The Spirit Cosmic Terror

Art of Propaganda

Website:

The Spirit

The Spirit is een black metal band uit Saaebrucken, Duitsland. Ze bestaan sinds 2015 en hebben in 2017 hun eerste album uitgebracht. Dit album werd voor een debuut best wel goed ontvangen en is later (2018) zelf heruitgebracht door Nuclear Blast. Nu zou je denken dat het nieuwe album, ‘Cosmis Terror’, daar ook wordt uitgebracht, maar niets is minder waar. Dit album wordt uitgebracht bij AOP (Art of Propaganda), een kleiner label waar kwalitatief goede releases worden uitgebracht (Karg, Groza, Sun of the Dying).

The Spirit werd meteen na de eerste release neergezet als een Dissection kloon, of in elk geval een band die er heel erg veel van weg heeft. Nu is het natuurlijk een groot compliment, maar het kan ook een zware last zijn. Dissection is natuurlijk een iconische band in het black metal genre. Maar het heeft de band geen schade gebracht. Sterker nog ze doen het hartstikke goed, getuige de optredens op Party San en Summer Breeze, en een dikke tour met Hypocrisy en Kataklysm.

En nu is er dan het nieuwe album; ‘Cosmic Terror’. Een wat vreemde hoes is het eerste wat me opvalt bij de nieuwe plaat. Dit had ik eerder bij een stoner band verwacht, maar zeker origineel. De muziek is eigenlijk helemaal niet veranderd. Het heeft nog steeds heel veel raakvlakken met Dissection maar ik hoor hier en daar ook wat Poolse black metal er doorheen zweven (MGLA / Kriegsmaschine). Het zit technisch echt heel goed in elkaar en er wordt zeer goed gemusiceerd. Het gaat soms wel heel snel van de hak op de tak, maar dat is wel kenmerkend voor de stijl van The Spirit. De productie van de plaat is verder uitstekend en staat volkomen in dienst van de muziek.

Over de teksten doet het trio heel geheimzinnig. Dat moeten de fans er zelf maar uithalen, ze willen de muziek voor zicht laten spreken. En dat is zeker gelukt. ‘Cosmic Terror’ is een meer dan degelijke black metal plaat die het debuut overtreft. Het is niet zo geniaal als Dissection, maar je hoort dat er in deze band nog erg veel rek zit, dus wie weet wat de toekomst nog brengt. De uitschieters zijn wat mij betreft: ‘Regunnant Human Scum’ en het afsluitende instrumentale ‘Cosmic Terror’ die eindigt zoals het debuut begon. De kosmische cirkel is rond. (Remco Kreft)

78/100

Tracklist:
01. Serpent as Time Reveals
02. Strive for Salvation
03. Regunant Human Scum
04. The Path of Soltitude
05. Pillars of Doom
06. The Wide Emptyness
07. Cosmic Terror