Kingsmen Revenge. Forgiveness. Recovery

SharpTone Records

Website:

Kingsmen

Afkomstig uit de kleinste staat van de US, Rhode Island is hier Kingsmen met hun debuut album ‘Revenge. Foregiveness. Recovery’. Het album is gemaakt in een donkere periode van de band, maar ze zijn er door gekomen en genieten volop. Met dit album hopen ze steun te bieden aan anderen die een moeilijke tijd doormaken. Kingsmen kwam in 2016 bij elkaar, en in 2019 tekende ze bij SharpTone. De producer is niemand minder dan Mark Lewis die eerder al samenwerkte met o.a.Trivium. Je verwacht misschien een echte metalcore productie, maar dat is het allerminst. Melodic death en zelfs een vleugje djent zijn ook terug te vinden binnen het geluid van de band.

‘Until I Departed’ is de energieke harde rammer waarmee het album van start gaat. Wat opvalt is de goede balans tussen diverse stijlen, de overgangen zijn strak. Maar wat het meeste indruk maakt is de diversiteit in de vocalen van Tanner Guimond. ‘World On Fire’ opent met een machtige grunt. De agressieve toon wordt daardoor lekker benadrukt in de intro. Het refrein is beduidend harder dan in ‘Until I Departed’ maar brengt veel energie. De lage grunts komen in overmate maar passen goed binnen het geheel van vette riffs en strakke drums van Tim Lucier en Micheal Perrotta. Nightmare’ is al te vinden als videoclip. Geen gekke keuze want dit is echt een lekkere beuker. Wederom gebeurt er veel met de vocalen en dat is gewoon indrukwekkend voor een debuut. Diversiteit, goede energie, sterk drumwerk en toffe riffs dit nummer heeft ’t allemaal. Gespeeld met meer diversiteit in stijlen wordt er duidelijk in ‘Waste Away’, met als gevolg dat het net wat rommeliger aanvoelt. Toch is het net niet storend, en wordt met name het meer technische aspect van de band belicht.

Met heel fijn gitaarspel wordt je als luisteraar ‘Outsider’ ingezogen. Weer wordt er op een andere manier gespeeld met de vocalen, wat verassend is. Deze beheersing en de durf om een andere invalshoek te kiezen laat zien dat deze mannen veel potentie hebben. Met een rappe tempo versnelling, en een vlammende solo houden ze het tempo er lekker in. ‘Pleasure In Vengeance’ brengt meer die djent vibe naar voren. Bassist Adam Bakelman kan hier duidelijk goed mee uit de voeten. Goede overgangen en wederom veel diversiteit maken dit weer een lekker nummer. ‘Relapse’ is wat heel anders. Ook een rustige vibe met duidelijke djent invloeden. Maar het is meer een muzikaal intermezzo laat op het album. Met ‘Death Of The Sixth’ lijken de mannen nog één keer alles uit de kast te halen. Het is een toffe afsluiter van een geweldig debuut. In de intro zingt Tanner Guimond “This isn’t the end” en dat mogen we hopen van niet! Kingmen is zo’n band waar we graag meer van willen horen.

‘Revenge. Forgiveness. Recovery’ is een indrukwekkend debuutalbum en is voor de metalcore, deathcore, melodic deathmetal fan absoluut een mooie aanvulling voor de collectie. Deze man staan aan het begin van een muzikaal avnodtuur wat ze hopelijk veel gaat brengen. Na zo’n debuut kan je niet anders dan nieuwsgierig zijn naar de toekomst en live shows van Kingsmen. (Juliette Ruygrok)

85/100

Tracklist;
01. Until I Departed
02. World On Fire
03. Tipping The Scales
04. Nightmare
05. Waste Away
06. Outsider
07. Oppresor
08. Pleasure In Vengeance
09. Relapse
10. Death Of The Sixth