Mare Cognitum Solar Paroxysm

I, Voidhanger / Extraconscious Records

Website:

Mare Cognitum

Afkomstig uit Portland, Oregon, USA is het soloproject Mare Cognitum. Jacob Buczarski is een bezige baas, want na de split die hij vorig jaar uitbracht met Spectral Lore, die ook ruim 2 uur duurde is er met ‘Solar Paroxysm’ weer een nieuwe plaat onder de hemel uitgebracht. De vijfde om precies te zijn en het is een co-release tussen I, Voidhanger en Extraconscious Records. De kenner weet dan dat we niet met 13 in het spreekwoordelijke dozijn black metal te maken hebben, maar dat we iets afwijkends kunnen verwachten.

Zo vreemd als de andere platen die de laatste tijd op I, Voidhanger zijn uitgekomen wordt het echter ook niet. We krijgen gewoon lekker 5 nummers van dik tien minuten te horen die thematisch en tekstueel zich tot de hemel richten. Niet de hemel van de heilige drie eenheid, maar letterlijk de hemel. ‘Mare Cognitum’ (bekende zee in het Latijn) is een "zee" op de kant van de maan die wij zelf aan de hemel zien staan. Nederlands tintje: deze benaming werd uitgedeeld door de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper, die we dan ook weer kennen van de Kuipersgordel. Misschien spreekt hier iets te veel de innerlijke beta in mij, dus ik zal me beperken tot de muziek.

Dit is een goed weg luisterend mengsel van atmosferische black metal. Zeker door de lange nummers valt wel vaker de parallel te trekken met Spectral Lore¸ of Darkspace. Echter ligt de muziek wel lekker in het gehoor, want ondanks het vaak hoge tempo zijn de riffs lekker melodieus en neurie je de plaat ongemerkt mee naar drie luisterbeurten. Het repetitieve karakter van de lange nummers draagt hier ook zeker aan bij. Kom ik meteen aan bij het grootste kritiekpunt, namelijk: het lijkt allemaal wel een beetje op elkaar. Voor veel mensen zal dit ook wel een voordeel zijn, dus bij deze: Elk nadeel hep ook zijn voordeel. Als je nu toch deze plaat wil checken om te kijken of het wat voor jou is: ‘Frozen Star Divinization’ vond ik het meest eruit springen. Ook met een lekker smakelijke solo aan het eind. (Koos van Marle)

75/100

Tracklist:
01. Antaresian 11:16
02. Frozen Star Divinization 10:58
03. Terra Requiem 10:34
04. Luminous Accretion 10:50
05. Ataraxia Tunnels 12:30