Photos by : © '19 E. Straver
for Metal-Experience.com

NOTE: Unauthorized use of these photos is prohibited. We hope
you have a good lawyer if you disregard this warning.

Deströyer 666, Dead Congregation, Nocturnal Graves, Inconcessus Lux Lucis - Gebr. de Nobel, Leiden – 30/10/2019

Het Leidse Gebr. de Nobel begint zo langzamerhand een metal bolwerk te worden in Zuid Holland. Op 30 oktober is het van oorsprong Australische Deströyer 666 in een package met Dead Congregation, Inconcessus Lux Lucis en Nocturnal Graves te gast in Leiden, de dagen erna is het met Mayhem, Gaahls Wyrd, Monomyth en Leprous meer van het hardere werk geprogrammeerd. Eerst dus Deströyer 666.

Om 19:00 openen de deuren van de Gebr. de Nobel, de deur naar de kleine zaal is nog gesloten en het metal publiek verzameld zich in de altijd gezellige voyer. De tourbus had pannen en was vertraagd en wanneer de deur naar de zaal open gaat is het Inconcessus Lux Lucis dat nog bezig is met de soundcheck. Deze band uit het Engelse Manchester is zo’n 10 jaar actief en heeft tot op heden 2 EP’s en 2 volledige albums voortgebracht, het laatste album ‘The Crowning Quietus’ stamt uit 2017. Overtuigen kan de band niet, met slecht gestemde instrumenten en geluid waarschijnlijk door de te korte soundcheck. Ook muzikaal wordt de luisteraar heen en weer geworpen, met brute black / death metal enerzijds en gitaarwerk met lange solo’s mist de samenhang in de composities.

 

 

Het uit Australië afkomstige Nocturnal Graves tapt uit een geheel ander vaatje. De band met oudleden van Deströyer 666 is ontstaan in 2004 en bracht 3 volledige albums waarvan ‘Titan’ uit 2018 het laatste is. De blackened thrash metal van het viertal klinkt solide en ook de live performance is aanmerkelijk overtuigender dan bij de voorganger. Lekkere snelle riffs, het betere beuk werk van achter de drums en brute vocalen van Nuclear Exterminator maken een lekkere metal show dat het publiek weet te waarderen. De zaal is inmiddels redelijk volgelopen en de nummers als ‘Resistance’ en ‘Ecdysis, Shedding Weak Flesh’  van de laatste plaat krijgen de goedkeuring van het Leidse publiek.

 

 

Het Griekse Dead Congregation brengt een staaltje brute death metal. De band uit Athene is ontstaan in 2004 en is met 2 EP’s en 2 full-lengths niet de productiefste band. Het laatste album ‘Promulgation of the Fall’ is alweer vanuit 2014, het laatste werk is de EP ‘Sombre Doom’ uit 2016. Doom is misschien wel het kernwoord. de band brengt weliswaar death metal maar weet daarin tergend trage riffs te verwerken dat het geheel behalve bruut ook vreselijk lomp laat klinken. Met nummers als ‘Lucid Curse’ en het brutere ‘Morbid Paroxysm’ weet de band de aandacht te trekken, al is niet een ieder overtuigd van de kunsten van Dead Congregation.

 

 

Het van oorsprong Australische Deströyer 666 is het hoofdprogramma van de avond. De band is ontstaan in 1994 is inmiddels een gevestigde naam in de underground scene. Laatste album is ‘Wildfire’ en het titelnummer is de opener van de set. De zaal is inmiddels goed gevuld en de energieke black thrash van de inmiddels in Europa woonachtige band wordt goed verteerd. Deströyer 666 brengt een lekkere gevarieerde set met o.a. oudjes als ’A Breed Apart’ en ‘I Am the Wargod (Ode to the Battle Slain)’ en nummers van het laatste album en de vorig jaar verschenen EP ‘Call of the Wild’. Deströyer 666 weet te overtuigen en brengt hun zwartgallige thrash met de nodige energie en is voer voor de headbangers. (Erik van Dijk)