Naglfar - 05/03/2006

Het was in 1992 in Umeå in het verre noorden van Zweden waar het ‘s nachts bitter koud is en de winters lang duren, langer zelfs dan in het koude Stockholm waar de twee vrienden Kristoffer W. Olivius (bass) en Jens Rydén (vocals) de basis legde voor de band Uninterred. Na enkele line-up wisselingen en werd de band omgedoopt in Naglfar en al snel volgde hieruit de eerste demo “Stellae Trajectio”.

In 1995 gleed het debuutalbum’Vittra’ met een grote vaart de metaalwateren in, het album werd opgenomen in Peter Tägtgren's Abyss Studio. De succesformule van Naglfar is de combinatie van de wilde snelheid van de Zweedse black metal bands en de brute kracht met dromerige melancholische momenten als ook ingewikkeld gitaarwerk en de charismatische ruwe stem van Jens. Het album krijgt volop enthousiaste positieve kritieken en is inmiddels een mijlpaal in de geschiedenis van de band. Het tweede album ‘Diabolical’ ademt de zwarte death metal, waarna in 2000 een nieuwe deal wordt gesloten met New Haven Records waarna de lange stilte rondom de band wordt verbroken door het uitbrengen van de EP "Ex Inferis" in 2002. Hiermee wordt tevens de basis gelegd voor het aankomende meesterwerk ‘Sheol” dat in de lente van 2003 uitkomt. ‘Sheol’ zet is opnieuw een mijlpaal voor de band en zet opnieuw een uitroepteken achter de carrière van de band.

Wanneer in 2004 medeoprichter Jens Rydén de band verlaat besluit bassist Kristoffer W. Olivius de vrijgekomen plaats in te nemen. In 2005 keert de band terug naar de studio voor de opname van hun vierde volwaardige album ‘Pariah’ en tevens het debuut voor Century Media Records Met ‘Pariah’ is Naglfar weer helemaal terug aan het black metal front en zal de band opnieuw de Zweedse black metal kroon proberen terug te veroveren.

De band tourt momenteel samen met headliner Dark Funeral door Europa om hun laatste album ‘Pariah’ te promoten. Kort nadat de band klaar is met hun optreden in 013 te Tilburg krijgen we even de gelegenheid om de gehele band onder het genot van een drankje in de kleedkamer eens te ondervragen.

 

Jullie laatste album ‘Pariah’ is bijna 8 maanden geleden uitgekomen, maar we willen toch van de gelegenheid gebruikmaken om nog wat vragen over dit album te stellen.

Ok, natuurlijk, ga je gang.

 

Jullie zijn na een album men een EP overgestapt van New Have Records naar Century media, waarom deze snelle overstap?

We waren totaal niet tevreden met New Haven Records. Na de release van het voorgaande album ‘‘Sheol’ werd de interesse van Century Media gewekt om met ons samen te werken, hierop zeiden wij maar al te graag ja. Ze gaven ons een groter budget en ze deden nog meer voor ons zoals, goede promotie. Ze gaven ons echt een goede deal, wij weten nu wat Century Media in ons gelooft en dat was niet het geval bij New Haven, dus we weten zeker dat het een wijze beslissing was om over te stappen. Voordat we bij Century Media tekenden duurde het altijd erg lang voordat we een album klaar hadden omdat er erg weinig motivatie was. Century Media zit er bovenop en zij krijgen ons juist wel gemotiveerd om aan nieuwe songs te werken en een nieuw album op te nemen.

 

Hoe kwamen jullie in contact met Century Media?

Zij hadden inmiddels al de licentie rechten van het ‘Sheol’ album, dus zij kenden ons eigenlijk al.

 

Hoe zijn jullie begonnen met het schrijven van de nieuwe songs voor ‘Pariah’ na ‘Sheol’?

Nog voor dat begonnen met het oefenen van de songs deden een eerste een pre-productie. Toen we uiteindelijk de studio ingingen hebben we alsnog de meeste nummers totaal aangepast, van ons oogpunt gezien zijn de songs hierdoor stukken beter geworden.

  
Wie is er verantwoordelijk voor het schrijven van de nummers?

Marcus, Andreas en ik (Kristoffer) schrijven alle nummers samen. Wij zijn ook verantwoordelijk voor alle nummers, dat geld ook voor alle teksten.

 

Hoe verliep het opname proces en hoelang hebben jullie in de studio doorgebracht?
We hebben ongeveer 3 maanden in de studio doorgebracht om het album op te nemen en we zijn uiteindelijk erg tevreden met het eindresultaat. De studio was “in the middle of nowhere”, midden in het bos waar het erg stil en rustig was. Het was daar fantastisch om inspiratie op te doen. We hadden daar zoveel tijd om over dingen na te denken en te veranderen, we hoefden ons niet te haasten. Op deze manier kunnen wij goed werken. Wel gingen we enkel wekenden gedurende deze maanden naar huis, maar we waren bijna al die tijd in de studio.

Jullie gitarist Marcus produceerde het laatste album samen met Nils Johansson, hoe was het om een album op te nemen met een bandlid als producer?

Het was erg fijn om met Marcus te werken, dit nam een hoop stress weg. Het is makkelijker om een discussie aan te gaan met iemand die je goed kent dan met een onbekende die je album komt produceren. Marcus weet natuurlijk ook precies wat de band wil omdat hij daar ook deel vanuit maakt.

 

Nu Jens ook de band heeft verlaten, is Kristoffer het enige overgebleven originele bandlid. Heeft het vertrek van Jens een gat achtergelaten in de line-up?

Kristoffer heeft de zangpartijen van Jens overgenomen en hij zal ook in de toekomst de zang op zich blijven nemen. Iedereen in de band vindt zijn stem erg goed en hopelijk hebben we ook een vaste bassist gevonden. Misschien wordt het wel degene die nu met ons op tour is als alles uitkomt voor iedereen. “In het begin was het wel raar om te zingen, je kunt je dan immers niet verschuilen achter je basgitaar” voegt Kistoffer toe. Verder moet je ook weten waar je je handen moet houden en hoe je een goede presentatie neerzet op het podium. Na de eerste tour als zanger voelde het al een stuk beter, nu ben ik er inmiddels al helemaal aan gewend. Andreas voegt er nog aan toe: “Het was ook erg zwaar voor Kristoffer de eerste paar keer dat hij als zanger op het podium stond, we wisten immers niet hoe de reactie van de fans zou zijn. We waren benieuwd naar de reacties van de fans en of zij het zouden accepteren.” Maar ik denk dat kris heeft bewezen dat hij een volwaardige opvolger van Jens is, Kris deed de zangpartijen al eerder voor de band genaamd Setherial, dus hij had eigenlijk al wat ervaring.

 

Jullie zijn momenteel op tour met Dark Funeral, hoe loopt de tour tot nu toe?

De tour loopt erg goed, er komen veel mensen naar de shows en zij zijn een goed publiek. De mannen van Dark Funeral zijn ook erg prettig om mee samen te werken, het zijn verder ook erg aardige gasten. We hebben nog zo’n 6 weken te gaan, in totaal nog ongeveer 28 shows. Dit is inmiddels de derde tour in 1 jaar en als we niet teveel drinken zullen we het eind van het jaar wel halen. Narmal gesproken drinken we voortdurend om de stank in de bus te vergeten, ha ha ha. Echter op dit moment hebben we een goede bus dus zullen we de stank van Heavy Metal wel overleven!!

 

“Wat vonden jullie trouwens van de show vandaag?” Vraagt Kristoffer ons nog.
Nou, het klonk geweldig. Het geluid was stukken beter dan tijdens het optreden op het X-mass metal fest in december en we konden eigenlijk niet horen dat je nog verkouden was.

 

Jullie speelden dus ook al enkele maanden geleden in Tilburg tijdens het X-mass metal fest, is dit niet te snel achter elkaar?

Nee, waarom? We kregen de kans om deze tour te doen, dus we grepen hem. Ons kan het niet schelen, de mensen die ons eerder misten hebben nu de kans om ons alsnog te zien. De mensen die ons toen goed vonden kunnen ons opnieuw aan het werk zien. Op deze manier wint iedereen. We beslissen ook niet in welke zalen we spelen deze tour, maar beide zalen van 013 zowel groot als klein zijn erg cool om in te spelen.

Om nog even terug te komen op het ‘Pariah’ album, wat voor reacties hebben jullie tot nu toe gehad?

We hebben erg veel goede reacties vanuit de pers en media gehad en we zijn hier natuurlijk erg blij mee. Iedereen was erg positief, ook de fans.

 

Hebben jullie nog favorieten op het ‘Pariah’ album, nummers die je beter vindt dan andere?

Iedereen heeft zijn eigen favoriete nummers, wij zijn allemaal erg blij met het album. Kristoffer vindt het nummer getiteld ““Spoken Words” erg goed omdat het zo emotioneel nummer is. “De teksten zijn ook erg goed en het nummer weet me elke keer als ik het hoor te raken”. “Het is en erg droevig en bewegend nummer.” voegt Kristoffer nog toe.

 

Kun je omschrijven wat de titel ‘Pariah’ voor jou betekend en kun je nog wat vertellen over de teksten op het album?

Haat, pessimistisch, donker, depressief en anders dan iedereen en ga zo maar door. Voornamelijk gaat het over om een of andere verschoppeling of uitgestotene te zijn. Dat is waarom het album ’Pariah’ heet, het betekend verstotene!! Wij willen niet bij het “normale” volk horen. Misschien zijn we daarom verschoppelingen, maar iedereen die eer anders uit ziet wordt al snel een verschoppeling of zondaar genoemd. Dit is nu eenmaal wie we zijn en zo werk het voor ons.

 

Naglfar wordt nogal eens vergeleken met Dissection, hoe denken jullie hierover?

We vinden het niet erg om met Dissection vergeleken te worden, wij houden erg veel van die band, maar we zijn het er niet mee eens dat we zoals hen klinken. We hebben het wel vaker gehoord maar wij zien niet echt overeenkomsten. Wij proberen ook niet als hen te klinken. Wij hebben ook bands waar we fan van zijn en naar luisteren maar wanneer je die personen dan ontmoet dan zie je da dat ook maar gewone mensen zijn. De illusie verdwijnt wanner je je helden ontmoet en dan realiseer je je dat zij gewoon het zelfde zijn als jij en ik!! Toen we begonnen met deze band zijn we wel beïnvloed door bands zoals At The Gates en nog verschillende andere, maar inmiddels hebben we geprobeerd om een eigen geluid aan te meten.

 

Jullie gitarist Marcus Norman speelt ook nog in twee andere projecten/bands (Ancient Wisdom, Bewitched) naast Naglfar, is het niet moeilijk om diversen bands te combineren?

Kristoffer maakt ook deel uit van Bewitched, dus dat maakt het wat makkelijker om te combineren. Wanneer we na deze tour naar huis gaan zullen we het Bewitched album afmaken en hopelijk zulle we dat album dan live promoten door middel van een tour. Wij denken dat de tijd aangekomen is voor Bewitched om wat live shows te gaan doen.

Hoe kijk je tegen het illegaal downloaden van muziek aan, erg veel albums staan al vaak weken voor de officiële release op het internet?
Ons kan het geen f#*@ schelen en maakt het ook niks uit. Als iemand onze muziek wil stelen moet hij dat zelf weten, wij kunnen er toch niets aan doen. Maar onze toekomstige fans kunnen wel op deze manier het album beluisteren en als ze het album goed vinden kopen ze hopelijk ook het origineel met het originele artwork en alle extra’s. Metal heads zullen altijd hun bands blijven steunen door CD’s te kopen en naar de shows te komen om hun helden live te zien en om merchandise zoals t-shirts te kopen. Dat is ook zoals wij zijn opgegroeid en dat zal niet veranderen.

 

Hoe ben je in de muziek industrie terecht gekomen?

Nou, dat is een grote vergissing, ha ha ha. Zoals zoveel jonge kinderen begonnen we een band begonnen en werden we erg beroemd. We werden getekend door en groot label en al snel daarna maakte we het helemaal, ha ha ha. Nee, muziek is eigenlijk het enige dat we hebben en dat is wat we doen.

 

Is er nog iets dat je naast Naglfar doet, hebben jullie nog een normale baan ofzo?

We zijn allemaal werkeloos, om deze tour te kunnen doen zijn we allemaal ontslagen. We zijn liever arm en in staat om muziek te maken dan dat we een kantoorbaan hebben van 9 tot 5. Muzikant zijn is een manier van leven, onze manier dus. Wij zijn “rijk” als we aan het touren zijn.

 

Zijn er al plannen voor een volgend album?

Hopelijk starten we met opnemen als deze tour klaar is, maar we bekijken het van dag tot dag. We kijken nooit zover in de toekomst en we willen niks overhaasten, we hebben echter al vel nieuw materiaal klaar liggen maar we moeten wel 100% tevreden zijn voordat we de studio intrekken. Het is nog te vroeg om te vertellen hoe het album zal klinken en welke richting we op zullen gaan, we zullen dat pas ontdekken als we in de studio zitten. Het zou zomaar een razendsnel album kunnen worden; we zien wel wat er van komt. Je weet het nooit van te voren voordat het album klaar is.


Hoe zie je de toekomst van de band?

We zien dat morgen wel als die er komt….. Wij leven van dag tot dag en we plannen nooit ver van te voeren. Je weet nooit wat er zal gebeuren, maar dit is onze derde Europese tour in 1 jaar dus voorlopig gaat het goed met ons.

 

Is er verder nog iets dat je aan ons kwijt wil na deze vragen?

Ja, blijf vooral “true”en “metal” en blijf de bands ondersteunen waar je van houdt!!!

 

Ok, bedankt voor het interview, Talitha and Martina.

Current line-up:
Kristoffer W. Olivius: Vocals & Bass
Marcus V. Norman: Lead & Rhythm Guitar       
Andreas Nilsson: Lead & Rhythm Guitar
Mattias Grahn: Drums

Naglfar albums:
2005 - Pariah
2003 – Sheol
2003 - Diabolical (re-release) 
2002 - Ex Inferis (EP)
2001 - Vittra (re-release)
1998 - Diabolical
1998 - When Autum Storms Comes
1995 – Vittra