Sulphur Aeon, Chapel of Disease - V11 Rotterdam – 01/10/2019

Op een druilerige dinsdagavond spoed ik mij halverwege de avond naar Rotterdam om daar Sulphur Aeon en Chapel of Disease te aanschouwen. Beide bands zitten op Van Records en een samenwerking van Doomsday Celebration, The Shape of Punk to Come en Baroeg heeft deze avond gepland in V11. Dit is een oud lichtschip wat afgemeerd ligt in de Rotterdamse haven en ondanks dat ik mijn twijfels had van tevoren, het is immers ook een restaurant, blijkt het een uitermate geschikt zaaltje te zijn.

Tegen half tien daal ik af naar het ruim, waar het al lekker druk is. Deze show is dan ook uitverkocht, wat toch een man of 150  betekent op deze doordeweekse avond. Wat mij betreft verdienen beide bands meer, maar goed niet iedereen kan smaak hebben. Chapel of Disease trapt een paar minuten later af in deze knusse ruimte die met allerlei maritieme materialen als stuurwielen en bootslampen is afgewerkt. Ondertussen wiegt het schip heel rustig heen en weer, waardoor de muziek als een mooi tapijt dient voor een warm bad. Chapel of Disease speelt een prima set, het geluid is glashelder, en de kruising tussen death metal en de Dire Straits komt prima tot zijn recht. De ene gitarist soleert er lustig op los in nummers als ‘Void of Words’, ‘Null’ en ‘Song of the Gods’ van hun laatste plaat ... ‘And as We Have Seen the Storm, We Have Embraced the Eye’. Met ‘Masquerade in Red’  en ‘The Mysterious ways…’ komt ook het prima ‘The Mysterious Way of Repetitive Art’ nog voldoende aan bod. De tweede gitarist blijkt de muziek ook nog te ondersteunen met een soort voet synthesizer die hij tegelijk met de ritme partijen bespeelt, een knappe manier om de muziek live nog wat meer cachet te geven. Na 50 minuten en het 10 minuten durende lang uitgesponnen ‘The Sound of Shallow Grey’ eindigt dit prima optreden.

Na een korte ombouw pauze en een kleine ontdekkingstocht op het schip staat ook nog het Lovecraftiaans geïnspireerde Sulphur Aeon op de planken. Dit is proppen met 5 man en apparatuur, want het podium is lekker knus en dicht op de mensen. De nautische attributen aan boord lijken de sfeer nog benauwder en bedrukter te maken, ook in combinatie met de hoge temperatuur. Sulphur Aeon stelt niet te leur op deze avond en levert met de focus op The Scythe of Cosmic Chaos een goede prestatie. Het geluid is wat meer een brij, maar dat komt ook door de vrij volle muziek en is denk ik de geluidsman weinig aan te rekenen. In een uurtje komen ‘Cult of Starry Wisdom’, ‘Lungs Into Gills’, ‘The Summoning of Nyarlathotep’  en ‘Yuggothian Spell’ voorbij van hun nieuwe plaat. Gelukkig wordt ook ‘Gateway to the Antisphere’ niet overgeslagen door ‘Abysshex’ en ‘Devotion to the Cosmic Chaos’  te spelen. Tussendoor krijgen we met ‘Swallowed by the Oceans Tide’ zelf nog een nummertje van het debuut te horen. Tegen 12 uur is het dan helaas al weer tijd voor de afsluiter: ‘Thou Shalt Not Speak His Name’ (‘The Scythe of Cosmic Chaos’). Behalve het idiote tijdstip door de week, hulde voor de organisatie. Volgende keer gewoon om half 9 beginnen in Baroeg en dan kom ik weer! (Koos van Marle)