Dropdead Dropdead

Armageddon

Website:

Dropdead

Dropdead is een Amerikaanse hardcore punk band uit Providence, Rhode Island. De band is ontstaan in 1991 en bracht tot op heden een berg splits, een drietal EP’s en 2 langspelers uit. Het debuut, ‘Dropdead’ verscheen in 1993 en werd opgevolgd door een titelloos album, ook wel ‘Dropdead 2’ genoemd in 1998. Het meest recente werk is de EP ‘Arms Race’ uit 2018, maar daar komt verandering in. Op 25 september verschijnt de nieuwe full-length ‘Dropdead’ via Armageddon Label.

Dropdead schrijft korte nummers en daarin is niets veranderd, het derde album kent 23 nummers met een totale speeltijd van 24 minuten. Ten opzichte van de eerste twee albums is er één belangrijk detail veranderd. De vocalen van Bob Otis lagen in stijl van grindcore en waren nauwelijks verstaanbaar, op dit album klinkt Bob’s zang onverminderd agressief maar verstaanbaar. De teksten hebben betrekking op de alarmerende toestand van de wereld, met onderwerpen als het opkomen van rechts extremisme, dierenmishandeling en het aanhoudende falen en de sociale mislukkingen van de mensheid in het algemeen.

Muzikaal ligt de band soms dicht bij de oude D.R.I en daarnaast zijn de punk invloeden van een band als Discharge onmiskenbaar. Met een gezonde dosis agressie worden de misstanden van het heden verwoord met pakkende korte nummers. De korte nummers komen over als een uitbarsting van frustratie, maar hebben als keerzijde dat echt loskomen er niet echt in zit en dit geldt met name voor de songs korter dan een minuut. Opvallend zijn de vocalen in de nummers ‘Prelude’ en ‘Hail To The Emperor’, waar Bob zich manifesteert als een boze James Hetfield. Sterke hardcore songs die voorbij komen zijn nummers als ‘Torches’, het wat lagere ‘Book Of Hate’ en het afsluitende ‘The Future Is Yours’.

22 jaar na het verschijnen van het laatste album weet Dropdead met dit nieuwe album te overtuigen. Dit is hardcore punk waar de liefhebber iets mee kan! (Erik van Dijk)

77/100

Tracklist:
01. Prelude
02. Torches
03. Road To Absolution
04. Only Victims
05. Warfare State
06. Corrupt
07. On Your knees
08. Vultures
09. The Black Mask
10. Ashes
11. Book Of Hate
12. Flesh And Blood
13. Stoking The Flame
14. Bodies
15 Hatred Burning
16. Nothing Remains
17. Abattoir Of Pain
18. Stripped By The Knife
19. Hail To The Emperor
20. Before The Fall
21. United States Of Corruption
22. Will You Fight?
23. The Future Is Yours