Carach Angren Franckensteina Strataemontanus

Season of Mist

Website:

Carach Angren

Carach Angren houdt er van om muzikale grenzen te verleggen. Met voorganger ‘Dance And Laugh Amongst The Rotten’ werd een voorlopig hoogtepunt bereikt en dat leidde volkomen terecht tot een headliner tour. Keyboardist / multi-instrumentalist Clemens ‘Ardek’ Wijers en zanger / gitarist Dennis ‘Seregor’ Droomers leden echter toch een kleine schipbreuk daar drummer Ivo ‘Namtar’ Wijers helemaal klaar was met de muziekscene en de band na de opnamen heeft verlaten. Gelukkig kunnen we op dit album nog volop genieten van zijn kunsten. De band gaat voorlopig door als tweetal en zal live aangevuld worden. En dat genieten is deze keer van uitzonderlijke wereldklasse want ‘Franckensteina Strataemontanus’ is een beest van een plaat geworden.

Het theatrale verhaal vertellende aspect is werkelijk tot in de uiterste puntjes uitgewerkt en benut. Over de kleinste details is nagedacht en die worden op weergaloze wijze ingekleurd in een uiterst grimmig theaterstuk dat je van begin tot eind op het puntje van je stoel nagelt. Het concept handelt deze keer over Mary Shelly’s boek ‘Frankenstein, or The Modern Prometheus’ vanuit de inspiratie door de Duitse chemicus en theoloog Johann Conrad Dippel, die geobsedeerd was in levensverlenging en reanimatie. Fictie en geschiedenis worden hier als een rode draad op bijzonder amusante wijze aan elkaar gelinkt hetgeen ook gebeurt in het nummer ‘Der Vampir von Nürnberg’ dat handelt over de Duitse seriemoordenaar en necrofiel Kuno Hofmann, die in de jaren ’70 lijken opgroef, schond en geïnspireerd door Dippel het bloed dronk in de hoop sterker te worden en er beter uit te zien. Dat bleek niet te werken en daarop probeerde hij het door moord met vers bloed. In het nummer ‘Operation Compass’ wordt verhaald over het tijdens de tweede wereldoorlog onbruikbaar maken waterbronnen door Dippel Olie. Deze beenderolie is niet schadelijk maar de geur ervan is niet te harden. Ondanks deze twee uitstapjes is het verdere verhaal goed te volgen. Een verhaal dat begint met een gesproken intro over een jongetje en eindigt met Dippel zie verdoemd is tot het eeuwige leven, zelf wegrot en daardoor zich genoodzaakt ziet zich te verplaatsen in een ander lichaam zodat je weer bij het intro kunt beginnen. Al dit soort heerlijke luguberheid is uiteraard prima kost voor de heren om hier op zowel muzikaal, vocaal als tekstueel valk geweldig uit te pakken.

Dit gebeurt zonder schroom en werkelijk alle facetten worden ingezet in een avontuurlijke muzikale reis. De oorsprong is nog steeds black metal maar de uitstapjes naar industrial, groove en pakkende structuur zijn nu meer aanwezig. Zo zal Rammstein vreselijk jaloers zijn op ‘Monster’, kijkt collega horror expert Rob Zombie met een schuin oog naar het heerlijke titelnummer en waan je je door de geweldige bombastische mokerslagen bij ‘Operation Compass’ echt in WWII. Elk nummer biedt een perfect op elkaar afgestemde mengeling van furieuze black met melodie en ingetogenheid en dat in verhalende vorm. Seregor toont zich wederom een meester in vocale zin. Hoe hij het voor elkaar krijgt om op zo’n diverse wijze telkens weer zo sinister en onheilspellend uit de hoek te komen is echt een formidabele prestatie. Ardek overtreft zichzelf definitief met het slotstuk, het magnus opus ‘Like a Conscious Parasite I Roam’ dat zich door het sprookjesachtige melodietje als een oorwurm in je metalen hersenpan nestelt. Het zou zomaar gebruikt kunnen worden voor een wel heel sinister sprookje in de Eftelling. Als super vette bonus krijgen we nog ‘Frederick’s Experiments’ dat echter naadloos op het album past. Ook een geweldig nummer dat net als ‘Scourged Ghoul Undead’ het meest alle stijlen van Carach Angren bij elkaar doet komen. Mijn favoriet is echter het fenomenale ‘The Necomancer’ maar dat mag eigenlijk geen naam hebben omdat dit momenteel echt mijn album van het jaar is. Het zou wel echt ontzettend gaaf zijn om dit integraal met showelementen te kunnen aanschouwen.

Carach Angren zet met ‘Franckensteina Strataemontanus’ een nieuwe, onwijs hoge standaard neer op het gebied van muzikaal horror theater. Op alle vlakken groots en bombastisch gebracht en het verhaal is om je vingers bij af te likken. Een meesterwerk met een hoofdletter M, een kunstwerk met een hoofdletter K. Een zeer diepe buiging voor dit uitzonderlijke staaltje vakmanschap ! Puur genieten en verplichte aanschaf. (Frans Neelen)

99/100

Tracklist
01. Here in German Woodland (01:35)
02. Scourged Ghoul Undead (05:38)
03. Franckensteina Strataemontanus (03:03)
04. The Necromancer (04:08)
05. Sewn for Solitude (03:52)
06. Operation Compass (06:00)
07. Monster (03:33)
08. Der Vampir von Nürnberg (06:00)
09. Skull with a Forked Tongue (05:56)
10. Like a Conscious Parasite I Roam (08:16) Bonus
11. Frederick’s Experiments (02:40)

Recording line-up
Seregor: Vocals , guitar
Ardek: Keyboard, orchestra, guitar, bass, backing vocals
Namtar: Drums
Guest musician: Nikos Mavridis: Solo violin on tracks 5 & 10