Witchery - 14/03/2006

WITCHERY’s betovering was uitgesproken op het moment dat de vier over gebleven leden van de band Satanic Slaughter in 1997 besloten een nieuwe band op te richten: Jensen (die later de band The Haunted vormde), Richard Corpse, Toxine en Mique. Nog voordat het debuutalbum Restless And Dead’ uitkwam ontmoete Jensen bassist Sharlee D'Angelo (Arch Enemy, Mercyful Fate) en kreeg hem zover om tot Witchery toe te treden. Het debuutalbum werd in 1998 uitgebracht door Necropolis Records en werd goed door de pers ontvangen. Hierop nam de band in datzelfde jaar nog de EP ‘Witchburner’ op met daarop twee nieuwe tracks en vier cover songs van Judas Priest, Black Sabbath, WASP en Accept om aan te tonen waar de band hun inspiratie vandaan haalt. Niet lang daarna in 1999 tourt de band voor het eerst door Amerika. Het tweede album ‘Dead, Hot And Ready’ laat dan ook niet snel op zich wachten en wordt gevolgd door een 6 weken durende tournee door Europa in januari en februari 2000. Door verschillende verplichtingen van de bandleden duurt het tot 2001 voordat het volgende album opgenomen in de Berno Studio te Malmö getiteld ‘Symphony For The Devil’ uitkomt. Dit is tevens het eerste album met drummer Martin Axenrot (Bloodbath, Opeth) die voormalig drummer Mique voortaan zal vervangen. Later dat jaar zal de band nog een Amerikaanse tour ondernemen, waarna de band voor een aantal jaar in de ijskast wordt gezet. Eind 2005 wordt de stilte verbroken met de aankondiging van het nieuwe album ‘Don’t Fear The Reaper’ dat onlangs is verschenen via Century Media. Het album is opnieuw opgenomen in de Berno Studios, maar is deze keer voorzien van een eindmix door Tue Madsen in zijn Antfarm Studios (The Haunted, Heaven Shall Burn). Op het album staat niet alleen een cover versie van het klassieke Satanic Slaughter nummer “Immortal Death”maar laat horen dat Witchery de juiste pakkende metal songs kan schrijven. Er iets dat teruggekeerd is uit de dodenwereld…

 

 

 

Jullie laatste album ‘Don't Fear The Reaper’ is enkele weken geleden uitgekomen, dus daar willen we je natuurlijk wat vragen over stellen!

Ok, ga je gang…

 

Ik denk dat deze vraag inmiddels al duizenden keren is gesteld, maar waarom hebben we bijna 5 jaar moeten wachten op dit nieuwe album?

De voornaamste rede voor het uitstel is dat onze beide labels Necropolis en MFN zijn verdwenen in de laatste paar jaar. We hebben het album echter al in augustus 2004 opgenomen, maar het duurde even voordat we alles rond hadden wat betreft de deal met Century Media. Ik kan je echter wel beloven dat het volgende album dit keer niet zo lang op zich zal laten wachten.

 

Hoe zijn jullie begonnen met het schrijven van het nieuwe materiaal voor ‘Don't Fear The Reaper’? Kwamen de ideeën vanzelf of was het een gepland iets?

Nee, het was zeker geen gepland iets. We begonnen met schrijven op het moment dat we daar de tijd voor hadden. Iedereen in de band heeft de mogelijk om muziek aan te dragen en dat dan ook… maar het is voornamelijk aan mij om het album klaar te krijgen. We begonnen om een uur of 5 in de avond met repeteren en schrijven van de nummers en gingen dan door tot een uur of 2 a 3 in de nacht. Ik probeerde dan de volgende dag tegen het middag uur in de studio aanwezig te zijn om de ontstane problemen van de vorige dag uit te werken. Daarna wachtte ik de rest van de band op en begonnen we opnieuw met het uitwerken van nieuwe ideeën. Dit ging zo een maand door, zeven dagen in de week en daarna hadden we het album klaar. Ik heb de teksten in de studio geschreven op het moment dat ik al mijn gitaarpartijen had opgenomen omdat dat het enige moment was dat ik daar tijd voor had.

 

Hoe zijn jullie begonnen met het schrijven van de nieuwe songs voor ‘Don't Fear The Reaper’, hadden jullie van te voren ideeën of elementen die je voor het album wilde gebruiken?

Ik denk het niet. We gebruikten gewoon de stukken waarmee iedereen mee aankwam op het moment dat we aan het repeteren waren.

 

Wie was verantwoordelijk voor het schrijven van de nummers?

Voornamelijk ik (Jensen).

 

 

Waren alle nummers al geschreven voordat jullie de studio introkken of hebben we nog enkel veranderingen plaatsgevonden tijdens het opname proces?

Nee, muzikaal gezien niet, zoals ik al zei ik schrijf de teksten pas als ik mijn eigen gitaarpartijen heb opgenomen.

 

Jullie hebben en deal gesloten met Century Media, hoe zijn jullie met hun in contact gekomen en hebben jullie voor meer dan één album getekend?

De details over het contract zijn vertrouwelijk, maar Sharlee en ik kende Century Media al langer omdat onze andere band The Haunted en Arch Enemy ook bij hun onder contract staan.

 

Hadden jullie een groter budget voor dit album dan de voorgaande en heeft dit de manier van werken beďnvloed?

Nee, omdat we de kosten van de opnamen uit onze eigen zak hebben betaald. Het album is zo’n 1,5 jaar geleden al opgenomen voordat we de deal met Century Media sloten. Dit hebben we gedaan omdat we in die tijd de gelegenheid hadden om het album op te nemen, we hadden gen tijd om eerste een nieuw label te gaan zoeken.

 

Hoe is het opnamen proces verlopen en hoe lang hebben jullie in de studio doorgebracht?

We hebben alles live ingespeeld in de studio en daarna de zang en solo’s toegevoegd, zo in totaal hebben inclusief mixen zo’n 14 dagen over het album gedaan. Ik vind het erg fijn om op deze manier te werken, ik raak nogal snel verveeld in een studio. Je moet dan altijd maar wachten op anderen tot ze klaar zijn met hun ding. Het was ook het vierde album en tevens het tweede voor Witchery dat ik in deze studio opnam, dus ik wist wat ik van te voren kon verwachten.

 

Heb je nog favorieten nummers op het album staan?

Mijn favorieten zijn “Damned in Hell” en “The Wait For The Pyramids”, gewoonweg omdat dat de twee instrumentale nummers op het album zijn en ik nu eenmaal van instrumentale nummers hou, ha ha ha.

 

 

Kan je omschrijven wat de titel ‘Don't Fear The Reaper’ betekend voor jou en zit hier nog een speciale betekenis achter?

We gebruiken meestal voor en titel een titel van aan klassiek metal album met een kleine verdraaiing voor ons eigen album... Echter voor dit album hebben we de titel niet veranderd omdat er al en connectie met Witchery aanwezig was. Het eerste nummer op het eerste Wirtchery album ‘Restless And Dead’ heet “The Reaper” en dat was reden genoeg voor ons om deze titel te gebruiken… Ook het BÖC nummer “Don’t Fear The Reaper” is een geweldig nummer, dus vandaar.

 

Kan je misschien wat vertellen over de teksten op het album?

De teksten van Witchery zijn voor het luisterplezier. Ik schrijf geen teksten om de wereld te kunnen verbeteren. Ik had vroeger de tijd van mijn leven toen ik naar bands luisterde als Mercyful Fate en King Diamond. Ik ben ook een enorme lezer van boeken, bijvoorbeeld HP Lovecraft vind ik geweldig. Ik vind fantasie teksten dus veel hanteerbaarder voor onze songs dan politieke verklaringen of om te lezen hoe ellendig iemand zich wel niet voelt. Dus als je onze teksten niet leuk vindt laat je dan vermaken door onze muziek en laat de teksten een toegevoegd instrument worden. Als je de teksten wel kan waarderen ben ik daar alleen maar blij mee. Ik vind het leuk om zo te schrijven en ik denk dat ik het zeker niet slecht doe.

 

Ok, hier zijn dan nog enkele vragen zoadat onze lezers je wat beter leren kennen.

 

Hoe kijk je tegen het illegaal downloaden van muziek aan? Veel albums zijn tegenwoordig al weken voor de officiële release op het internet te vinden!

Het beďnvloed de metal scčne niet echt omdat de metal fans toch wel de albums kopen die zij zelf goed vinden, daarom zie ik het persoonlijk als een promotiemiddel. Het is echter wel schadelijk voor de hedendaagse pop muziek, ik geloof dat de computergames industrie ook aardig terugloopt.

 

 

Hoe ben je in de muziek terecht gekomen en naar wat voor bands luister je vandaag de dag?

Mijn ouders kochten voor mij een elektrische gitaar toen ik 7 jaar oud was…Ik ontdekte al snel AC/DC’s  ‘For Those About To Rock’ en waar ik vandaag de dag naar luister? Mastodon, de hele dag door ha ha ha.


Hebben jullie al ideeën of plannen voor een volgend album of misschien een live DVD of zo?

We hebben inmiddels zo’n 60% van het volgende album klaar, dus deze keer zal het hopelijk niet zo lang duren voordat het volgende album uitkomt.

 

Hoe kijk je tegen de toekomst van Witchery aan, kunnen we nog enkele live shows verwachten deze zomer?

We hopen eigenlijk snel wat live shows te kunnen doen en ik enorm zin om aan een DVD te werken, maar ik denk dat we momenteel daar nog niet echt voldoende budget voor hebben om de band op een degelijke manier vast te leggen.

 

Is er verder nog iets dat je aan ons kwijt wil na al deze vragen?

Dat metal oppermachtig wordt, ha ha ha . Doe rustig aan en bedankt voor alle jaren van support. Ik hoop iedereen weer snel te zien als we op tour zijn! METAL!!

 

Bedankt voor je tijd en je antwoorden!
Het was geen probleem, geloof me
J Jensen

 

More Witchery:

Review: Witchery - Don’t Fear The Reaper

 

 

Current line-up:

Toxine - vocals

Richard Corpse - guitars

Jensen - guitars

Sharlee D'Angelo - bass

Martin Axenrot – drums

 

Witchery albums:
1998 - Restless And Dead

1999 - Witchburner (EP)

1999 - Dead, Hot And Ready

2001 - Symphony For The Devil

2006 - Don’t Fear The Reaper