Katatonia City Burials

Peaceville Records

Website:

Katatonia

Het Zweedse Katatonia is in 1987 opstaan als Melancholium en veranderde in 1991 de naam naar de huidige. Ook muzikaal is er gedurende de jaren het een en ander veranderd, was de muzikale smaak in de beginjaren Doomdeath, in het heden brengt de band uit Stockholm alternatieve progressieve rock. Deze maand bracht Peaceville Records het Catatonie album ‘City Burials’ uit.

Van de originele line up zijn bassist Anders Nyström en zanger Jonas Renkse nog actief, opvallend is dat beide heren, zei het in een andere rol, ook actief zijn in de Zweedse death metal band Bloodbath. Bassist Niklas Sandin, ook en met een Bloodbath verleden als live muzikant, is sinds 2010 actief in Katatonia. Sinds 2015 is drummer Daniel Moilanen toegevoegd, en gitarist Roger Öjersson (Tiamat) werd in 2016 gestrikt.

Om maar met de deur in huis te vallen, het album ‘City Burials’ is simpelweg geweldig. Technisch nagenoeg perfect met geweldige melodie lijnen. De vocalen van Jonas Renkse brengen nog steeds de neerslachtige sfeer met zich mee en geven het perfecte doom gevoel mee. De nummers zijn complex, herbergen sterke gitaarsolo’s en zijn daarnaast toegankelijk. Openingsnummer ‘Heart Set to Divide’ opent subtiel en gevoelig, de tempowisselingen zijn zijn sterk en rockend. Een nummer als ‘Behind the Blood’ opent heavy met een gitaarsolo en kent daarnaast verschillende wendingen. Een lekker rockend nummer, waarbij de gitaren echt een hoofdrol spelen.

Het album gaat voort en de luisteraar wordt opgezogen en meegenomen met de songs, zonder er erger in te hebben. De 13 nummers die op dit album staan hebben allen een eigen gezicht, met als gemeenschappelijke deler dat de composities goed zijn en doordacht. Nummers las ‘The Winter of Our Passing’, of ‘Neon Epitaph ‘ hebben muzikaal iets progressiefs, maar ook de overige soms zijn simpel weg top. Hoewel ieder zijn eigen smoel heeft, en het album geen slechte nummers kent, is een nummer als het afsluitende ‘Fighters’ toch een van mijn favorieten, subtiel en meeslepend, rockend met heerlijke solo partijen.

Ondergetekende is onbetwist een liefhebber van de muziek van Katatonia, maar met het album ‘City Burials’ heeft de band werkelijk een top album afgeleverd. Dit album klopt aan alle kanten, muzikaal en vocaal wordt hier een hoogstandje geleverd. Jaarlijst materiaal. (Erik van Dijk)

90/100

Tracklist:
01. Heart Set to Divide 05:29
02. Behind the Blood 04:37
03. Lacquer 04:42
04. Rein 04:21
05. The Winter of Our Passing 03:18
06. Vanishers 04:56
07. City Glaciers 05:30
08. Flicker 04:45
09. Lachesis 01:54
10. Neon Epitaph 04:32
11. Untrodden 04:29
12. Closing Of The Sky
13. Fighters