Next Door’ ) onder eigen beheer. Het is dus nog niet zo gek als je denkt; wie? Maar goed de mannen zijn terug met hun tweede album ‘A Feast For The Sixth Sense’, wat als titel natuurlijk prachtig aansluit bij de bandnaam.
 
Meer Lezen
 
The Great Old Ones Cosmicism
Ik heb al een zwak voor deze Franse band sinds het uitkomen van ‘Al-Azif’ in 2012. Met ‘Cosmicism’ zijn we ondertussen al aangeland bij de vierde release met Lovecraftian Black Metal. En waar de eerdere platen van The Great Old Ones vaak te leiden hadden onder productionele kwaaltjes waardoor de 3 dubbele gitaarpartijen en synths niet volledig goed uit de verf kwamen, kan ik alvast een tipje van de sluier oplichten: dit euvel speelt op deze plaat eindelijk niet meer.
 
Meer Lezen
 
Thoughtless Imperfection
Thoughtless bestaat sinds eind 2015 en is opgericht door Axel Dullemont en Ivo Smits. De Noord Hollandse band brengt een mix van rock met een flinke dosis thrash metal invloeden. Onlangs bracht de band de EP ‘Imperfection’ uit in eigen beheer. 
Meer Lezen
 
To The Rats And Wolves Cheap Love
Het Duitse gezelschap To The Rats And Wolves is al sinds 2012 bij elkaar. Eerder brachten zij al twee albums uit; ‘Neverland’ (2015) en ‘Dethroned’ (2016). Nu zijn terug met een verhaal over liefde, een gebroken hart en depressie. Ze wilden op dit album inspiratie halen uit hun eigen leven, en het niet baseren op verhalen die ze ergens hadden gehoord. Het resultaat is ‘Cheap Love’.

 
Meer Lezen
 
Toxic Holocaust Primal Future: 2019
De uit Portland, Oregon afkomstige speed / thrash metal band Toxic Holocaust is ontstaan in 1999 en is geen onbekende in de underground metal scene. De band bracht tot op heden vijf albums uit waarvan het laatste album, ‘Chemistry of Consciousness’, alweer stamt uit 2013. Tijd dus voor een nieuw album. Op 4 oktober verschijnt ‘Primal Future: 2019’ via het label Entertainment One.

 
Meer Lezen
 
Trauma As the World Dies
Trauma is een heavy metal / speed metal band uit San Francisco, Californië ontstaan in 1981 en staat bekend als de band Cliff Burton's band voordat hij overstapte naar Metallica. De band bracht in 1984 het debuut album ‘Scratch and Scream’ om vervolgens in 1985 de stekker eruit te trekken. In 2013 is de band weer begonnen resulterend in twee albums. ‘As the World Dies’ verscheen oorspronkelijk in 2018 in eigen beheer maar Pure Steel Records geeft het album een nieuwe kans.

Meer Lezen
 
Twisted Tower Dire Wars in the Unknown
Twisted Tower Dire is een heavy / power metal band uit Virginia. De band is ontstaan 1995 en het debuut albim, ‘The Curse of Twisted Tower’, verscheen vier jaar later. Inmiddels heeft de band, vooral in de US, een aardige fanbase opgebouwd en tot op heden vijf albums voortgebracht. Het laatste album, ‘Make It Dark’, stamt al weer uit 2011, maar nu acht jaar later komt dan eindelijk de opvolger. ‘Wars in the Unknown’ verschijnt op 15 maart via No Remorse Records.

Meer Lezen
 
Týr Hel
De heavy / progressieve folk metal band Týr is afkomstig uit de hoofdstad Tórshavn van de Faeröer eilanden. De band is ontstaan in 1998 en bracht na het debuut in 2002, ‘How Far to Asgaard’, nog zes albums uit. Op 8 maart verschijnt album nummer acht ‘Hel’ via Metal Blade Records.
Meer Lezen
 
Under Siege The Anthology 1988-1989
Under Siege’ zullen de meeste headbangers nog wel herkennen als de titel van Sepultura’s uitmuntende live video die begin negentiger jaren te Barcelona werd ingeblikt. ‘Under Siege’ was tevens een middelmatige knokfilm die rond diezelfde tijd uitkwam met in de hoofdrollen o.a. de stoïcijnse spierbundel Steven Seagal en de destijds goddelijke Erika Eleniak.

Meer Lezen
 
Unfathomable Ruination Enraged And Unbound
Daar zijn ze weer, de heren van Unfathomable Ruination. De Engelse technische brutal death metalband uit London UK wist mij in 2016 zowel live als op plaat ernstig te overtuigen. Drie jaar na het geweldige 'Finitude' is hier dan de nieuwe langspeler 'Enraged And Unbound' dat op 22 november het levenslicht zag via Willowtip Records.Meer Lezen
 
VLTIMAS Something Wicked Marches In
VLTIMAS is een nieuwe death metal band opgericht door de Noor Rune Eriksen die we kennen van o.a, Aura Noir en Earth Electric. In Cryptopsy’s Flo Mounier werd een drummer gevonden en David Vincent (o.a. ex-Morbid Angel en I Am Morbid) maakte de band tot een trio. Op 29 maart verschijnt het debuut album ‘Something Wicked Marches In’ via Season Of Mist.


Meer Lezen
 
Vader Thy Messenger
Vader is nu typisch zo’n band waarvan je precies weet wat je ervan kan verwachten, en eigenlijk ook nooit teleurstelt. Ondanks de vele line-up wisselingen, met zanger / gitarist Piotr Wiwczarek als enige originele bandlid, is de sound van de band altijd onveranderd goed, en herkenbaar gebleven.Meer Lezen
 
Venom Storm The Gates
Een nieuw album van de god(en) van de black metal, namelijk Venom! Dat is altijd iets om naar uit te kijken, echter zijn er tegenwoordig twee bands die onder de naam Venom gaan (al heeft er eentje nog ‘Inc.’ achter staan) en duurt de strijd voort welke de echte zou zijn. Beide bands hebben een origineel lid, en beide zijn in mijn visie dus echt.Meer Lezen
 
Vordr Vordr
In de Noorse mythologie is Vordr een beschermende geest, waarvan men gelooft dat hij van geboorte tot dood de ziel van elke persoon volgt. Ik weet niet of deze Finse uitvoering van Vordr daar nog wat mee van doen heeft, maar deze plaat die toevallig ook ‘Vordr’ heet, bewijst maar weer dat black metal van Finse bodem net even anders is dan de Noorse, Zweedse of Amerikaanse variant.


Meer Lezen
 
Vortex Them Witches
Het Groningse Vortex is met een tweetal tussenpozen sinds 1979 actief, bracht een vijftal albums uit maar ontsteeg nooit echt de underground scene. Op 27 september doet de heavy metal band een nieuwe poging eeuwige roem te vergaren met een nieuw album, ‘Them Witches’, dat verschijnt via Gates of Hell Records.Meer Lezen
 
Wednesday 13  Necrophaze
Joseph Poole’s Wednesday 13 is weer teug aan het front. Na het album ‘Condolences’ uit 2017 laat de band er geen gras over groeien en is het vervolg daar. De nieuwe plaat, de tiende sinds het debuut in 2005, ‘Necrophaze’ verscheen op 27 september via Nuclear Blast Records.
Meer Lezen
 
Whitesnake Flesh & Blood
Het is al weer acht jaar geleden sinds er voor het laatst een studio album van Whitesnake verscheen. Na ’Forever’, dat verscheen in 2011, moeten we het doen met een live album ‘Made in Britain’ en de compilatie van Deep Purple songs waar David Coverdale aan meewerkte: ‘The Purple Album’. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en Coverdale komt met zijn Whitesnake met een nieuw album op de proppen. ‘Flesh & Blood’ verschijnt op 10 mei via Frontiers Music.

Meer Lezen
 
Walkways Bleed Out, Heal Out
Als een opkomende vloed aan de kusten van het hectische leven van Tel Aviv, als een storm door de Israëlische metalscene, kwamen deze mannen op. In 2006 ontstond Walkways, in 2013 kwam hun eerste album ‘Safe In Sound’ uit. Dit bracht ze onder andere tournees met grote namen als In Flames en Avenged Sevenfold. Met een ondertussen redelijke hoeveelheid fans zowel nationaal als internationaal is het dan ook tijd voor een volgend album.

Meer Lezen
 
Windswept The Onlooker
Wat doe je als je niet hard genoeg kan doorbeuken in Drudkh? Dan creëer je gewoon nog een band en blaas je iedereens pannen van het dak. Dit moet ongeveer de gedachtegang van Roman Saenko geweest zijn. ¾ van Drudkh zit alsnog in deze band, dus het zal niet verwonderlijk zijn dat het gitaargeluid van Windswept redelijk hetzelfde is. De band heeft twee jaar terug hun debuut afgeleverd.


Meer Lezen
 
Witch Vomit  Buried Deep In a Bottomless Grave
Het mooiste van death metal blijven toch wel de band namen. Wat deze Witch op gekotst heeft is mij tot op heden niet duidelijk, maar tussen alle stralen gorigheid die bij mij uit de speakers golfden hoorde ik wat oude Autopsy en Incantation met een licht zurig Slayer luchtje. In de 35 minuten die deze braakpartij duurde was er ook weinig ruimte voor pauze aangezien de hele boel met een behoorlijke kracht naar buiten gesproeid werd.

Meer Lezen
 
Wormed Metaportal
Wie aan Spanje denkt, denkt niet meteen aan brute en technische death metal. Toch wordt dat wel degelijk gemaakt. Een voorbeeld hiervan is Wormed. Deze band is ook meteen een “grote jongen” binnen het genre. De band is in 1998 opgericht in Madrid en bracht 3 volledige platen uit en wat EP´s. In 2016 verscheen het indrukwekkende ´Krighsu´, waar het na een tour en de tragische dood van drummer G. Calero stil werd. Anno 2019 meldt het Spaanse instituut zich weer middels een 4 track tellende EP, genaamd ´Metaportal´,

Meer Lezen
 
Wristmeetrazor Misery Never Forgets
Allereerst laten we beginnen over de bandnaam. We zijn wel wat gewend maar in het preutse Amerika waar deze kerels vandaan komen is een naam als Wristmeetrazor absoluut not done. Maar goed het shockeert lekker en past natuurlijk goed bij een band die actief is in een scene die zich vooral meer underground afspeelt. De band kan dan wel bestempeld worden als metalcore, maar dat is eigenlijk niet echt wat ze doen. Nee deze mannen bevinden zich meer in genre wat ook wel screamo genoemd wordt. Lekker underground.

Meer Lezen
 
Xentrix Bury the Pain
De Engelse thrash metal band Xentrix is ontstaan in 1986 als Sweet Vengeance. Van 1988-1997, 2005-2006 en 2013 tot op heden is de band bekend als Xentrix. Het vierde en laatste album dat de band uitbracht, ‘Scourge’, stamt uit 1996 maar na zo’n 23 jaar komt daar verandering. Met een nieuwe zanger /gitarist in Jay Walsh (2017) verschijnt op 7 juni ‘Bury the Pain’ via Listenable Records.


Meer Lezen
 
Your Highness Your Highness
Your Highness is een sludge / stoner metal band uit het Belgische Antwerpen. De band is ontstaan in 2009 en bracht de debuutplaat ‘Cults 'n' Cunts’ uit in 2011. Zo’n 4 jaar later verscheen met ‘City in Ruins’ de opvolger en nu weer 4 jaar later verschijnt album nummer drie. Het gelijknamige ‘Your Highness’ verschijnt op 11 oktober.Meer Lezen
 

2020 - 2019 - 2018 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006

Latest CD reviews:
Flotsam and Jetsam - The End of Chaos

Nailed to Obscurity - Black Frost
Pounder - Uncivilized
Soilwork - Verkligheten