Photos by : © '13 E. Straver / T. Martijn
for Metal-Experience.com

NOTE: Unauthorized use of these photos is prohibited. We hope
you have a good lawyer if you disregard this warning.

Saxon – Boerderij, Zoetermeer – 09/05/2013
Afgelopen donderdag 9 april was het Hemelvaartsdag, voor velen een vrije dag, maar voor ondergetekende en een groot aantal heavy metal fans was het ook een goede gelegenheid om het concert van Saxon in de Boerderij te Zoetermeer bij te wonen. Omdat de Britse band normaal gesproken in veel grotere zalen of festivals optreed was het dan ook behoorlijk druk in de altijd gezellige Boerderij waar zo’n vijf a zes honderd fans de weg naar de zaal wisten te vinden. De Britse metal band werd halverwege de jaren zeventig opgericht en bestaat inmiddels al bijna vier decennia. De band kan dan ook worden beschouwd als een van de grote namen uit de NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal) stroming eind jaren 1970. De band bracht enkele klassiekers uit zoals het uit 1980 stammende ‘Wheels Of Steel’ en de opvolgers ‘Strong Arm Of The Law’ (1980) en ‘Denim And Leather’ (1981). Inmiddels zijn we bij album nummer twintig aanbeland dat de titel ‘Sacrifice’ heeft meegekregen en enkele maanden geleden onder leiding van frontman Biff Byford werd uitgebracht.

Omdat er vanavond geen voorprogramma is galmt rond de klok van half negen het intro van Saxon door de speakers waarop de band aftrapt met twee nieuwe songs van het meest recente album. Zo komt als eerste het titelnummer “Sacrifice” voorbij, gevolgd door “Wheels of Terror”. Wat al snel blijkt is het enorme enthousiasme en het fanatisme van de band, vooral frontman Biff is goed gehumeurd. Vervolgens zijn we aanbeland bij een van de eerste hoogtepunten in de set en worden we getrakteerd op de klassieker “Power and the Glory”, dit tot groot genoegen van een groot deel van het publiek. De shows gaat vervolgens verder met het eveneens nieuwe “Made in Belfast”, gevolgd door “Rock 'n' Roll Gypsy” Hierop is het de buurt aan het publiek om een song te kiezen die de band zal spelen. Frontman Biff grapt hierbij dat het wel een Saxon song moet zijn. De keuze is gevallen op “Heavy Metal Thunder”, waarop de band verder gaat met “I've Got to Rock (To Stay Alive)” en het nieuwe “Night of the Wolf”. Tijdens “Conquistador” is het vervolgens aan drummer Nigel Glockler om zijn kunnen te tonen tijdens een prima drumsolo waarop de rest van de band wat op adem kan komen.

De show gaat hierna verder met “Iron Wheels”, en wat mij halverwege de set opvalt is dat Zanger Biff Byford vandaag in goede doen is. Zo klinken de herkenbare zangpartijen van de frontman helderder dan ooit maar ook het scheurende gitaarwerk en de spetterende solo’s van gitaristen Paul Quinn en Doug Scarratt mogen genoemd worden. Het nieuwe “Guardians of the Tomb” is een stevige headbanger, afkomstig van het ‘Sacrafice’ album waarvan we later in de set nog “Stand Up and Fight” voorgeschoteld krijgen. Na “Never Surrender” verrast de band ons met de Christopher Cross cover “Ride Like the Wind” waarbij frontman Biff ons weet te vertellen dat de band naar aanleiding van het succes op youtube deze song opnieuw in de set heeft opgenomen. Het laatste deel van de set bestaat dan voornamelijk uit oude krakers en klassiekers van de band zoals “Dallas 1 PM”, “747 (Strangers in the Night)“ en “Wheels of Steel“. Ook mag het publiek nog een song kiezen, maar na een uur en drie kwartier zit het optreden er alweer op. De band komt echter nog wel terug voor een drietal songs, want de grootste hits van de band moeten natuurlijk nog komen. Zo zijn het de nummers “Strong Arm of the Law”, “Denim and Leather” en het massaal meegezongen “Princess of the Night” die deze geweldige avond afsluiten.

Al met al wist Saxon een zeer gedenkwaardig optreden neer te zetten van meer net iets meer dan twee uur. Wat betreft de setlist hadden we weinig te klagen, zo kregen we een vijftal nieuwe nummers te horen en werd de set verder aangevuld met een groot aantal klassiekers zonder al te veel verrassingen. Ook de lichtshow was verder prima in orde en ook het geluid was zeer acceptabel. De fans werden vanavond dan verwend en al was het grootse deel van het publiek de vijfenveertig ruim gepasseerd, Saxon kan anno 2013 dan ook nog steeds gezien worden als een van de grote namen uit de en we zijn dan ook nog lang niet af van deze sympathieke band. (Talitha Martijn)

Voor meer bandfoto's zie het fotogedeelte van deze website!