r
CD REVIEWS:

2020 - 2019 - 2018 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006

 
7 Days In Alaska Dancing With Ghosts
Soms heb ik het gevoel dat promotiedames en –heren, platen maatschappijen, management bureaus of bands niet goed snappen wat het woord “metal” betekent. Zo hebben we bij Metal-Experience het woord “metal” prominent in de naam verankerd, zodat eenieder in één oogopslag weet wat we hier aan het doen zijn.Meer Lezen
 
Aborted Terrorvision
Een van de absolute vaandeldragers van de gore-grind heeft weer een nieuw album uitgebracht. We hebben het hier natuurlijk over “Belgiums finest” Aborted. ‘Terrorvision’ heet de nieuwe plaat met wederom prachtig artwork van Par Olofsson. Wat deze man allemaal uit zijn pen tovert is echt geweldig.Meer Lezen
 
Abyssous Mesa
Abyssous is een Duitse band die heerlijk smerige death metal met een scheut black/thrash uitspuwt. De nieuwe EP ‘Mesa’ biedt 5 nummers en vijf intro’s op die nummers.

Meer Lezen
 
A Perfect Circle Eat The Elephant
Maar liefst 14 jaar hebben we moeten wachten op nieuw materiaal van A Perfect Circle. Frontman Maynard Keenan houdt zich tegenwoordig ook bezig met het maken van wijn en zal allicht van mening zijn dat goede muziek net als fatsoenlijk glas vino tijd nodig heeft om te rijpen. Dit schept natuurlijk enorme verwachtingen en het is nog maar de vraag of je daar als band aan kan voldoen.


Meer Lezen
 
Adzalaan Into Vermilion Mirrors
Adzalaan is de solo-band van ‘R’, vermoedelijk het bekendst als bassist/vocalist van Ash Borer, maar in de underground met name bekend om zijn label Vrasubatlat waarop hij al zijn bandjes uitbrengt (Adzalaan, Dagger Lust, Serum Dreg, Triumvir Foul, Urzeit, Uškumgallu, Utzalu). Adzalaan is het enige solo-project van de beste man en heeft nu in 2018 na een demo in 2017 de eerste full-length ‘Into Vermilion Mirrors’ uit.

Meer Lezen
 
Afsky Sorg
De Deense black metal band Afsky is begonnen als een eenmansproject van Ole Luk. Een project dat moest dienen als uitlaatklep waarbij ongebruikte muzikale stukken, zonder inmenging en bemoeienis van anderen het levenslicht konden zien. In 2015 verscheen de gelijknamige EP en was daarna de roep om optredens waarop Ole besloot een band te formeren en met deze band werd het debuutalbum ’Sorg’ opgenomen dat op 9 maart verschijnt via Vendetta Records.

Meer Lezen
 
Alghazanth Eight Coffin Nails
De Finse band Alghazanth is eind jaren ‘90 ontstaan. In de loop der jaren heeft de band zich ondanks regelmatige line-up wijzigingen aardig ontwikkeld en heeft de band een consistent geluid weten te brengen. Mede hierdoor hebben de Finnen zich goed gevestigd in de scene. Onlangs verscheen via Woodcut Records ‘Eight Coffin Nails’, hun achtste lang speler en spijtig genoeg ook hun laatste album, zoals de band heeft laten weten.

Meer Lezen
 
Alice In Chains Rainier Fog
‘Rainier Fog’ is alweer het zesde album van Alice In Chains. Tuurlijk zullen velen van mening zijn dat de band niet het zelfde is sinds de dood van Layne Staley. Toch is het geluid nagenoeg hetzelfde gebleven. Met ‘Black Gives Way To Blue’ en ‘The Devil Put Dinosaurs Here’ hadden de heren immers twee succesvolle albums te pakken. Ja, Staley had een zeer bijzondere inbreng en was een uiterst goede zanger, maar het is tijd om William Duvall te erkennen als een waardig opvolger.

Meer Lezen
 
All My Sins Pra Sila - Vukov Totem
All My Sins is een black metal band uit het Servische Pančevo onstaan in 2000. Na wat demo’s in het begin van deze eeuw verscheen vorig jaar de EP ‘Lunar / Solar’. De teksten van de band zijn in de moerstaal en hoewel deze voor ondergetekende abracadabra zijn, schijnen deze betrekking te hebben op de Slavische cultuur. Het debuut album, ‘Pra Sila - Vukov Totem’, verschijnt op 23 september via Saturnal Records.


Meer Lezen
 
Amorphis Queen Of Time
Amorphis heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan. Het Finse (deathmetal) gezelschap werd begin jaren negentig vooral bekend door 'The Karelian Isthmus' en cultplaat 'Tales From The Thousand Lakes'. Hierna ging de band meer experimenteren wat resulteerde in het briljante 'Elegy' in 1996. Na diverse bezettingswisselingen en minder animo voor de band meldde de band zich in 2006 met een nieuwe frontman in de vorm van Tomi Joutsen. Zijn brute grunts in combinatie met de cleane zang zijn perfect voor deze band.

Meer Lezen
 
Anaal Nathrakh A New Kind of Horror
Het uit Birmingham, Engeland afkomstige Anaal Nathrakh is ontstaan in 1999. De band heeft tot op heden negen albums voortgebracht en heeft zich sinds het debuut met ‘The Codex Necro’ (2001) flink doorontwikkeld. De black grindcore van het duo Mick Kenney en Dave Hunt is geleidelijk aan minder rauw geworden en er is een elektronisch industrial geluid toegevoegd. Op 28 september verschijnt het tiende album ‘A New Kind of Horror’ via Metal Blade Records.

Meer Lezen
 
Anomalie Integra
Anomalie is de band van de Oostenrijkse multi-instrumentalist Chris Marrok. Marrok starte de band solo en de eerste twee albums bespeelde hij alle instrumenten. Vanaf het derde album ‘Visions’, dat vorig jaar verscheen, maakte Marrok gebruik van sessie muzikanten. Bassist Thomas Dornig en drummer Lukas Schlintl zijn ook op de nieuwe EP ‘Integra’ te horen, de EP verschijnt op 9 november via Art of Propaganda Records.

Meer Lezen
 
Artillery The Face of Fear
Artillery is een thrash metal band uit Denemarken ontstaan in 1982. In 1985 verscheen het heerlijk debuut album ‘Fear of Tomorrow’ via Neat Records dat in die tijd een goede neus had voor sterke metal bands. Inmiddels zijn we ruim dertig jaar verder heeft Artillery en is het negende studio album van de band aanstaande. Met een tweetal pauze achter de rug en een sterk wisselende line-up verschijnt op 16 november ‘The Face of Fear’ via Metal Blade Records.

Meer Lezen
 
 At The Gates To Drink From The Night Itself
Ondanks dat At The Gates tijdens hun reünie aankondigden geen nieuw materiaal meer op te nemen, verschijnt er dan nu inmiddels alweer hun tweede album na de reünie, na ‘At War With Reality’ uit 2014. Er is echter wel wat gewijzigd in de line-up van de band, origineel lid Anders Bjorler (gitaar) is uit de band vanwege het vele touren, Jonas Stalhammar (gitaar) is zijn vervanger. Jonas was al geen onbekende van de band.


Meer Lezen
 
Angel of Mercy The Avatar
Vorige eeuw was ook Amerika in de ban van de heavy metal en verschenen er tijdloze albums van bands als o.a. Riot, Warlord, Culprit. Sommige bands kregen niet de aandacht die ze eigenlijk verdienden en Angel of Mercy is er daar één van. De band, opgericht in 1980 door zanger / gitarist David St.James bracht in 1987 het enige album ‘The Avatar’ uit, een album dat een nieuwe kans krijgt via Shadow Kingdom Records.

Meer Lezen
 
Angelus Apatrida Cabaret de la Guillotine
Angelus Apatrida is een Spaanse thrash metal band omstaan in het jaar 2000. Na het debuut album ‘Evil Unleashed’ uit 2006 en opvolger ‘Give 'Em War’ ,die een jaar later uitkwam, werd er voor album nummer drie getekend bij Century Media Records. Inmiddels zijn de heren uit Albacete toe aan album nummer zes en ‘Cabaret de la Guillotine’ verschijnt op 4 mei via hetzelfde label.


Meer Lezen
 
Anthrax Kings Among Scotland
De New Yorkse thrashers van Anthrax, het kleinste broertje van “The Big 4”, hebben even een drukke tijd “on the road” achter de rug. Zo moest het in 2016 verschenen album ‘For All Kings’ live gepromoot worden en ook wilde Scott Ian en kompanen niet voorbij gaan aan de dertigste verjaardag van het redelijk succesvolle album ‘Among the Living’ vorig jaar. Dat laatste feitje vierde Anthrax door er nog maar een tournee aan vast te plakken.

Meer Lezen
 
Asphagor The Cleansing
Dat ze in het Oostenrijkse Tirol meer dan alleen traditionele dijenkletsers maken bewijst de black metal band Asphagor. De band is ontstaan in 2007 en zowel het debuutalbum ‘Havoc’ (2010) als opvolger ‘ANTI’, dat verscheen in 2013, werden uitgebracht in eigen beheer. ‘The Cleansing’, album nummer drie, verschijnt op 11 mei via Black Sunset / MDD Records.


Meer Lezen
 
Altar of Perversion Intra Naos
Voor de fans van deze Italiaanse band is het een lange zit geweest tussen de twee full-lengths. Voorganger ‘From Dead Temples (To The Ast’ral Path) verscheen in 2001 en we zijn nu 17 jaar verder. Maar dan ligt er wel een langspeler van bijna 2 uur op je te wachten. De vraag is altijd bij dit soort werken: kan de band bijna twee uur de aandacht vastgrijpen en vasthouden? Andere pogingen voor soortgelijke tijdsspanne zoals Dødsengels’s ‘Imperator’ en Schammasch’s ‘Triangle’ halen dat ook niet altijd.

Meer Lezen
 
Back Out Evilla
Waar Picture bij veel headbangers te boek staat als de oudste heavy metal band van Nederland, behoort die eer eigenlijk naar het uit Deurne afkomstige Back Out te gaan omdat zij maar liefst 8 jaar eerder startten, in 1971 om precies te zijn. Typisch een gevalletje van onbekend maakt onbemind. Waar Picture echter naam wist te maken met het gelijknamige debuut (1980), ‘Heavy Metal Ears’ (1981), mijn favoriet ‘Diamond Dreamer’ (1982) en ‘Eternal Dark’ (1983), moest Back Out het doen met een plekje op de reservebank.

Meer Lezen
 
Barren Earth A Complex Of Cages
Finland dat ook wel bekend staat als 'Land van de 1000 meren' telt misschien zoveel bands als meren. Grote jongens als Amorphis, Nightwish, Insomnium en Children Of Bodom hebben daar hun oorsprong. Barren Earth is een progressieve death metal band uit Helsinki, opgericht in 2007. De naam Amorphis gaat vaker voorbij komen. Na een EP en twee volledige studio albums is er nu een derde full length.


Meer Lezen
 
Behemoth I Loved You At Your Darkest
Het Poolse Behemoth, oorspronkelijk ontstaan als Baphomet in 1991, heeft tot op heden tien albums uitgebracht. De band kende in die periode zowel voor -en tegenspoed maar na het herstel van leukemie in 2011 van frontman Adam Michał Darski a.k.a. Nergal kent de band alleen nog voorspoed. Zeker na de release van het laatste album ‘The Satanist’ in 2014.


Meer Lezen
 
Behemoth Messe Noire
Het Poolse Behemoth bracht in 2014 met het album ‘The Satanist’ één van de meest succesvolle albums uit in het bestaan van de band. Met het album en de daarmee gepaard gaande tour ging de band verschillende keren de wereld rond en tijdens deze shows werden er ook een aantal live opnames gemaakt. Eerder deze maand verscheen met ‘Messe Noire’ het resultaat op Blue Ray / DVD, CD en LP via Nuclear Blast Records.


Meer Lezen
 
Betzefer Entertain Your Force Of Habit
Het uit Israël afkomstige Betzefer bestaat alweer 20 jaar. Betzefer was de eerste Israëlische metalband ooit die een album uitbracht bij een groot label. Na drie succesvolle albums was het dus even schikken toen zanger Avital Tamir besloot de band te verlaten om zich te richten op folklorische muziek. Het gezelschap kon hun geluk niet op toen Aharon Ragoza zich bij hen voegde en de band nieuw leven wist in te blazen. Nu zijn ze terug met hun vierde studio album ‘Entertain Your Force Of Habit’.

Meer Lezen
 
Black Howling Return of Primordial Stillness
Black Howling is een black metal band uit Portugal, die met ‘Return of Primordial Stillness’ zijn 6e volledige plaat uitbrengt. Uit de underground van Lissabon sturen de mannen al ruim 15 jaar hun DSBM de rest van de wereld in.
Meer Lezen
 
Black Stone Cherry Family Tree
De mannen van Black Stone Cherry zijn al sinds 2001 bezig en dit doen zij niet onverdienstelijk. Met een gemiddelde van iedere 2 jaar een nieuw album houden zij de fans goed bezig. Ook hun tournees nemen grote maten aan. Zo stonden ze onder andere in het voorprogramma van Def Leppard, Whitesnake, Lynyrd Skynyrd, Bad Company en Alter Bridge, niet de minste namen. In 2016 brachten ze hun laatste album ‘Kentucky’ uit.

Meer Lezen
 
Blasphemy Victory
Je hebt cult bands en cult bands, en dan heb je Blasphemy. De cult band, der cult bands, oftewel de über cultband! De Canadese band is ergens opgericht in 1984 in het plaatsje Burnaby. Al vanaf de eerste demo ‘Blood upon the Altar’ op handen gedragen door de underground. De twee daaropvolgende volledige albums hebben de cultstatus alleen maar vergroot.


Meer Lezen
 
Bloodbath The Arrow of Satan Is Drawn
De supergroep Bloodbath is ontstaan in 1998 toen vier heren, Mikael Åkerfeldt, Anders Nyström, Jonas Renkse en Dan Swanö, besloten een death metal band op te richten. Na de EP ‘Breeding Death’ in 2000 en de debuutplaat ‘Resurrection Through Carnage’ in 2002 vertrok zanger Mikael Åkerfeldt in 2003 om vervolgens twee keer terug te keren (2005, 2008-2012) om daarna definitief de stekker er uit te trekken om meer tijd te besteden aan zijn band Opeth.

Meer Lezen
 
Blood Tsunami Grave Condition
Blood Tsunami is een metal band uit het Noorse Oslo. De band is ontstaan in 2004 en drie jaar later verscheen de debuutplaat: ‘Thrash Metal’. Het genre waarin de band zich bevindt is daarmee duidelijk en na een album in 2009 verscheen het laatste werkstuk van de band, ‘For faen!’, in 2013. Nu, vijf jaar later, is het tijd voor album nummer vier, ‘Grave Condition’, dat op 27 april verschijnt via Soulseller Records.


Meer Lezen
 
Borealis The Offering
Canada, muzikaal vooral bekend door de progressieve rock grootmeesters Rush. Maar ook bijvoorbeeld de extreme metal van Cryptopsy komt er vandaan. Sinds 2005 is daar een band bijgekomen. Borealis, deze band maakt power metal met een progressieve wending. Na in 2015 het fantastische 'Purgatory' uit te hebben gebracht en pas geleden een opnieuw opgenomen versie van het debuut 'World Of Silence' is het na een kleine drie jaar dus tijd voor een opvolger.

Meer Lezen
 
Burning Witches Hexenhamme
Met ´Hexenhammer´ is er nu dan alweer het tweede album van deze Zwitserse dames van Burning Witches, na hun geweldige, gelijknamige debuutalbum ´Burning Witches´ van vorig jaar. De in 2015 opgerichte band maakt stevige traditionele heavy metal met power en speed metal invloeden. Inmiddels heeft er een verandering in de line up plaats gevonden ten opzichte van de debuutplaat. Gitariste Alea Wyss is vervangen door onze eigen Sonia Nusselder (Sepiroth) daarmee heeft de band nu ook een Nederlands tintje.

Meer Lezen
 
Burn The Priest Legion:XX
Lamb Of God brengt een eerbetoon aan hun roots, onder hun eerste naam Burn The Priest waar ze twintig jaar geleden mee begonnen zijn. Dit doen ze middels hun nieuwe plaat ‘Legion:XX’, waarop 10 punk en hardcore covers te vinden zijn die de band geïnspireerd hebben. De keuze van de nummers is verrassend en zeker niet verkeerd, en zowel van bekende als minder bekendere bands.


Meer Lezen
 
Caliban Elements
De heren van Caliban draaien al een tijdje mee binnen de metalcore scene. In 1997 kwamen ze bij elkaar, toen nog onder de naam Never Again. In 1999 brachten ze hun eerste studio album ‘A Small Boy And A Grey Heaven’ uit. Nu een een kleine twintig jaar later, is Caliban een gevestigde naam in het genre en is het alweer tijd voor maar liefst hun elfde studio album ‘Elements’.


Meer Lezen
 
Celtachor Fiannaiocht
The Ermerald Isle, Ierland, een land rijk aan mythologie en tevens thuisland voor de Celtic black metal band Celtachor, een band die met hart en ziel de Ierse mythologie uitdraagt. Ontstaan in 2007, Celtachor bracht als eerst in 2010 een demo uit ‘In the Halls of our Ancient Fathers’, gevolgd door hun eerste album ‘Nine Waves from Shore’ in 2012. Hun tweede langspeler ‘Nuada of the Silver Arm’ kwam uit in 2014 onder TrollZorn Records.

Meer Lezen
 
Carnation Chapel of Abhorrence
De Belgische death metal band Carnation baarde opzien met de EP ‘Cemetery of the Insane’, welke in 2015 verscheen. De band was te zien op verschillende festivals en maakte zelfs de trip naar Japan, opnames van de Japanse show verschenen als live album en op een split. De verrichtingen van Carnation zijn niet onopgemerkt gebleven en zo tekende de band een deal met Season of Mist. Op 17 augustus verschijnt het debuut album ‘Chapel of Abhorrence’.

Meer Lezen
 
Chapel of Disease …And As We Have Seen The Storm, We Have Embraced The Eye
Het wordt je als reviewer ook niet altijd makkelijk gemaakt tegenwoordig. Chapel of Disease brengt met ‘…And As We Have Seen The Storm, We Have Embraced The Eye’ hun derde volledige plaat uit. Om deze titel op papier te schrijven ben je al een halve recensie verder. Hier houdt mijn gezeur ook direct op, want ik ben erg in mijn nopjes met deze plaat.Meer Lezen
 
Chrome Division One Last Ride
Chrome Division is oorspronkelijk geformeerd als side-project van Shagrath (Dimmu Borgir) in 2004. Nuclear Blast Records brengt op 16 November het vijfde en laatste album uit met de toepasselijke titel ‘One Last Ride’. Een laatste plaat, en wel omdat oprichter Shagrath het te druk heeft met Dimmu Borgir. Voor deze laatste plaat is zanger van het eerste uur, Eddie Guz, weer van de partij.


Meer Lezen
 
Craft White Noise And Black Metal
Je hebt soms van die releases waarbij het je verbaast dat deze ineens aangekondigd worden. Zo kwam ook de vierde plaat van Craft voor mij wel enigszins uit de lucht vallen. De heren hebben er met 7 jaar dan ook goed de tijd voor genomen, reden te meer voor mij om er ook eens goed voor te gaan zitten.Meer Lezen
 
Craneium The Narrow Line
Sinds 2011 bestaat het Finse Craneium, toch zijn ze voor vele nog onbekend. Hun eerste album ‘Explore The Void’ wist ze toch enige naam te geven. Ze werden bekend als een band die vooral relaxte desert / stoner rock weet te brengen. Toch hebben ze meer te bieden, zeg maar die extra vibe, met een vleugje psychedelisch en doom. ‘The Narrow Line’ is voor fans een album waar ze naar uit keken, maar is misschien ook wel de stap naar een groter en breder publiek.

Meer Lezen
 
Cultes des Ghoules Sinister
Het Poolse Cultes des Ghoules had al een redelijke cult-status maar die werd met de voorganger ‘Coven’ nog een beetje groter. Ze leverden een intrigerend conceptalbum van 100 minuten af waarbij duidelijk de voorliefde voor de first wave van black metal te horen was. Een rudimentair geluid dat lijkt op oude Celtic Frost, maar dan occulter.Meer Lezen
 
Curse Upon a Prayer The Three Woes
Het Finse Curse Upon a Prayer heeft klein doch doeltreffend EPtje uitgebracht. ‘The Three Woes’ doet qua geluid echter meer aan de Zweedse broeders van Dawn denken dan aan de Finse school van black metal. Dat is geenszins een diskwalificatie. CUaP maakt uitermate aanstekelijke en goed in het gehoor liggende muziek.Meer Lezen
 
Deadly Carnage Through The Void, Above The Sun
Deadly Carnage is oorspronkelijk als black metal band begonnen in 2005, maar door de jaren heen slopen er steeds meer atmosferische en doom elementen in hun muziek. Deze alteraties zijn goed hoorbaar wanneer je de complete discografie van de groep uit Rimini, Italië aandachtig onder de loep neemt: ‘Decadenza’ (2008), ‘Sentiero II – Ceneri’ (2011), ‘Manthe’ (2014) en ‘Chasm’ (EP, 2016). Anno 2018 zijn we aanbeland bij de nieuwste langspeler ‘Through The Void, Above The Sun’.

Meer Lezen
 
Dead End The Mind's Asylum
Dead End is een Noord Brabantse death /doom metal band ontstaan in 1988. Na een tweetal demo’s en de EP ‘Wartime in Eden’ in 1993 was de koek op. In 2014 werd de band weer nieuw leven ingeblazen door bassist Alwin Roes en na een compilatie verscheen de eerste full-length ‘Reborn from the Ancient Grave’ in 2016. Inmiddels is er een opvolger voor het debuut en dit album luistert naar de naam ‘The Mind's Asylum’ en dit album verscheen via het eigen Doc Records label.

Meer Lezen
 
Death Alley Superbia
Volgens mij heb ik Death Alley in het verleden nog wel eens gezien in sub071, legendarisch kraakpand tegen Leiden Centraal aangeplakt. De mannen speelden toen rechttoe rechtaan Motorhead rock `n roll. Best prima met een biertje erbij! Mijn verbazing was dan ook gewekt toen ik op youtube de eerste single van ‘Superbia’ voorbij zag komen, zowaar op Century Media Records.


Meer Lezen
 
Deathrite Nightmares Reign
Deathrite is een death metal band uit het Duitse Dresden ontstaan in 2010. De eerste drie full-lengths verschenen via kleine labels en in niet al te grote oplagen en muzikaal werden we getrakteerd op een mix van death metal en grindcore. Het vierde album, ’Nightmares Reign’, wordt uitgebracht door Century Media Records en verschijnt op 9 november.Meer Lezen
 
Deceased Ghostly White
Deceased is een death / thrash metal band uit Arlington, Virginia. De band is ontstaan in 1984 eerst als Mad Butcher en later als Evil Axe en draagt de huidige naam sinds 1985, waarmee de band een van de langst bestaande actieve death metal bands uit de Verenigde staten is. Deceased bracht tot op heden maar zeven albums uit en maar liefst tien compilaties, het laatste studio album, ‘Surreal Overdose’, stamt uit 2011. Op 16 november verschijnt het achtste album ‘Ghostly White’ via Hells Headbangers Records.

Meer Lezen
 
Deicide Overtures of Blasphemy
Het uit Florida afkomstige Deicide hoeven we natuurlijk helemaal niet meer voor te stellen. Al vanaf 1987 bestaat de band al, opgericht als Carnage en daarna verder gegaan als Amon. Vanaf 1989 werd de naam definitief omgeruild voor Deicide.
Meer Lezen
 
Deitus Via Dolorosa
Deitus wist mij 2 jaar geleden al aangenaam te verrassen met hun debuut ‘Acta Non Verba’ wat een prima plaat was met een stevige dosis goed klinkende black metal. Net als hun landgenoten Inconcessus Lux Lucis zijn ook zij niet vrij van de invloeden van de Engelse NWOBHM gebleven, wat soms subtiel (en soms overduidelijk) in de muziek terugkomt.


Meer Lezen
 
Délétère De Horae Leprae
Het Canadese Délétère zou bijna ‘The True’ voor hun naam kunnen zetten. Er is namelijk nog een band met dezelfde naam, uit Canada, die black metal speelt. Inmiddels heeft de andere band een naamsverandering ondergaan en is dit nu ‘The One And Only’ Délétère. Dat een nieuwe langspeler produceert getiteld ‘De Horae Leprae’ wat vertaald vanuit het Latijn ‘de uren van lepra’ oplevert. Dat u het weet.


Meer Lezen
 
Deströyer 666 Call of the Wild
Het Australische Deströyer 666 is na het uitbrengen van de vijfde langspeler ‘Wildfire’ in 2016 vooral op tour geweest. Om te voorkomen dat de band van de radar verdwijnt van de fans komt de band met een EP met als titel ‘Call of the Wild’. De vraag die veelal rijst bij zo’n tussendoortje is of het hier B-keuze nummers betreft die het album niet gehaald hebben of gaat het hier om nieuw werk?


Meer Lezen
 
Dimmu Borgir Eonian
Dimmu Borgir heeft er goed de tijd voor genomen, 7 jaar na hun laatste studio album ‘Abahadabra’, is er nu dan de opvolger ‘Eonian’. In het jaar dat de band hun 25 jarig bestaan viert, komen ze met een album waarop ze hun grenzen nog verder verkennen in alle richtingen. Een symfonisch en bombastisch werkstuk, wat echter steeds verder afdwaalt van de originele sound van de band.


Meer Lezen
 
Djevelkult Når Avgrunnen Åpnes
Djevelkult is een black metal band afkomstig uit het Noorse Oppland. De band is oorspronkelijk opgericht door zanger / gitarist Dødsherre Xarim in 2009 onder de naam Skadefryd, vanaf 2010 is de band bekend onder de huidige naam. Na een demo in 2011 verscheen in 2014 het debuutalbum ‘I djevelens tegn’, op 8 juni verschijnt het tweede album ‘Når Avgrunnen Åpnes’ via Saturnal Records.


Meer Lezen
 
Doro Forever Warriors, Forever United
De Duitse metal koningin Doro Pesch lijkt maar geen genoeg van te krijgen. De inmiddels 54 jarige metal diva blijft actief al hebben we wel zo’n zes jaar moeten wachten op de opvolger van ‘Raise Your Fist’ (2012). Op 17 augustus verscheen er dan eindelijk weer wat nieuws, en wel een dubbel schijfje: ‘Forever Warriors, Forever United’. Een dubbel album dus, maar wel een die afzonderlijk van elkaar kan worden aangeschaft.


Meer Lezen
 
Drudkh They Often See Dreams About the Spring
De uit de Oekraïne afkomstige black metal band Drudkh heeft sinds het ontstaan in 2002 reeds tien albums uitgebracht. Vooral in de beginperiode had de band met vijf albums in vijf jaar een hoge productiviteit. Het laatste wapenfeit, behoudens wat splits, dateert met ‘A Furrow Cut Short’ alweer uit 2015 en dus wordt het hoogtijd voor een nieuw album. Album nummer elf is aanstaande, op 9 maart verschijnt ‘They Often See Dreams About the Spring’ via Season of Mist.

Meer Lezen
 
Ear Danger Storming The Gates
Ear Danger mag met recht één van de oudste nog in leven zijnde Nederlandse metal bands genoemd worden. Oorspronkelijk werd de groep in 1981 opgericht, maar de strijdbijl werd reeds in 1984 begraven om in 2007 weer boven de grond te worden getoverd. De eerste keer dat Ear Danger opviel was hun bijdrage op de legendarische ‘Metal Power II’ EP uit 1984, waar de Zuid-Hollanders het nummer ‘King Of The Midnight Fire’ brachten.

Meer Lezen
 
Ghostbound All is Phantom
Atmosferische rock met black metal invloeden? Post-black met cleane zang? Vegetarian progressive grindcore? Ik weet ook niet meer hoe ik Ghostbound moet kwalificeren. Het is een rare kruising tussen lichte black, veel atmosferische rock, cleane zang en wat prog-elementen. Dat kan heel goed gaan maar saai zijn, of heel fout want niks past.Meer Lezen
 
Fifth Angel The Third Secret
Bijna dertig jaar na hun tweede album ‘Time Will Tell’ uit 1989, is er dan eindelijk een opvolger genaamd ‘The Third Secret’ van Fifth Angel. Nadat de band gevraagd was een reünie te doen op het Keep It True festival in Duitsland in 2010, en nogmaals in 2017 begon het toch weer te kriebelen bij de oudgedienden.Meer Lezen
 
Firtan Okeanos
Firtan is een Duitse pagan / black metal band ontstaan in 2010. Na een EP in 2013 verscheen in 2014 het debuut album ‘Niedergang’ in eigen beheer. Na weer een EP, ‘Innenwelt’, werd de band opgepikt door Art of Propaganda en dat label brengt de tweede langspeler ‘Okeanos’ uit die op 13 juli zal verschijnen.Meer Lezen
 
Fluisteraars / Turia De Oord
Nederland staat al een paar jaar bekend als een prima voedingsbodem voor black metal bands, dus dat er wederom een split uitkomt tussen twee bekenden uit de Nederlandse scene mag geen verrassing heten. Deze keer is het de beurt aan Fluisteraars en Turia om allebei 1 nummer van (praktisch) een kwartier op ons los te laten.Meer Lezen
 
Glorior Belli Coded Smears and More Uncommon Slurs
Glorior Belli is een van oorsprong Franse black metal band opgericht in 2002. De band heeft sindsdien zes langspelers uitgebracht en gaandeweg werden er andere invloeden in de muziek gebruikt. De term black southern stoner metal is nieuw. Het zevende album genaamd ‘The Apostates’ verschijnt op 6 april via Season of Mist / Underground Activists.


Meer Lezen
 
Gama Bomb Speed Between The Lines
De Ierse thrashers van Gama Bomb hebben hun volgende hoofdstuk ook weer af, het zesde volledige album van de band. Al sinds hun oprichting in 2002 brengen deze thrashers een mix van thrash, humor en speed! Het heeft ruim drie jaar geduurd nadat ‘Untouchable Glory’ uitkwam in 2015 voordat er een vervolg kwam met ‘Speed Between The Lines’.Meer Lezen
 
Graveyard Back to the Mausoleum
Het Spaanse Graveyard is ontstaan in 2007 en heeft sindsdien drie full-lengths uitgebracht waarvan de laatste langspeler, ‘...for Thine Is the Darkness’ in 2016 verscheen. De mannen uit Barcelona moeten gedacht hebben dat het weer tijd werdt om iets van zich te laten horen en dat doen ze met een EP genaamd ‘Back to the Mausoleum’. Qua titel grijpt de EP terug naar de debuut demo / EP ‘Into the Mausoleum’, de nieuwe EP verschijnt op 27 april via War Anthem Records.

Meer Lezen
 
Groza Unified in Void
Groza is een Duitse black metal band ontstaan in 2016. De band is oorspronkelijk gestart als een eenmansproject, maar al snel werd een volledige line-up gerealiseerd. De band bracht het debuut album ‘Unified in Void’ eind augustus dit jaar al digitaal uit in eigen beheer en wist daar zoveel aandacht mee te genereren dat Art of Propaganda Records het album op 30 november op zowel CD als LP uitbrengt.


Meer Lezen
 
Gruesome Twisted Prayers
Gruesome is ontstaan in 2014 als tribute band van de legendarische death metal band Death. Opgericht door Matt Harvey en Gus Rios, die ook al betrokken waren bij het Death DTA project, werd in 2015 het debuutalbum ‘Savage Land’ uitgebracht . De critici noemde hen “lijkenpikkers” waar de liefhebbers de band omarmde. Na twee EP’s verscheen op 1 juni het langverwachte tweede album ‘Twisted Prayers’ via Relapse Records.

Meer Lezen
 
Hacavitz Nex Nihil
Hacavitz leverde in het vorige decennium een drietal alles verschroeiende death-metal albums af die bijna tegen de war-metal aanleunden. Op de voorganger van het nieuwe album ‘Darkness Beyond’ ging het roer radicaal om en werd het meer black metal dat de klok sloeg. Met de nieuwste telg in de familie ‘Nex Nihil’ lijkt het alsof de Mexicanen een gulden middenweg hebben gevonden.


Meer Lezen
 
Hangman’s Chair Banlieue Triste
Eindelijk is het zo ver, de Franse Stoner/Doom band Hangman’s Chair brengt haar vijfde album uit, ‘Banlieue Triste’, een titel die gecombineerd met het artwork meteen aangeeft waar dit allemaal over gaat: de grijze, verbitterde realiteit van de buitenwijken van de stad, in dit geval Parijs. Met de al verpletterende ‘This is not supposed to be positive’ uit 2015, werden we al getrakteerd op een meesterwerk van zware duistere klanken.

Meer Lezen
 
Hate Eternal Upon Desolate Sands
Het uit Tampa, Florida afkomstige Hate Eternal timmert al ruim dertig jaar aan de weg. De band rond zanger / gitarist Erik Rutan (o.a. ex-Morbid Angel) heeft in die periode een zestal albums uitgebracht. De laatste langspeler, ‘Infernus’, stamt alweer uit 2015 en het wordt dus hoog tijd voor een nieuwe album. Het wachten is bijna over want op 26 oktober verschijnt ‘Upon Desolate Sands’, het tweede album dat via Season of Mist verschijnt.

Meer Lezen
 
Hatesphere Reduced To Flesh
Het weer tijd voor een album van het Deense Hatesphere. De mannen gaan terug naar hun roots. Hatesphere en Scarlet Records hebben de handen weer ineen geslagen ten ere van alweer hun tiende studio album ‘Reduced To Flesh’. Als inspiratie gebruikten ze het gevoel, waardoor ze in eerste instantie muziek gingen maken. Niet te veel nadenken en gewoon nummers maken. Het is volgens de band het meest “old school” album dat ze in jaren hebben gemaakt.

Meer Lezen
 
Haunt Burst Into Flame
De Amerikaanse heavy metal band Haunt is oorspronkelijk ontstaan als het solo project van Trevor William Church, die we o.a. kennen van de doom metal band Beastmaker. Tussen de release van de EP ‘Luminous Eyes’ in 2017 en het aanstaande debuut ‘Burst Into Flame’ heeft Trevor de line-up uitgebreid. Zo kwamen Beastmaker gitarist John William Tucker en de ritme sectie bestaande uit bassist Matthew Wilhoit en drummer Daniel Wilson Haunt versterken.

Meer Lezen
 
Heir Apparent The View From Below
Ineens is er dan een nieuw album van Heir Apparent, hun laatste ‘One Small Voice’ dateert al van 1989, maar met ‘The View From Below’ laat de band weten voorlopig er nog niet mee klaar te zijn en verre van afgeschreven is. Heir Apparent is opgericht in 1984 door gitarist Terry Gorle, en in 1985 werd de band getekend door Black Dragon Records. Een jaar later kwam hun debuut lp ‘Graceful Inheritance’ uit, wat nog steeds geldt als een klassieker in het genre.

Meer Lezen
 
Ichor Hadal Ascending
‘Hadal Ascending’ is het vierde album van de uit het Duitse Trier afkomstige death metal band Ichor en is ontstaan in 2008. De band bracht een jaar later de debuut plaat ‘The Siege’, een album dat een mix bracht tussen deathcore en death metal. Gelijdelijk aan verdween de deathcore en bleef er een uiterst lompe death metal variant over. ‘Hadal Ascending’ verschijnt op 7 december via Unholy Conspiracy Deathwork.


Meer Lezen
 
Ill Omen The Grande Usurper
Ill Omen is het soloproject van IV, die we ook terugzien in andere Australische bands zoals Nazxul en Temple Nightside en in het verleden Austere. Iron Bonehead Productions brengt nu de 23 minuten tellende, 4 nummers bevattende mini-LP ‘The Grande Usurper’ uit. Ill Omen was op de vorige twee full-lengths ook al bezig met lang uitgesponnen en duistere black metal te maken.


Meer Lezen
 
Immortal Northern Chaos Gods
In 2015 kwam er een einde aan de traditionele line-up van Immortal. Frontman Abbath verdween van het toneel en verloor daarnaast het gevecht om de rechten op de bandnaam. Abbath lanceerde een solo carrière en een paar maanden later verscheen het matige debuut album. Demonaz en Horgh gingen samen door en namen langer de tijd voor een nieuw album. Dat album is inmiddels daar en verschijnt op 6 juli via Nuclear Blast Records.

Meer Lezen
 
Iskandr Euprosopon
Iskandr, het soloproject van O. (Lubbert Das, Galg, Turia), bracht twee jaar geleden een full-length (‘Heilig Land’) en een EP (‘de Zon’) uit, waarna het weer stil werd. Kennelijk was die tijd nodig om te sleutelen aan het tweede album, want nu verschijnt er ‘Euprosopon’, met als thema de onmogelijkheid van de ideale mens. Zware kost, verpakt onder een laag black metal.


Meer Lezen
 
Izegrim Beheaded By Trust
Het Zutphense Izegrim is een band die zich door de jaren is blijven ontwikkelen. Natuurlijk was in de oorsprong de basis thrash metal en veranderde dit later naar het hedendaagse death metal genre maar ook binnen het genre is er een duidelijke evolutie gaande. Het laatste album ‘The Ferryman's End’, dat alweer uit maart 2016 stamt, was een stuk eenvoudiger in opbouw dan voorganger ‘Congress of the Insane' uit 2013.


Meer Lezen
 
Johansson & Speckmann From the Mouth of Madness
De Zweed Rogga Johansson en de tegenwoordig in Tsjechië wonende Amerikaan Paul Speckmann krijgen er gewoonweg geen genoeg van. Rogga Johansson speelt in maar liefst veertien bands (o.a. Paganizer, Megascavenger, Revolting, Ribspreader) en Paul Speckmann doet het iets rustiger aan en speelt in drie bands naast zijn nummer 1 band Master (Cadaveric Poison en Death Strike).  ‘From the Mouth of Madness' is het vierde album van Johansson & Speckmann.

Meer Lezen
 
Kataklysm Meditations
We hebben er drie jaar op moeten wachten, maar eindelijk is er dan het nieuwe album van Kataklysm, hun dertiende inmiddels alweer. De band bestaat inmiddels al meer dan 25 jaar en levert een constante kwaliteit van brute death metal af. Dat is met deze nieuwe plaat zeker niet anders, deze is misschien nog wel meer gevarieerder en divers, maar nog steeds enorm bruut.


Meer Lezen
 
Kosmogyr Eviternity
Kosmogyr is een black metal project bestaande uit de Amerikaan Ivan Belcic (zang en drum programmering) en de Chinese gitarist / bassist Xander Cheng. De twee kennen elkaar van de tijd dat zij samen in Shanghai woonden maar de muzikale samenwerking ontstond pas nadat Ivan naar Praag verhuisd was. In 2017 verscheen de single ‘Quiescent’ en deze krijgt opvolging middels de debuutplaat ‘Eviternity’ welke op 30 maart verschijnt via het label Flowing Downward.

Meer Lezen
 
Krisiun Sourge of the Enthroned
De Braziliaanse brutal death metal koningen zijn weer terug. Het hyper speed blast trio Krisiun komt alweer met hun elfde album en heeft de titel ‘Sourge of the Enthroned’ meegekregen. Na het iets wat matig ontvangen album, en veel tragere, ‘Forged in Fury’, is Krisiun duidelijk terug om orde op zaken te stellen. ‘Forged in Fury’ was een éénmalige afwijking van het kneiter harde pad wat de band sinds 1990 heeft geplaveid.

Meer Lezen
 
Lacuna Coil The 119 show, Live in London
In de wereld van “female fronted” metal bands is het Italiaanse Lacuna Coil geen onbekende. Al 20 jaar draait de band onder leiding van zangduo Cristina Scabbia en Andrea Ferro mee aan de top van het genre. In die tijd heeft de band een aantal klassieke platen uitgebracht waaronder ‘Comalies’ en ‘Karmacode’. Om het 20 jarig jubileum te vieren heeft de band op 19 januari 2018 de fans verrast met een speciale show in Londen. Deze is dus nu voor eeuwig als live document vastgelegd op blu ray en cd.

Meer Lezen
 
Leader of Down Cascade Into Chaos
Leader of Down is het geesteskind van voormalig Motörhead gitarist Würzel en bassist Tim Atkinson. De band werd in 2008 geformeerd en de heren doken de studio in en schreven een album. De band kreeg medewerking van verschillende artiesten waaronder namen als Steve Clarke, Alex Ward en de gast zangers Whitfield Crane en Matt Baker. Na het tragische overlijden van Würzel in 2011 besloot de band door te gaan met als resultaat ‘Cascade Into Chaos’.

Meer Lezen
 
Lee Aaron Diamond Baby Blues
De originele Metal Queen is terug, inmiddels behoort deze titel al decennia lang toe aan Doro, maar oorspronkelijk was het natuurlijk Lee Aaron! Haar tweede album heet dan ook niet voor niks ‘Metal Queen’, maar helaas die tijden zijn voorbij. Nadat Lee Aaron in de jaren negentig meer haar heil zocht in de jazz kwam er, na een lange tijd van afwezigheid, ineens in 2016 een nieuwe plaat op de markt die weer meer rockte.

Meer Lezen
 
Like A Storm  Catacombs
Sinds 2015 zijn de heren van Like A Storm bij elkaar. De mannen afkomstig uit Nieuw Zeeland wisten de wereld te veroveren op stormachtige wijze. Ze braken door met het nummer ‘The Way You Hate Me’, afkomstig van hun eerste album ‘Awaken The Fire’. Sindsdien tourde ze onder andere met bands als Gojira, Volbeat, Godsmack en zelfs Ozzy en waren ze op menig groot festival aanwezig. Nu zijn ze terug met hun alweer derde album ‘Catacombs’.

Meer Lezen
 
Lucifer Lucifer II
Lucifer is een band die zijn oorsprong kent in Berlijn. Het geesteskind van zangeres Johanna Sadonis (ex-The Oath) kreeg in 2014 voeten aan de aarde toen zij samen met ex-Cathedral gitarist Gaz Jennings besloot om haar psychedelische rock ’n roll hersenspinsel vorm te geven. Voorafgaand aan het eerste volledige album kwamen er eerst twee singles uit en daarna de full-length, simpelweg ‘Lucifer I’ genaamd.


Meer Lezen
 
Lucifericon AL-Khem-Me
Lucifericon is een blackend death metal band uit het Brabantse Bladel. Opgericht in 2009 en speelt op de drummer (Tim Verheijden) na nog steeds in de originele bezetting. De heren hebben hun sporen al meer dan verdiend in onder andere Pentacle (Alex / Gitaar), Destroyer 666 (Rob / Bass en vocalen) en Malicious Dreams (Anton / gitaar). Lucifericon heeft eerder twee EP’s uitgebracht, ‘The Occult Waters’ (2012) en ‘Brimstone Altar’ (2016).

Meer Lezen
 
Madball For The Cause
De heren van Madball zitten al sinds 1988 in het vak en weten als geen ander hun stempel te drukken op de hardcore scene. In 1989 brachten ze hun eerste EP ‘Ball Of Destruction’ uit. Wat begon als een uitstapje van Agnostic Front, werd een zekerheid en een vaste lijn die hun, nu vele jaren later, bij alweer hun negende album ‘For The Cause’ brengt.Meer Lezen
 
Malthusian Across Deaths
‘Across Deaths’ is de debuutplaat van het Ierse Malthusian en wordt uitgebracht door Invictus Productions uit Dublin. Het kwartet bestaat uit muzikanten die al langer in de Ierse scene rondlopen en muzikaal gezien past de kruising tussen death en black metal met een goede snuf doom wel in het band rooster van Invictus.Meer Lezen
 
Mantar The Modern Art of Setting Ablaze
Het Duitse Mantar bestaat uit drummer / zanger Erinc Sakarya en zanger / gitarist Hanno Klaenhardt en is ontstaan in 2012. De debuut plaat ‘Death by Burning’ verscheen in 2014 via Svart Records, een album dat zich muzikaal in de sludge metal richting bevindt. Voor het tweede album ‘Ode to the Flame’ werd er getekend bij Nuclear Blast Records. Een muzikale wijziging werd doorgevoerd die een meer donkere kant van het tweetal belichtte.

Meer Lezen
 
Marduk Viktoria
Swedish black metal band Marduk will release their fourteenth Full-length album ‘Viktoria’ the 22nd of June through Century Media. After the well received ‘Frontschwein’, which took them around the world twice, we had to wait for three years before this new release will drop on doormat. The recent live shows already revealed two songs, the rest will become public shortly.


Meer Lezen
 
Marduk Viktoria
Eén van Zweden’s meest roemruchtige acts meldt zich anno 2018 met een kersverse plaat, getiteld 'Viktoria'. Marduk is opgericht in 1990 en is muzikaal gezien zo'n beetje de meest stabiele band in het black metal genre. Ook al is alleen gitarist en bandbrein Morgan Steinmeyer Håkansson nog over van de klassieke line up, deze nieuwe schijf doet niet onder voor de ultieme klassieker 'Panzer Division Marduk' en de voorganger 'Frontschwein'. Het nieuwe album ‘Viktoria' verschijnt op 22 juni via Century Media Records.

Meer Lezen
 
MaYaN Dhyana
De Nederlandse symfonische death metal formatie MaYaN timmert flink aan de weg. De band, opgericht in 2010 door Mark Jansen (Epica) en Jack Driessen (ex-After Forever), bracht in 2011 de debuut plaat ‘Quarterpast’ waarmee het onmiddellijk hoge ogen gooide. In 2014 verscheen de opvolger ‘Antagonise’ waarmee de band een groot deel van de wereld veroverde. Op 21 september verschijnt het derde album via Nuclear Blast Records.

Meer Lezen
 
Melas Selas Reon
Iron Bonehead brengt als kennismaking met hun nieuwe Griekse ontdekking Melas Selas eerst een compilatieplaat, getiteld ‘Reon’, uit. Deze bestaat uit 2 nieuwe nummers en een EP met 4 nummers uit 2016. Wat dat betreft snap ik deze release niet helemaal, aangezien de eerste 2 nieuwe nummers ook prima los als EP of tape uitgegeven hadden kunnen worden.


Meer Lezen
 
Memoriam The Silent Vigil
Na het overlijden van drummer Martin Kearns in 2016 trok Bolt Thrower de sterker uit de band, maar daar was ineens een nieuw project met voormalig Bolt Thrower frontman Karl Willetts, genaamd Memoriam. In 2017 kwam de band met het debuut, getiteld ‘For The Fallen’. Een album die niet overal even goed werdt ontvangen. De opvolger, ‘The Silent Vigil’ staat alweer klaar en verschijnt op 23 maart, wederom via Nuclear Blast Records.

Meer Lezen
 
Metal Allegiance Volume II - Power Drunk Majesty
Wat in 2014 begon als een metal feest op het podium kreeg in 2015 vervolg het een gelijknamige debuut album ‘Metal Allegiance’. In 2016 verscheen er nog een EP en op 7 september brengt Nuclear Blast Records het vervolg met een tweede album genaamd ‘Volume II - Power Drunk Majesty’. Thrash metal is het recept, en dat kan ook haast niet anders met mannen als David Ellefson en Alex Skolnick in de gelederen. Het feest dat de Metal Allegiance compleet maakt zijn de namen uit de metal wereld die de vocalen voor hun rekening nemen.

Meer Lezen
 
Metal Church Damned If You Do
Metal Church maakte in de jaren ’80 furore met het gelijknamige debuut album en de opvolger ‘The Dark’. Na het vertrek van David Wayne (R.I.P. 2005) was daar Mike Howe, die eigenlijk als enige zanger in de voetsporen mag treden van David. Terecht zijn veel fans van Metal Church blij dat Mike Howe weer terug is. In 2016 kwam met ‘XI’ het eerste resultaat van deze vernieuwd samenwerking en op 7 december verschijnt met ‘Damned If You Do’ het vervolg via Nuclear Blast Records.

Meer Lezen
 
Michael Romeo War Of The Worlds part 1
Meestergitarist Michael Romeo, vooral bekend als band brein van de prog grootheden Symphony X laat deze reis van zich horen met zijn solo project. In 18 maanden heeft hij het voor elkaar gekregen om een plaat vol symfonische power metal en filmmuziek (invloeden van o.a Bernard Herrmann, John Williams) te fabriceren. Op deze plaat werkt hij niet met zijn Symphony X maatjes maar wordt hij bijgestaan door zanger Rick Castellano, bassist John DeServio (Black label Society) en drummer John Macaluso (Labyrinth).

Meer Lezen
 
Ministry AmeriKKKant
Afgelopen maand is er een nieuw album verschenen van de industrial metal band Ministry, het eerste voor Nuclear Blast Records en het album heeft de titel 'Amerikkkant' meegekregen. Ministry bestaat inmiddels ruim 35 jaar en de grote doorbraak kwam echter pas in 1992 met het vijfde album 'Psalm 69' met daarop de bescheiden hits "Jesus Built My Hotrod", "N.W.O." en "Just One Fix". De band heeft de afgelopen 10 jaar vele ups en downs meegemaakt.

Meer Lezen
 
Monstrosity The Passage of Existence
Monstrosity is een death metal band uit Tampa, Florida. Opgericht in ongeveer dezelfde tijd als stad en streek genoten Deicide, Morbid Angel en Obituary . We praten hier over ongeveer de jaren negentig. Florida had hele vruchtbare death metal grond in die tijd want ook Death, Hate Eternal en Nocturnus komen allen uit die regio.Meer Lezen
 
Mordancy The Anthology 1989-1993
De titel van deze CD die onlangs is uitgekomen via het inmiddels roemruchte Tilburgse Headbangers Records spreekt natuurlijk boekdelen: het is een bloemlezing van het werk van het Terneuzense Mordancy. Alleen heb ik wel wat kanttekeningen bij deze titel want de groep werd pas in 1991 opgericht (dat staat ook op de foto van de biografie die in het CD boekje staat) en de opnames die op deze verzamelaar staan stammen uit de jaren ’91, ’92 en ’93.

Meer Lezen
 
Myrkur Juniper
December 7th sees the release of a two-track EP, ‘Juniper’, by Myrkur. This is Myrkur's fifth release on Relapse Records, following two full-lengths (‘M’(2015) and ‘Mareridt’ (2017)) and two EPs (‘Myrkur’ (2014) and ‘Mausoleum’ (2016)). As we all know, Myrkur is the project of the talented, rather versatile and sometimes maligned Danish musician, Amalie Bruun.


Meer Lezen
 
 Napalm Death Coded Smears and More Uncommon Slurs
Napalm Death staat vooral bekend als een van de pioniers in het grindcore genre. De band bracht sinds 1981 talloze albums, Ep’s en split singles uit. Na het uitbrengen van het succesvolle album ‘Apex Predator - Easy Meat’ in 2015 en de compilatie CD ‘The Best of Napalm Death’ via Earache Records een jaar later komt de band opnieuw met een compilatie album. ‘Coded Smears and More Uncommon Slurs’ bevat exclusieve nummers uit de periode 2004-2016 (The “Century Media Years” so far…).

Meer Lezen
 
Necrophobic Mark of the Necrogram
Necrophobic is geformeerd in 1989 door David Parland en Joakim Sterner met als doel een donkerdere variant death metal te creëren. David Parland (o.a. medeoprichter van Dark Funeral en Infernal) overleed op 42 jarige leeftijd veel te vroeg, Joakim Sterner ging volgas door met Necrophobic. Na een aantal demo's in de beginjaren verscheen in 1993 de EP 'The Call' en een paar maanden later was het debuutalbum een feit met 'The Nocturnal Silence'.

Meer Lezen
 
Necros Christos Domedon Doxomedon
Reeds aangekondigd in 2012, maar nu eindelijk verschenen, ligt hier dan het derde en laatste album van Necros Christos op de mat. De Duitsers waren altijd een wat aparte verschijning in de death metal scene, met veel meer een nadruk op riffs dan snelheid en energie en een hoge mate van esoterische lyriek. Daarnaast werden de albums ook nog opgevuld met (vaak instrumentele) interludes getiteld ‘temples’ en ‘gates’. Het was dus wel iets meer dan de standaard van-dik-hout-zaagt-men-planken death metal.

Meer Lezen
 
Nekrokraft Servants
Nekrokraft is een band uit het Zweedse Linköping ontstaan in 2012. Na een EP in eigen beheer uitgebracht te hebben in 2016 verscheen datzelfde jaar het debuutalbum ‘Will o' Wisp’. De meest aansprekende naam in het gezelschap is die van zanger Angus “Angst” Norder die te horen is op de twee laatste albums van de Zweedse supergroep Witchery. Nekrokraft brengt op 4 mei het tweede album uit getiteld ‘Servants’, het album verschijnt via The Sign Records.

Meer Lezen
 
Nekromant The Nekromant Lives
Het uit het Zweedse Vänersborg komende Nekromant is ontstaan in 2012 als Serpent. Na een EP en twee full-lengths werd de naam gewijzigd en als Nekroment verscheen in 2017 het album ‘Snakes & Liars’ in eigen beheer. Het drietal wekte de interesse op van Ripple Music en op 9 november verschijnt de opvolger ‘The Nekromant Lives’ via datzelfde label.Meer Lezen
 
Night Crowned Humanity Will Echo Out
Scandinavië en met name Zweden zijn een belangrijke leverancier van kwaliteit muziek. Bands als Marduk houden dit al sinds jaar en dag vast. Zo af en toe komt er ook een interessante nieuwkomer voorbij. Zoals dit Night Crowned, dat met zijn mix van blackened death en veel melodie een sterke indruk achterlaat op zijn eerste officiële EP ‘Humanity Will Echo Out’. Dat er ervaren muzikanten meedoen is duidelijk hoorbaar.


Meer Lezen
 
Nightmarer Cacophony of Terror
Nightmarer is een technische death metal band uit Tampa, Florida. De band is omstaan in 2013 en in 2016 verscheen de 10" vinyl EP ‘Chasm’ met een gelimiteerde oplage van 500 stuks die al uitverkocht in de pre-order fase. Met deze EP wist de band voldoende aandacht te genereren en er werd getekend bij Season Of Mist. Op 23 maart verschijnt het debuutalbum ‘Cacophony of Terror’.


Meer Lezen
 
Nocturnal Graves Titan
Nocturnal Graves is een Australische metal band rond oprichter Jarro Raphael a.k.a. Nuclear Exterminator. De band is ontstaan in 2004 maar na het uitbrengen van het debuut album ‘Satan's Cross’ in 2007 werd in 2010 tijdelijk de stekker er uit getrokken. In 2012 werd er, met een grotendeels vernieuwde line-up, een doorstart gemaakt en een jaar later verscheen ‘…from the Bloodline of Cain’. Op 18 mei verschijnt het derde album ‘Titan’ via Season of Mist - Underground Activists.

Meer Lezen
 
Obliteration Cenotaph Obscure
Obliteration is geen band die aan de lopende band albums uitbrengt. Alweer 5 jaar zit er tussen de nieuwe telg en voorganger ‘Black Death Horizon’. Weer een nieuwe kans voor mensen om kennis te maken met deze Noorse heren want ik vermoed dat er nog steeds weinig mensen zijn die opveren bij het horen van de naam. De band maakt, zeker sinds het tweede album ‘Nekropsalms’ Autopsy-aandoende death/doom met wat meer nadruk op sfeer (meer nieuwe Autopsy a la ‘Macabre Eternal’ en ‘Headless Ritual’ dan ‘Mental Funeral’).

Meer Lezen
 
One Tail, One Head Worlds Open, Worlds Collide
Het eerste album van One Tail, One Head is ook direct het laatste. Dit klinkt raar, aangezien de band al 12 jaar bestaat. Toch is het zo. Sterker nog, je laatste kans om deze band te aanschouwen was afgelopen maand op tour met onder andere Taake. Deze niet bepaald productieve Noren uit Trondheim laten op de ‘Worlds Open, Worlds Collide’ plaat, via Terratur Posessions, horen waar ze toe in staat zijn (geweest).


Meer Lezen
 
Opeth Cenotaph Obscure
Opeth is het geesteskind van Mikael Åkerfeldt en met deze band maakte hij een reis van progressieve death metal naar het vermoedelijke eindstation progressieve rock. In 2016 verscheen het laatste album ‘Sorceress’ waarbij de grunts en het metal concept volledig los gelaten werd en de band de metamorfose vervolmaakte en een progressieve rock band werd. Live speelt Opeth nummers uit de volledige discografie.


Meer Lezen
 
Overkill Live in Overhausen
Het is de laatste tijd een feestelijke bedoening in de stal van het Duitse platenlabel Nuclear Blast. En het prettige van die feestjes is dat iedereen mee mag genieten. Vorige maand bracht het label al de2CD/DVD ‘Kings Among Scotland’ uit van Anthrax, ter ere van de dertigste verjaardag van het album ‘Among the Living’.Vanaf nu is iedereen welkom op een dubbel feestje van het (misschien wel ten onrechte) kleinere New Yorkse broertje van Anthrax want de band Overkill viert maar liefst twee jubilea op deze 2CD/DVD.

Meer Lezen
 
Overruled Hybris
Overruled is een jonge Nederlandse thrash metal band ontstaan in 2012. In december 2013 verscheen de gelijknamige EP welke in eigen beheer werd uitgebracht. Met deels vernieuwde line-up, o.a. drummer Marco Prij verliet de band om bij Distillator aan de slag te gaan, is de band aan het werk gegaan aan nieuw materiaal. Dat nieuwe materiaal is nu daar en het debuut album ‘Hybris’ verschijnt op 27 oktober via het Italiaanse Punishment 18 Records.

Meer Lezen
 
Overwind I Can Do It Again
Overwind is een band afkomstig uit de zuid-Russische plaats Krasnodar die actief is sinds 2013. Zij debuteerden met ‘Illustrator’ (M&O Music, 2014), gevolgd door ‘Level Complete’ (Power Prog Records, 2015). In 2016 was er nog een tussendoortje dat alleen in digitaal formaat werd uitgebracht met de voor ons onuitsprekelijke naam ‘Пятый Рим’ hetgeen zich volgens Google Translate het best vertaalt als ‘Vijfde Rome’.


Meer Lezen
 
Pa Vesh En A Ghost (7” EP)
Pa Vesh En is een rauwe black metal band uit Wit-Rusland met twee demotapes op de kaart. Nu brengt het Duitse Iron Bonehead een 7” EP uit, op tape uiteraard. Ondanks de lagen van distortion en rauwheid heeft kant A met ‘Haunting and Mourning’ een zekere desolate schoonheid die de titel uitermate goed uitdrukt. Veel mid-tempo en galmende zang. Liefhebbers van bands van cassettelabel The Throat zouden hier hun hart kunnen ophalen.

Meer Lezen
Pa Vesh En Church of Bones
Was EP ‘A Ghost’ nogal gruizig, de full-length van de Wit-Russische band Pa Vesh En slaat weer te ver door. Met name omdat de drums zo gierend hard in de mix staan en de productie veel opener, voller en zwaarder klinkt dan op de toch vrij ijskoude EP. Ondanks dat die drums enorm dof klinken, wordt eigenlijk het hele geluid om zeep geholpen door de galmende snare waarin alles verzuipt.


Meer Lezen
 
Paradise Lost Host
Onlangs heeft Nuclear Blast het uit 1999 stammende album ‘Host’ van het Engelse Paradise Lost opnieuw uitgebracht. Het album is geremasterd en is als digipack en in 3 verschillende kleuren (zwart, doorzichtig, en mint) op vinyl uitgebracht. Paradise Lost werd in 1988 opgericht, niet veel later tekende de band bij Peaceville Records. Voor de band de deal met Peaceville sloot was het debuutalbum ‘Lost Paradise’ al opgenomen en verscheen in februari 1990.

Meer Lezen
 
Paragon Impure Sade
De Antwerpse black metal band Paragon Impure is oorspronkelijk opgericht onder de naam Worthless in 2001. In 2004 veranderde de naam naar de huidige en verscheen, na twee EP’s, het goed ontvangen debuut album ‘To Gaius (For the Delivery of Agrippina)’. In 2009 verdween de band van het toneel om vervolgens in 2017 weer op te duiken. Niet in de oorspronkelijke line-up. De nieuwe start werd ingegeven door oprichtend bandlid Tibor ‘Noctiz‘ Gurka, en dit heerschap vond in Svein zijn metgezel op drums.

Meer Lezen
 
Picture Live 40 Years Heavy Metal Ears 1978 - 2018
Sinds 2016 is Picture weer “on the road” in de klassieke line-up. Zanger Ronald van Prooijen verving Pete Lovell en gitarist Jan Bechtum keerde weer terug op het oude nest. Het viertal vond in Appie de Gelder een welkome versterking op gitaar en de band trad weer veelvuldig op. Aanvankelijk werden er hoofdzakelijk nummers gespeeld van de eerste twee albums, maarde gaande weg werd de setlist uitgebreid met meer nummers.

Meer Lezen
 
Pounder Faster Than Fire (EP)
Heavy metal is een genre dat nooit uit de muziek wereld zal verdwijnen en momenteel schieten de nieuwe bandjes weer als paddenstoelen uit de grond. Zo ook het Amerikaanse Pounder, ontstaan in 2016 en na een single en de demo ‘Heavy Metal Disaster’ uit 2017 werd er getekend bij Shadow Kingdom Records. Op 25 mei verschijnt de EP ‘Faster Than Fire’.


Meer Lezen
 
Purest Of Pain Solipsis
Purest Of Pain is een Nederlandse melodische death metal band ontstaan in 2008. De band is een side-project van gitariste Merel Bechtold die we kennen van Delain en Mayan. Naast Merel is bassist Frank van Leeuwen het enige originele bandlid van de band die, na eerst een demo, in 2011 de EP ‘Revelations in Obscurity’ uitbracht. In de periode daarna verschenen er drie singles en op 1 maart komt dan eindelijk het lang verwachte debuut, getiteld ‘Solipsis’.

Meer Lezen
 
Rages Of Sin The Gospel Of...
Rages Of Sin is een Haagse melodische death metal band ontstaan in 2009. In 2010 verscheen de gelijknamige demo waarna het even stil bleef rond dit viertal. Eerder dit jaar werd die stilte bruut verbroken nadat de band de EP ‘The Gospel Of…’ uitbracht via Into The LimeLight Records. Met een sound die te vergelijken is met de Gothenburg-stijl melodische death metal haalt de band inspiratie uit bands als o.a. Hypocrisy.


Meer Lezen
 
Raven Throne I miortvym snicca zolak
Raven Throne is een Wit-Russische black metal band ontstaan in 2004. De band bestaat op dit moment uit twee vaste leden, oprichter en gitarist Denis Lukianovich en zanger / bassist War Head en bracht tot op heden vijf albums uit. Oorspronkelijk paste de muziek in het hokje pagan black metal, een stijl die gaandeweg wijzigde in atmosferische black metal. Op 2 mei komt het zesde album, ‘I miortvym snicca zolak’, via het Nederlandse Non Serviam Records uit.

Meer Lezen
 
Ravens Creed Get Killed or Try Dying
Ravens Creed is een death metal band uit Londen ontstaan in 2006. Na een tweetal EP’s verscheen in 2009 het debuutalbum ‘Albion Thunder’. Zonder al te veel stof te doen opwaaien ging de band door en leverde keurig iedere drie jaar een album af. ‘Get Killed or Try Dying’ is het vierde album en verschijnt op 2 augustus via Xtreem Music.Meer Lezen
 
Recurrent Pain A New Beginning…
Oostenrijk staat nou niet echt bekend als het land waar bekende punk / hardcore bands vandaan komen. Althans, ik kan ze met de beste wil van de wereld niet zo één, twee, drie opnoemen. Soit, hier heb ik een schijfje getiteld ‘A New Beginning…’ van Recurrent Pain in mijn klauwen. In 2012 debuteerde men met een gelijknamige demo MCD die een half dozijn nummers herbergde. Twee jaar later was daar ‘No Escape’ en anno 2018 is men terug met hun derde zilverling.

Meer Lezen
 
Remain Untamed Remain Untamed (EP)
Dat Nederland op het gebied van death metal en de wat meer symfonische/gotische klanken meetelt is een feit. Ook de vaderlandse thrash metal en hardcore (en punk in ietwat mindere mate) zitten weer in de lift t.o.v. een aantal jaren terug. Echter in het schemer gebied tussen de laatste drie genoemde genres valt er niet veel te beleven in ons kikkerlandje momenteel. Maar wellicht komt daar met dit EP’tje van Remain Untamed verandering in!

Meer Lezen
 
Revocation The Outer Ones
Revocation is het geesteskind van zanger / gitarist Dave Davidson die in 2000 de band technische death / thrash metal band Cryptic Warning startte. In 2006 veranderde de naam en volledige line-up en was Revocation geboren. De band heeft inmiddels zes albums voortgebracht en album nummer zeven, ‘The Outer Ones’, verschijnt op 28 september via Metal Blade Records.


Meer Lezen
 
Rise Of The Northstar The Legacy Of Shi
Neem arcade spel computers, Tokyo, een vleugje Manga en gooi dit in de mix met Pantera, Machine Head, Deftones en Korn je hebt het juiste recept voor een band als Rise Of The Northstar. Ze bestaan al sinds 2008en onder hun eigen label brachten ze hun eerste album uit. De mannen vielen op en wisten de aandacht te winnen van Nuclear Blast. Het toeren ging de mannen goed af en ondertussen zijn ze niet meer weg te denken op menig groot festival. Het is dus ook hoog tijd voor hun tweede album. ‘The Legacy Of Shi’ wordt door vele fans met enthousiasme verwacht.

Meer Lezen
 
Riot V Armor Of Light
Vier jaar na ‘Unleash The Fire’ is er dan eindelijk weer een nieuwe plaat van Riot V, ‘Armor Of Light’. Dit is de tweede plaat met deze bezetting en de 16e in totaal. Na het overlijden van oprichter en enig overgebleven lid van de originele bezetting Mark Reale in 2012, heeft de band de V aan de naam toegevoegd. Dit uit respect naar Mark, omdat de bandnaam zonder hem geen Riot meer kon zijn en omdat het de vijfde era in de bands historie is.

Meer Lezen
 
Ross The Boss  Blood Sworn
Ross Friedman a.k.a. Ross The Boss is natuurlijk het meest bekend vanwege de beginjaren / gloriedagen van de Amerikaanse heavy metal band Manowar waarmee hij zes albus opnam. In 1988, na de opnames van het Kings of Metal album moest hij echter op verzoek van medeoprichter DeMaio de band verlaten. Hierna was Ross te horen bij diversen bands tot dat in 2006 het project Ross The Boss ontstond.


Meer Lezen
 
Sacrificium Carmen Hermetica
Als je aan Finse Black Metal denkt, denk je aan de Horna’s en de Sargeisten van deze wereld. Enigszins melodieus, altijd koud. Ook Sacrificum Carmen kan je met een beetje gemak in deze hoek proppen, hoewel zij een veel directer geluid erop nahouden. Ook is de nadruk minder gelegd op immer herhalende hypnotiserende riffjes en zodoende zijn er ook invloeden uit andere contreien te herkennen.


Meer Lezen
 
Sargeist Unbound
Het Finse Sargeist is oorspronkelijk ontstaan in 1999 als solo project van de muzikale veelvraat Shatraug. Vanaf 2000 werd het project een band en hoewel er geen levende ziel meer inzet uit het begin van deze eeuw heeft Shatraug toch weer een aardige line-up weten te charmeren. Het vierde en laatste album ‘Feeding the Crawling Shadows’ verscheen in 2014. Album nummer 5 verscheen op 11 oktober via World Terror Committee en op diezelfde dag stond de band in het Leidse Gebr. de Nobel.

Meer Lezen
 
Satan Cruel Magic
Satan is een band die haar oorsprong vond in het NWOBHM tijdperk en is oorspronkelijk ontstaan in 1979. Het duurde tot 1983 totdat met de debuutplaat ‘Court in the Act’ de band op de metal kaart verscheen maar de vele line-up wisselingen en naamsveranderingen (Blind Fury, Pariah) deden de band geen goed. In 1987 verscheen met ‘Suspended Sentence’ de opvolger, een album waarop Michael Jackson de plaats in nam van Brian Ross (zanger op het debuut ‘Court in the Act’).

Meer Lezen
 
Satan My Master The King Of Hell Arrives
Satan My Master is een jonge, Portugese black metal band. ‘The King Of Hell Arrives’ is het debuut van de band dat op 29 juni als tape, in beperkte oplage van 100 stuks, zal verschijnen via Helldprod Records. Verwonderlijk is dat er verder heen informatie te vinden is omtrent deze band waardoor we ons zullen richten op de muziek.Meer Lezen
 
Satan’s Satyrs The Lucky Ones
In 2009 ontstond het idee voor deze groep al hangend in kelders in Virgina. De mannen keken naar horror films en luisterde naar bands als Black Flag, Electric Wizard en Saint Vitus. Dit klinkt als een gegarandeerde succes formule en dat bleek ook zo. Nadat zanger Clayton Burgess hun demo naar Electric Wizard stuurde ging het snel. Nu brengen ze alweer hun vierde album ‘The Lucky Ones’ uit. Eens kijken of ze ook werkelijk “lucky ones” zijn.

Meer Lezen
 
Scarificare Tilasm
Scarificare is een black metal band die ontstaan is in het Portugese Porto in 2006. De band bracht hun debuutplaat ‘Perpetual Decline’ uit in eigen beheer in 2010. De opvolger, ‘Postulado’, verscheen drie jaar later via Helldprod Records. Met ‘Tilasm’ verschijnt op 20 april album nummer drie dat via hetzelfde label zal uitkomen.Meer Lezen
 
Seven Sisters The Cauldron And The Cross
Hoewel Seven Sisters is ontstaan in 2013 stamt de muzikale voorkeur van het Londense viertal uit de jaren ’80. De band brengt heavy metal gestoeld op de leest van de NWOBHM jaren en na het gelijknamige debuut uit 2016 komt de band nu met de opvolger ‘The Cauldron And The Cross’, die op 13 april verschijnt via Dissonance Productions.Meer Lezen
 
Sick Of It All Wake the Sleeping Dragon!
De New Yorkse hardcore band Sick Of It All wordt gezien als een van de pioniers van de NYHC-scene. De band is ontstaan in 1986 en van het debuut ‘Blood, Sweat and No Tears’ en het navolgende ‘Just Look Around’ veroverde de SOIA de wereld met hun hardcore punk waarin steeds meer metal invloeden hun weg vonden. De formatie bestaat onder andere uit twee broers, zanger Lou Koller en gitarist Pete Koller.


Meer Lezen
 
Siege Of Power Warning Blast
Siege Of Power is een side-project van een drietal Nederlandse metal coryfeeën aangevuld met een Amerikaan. Op gitaar vinden we Paul Baayens die we kennen van o.a. Asphyx en Thanatos, de basgitaar vinden we om de nek van Theo van Eekelen (o.a. ex-Hail of Bullets, ex-Thanatos) en bekend van het betere beekwerk is drummer Bob Bagchus (o.a. Soulburn, ex-Asphyx). De vocalen worden voor rekening genomen door niemand minder dan Chris Reifert die we kennen van Autopsy.

Meer Lezen
 
Sign Of The Jackal Breaking The Spell
Vijf jaar na hun debuut album zijn de Italianen van Sign Of The Jackal dan eindelijk terug met hun tweede langspeler in hun tienjarig bestaan. Ten opzichte van de vorige plaat is de hele ritmesectie vernieuwd, en de band bestaat nu uit oudgedienden Roberto “Bob” Condini (Gitaar, zang), Max (gitaar, zang, keyboards), Laura Coller (zang) en nieuwelingen Nick “Devildrunk” (bas) en Corra (drums). Sign Of The Jackal speelt traditionele heavy metal, met voornamelijk vrouwelijke vocalen, en roept vergelijkingen op met bands als Warlock en Acid.

Meer Lezen
 
Sjukdom Stridshymner og dødssalmer
Sjukdom is een Noorse black metal band ontstaan in 2012. De band werd opgericht door drummer Natt en zanger Avsky en het doel was het creëren van traditionele Noorse black metal: agressief, koud en zonder genade. In 2013 verscheen de eerste demo waarna de band hetzelfde jaar het debuut, ‘Når alt mørkner’, in eigen beheer uitbracht. Op 26 oktober verschijnt de opvolger via Osmose Productions met de titel ‘Stridshymner og dødssalmer’ wat zoiets betekent als “krijgsliederen en doodsliederen” waarmee de thematiek ook duidelijk is.

Meer Lezen
 
Škan Death Crown
Bij de eerste blik op de naam van Škan (ook wel Wolves of Škan), had ik wel een gevoel wat ik te horen zou krijgen. Die lekkere lompe "van dik hout zaagt men planken" black metal. Uit Zweden of Noorwegen uiteraard. Okay, Finland zou ook nog kunnen, of Duitsland maar daar houdt het wel op. Groot was ook mijn verbazing toen ik las dat deze band uit Austin (Texas) komt en de naam afgeleid is uit het Sioux en de Lakota tradities.

Meer Lezen
 
Skeletal Remains Devouring Mortality
Het uit Whittier, Californië afkomstige Skeletal Remains is ontstaan in 2011. In 2012 verscheen het debuutalbum ‘Beyond the Flesh’ en drie jaar later de opvolger ‘Condemned to Misery’, beide via het Duitse label F.D.A. Records. De band heeft inmiddels een aardige reputatie opgebouwd en verdiende daarmee een contract bij Century Media Records. Het derde album, ‘Devouring Mortality’, verschijnt op 13 april.


Meer Lezen
 
Slaegt The Wheel
Het Duitse Van Records brengt vaak interessante platen uit, waar niet direct een duidelijk stempel op te plakken valt. Vaak zit het in de occulte hoek en is het niet rechttoe-rechtaan metal. Zo ook met ‘The Wheel’ van het Deense Slaegt. Deze derde plaat bouwt voor op de degelijke voorganger ‘Domus Misterium’ van vorig jaar.Meer Lezen
 
Soen Lotus
De Zweedse band Soen staat bekend als een supergroep met gasten die wel een potje techniek weten te brengen. Wat ooit begon als een band met ex leden van Opeth, Testament en Sadus is ondertussen een wel gevestigde naam op zichzelf. ‘Lotus’ is alweer het vierde album van de band. Ondanks wat line-up wisselingen heeft de band altijd de status van prima muzikanten weten vast te houden. Het is dan ook altijd spannend of een nieuw album weer aan de verwachtingen kan voldoen.

Meer Lezen
 
Solar Temple Fertile Descenty
Solar Temple, nog een project van O. (Turia, Lubbert Das, Iskandr), bracht vorig jaar de demo ‘Rays of Brilliance’ uit. Inmiddels ligt er nu de full-length voor. Net als bij Iskandr werd M. aangetrokken voor de drums, die in de mix ook goed uit de verf komen.
Meer Lezen
 
Soul Dissolution Stardust
Soul Dissolution is een black metal gezelschap uit België. De band die bestaat uit Boris “Jabawock” Iolis die alle instrumenten voor zijn rekening neemt en vocalist Acharan. De band is ontstaan aan het einde van 2012 en na een demo verscheen in 2014 het debuut album ‘Pale Distant Light’. Op 25 maart verschijnt met ‘Stardust’ de opvolger via Black Lion Records.


Meer Lezen
 
Soulfly Ritual
Toen Max Cavalera in 1997 Sepultura de rug toe keerde formeerde hij niet veel later een nieuwe band, genaamd Soulfly. In 1998 verscheen het gelijknamige debuutalbum en inmiddels zijn we bij nummer elf aanbeland. Zo veranderlijk als de line-up is ook de muzikale richting van de band en zo is het altijd weer afwachten wat we voorgeschoteld krijgen. De nu-metal van het prille begin ligt inmiddels ver achter ons, de band bewoog muzikaal richting agressieve groove / thrash metal en dat is waar de kracht van het huidige gezelschap ligt.

Meer Lezen
 
Sulphur Aeon The Scythe Of Cosmic Chaos
Soms heb je van die platen waarbij de hoes alleen als de aanschaf waard is. ‘The Scythe Of Cosmic Chaos’ van Sulphur Aeon is zo`n plaat. Waarbij de vorige twee ook al een lust voor het oog waren is de creatie van Ola Larson op deze hoes een plaatje. Figuurlijk dan, want deze Elder One is net zo`n indrukwekkende verschijning als deze derde langspeler van onze oosterburen.


Meer Lezen
 
Supreme Carnage Morbid Ways to Die
Het Nederlandse Raw Skull Recordz verblijdt ons al een aantal jaren met geweldige old school death metal releases. Van de nieuwe Supreme Carnage uit Munster (Duitsland) verwachten we dan ook niets anders. Supreme Carnage is opgericht in 2010 door gitarist Acker en zanger Dragoncomont. In 2012 kwam de eerste release uit in de vorm van een EP, ‘A Masterpiece of Execution’.


Meer Lezen
 
Svartidaudi Revelations of the Red Sword
Bijna zes jaar geleden verscheen het debuut van het IJslandse Svartidauði genaamd ‘Flesh Cathedral’. Voor veel mensen zal het de eerste aanraking zijn geweest met wat we nu ruwweg scharen onder de noemer “IJslandse black metal” waartoe ook bands als Naðra, Misþyrming, Sinmara, Mannveira en Carpe Noctem behoren. Svartidauði was echter de eerste band uit deze hoek die een full-length uitbracht, en wat voor een album.

Meer Lezen
 
Sylvaine Atoms Aligned, Coming Undone
Katherine Shepard is een multi-instrumentaliste die onder de naam Sylvaine in 2014 haar debuutalbum ‘Silent Chamber, Noisy Heart’ uitbracht. In 2015 tekende de in Californië geboren Parijzenaar bij Season of Mist en in 2016 bracht zij de opvolger ‘Wistful’. Op 2 november verschijnt het derde album ‘Atoms Aligned, Coming Undone’.Meer Lezen
 
Terror Total Retaliation
De uit Los Angeles afkomstige hardcore band Terror laat weer van zich middels een aanslag die ‘Total Retaliation’ heet. De band levert hiermee hun zevende langspeler af sinds hun ontstaan in 2002. De band rondom zanger Scott Vogel bestaat verder uit Nick Jett op drums, Martin Stewart en Jordan Posner op gitaar en Chris Linkovich op de bas. De band die nooit geen concessies heeft gedaan trekt weer ouderwets hard en snel van leer.

Meer Lezen
 
The Dead Daisies Burn It Down
In 2013 ontstond er een briljant idee. David Lowy zakenman en vliegenier begon een supergroep van rockmuzikanten. Leden kwamen en gingen en eigenlijk is de line-up niet echt constant. Maar grote bands als Guns ’n Roses, INXS, Rolling Stones, The Cult, NIN, Mötley Crüe en Bad Moon Rising hebben allen een verbintenis met The Dead Daisies. De huidige line up bestaat uit David Lowy, Doug Aldrich, Marco Mendoza, John Corabi en Deen Castronovo, niet de minste muzikanten dus.

Meer Lezen
 
The Monolith Deathcult V2 – Vergelding
The Monolith Deathcult uit het Overijsselse kampen is ontstaan in 2002. Aanvankelijk bracht de band ons brute death metal, een stijl die gaandeweg veranderde in atmosferische death metal met elektronische invloeden. De wijziging van stijl legt de band geen windeieren en TMDC groeide uit tot een naam in het genre. Onlangs verscheen al weer het zevende album ‘V2 - Vergelding’.


Meer Lezen
 
The Skull The Endless Road Turns Dark
Frontman Eric Wagner is natuurlijk het best bekend als de zanger en medeoprichter van de Amerikaanse doom metal band Trouble met wie hij tussen 1984 en 2007 zeven albums opnam. De reden voor het afscheid van deze band was dat Eric het destijds niet meer kon opbrengen om te toeren met de band. Bloed kruipt waar het niet gaan kan en in 2012 richtte Eric Wagner, tezamen met ex-Trouble bassist Ron Holzner, de band The Skull op.

Meer Lezen
 
The Spirit Sounds From The Vortex
The Spirit is een jonge black / death metal band uit het Duitse Saarbrücken ontstaan in 2015. Het debuut album ‘Sounds From The Vortex’ verscheen in oktober 2017 in een oplage van slechts 500 stuks in eigen beheer. Het debuut trok de aandacht en dit resulteerde in een deal met Nuclear Blast Records en in een poging een groter publiek te bereiken wordt dit schijfje nogmaals uitgebracht op 10 augustus.


Meer Lezen
 
Thundermother Thundermother
Het Zweedse Thundermother heeft sinds het ontstaan in 2009 een aardige naamsbekendheid opgebouwd. Na de release van ‘Rock ‘N’ Roll Disaster’ en ‘Road Fever’ speelde de band op nagenoeg alle Europese festivals. In het voorjaar van 2017 kwam er een kink in de kabel toen vier van de vijf bandleden de band de rug toekeerde. Oprichtend gitariste Filippa Nässil ging niet bij de pakken neer zitten en vond nieuwe bandleden, ging de studio in en dat resultaat, het nieuwe album ‘Thundermother’, verschijnt op 23 februari via Despotz Records.

Meer Lezen
 
Trollheim’s Grott Aligned with the True Death
Aan het begin van de eeuw bracht het Finse Trollheim’s Grott twee albums uit met (industrial) black metal met trollenthematiek (met name de eerste plaat). Sinds 2003 gebeurde er echter niks meer, tot 2018 wanneer er een nieuw album, ‘Aligned with the True Death’, verschijnt op het W.T.C. label.Meer Lezen
 
UADA Cult Of A Dying Sun
Redelijk uit het niets kwam het Amerikaanse UADA twee jaar geleden met het sterke debuut ‘Devoid of light’. Afkomstig uit Portland, dus de westkust van de VS zou je verwachten dat deze heren Wolves in the Throneroom achtige cascadische black metal maken, maar UADA maakt meer melodieuze black zoals bijvoorbeeld Mgla of Dissection. Binnen de scene wordt er hoog opgegeven van dit viertal, en live zijn ze ook erg sterk.

Meer Lezen
 
U.D.O. Steelfactory
De naam Udo Dirkschneider is natuurlijk geen onbekende in de heavy metal wereld. De inmiddels 66 jarige metal veteraan begon in 1979 met Accept, startte in 1987 het solo project U.D.O. en blijft de wereld bestoken met albums. Het nieuwste werkstuk van Herr Dirkschneider en de zijnen draagt de naam ‘Steelfactory’, dat verschijnt via AFM Records en ligt op 31 augustus in de (virtuele) platenzaken.


Meer Lezen
 
Ultha The Inextricable Wandering
Het Duitse Ultha brengt deze maand met ‘The Inextricable Wandering’ de opvolger uit van het twee jaar geleden verschenen ‘Converging Sins’. In tegenstelling tot veel andere black metal van onze oosterburen, is de muziek van Ultha niet anti christelijk of anti religieus, maar meer gestoeld in de melancholische hoek. Deze plaat heeft als centrale thema`s onzekerheid, angst en dagelijkse worstelingen met realistische zaken.


Meer Lezen
 
Urarv Argentum
Vorig jaar verscheen het debuutalbum van Urarv, de Noorse black metal band met als boegbeeld zanger Aldrahn, bekend van zijn werk met Dødheimsgard, Thorns, The Deathtrip en enkele andere Noorse bands. Na de split met Dødheimsgardsopperhoofd Vicotnik in de naweeën van het geniale ‘A Umbra Omega’ album is de beste man op zijn band die hij al in 2003 vormde maar nooit iets mee uitbracht.


Meer Lezen
 
Vanhelga Fredagsmys
Vanhelga is een black metal band uit Linköping / Zweden. De band werd in 2001 opgericht door J. Ottosson die zichzelf liever 145188 noemt. Waarom is ons niet geheel duidelijk, maar dat hoeft ook niet. Vanhelga was lange tijd een eenmans project van 145188 maar vanaf het derde volledige album (‘Längtan’) heeft hij er toch een volledige band van gemaakt.


Meer Lezen
 
Vanhelgd Deimos Sanktuarium
Vanhelgd maakt toch al zeker drie albums lang uitmuntend goed in elkaar stekende langzame death metal. Grootste gelijkenis is er wel met de Engelsen van Grave Miasme ten tijden van hun ‘Exalted Emanation’ EP. Enige verschil is dat Vanhelgd niet zo’n modderige, ‘we-staan-dit-letterlijk-in-een-crypte-op-te-nemen’-geluid heeft maar vrij helder geproduceerd is zonder aan het gevoel van zwaarte in te boeten.


Meer Lezen
 
Various Artists Tilburg Hardcore Never Dies!
  Headbangers’ Records platenbaas Marco van Empel blijft de wereld ver(r)assen met een stortvloed aan releases op zijn label waar eigenlijk geen touw aan vast te knopen is. Dit bedoel ik echter op een positieve manier, want hij brengt gewoon allerhande releases uit die zijn brede smaak vertegenwoordigen. Denk hierbij aan de vergeten heavy metal pareltjes van o.a. Stranger en Back Out, de underground deathrash van Sephiroth, Graverobber en Manifestic,

Meer Lezen
 
Venues Aspire
Sinds 2015 is het Venues dat een ware belofte is in de Duitse underground scene. Het zestal wist al te touren met bands als Caliban en Eskimo Callboy. Nu is het tijd om hun boodschap verder te verspreiden met een clubtour die ook de UK aan gaat doen en de komst van hun eerste album ‘Aspire’.Meer Lezen
 
Voivod The Wake
Het uit het Canadese Quebec afkomstige Voivod weet niet van ophouden. De band is ontstaan in 1981 en heeft sindsdien 13 albums uitgebracht. Vanaf het debuut ‘War and Pain’, dat nog rauwe thrash metal voortbracht evolueerde de muziek naar progressieve metal. Ook de verschillende line-up wisselingen en het overlijden van Piggy in 2005 drukten een stempel op de muziek waar de heren mee voor de dag kwamen.


Meer Lezen
 
Vola Applause Of A Distant Crowd
Vanuit Kopenhagen komt de band Vola. Met een mix van jaren ’70 progressieve rock, elektronica, industrial en metal, brachten zij in 2015 het fantastische debuut ‘Inmazes’ uit. Het was gewaagd, technisch en zeer zeker verassend. Lovende reviews en succesvolle tournees volgde. Nu is het tijd voor hun tweede album ‘Applause Of A Distant Crowd’.Meer Lezen
 
Voodus Into the Wild
Voodus is een Zweedse black metal band oorspronkelijk ontstaan als Jormundgand in 2004. In 2015 veranderde de band de naam en enigszins de muzikale stijl van black death metal naar een meer traditionele black metal variant. Na twee demo’s, ‘NightQueen’ uit 2015 en ‘Serpent Seducer Saviour’ uit 2017 is het nu tijd voor het eerste volledige debuut album. ‘Into the Wild’ verschijnt op 26 november via Shadow Records.


Meer Lezen
 
Warrel Dane Shadow Work
Frontman Warrel Dane overleed op 13 december 2017 en liet daarmee de bands Sanctuary en Nevermore zonder vocalist. Behalve beide bands was Warrel ook solo actief en bracht hij in 2008 het album ‘Praises to the War Machine’. Op 26 oktober verschijnt het tweede solo album ‘Shadow Work’ van deze unieke persoonlijkheid en vocalist post-mortem via Century Media Records, een album dat grotendeels gereed was en Warrel vulde met trots.

Meer Lezen
 
While She Sleeps You Are We ( Special Edition)
Het Engelse While She Sleeps bestaat sinds 2006. Vorig jaar brachten ze alweer hun derde album ‘You Are We’ uit. Dit album werd enthousiast ontvangen. Mede door de briljante productie, maar ook muzikaal laten de heren horen dat zij wel van een stevig portie rammen houden. ‘You Are We’ wordt nu opnieuw uitgebracht met wat extra bonus materiaal.Meer Lezen
 
Wiegedood De doden hebben het goed III
Het Oost Vlaamse Wiegedood is ontstaan in 2014 en baarde onmiddellijk opzien met het de debuutalbum ‘De doden hebben het goed’ dat verscheen in 2015. Het trio uit Gent, dat bestaat uit leden van o.a. Amenra en Oathbreker, deed er met de opvolger ‘De doden hebben het goed II’ een schepje bovenop en de Europese doorbraak was definitief een feit. Er werd afscheid genomen van het Vlaamse ConSouling Sounds en getekend bij Century Media Records, op 20 april verschijnt ‘De doden hebben het goed III’.

Meer Lezen
 
Witching Hour ...and Silent Grief Shadows the Passing Moon
Witching Hour is een Duitse metal band ontstaan in 2006. De band omschrijft het muzikale genre als “Ancient Black Metal” en met in het achterhoofd de bandnaam trek je al snel een conclusie. Na het debuut, ‘Rise of the Desecrated’, in 2009 verscheen in 2011 opvolger ‘Past Midnight…’, beide via het bescheiden Evil Spell Records. Album nummer drie, ‘...and Silent Grief Shadows the Passing Moon’, verschijnt op 21 december via Hells Headbangers Records.

Meer Lezen
 
Wormlight Wrath of the Wilds
Wormlight is een Zweedse blackened death metal band en is opgericht in 2014. Dat zelfde jaar bracht de band de EP ‘An Ancient Enemy’ en in 2015 werdt deze opgevolgd door een tweede EP genaamd ‘Bloodfields’. Wormlight tekende bij Black Lion Records en deze samenwerking resulteert in de eerste full-length ‘Wrath of the Wilds’, welke op 25 april het levenslicht zal zien.


Meer Lezen
 
Wulkanaz Wulkanaz
Wulkanaz is het pseudoniem van Kumulonimbus wat weer het pseudoniem is van Wagner Ödegård, de belangrijkste man achter Wulkanaz. In deze band maakt hij, samen met drummer Daniel (ex-Craft) uiterst primitieve lo-fi black metal met een oud-Germaanse inslag. Denk Arckanum maar dan anders.Meer Lezen
 
Zeke Hellbender
We hebben er even op moeten wachten maar 14 jaar na de release van ‘'Til The Livin' End’ is er een nieuw album van de punkrock band Zeke. De band staat bekend om hun energieke live shows en de muziek die vaak vergeleken wordt als een mix tussen The Ramones en Motörhead. Zeke is in 1993 opgericht en afkomstig uit Seattle, Verenigde Staten. Het nieuwe album, ‘Hellbender’, verschijnt op 30 maart via Relapse Records.


Meer Lezen
 
Zero Down Larger than Death
Zero Down is een heavy metal band uit Seattle, Washington ontstaan in 2002. De band bestaat uit vijf leden die al wat jaartjes meelopen in de Seattle metal/punk rock scene. De band bracht tot dusver vier albums uit en op 10 augustus verschijnt met ‘Larger than Death’ album nummer vijf via Minotauro Records.Meer Lezen
 
Zombification Below the Grief
Zombification is een old school death metal duo uit Mexico. Opgericht in 2009 door het duo Mr. Jacko (gitaar/bass) en Mr. Hitchcock (vocals). De rest van de instrumenten wordt wisselend verzorgd door verschillende tijdelijke bandleden. Zombification heeft onderhand drie volledige albums uit, waarvan de laatste (‘Procession Through Infestation’) alweer uit 2014 stamt. Het is dus al even geleden dat heren van zich hebben laten horen, maar hier is dan eindelijk het nieuwe album ‘Below the Grief’.

Meer Lezen
 

2020 - 2019 - 2018 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006

Latest CD reviews: