Sinisthra The Broad And Beaten Way

Rockshots Records

Website:

Sinisthra

De naam Sinisthra deed bij mij geen belletje rinkelen toen deze werd aangeboden ter review. De bijgaande muziek in de vorm van het nummer ‘Closely Guarded Distance’ maakte echter een heel sterke indruk dus dat maakte erg nieuwsgierig naar dit product.

Sinisthra is een Finse band waarvan zanger Tomi Joutsen van Amorphis wel het meest bekend is. Dit is een klasbak en dat laat hij ook op dit sterk progressieve album horen. Dit ‘The Broad And Beaten Way’ is dan ook pas het 2e album en het debuut stamt van maar liefst 20 jaar geleden. Productief zijn ze dus geenszins maar daar zal het succes van Amorphis duidelijk debet aan zijn. Dit album vertelt een concept en dat is het welbekende gegeven over de zelfvernietigende en chaotische manier van het moderne leven. Dit alles wordt gebracht met een behoorlijk portie melancholie en virtuositeit in nummers die vooral in de progressieve stukken een behoorlijke 70’s feel hebben. Wat ik in zijn geheel mis is dat het genoemde maar liefst 13 minuten klokkende ‘Closely Guarded Distance’ met afstand het beste en meest heavy stuk op het album is. Persoonlijk had ik meer van dit werk gehoord. Het nummer is buitengewoon fraai en het is wonderlijk dat het blijkbaar is opgebouwd uit verschillende stukken muziek die door de jaren heen zijn geschreven. Dit nummer is zeer rijk aan zo’n beetje alles wat een heerlijk progressief en heavy nummer nodig heeft, een absolute aanrader derhalve.

Opener ‘Eterne’ heeft ook nog wel wat van beide kanten te bieden maar gaandeweg het album overheerst toch duidelijk de lichte, mooi uitgesponnen kalme muziek. Mij wat te kalm hoewel alles wel wonderschoon en fraai wordt uitgevoerd. Elk nummer heeft zeker zijn sterke momenten maar als geheel wat te weinig afwisseling naar de heavy kant zoals het prijsnummer dat wel heeft. ‘Safe In The Arms Of Eve’ mag er dan ook zeker wezen, het afsluitende ‘Ephemeral’ is dan weer van buitenaardse schoonheid. Sinisthra levert zeker vakwerk af maar voor mij had er meer in gezeten als de zwaardere kant wat meer was belicht. Nu ben ik geen prog liefhebber bij uitstek dus die mogen er gerust dik 10 punten bij optellen. Het genoemde ‘Closely Guarded Distance’ is echter beresterk, als geheel is het album zeker de moeite waard met koptelefoon om de schoonheid te ondergaan. De uitvoering is dik in orde, de productie kon iets beter worden uitgelicht en de vocalen van Joutsen zijn sterk als altijd. (Frans Neelen)

78/100

Tracklist:
01. Eterne- 4:19
02. Closely Guarded Distance – 13:10
03. Halfway To Somewhere Else – 7:43
04. Morningfrail – 5:56
05. Safe In The Arms Of Everlasting Now – 7:26
06. Ephemeral – 4:05

Line up:
Tomi Joutsen – Vocals
Markku Mäkinen – Guitar
Erkki Virta – Drums
Timo Vainio – Keyboards
Marko Välimäki – Guitar
Anne Telén – Bass