Stryper Even The Devil Believes

Frontiers Records

Website:

Stryper

Het Amerikaanse Stryper staat behalve de heavy metal / hardrock die het maakt bekend om de christelijke boodschap die de band brengt. Met albums als ‘Soldiers Under Command’ en ‘To Hell with the Devil’ wist de band de aandacht te trekken en groeide de populariteit op het eigen continent, maar ook in Europa. In 1990 stapte de band af van het christelijke concept met ‘Against the Law’, het album was niet succesvol waarna de band in 1993 stopte. 10 jaar later was de band weer daar met het bekende concept en bracht de band weer tal van albums. De gebroeders Sweet krijgen er nog geen genoeg van en op 4 september verschijnt het nieuwe album ‘Even the Devil Believes’ via Frontiers Records.

Stryper bestaat nog steeds uit de broers Michael Sweet (zang, gitaar) en Robert Sweet (drums), daarnaast is gitarist Oz Fox present vanaf het prille begin. De positie van bassist wordt sinds 2017 ingevuld door Perry Richardson, en voor Perry is dit na ‘God Damn Evil’ uit 2018 de tweede Stryper plaat. Stryper maakte vooral indruk met de albums ‘Soldiers Under Command’ en ‘To Hell with the Devil’ die lekker heavy klonken, de geel zwart geklede heren waren in de hoogtijdagen te gast op Dynamo Open Air (1987) waar de bands bijbels het publiek ingooide in de stromende regen. Genoeg historie van ondergetekende ouwe lul, terug naar de realiteit en het nieuwe album ‘Even The Devil Believes’.

Heavy is de muziek al lang niet meer, wat we heden ten dage voorgeschoteld krijgen valt meer onder de noemer hardrock. De nieuwe plaat telt 11 nummers en opent met het nummer ‘Blood from Above’ dat opmerkelijk heavy is en best een stevig tempo kent. De refreinen klinken wat zoetsappig, maar dat hoort nu eenmaal bij Stryper. Al met al een lekkere opener met solide gitaar en solo werk, ook de inmiddels 57 jarige Michael Sweet weet te overtuigen met zijn vocalen en hoge uithalen. Met het nummer ‘Make Love Great Again’ belanden we dan toch in het meer rockende werk van Stryper, op zich geen probleem maar het nummer mist pit doordat het tempo verdwenen is.

‘Let Him In’ en titelnummer ‘Even the Devil Believes’ zijn ook van die hardrock nummers, maar hier zit wel dat enthousiasme me in dat in eerder genoemd nummer ontbreekt. De refreintjes zijn lekkere meezingers en instrumentaal klinkt alles vrij behoorlijk. Met het nummer ‘How to Fly’ raakt Stryper mij volledig kwijt, een wat druilerig nummer met teksten als “What can I do to make you love me”. Alle respect voor de boodschap, maar dit is me net even te “Sweet” Michael. Nu even klauteren uit de negatieve spiraal, nummers als ‘Divider’ of het lekker rockende ‘For God & Rock 'N' Roll’ hebben al iets meer smoel, maar het afsluitende ‘Middle Finger Messiah’ is echt zoals we Stryper kennen en willen terughoren. (Erik van Dijk)

75/100

Tracklist:
01. Blood from Above 03:21
02. Make Love Great Again 05:53
03. Let Him In 03:52
04. Do unto Others 04:39
05. Even the Devil Believes 04:35
06. How to Fly 04:09
07. Divider 03:30
08. This I Pray 04:29
09. Invitation Only 03:32
10. For God & Rock 'n' Roll 04:06
11. Middle Finger Messiah 04:21