Photos by : © '19 E. Straver
for Metal-Experience.com

NOTE: Unauthorized use of these photos is prohibited. We hope
you have a good lawyer if you disregard this warning.

Rhapsody Of Fire, Avalanch en Thornbridge - Gebr de Nobel, Leiden – 27/02/2019

Wederom heeft de boeker in de Leidse poptempel het voor elkaar gekregen om een klinkende metal band te programmeren. Dit keer was het de beurt aan de Italiaanse power metallers van Rhapsody Of Fire. De band is bezig aan een Europese tour ter promotie van ´The Eight Mountain´. Uiteraard waren er support acts mee om de 300 bezoekers op te warmen.

Om kwart voor 8 stipt was het de beurt aan het onbekende Thornbridge, afkomstig uit Hessen-Duitsland. Dit is hun eerste tour en eerste keer op een Nederlands podium. De band is erg dankbaar om mee te kunnen deze tour en breng in het half uurtje speeltijd verschillende tracks van hun full length 'What Will Prevail'. Zo wordt er geopend met ‘Theatrical Masterpiece’ en komen nog onder andere ‘The Dragon's Reborn’, de titeltrack en ‘Set The Sails’ voorbij. Niet meer dan gemiddelde power metal, maar een applaus was er.

Tweede band deze avond is het Spaanse Avalanch, opgericht in 1993. Bekendste gezicht hier is waarschijnlijk drummer Mike Terrana (o.a. Masterplan, Yngwie Malmsteen) en brengt heavy metal gecombineerd met power en prog metal. De band speelt strak en klinkt gelikt al zijn er in het toetsenwerk soms wat issues. De band heeft in de jaren een aardige discografie opgebouwd en zo komen er in de korte speeltijd nummers van wel 4 albums voorbij. Geopend wordt met ‘The Oracle’, gevolgd ‘Demiurgus’, ‘Flower In The Ice’ en ook wat Spaanstaligs in de vorm van ‘Lucero’ en ‘Torquemada’. Aan het einde van de show is er een luid applaus voor een erg gemaakte band die dacht in een arena te staan.

Na een ombouw is het dan tijd voor Rhapsody Of Fire (voorheen Rhapsody). De band, opgericht in 1995 in Trieste, Italie, brengt epische/ neoklassieke power metal. Dat veel mensen hiervoor zijn afgereisd blijkt al tijdens opener ‘Distant Sky’, dat meteen luidkeels wordt meegezongen. De set bestaat verder uit oud en nieuw werk, variërend van “rampestampers”, epische stukken en ballads. De nieuwe plaat is met 7 nummers sterk vertegenwoordigd. ‘March Against the Tyrant’, ‘Rain of Fury’, ‘Warrior Heart’ en ballad The Wind, ‘The Rain and the Moon’ worden net zo positief ontvangen als bijvoorbeeld oudjes a la ‘Flames of Revenge’ en ‘Land of Immortals’. Na anderhalf uur is er nog een toegift in de vorm van het onvermijdelijke ‘Emerals Sword’ waar zelfs iemand voorin de zaal met een opblaas zwaard zwaait. Rhapsody Of Fire bewijst met z´n muzikale kwaliteiten en virtuositeit aan de top van het genre te staan, en heeft een prima show neergezet! Dat alleen de toetsenist nog origineel lid is mag daarvoor de pret niet drukken. (Nick de Vet)

Voor meer bandfoto's zie het onze facebook pagina, of klik op de volgende link.