DragonForce- 06/03/2006

Het is september 1999 als de gitaristen Herman Li, Sam Totman en zanger ZP Theart de band DragonHeart oprichten. Het trio met verschillende achtergronden ontmoet elkaar in London waarna al snel de benodigde muzikanten worden gevonden om de band compleet te maken. Echter na 2 jaar moet de band hun naam veranderen en zal de band voortaan als DragonForce door het leven gaan. In de tussentijd krijgt de band het inzicht om het wereldwijde internet te gebruiken als promotie middel voor de band en wordt in 2000 de demo “Valley Of The Damned” aangeboden op de website van de band. Deze demo zal zich gedurende 2 jaar in de hoogste regionen van de 'mp3.com power metal chart’s begeven en wordt in die periode meer dan een half miljoen keer gedownload. Door deze demo wordt Dragonforce tevens door platenlabel Sanctuary/Noise Records opgemerkt waarna de band in 2003 hun debuut album ‘Valley Of The Damned’ uitbrengt. In 2004 komt dan het tweede album van de band uit getiteld ‘Sonic Firestorm’, waarna de band in het voorjaar van 2004 door Europa tourt in het voorprogramma van W.A.S.P.  Het is tijdens die tour in de Effenaar in Eindhoven dat ik de band voor het eerst te horen krijg, maar de super snelle Britse powermetal van DragonForce gaat op dat moment geheel aan mij voorbij. Het zal daarna tot de zomer van 2005 duren dat ik de band opnieuw aan het werk zie tijdens een van de vele festivals van dat jaar, echter dit keer maakt de band veel meer indruk dan een jaar daarvoor. De band heeft inmiddels veel meer live ervaring door het vele touren. Tussen al deze optredens door wordt ook nog het derde album van de band ‘Inhuman Rampage’ opgenomen dat onlangs in januari van dit jaar is verschenen.

 

  

Tijdens de Europese tour van de band ter promotie van dit album zal de band ook de Amsterdamse Melkweg aandoen alwaar we de middag voor het optreden een kort gesprek hebben met beide gitaristen Herman Li en Sam Totman.

 

Hoe is Dragonforce eigenlijk ontstaan?

Volgens Sam is Dragonforce opgericht door een aantal vrienden die gewoon met elkaar muziek en plezier wilde maken. “Herman en ik speelden al samen in een band voordat de rest daarbij kwam. Als eerste kwam zanger ZP bij de band. We vonden hem via een advertentie toen we iemand zochten die normaal kon zingen, aanvankelijk kwam ZP uit een deathmetal band maar omdat hij de enige was die we konden vinden mocht hij blijven. Hij was toch de geschikte persoon voor ons, daarna was het niet zo moeilijk meer om de rest van de band bij elkaar te krijgen”.

 

Jullie laatste album ‘Inhuman Rampage’ is bijna twee maanden oud, dus wij willen graag een aantal vragen hierover stellen.

“Ok, natuurlijk ga je gang”.

 

Hoe zijn jullie begonnen met het schrijven van het nieuwe materiaal voor ‘Inhuman Rampage’ na ‘Sonic Firestorm’?

“Het was hard om het album te maken, het schrijven was niet hard maar alles daaromheen” aldus Sam. “Natuurlijk hadden we voordat we de studio ingingen de basis voor de meeste songs klaar zoals de melodie van de zanglijnen en de constructie van de nummers, verder hadden we de simpele structuren van de gitaarpartijen klaar. Maar dat is maar de helft van de nummers de ander helft maken we in de studio af, daar komen nog een heleboel lagen bovenop de nummers te liggen. Wij vinden dat dit ook nog bij het schrijfproces hoort. Het album is pas klaar als het helemaal is opgenomen en het album uiteindelijk zal worden gemasterd”.

 

Hadden jullie van te voren bepaalde ideeën of elementen die je zeker op ‘Inhuman Rampage’ wilde toevoegen of gebruiken en wie is er verantwoordelijk voor het schrijven van de nummers?

“We wilden het album nog beter maken dan ‘Sonic Firestorm’ op elke manier dan ook. We hebben al bewezen wat we konden. We wilden de nummers meer intens, sneller, melodieuzer en aangrijpender te laten klinken. We deden dit door met betere gitaar akkoorden te komen en keyboards op de juiste plaatsen toe te voegen. Ik wil ook niet als een “nurd” overkomen en het alleen maar over technische aspecten hebben, dus ik wilde het hier maar bij laten”, aldus Herman.

 

Hoe is het opname proces verlopen, ik las op jullie website hebben jullie het album opgenomen in de Thin Ice Studios in Surrey en in jou eigen studio in West London. Verder was er te lezen dat jullie ook diversen gitaarpartijen hebben opgenomen in diversen hotel kamers tijdens de ‘Sonic Firestorm’ tour?

“We speelden in die tijd in het voorprogramma van Iron Maiden en tussendoor hadden we een maand vrij genomen om het album op te nemen. We hadden inderdaad wat opname apparatuur bij ons en als we niet te dronken waren namen we stukken op. Het waren eigenlijk meer ideeën en ruwe versies van de nummers die we opnamen, we waren niet van plan dit op het album te gebruiken maar er zijn uiteindelijk toch wel wat stukken op het album terechtgekomen”, aldus Sam “Er staan zoveel gitaarstukken op het album dus we weten eigenlijk niet meer welke dat precies zijn”, voegt Herman nog toe.


 

Waren de nummers al compleet geschreven voordat jullie de studio introkken of moest er hier en daar nog wel wat bijgeschaafd worden tijdens de opname sessies?

“Het album is nooit klaar voordat we studio verlaten. Als de drumbeat veranderd verander je ook meteen het nummer, als je onder een blast beat zet wordt het een heel anders nummer dan als er een slow beat onder staat. De snelheid van de nummers maakt dus enorm verschil”.

 

Het ‘Inhuman Rampage’album is vorig jaar opgenomen, tevens hebben jullie in die tijd veel optredens en festivals gedaan. Waar hebben jullie de tijd vandaan gehaald om het album op te nemen?

“Het was inderdaad moeilijk gedurende de festival tijd, hiervoor zaten we al in de studio en toen ging het nog wel. Als we op een festival gespeeld hadden en dan na het weekend terugkwamen in de studio moesten we eerst een paar dagen bijkomen. Je komt dan thuis en voelt je rot van alle drank die je de dagen daarvoor hebt gedronken, dan heb je echt geen zin meer om nog gitaar te gaan spelen. In die festival periode hebben we dus eigenlijk ook niet veel opgenomen”, aldus Sam

.

Hadden jullie een groter budget voor de opname van dit album dan jullie voorgaande albums en heeft dit de manier van werken beďnvloed?

“Ja, we hadden meer geld. Het heeft de manier van werken wel veranderd, we zijn inmiddels gestopt met onze banen. Dat was dus al een groot voordeel. We waren hierdoor toch ook in staat om langer aan het album te werken, als we de nummers niet goed genoeg vonden namen we meer tijd om de songs naar onze tevredenheid te veranderen. We hebben daardoor de deadline van de release 3 of 4 maal verschoven voordat het uiteindelijk uitkwam”.

 

Hoe is het opname proces van het nieuwe album verlopen en hoe lang hebben jullie in de studio doorgebracht?

“We hebben zo’n 6 maanden gedaan over de opnamen van het album, maar we hebben wel erg rustig aan gedaan hoor. We konden het ons veroorloven om rustig aan te doen, we houden er nu eenmaal niet van om alles af te raffelen. Het is ook niet goed voor de ideeën als je eigenlijk niet in de studio wilt zijn. Het vorige album ‘Sonic Firestorm’ hadden we in twee maanden ingespeeld maar dat was ons niet bevallen. In die hadden we allemaal nog een baan en ik weet nog goed dat ik om 4 uur klaar was met een solo en dan om 9 uur naar mijn werk moest”, laat Herman ons weten. “Wij zijn niet zo’n band die enkele maanden achter elkaar in de studio doorbrengt zoals andere bands dat doen. Dat is leuk als je de nummers compleet geschreven hebt voordat je de studio ingaat maar wij weten nooit van te voren wat we gaan doen. Wij kunnen als we willen een hele dag met het kleinste detail bezig zijn, als we het album in enkele maanden zouden opnemen zou het eindresultaat ineens heel anders klinken. We hoeven ook de uren die we de studio doorbrengen niet te betalen zoals veel andere bands dat wek moeten omdat het onze eigen studio is”, voegt Sam nog toe.

 

 

Ben je tevreden over het eindresultaat en was het een grote vooruitgang ten opzichte van jullie voorgaande albums?

“Ja, uiteindelijk waren we wel tevreden en hebben we de opnamen vrijgegeven om het te laten mixen. We waren op tour toen het gemixt werd en toen hebben het album geloof ik in totaal drie keer opnieuw laten mixen om nog wat meer tijd te rekken zodat we nog het één en ander konden toevoegen aan het album”.

 

Herman, jij hebt de productie van het album zelf gedaan, was het niet moeilijk om een album zelf op te nemen en te gelijkertijd te produceren? Je moet immers kritisch zijn tegen je eigen bandleden. Soms kunnen mensen slecht tegen kritiek.

“Sommige mensen vinden het makkelijker als ze door iemand van hun eigen band bekritiseerd worden dan door iemand van buitenaf. We hadden van te voren ongeveer wel dezelfde ideeën hoe het album zou moeten klinken dus dat leverde niet echt problemen op. Constructief moet je nu eenmaal een lijn trekken maar we zijn niet zo kinderachtig dat we geen kritiek van anderen aan nemen”.

 

Jullie hebben zojuist de tour met Edguy afgerond, hoe ging die tour tot nu toe en was er een groot verschil ten opzichte van jullie voorgaande tours.

“Het was ’cool’ in Engeland, daar waren wij de headliners. We speelden zo’n beetje in de zelfde zalen als we normaal door Engeland touren. Het was natuurlijk wel goed voor ons want Edguy is in Europa nu eenmaal populairder dan ons en ze zijn ook al veel langer bezig dan wij. Hierdoor konden we dus wel voor een groter en voor ons nieuw publiek spelen. We hebben tijdens deze tour nummers van al onze albums gespeeld alleen tijdens de headline shows zoals we die nu in Nederland en België spelen is de setlist wel wat langer”.

 

Heb je ook je persoonlijke favorieten op het album, nummers die jou meer aan staan dan andere op het album?

“Wij vinden elk nummer op het album goed, we maken ook niet meer nummers dan nodig. Alle nummers komen op het album terecht, wij zijn niet zo’n band die 20 of 30 nummers maakt en er dan de beste uithaalt om op het album te zetten. Wij proberen ons te concentreren op die negen nummers en we zullen daar dan ook al onze energie in leggen, we maken geen ‘crap’ songs. We doen ook geen cover songs want dat vinden we maar saai”.


Kan je omschrijven wat de titel ‘Inhuman Rampage’ voor jou betekend, waar staat deze titel voor of zit er nog en speciale betekenis achter?

“Het is zoals als een Rampage, als je de muziek hoort wordt je gek. Je gaat als een rampage door het album heen, als je de cd aanzet gaat deze tot het einde als een dolle tekeer. Behalve de ballad dan, maar daar staat de deze dan ook speciaal aan het einde van het album, dan kan je hem gewoon uitzetten”, laat Sam ons weten. “De rest moet je zelf maar ontdekken door de teksten te lezen”, voegt Herman nog snel toe.

 

Het lijkt erop dat jullie op ieder album steeds sneller en sneller willen spelen, komt hier nooit een einde aan of proberen jullie het snelste powermetal album ooit te maken?

“Dat hebben we al gedaan, ik denk dat het eerste album van ons al het snelste powermetal album ooit is. Het is kwestie van de juiste intentie van de instrumenten, je hoeft niet sneller te drummen om het nummer sneller te laten worden. Als je de perfecte combinatie bij elkaar vindt van drum en gitaar lijken de songs veel sneller. Dit album is meer intens dan de vorige”, aldus Herman. Sam weet verder nog toe te voegen: “We zijn nu eenmaal een band die alleen maar ultra snelle songs wil maken, we willen geen mid tempo materiaal spelen. Dat gaat ons alleen maar vervelen. We luisteren ook veel naar thrash, ik dacht altijd bij het luisteren naar ‘Reign In Blood’ van Slayer, dit is een goed album want het is lekker snel. Als ik naar een album luister vind ik altijd de snelle nummers het beste, dus waarom geen album maken met alleen maar snelle songs”.

 

 

Denk je dat jullie inmiddels deuren hebben geopend voor andere Engelse bands nu jullie zo succesvol in Engeland en grote delen van Europa zijn.

“Nee, niet echt want er is in Engeland geen enkele band die dezelfde muziek maakt als wij, ik denk dat het niet veel uitmaakt” volgens Sam. Herman weet daaraan nog toe te voegen: “Ik heb wel inmiddels enkele Amerikaanse bands gehoord die door ons beďnvloed zijn, die doen nu hetzelfde met de blastbeats wat wij doen, ik kan dat goed horen“. “De meeste bands die in Engeland rondlopen zijn inmiddels veel ouder dan ons, dus we zijn niet echt een voorbeeld. Er is in Engeland ook geen powermetal scčne zoals die er is in Europa met bands zoals Hammerfall, Rhapsody en Stratovarius. Het zijn dan ook geen powermetal fans die naar onze shows komen, het zijn gewoon heavy metal, skaters, emorockers en punkers die onze muziek leuk vinden. Het is een heel ander publiek dan in de rest van Europa en wij zijn anders dan de rest, misschien dat ze ons daarom wel goed vinden. Er zijn natuurlijk wel overeenkomsten met de eerder genoemde bands maar wij maken ook veel gebruik van blastbeats en brute zangpartijen. We willen ook niet hoogmoedig overkomen maar de muziek die wij maken is niet zo makkelijk, midtempo songs zijn veel makkelijker om te spelen. Er zullen dus niet zo snel bands zijn die ons voorbeeld gaan volgen. Met black metal bands is dat heel anders, die muziek zit niet zo ingewikkeld in elkaar”, aldus Sam.

 

Hoe is de scčne nu in Engeland?

“We zijn momenteel een van toonaangevende bands, we spelen regelmatig in grote zalen zoals de Astoria in Londen. De laatste keer was deze binnen de kortste keren uitverkocht. Elke keer als we ergens spelen krijgen we meer fans. Er zijn inmiddels zo’n 5 grote zenders die metal clips uitzenden waaronder ook die van ons. Iedereen praat altijd wel over het vaste land van Europa zoals Duitsland maar wij hebben in Engeland zo ook onze eigen scčne, bands zoals Trivium zijn enorm groot in Engeland. Iedereen denk altijd dat het makkelijker is om in Duitsland voet aan de grond te krijgen met onze muziek, maar dat is voorons juist niet zo. We moeten er veel harder voor vechten dan de gevestigde bands zoals Hammerfall en al de ander bands die daar al jaren rondlopen”.

 

Ok, hier zijn dan nog enkele vragen zoadat onze lezers je wat beter leren kennen.

“Ok ga je gang”.

 

Hoe kijk je tegen het illegaal downloaden van muziek aan? Veel albums zijn tegenwoordig al weken voor de officiële release op het internet te vinden!

We vinden het enorm ‘cool’, we doen het zelf ook heel veel. Dus we kunnen er niets aan doen. Het is nu eenmaal een deel van de wereld waar we in leven, voor ons heeft het goed uitgepakt. Door het downloaden van onze nummers zijn we ook bekend geworden, we hebben niets te verbergen. We hebben geen media hype en allerlei leugens nodig om bekend te worden. Het is ook niet zo dat de ene band meer verliest dan de andere, de muziek van alle bands wordt gedownload dus iedereen verliest even veel. Het is een deel van het dagelijkse leven van veel mensen, het kan ons weinig schelen. We zouden een headliner tour Amerika doen waaronder een in New York zonder dat ons album daar nog uit was. De distributie van de voorgaande album is daar ook erg slecht. Deze show was in 3 uur uitverkocht! De show is door omstandigheden niet doorgegaan maar de mensen kennen ons daar wel, dit moet toch door het internet komen. Wij zijn hier dus als de winner uit de strijd gekomen”.

 

Denken niet dat jullie hierdoor veel geld verliezen?

Misschien als je Bon Jovi heet ofzo, maar wij zitten niet in een band om echt rijk te worden maar het is wel fijn dat we er van kunnen leven. We willen gewoon gitaar spelen, als ik veel geld zou willen verdien had ik min baan in de computer nooit op moeten zeggen. Gewoon op wat knopen drukken, maar daar heb ik helemaal geen zin in. Dat vind ik veel te saai”, aldus Herman.

 

 

Hebben jullie al ideeën of plannen voor een volgend album of misschien een live DVD of zo?

“We willen voorlopig nog geen DVD opnemen, we hebben pas drie albums uit. Als we dat doen willen we het echt goed doen, met een aantal camera’s. Als we nu een DVD zouden maken zou het toch een slechte DVD worden. Bij het laatste album zit trouwens ook al een rockamentary DVD, dus daar moet je het voorlopig mee doen. We willen pas aan een DVD denken als we echt groot zijn, we hebben voorlopig geen haast. Je zal ook eerst naar de show moeten kijken vanavond, dan wil je misschien helemaal geen DVD van ons meer zien”.

 

Hoe kijk je tegen de toekomst van Dragonforce aan?

“We gaan gewoon door zoals elke ander band en zullen proberen om het beste album te maken van onze carričre. We willen veel optreden lekker lachen en dronken worden en veel mensen ontmoeten”.

 

Is er verder nog iets dat je aan ons kwijt wil?

“Bedankt voor het komen vanavond en we willen je ook bedanken als je het album gekocht hebt. Als je het gedownload hebt mag dat ook maar dan moet je wel aan minstens twintig andere mensen vertellen hoe geweldig we zijn. Iedereen die ons vanavond niet kon zien moet dan maar op 1 juli naar het Waldrock Festival komen om onze band te zien. Bedankt voor het interview”!!


Thanks for your time!

 

Martina & Eugene

 

 

Current line-up

ZP Theart – Lead and backing vocals

Herman Li – Lead and rhythm guitars, backing vocals

Sam Totman – Lead and rhythm electric guitars, backing vocals

Vadim Pruzhanov – Keyboards, Piano, backing vocals

Dave Mackintosh – Drums, backing vocals

Frédéric Leclercq - Bass, backing vocals

 

DragonForce albums:

2006 - Inhuman Rampage                  

2004 - Sonic Firestorm 

2003 - Valley of the Damned