DeadRisen DeadRisen

AFM Records

Website:

DeadRisen

DeadRisen is een nieuwe band met waarin we naast enkele gevestigde namen als Mike LePond (Symphony X) en Will Shaw (die zijn elastische stembanden onlangs nog leende aan het legendarische Heir Apparent) ook medeoprichter en gitaarkunstenaar Rod Rivera (Rivera/Bomba), Tony Stahl (Livesay) op keyboards en Dan Prestup (Midnight Eternal) op drums aantreffen. DeadRisen pakt op dit debuut, dat verscheen via AFM Records, maar meteen stevig uit met een heerlijke mix van power / symfonische / progressieve metal die bijzonder aanstekelijk klinkt en buitengewoon goed in elkaar steekt.

DeadRisen laat er simpelweg geen gras over het metalen landschap groeien en katapulteert zich meteen maar naar de hogere regionen in het genre. Hier wordt een fraai staaltje moderne metal gepresenteerd dat aan alle kanten klopt. Na de bombastische, klassiek getinte, instrumentale opener ‘Risen Death’ knalt ‘Prophecy’ als een granaat uit je speakers. Supervet drum- en gitaarwerk, heerlijk ondersteunende keys, krachtig baswerk en fantastisch, melodieus vocaal topniveau. De afwisselende riffs vliegen om je oren en er wordt heerlijk geswitcht tussen snelle en tragere stukken. Een ijzersterk afwisselend nummer dat sterk doet denken aan bands als Symphony X, Ghost Machinery of Mad Hatter’s Den. Krachtig, melodieus en toch lekker cathcy stuff. Dat laatste is wat meer van toepassing op de bij vlagen erg toegankelijke tracks als ‘Destiny’ en ‘Fear And Fury’ terwijl bij ‘Visions’ na een halve minuut een overduidelijke Flotsam and Jetsam riff het nummer inleidt.

Zoals gezegd worden diverse genres heerlijk door elkaar gemixt en dat maakt het geheel tot een wereldse cocktail. Dat er, zoals in ‘Visions’ tussen alle werkelijk fenomenale gitaarsolo’s, nog korte stukjes Flamengo klanken verwerkt zitten had voor mij persoonlijk niet zo gehoeven maar het werkt wonderbaarlijk genoeg wel. Met ‘The Maker’ en ‘But You’ biedt het album ook nog een paar beukers van jewelste maar ook in deze nummers is het afwisseling troef. Zelfs in de ballad ‘Reach For The Sun’ is zoiets het geval hetgeen de trend in de tracks op het album kenmerkt. Het verbindt zoveel diverse elementen op vernuftige wijze bij elkaar en het geheel klinkt overdonderend vet. Als afsluiter treffen we ‘For Whom The Bell Tolls’ aan. Het befaamde Metallica nummer wordt hier best goed gedaan zij het dat de keys wat mij betreft achterwege hadden mogen blijven omdat hierdoor het kenmerkende duistere randje achterwege blijft. Vocaal en instrumentaal is het echter ook hier weer top genieten geblazen.

DeadRisen levert een zeer genietbaar en ijzersterk album af wat iedere metal liefhebber zeker zal aanspreken. Technisch en compositorisch hoogstand en het vingervlugge gitaarwerk en sublieme vocale vakmanschap zorgen ervoor dat dit gewoonweg een klasse plaat is. Vette aanrader derhalve! (Frans Neelen)

95/100

Tracklist
01. Risen Death AD
02. Prophecy
03. Destiny
04. The Maker
05. Reach For The Sun
06. Visions
07. Chains Of Time
08. Fear And Fury
09. But You
10. For Whom The Bell Tolls