Terror - 02/07/2008

Naar aanleiding van het nieuwe album “Silhouettes” spreken Koos van Marle en Jarn van Strijen met Textures bassist Remko Tielemans. Het gesprek vind plaats vlak voor hun gig met Arch Enemy in de melkweg, te Amsterdam. We besluiten om Remko eens aan de tand te voelen over het nieuwe album, wat hij zoal nog meer doet, en hoe het hem bevalt in Neerlands ingewikkeldste metalband.

 


 

We hebben stiekem het nieuwe album al gehoord en we vroegen ons toch af hoe die knaller tot stand is gekomen, kun je ons daar wat meer over vertellen?

 

We zijn in december 2007 begonnen met de opnames, en daarvoor is de plaat natuurlijk geschreven in de 2, 3 maanden daarvoor. Ik ben eigenlijk drie maanden voor de opnames pas bij de band gekomen en dat was precies het goede moment voor mij om bij de band te komen. De basic songstructuren voor de nummers stonden er eigenlijk al, alleen ze moesten nog geperfectioneerd worden. Omdat ik er fris bij zat, kon ik met een frisse blik kijken naar de nummers en misschien iets meer bieden dan de rest, omdat die al 7 jaar in de Textures draaimolen zitten. Daarom was het voor mij ook echt een mooi moment om bij de band te komen. Na december zijn we twee maanden bezig geweest om de plaat op te nemen, waarna Jochem (Jacobs, gitarist/producer, red) de plaat verder zelf heeft geproduceerd.

 

Als de basis er al lag heb jij nog wel echt input kunnen geven, als bassist?

 

Ja zeker! Ik heb echt nog het einde van een nummer helemaal aangepast op de baslijn die ik daarvoor geschreven had, en de rest van de band heeft onder andere de gitaarlijnen helemaal aangepast voor het baslijntje. Dat zijn echt wel vette dingen. Ik heb dus wel mijn inbreng gehad en dat is voor mij echt wel gaaf.

 

Hoe loopt de rest van het schrijfproces, wie komen met de ideeën?

 

Het is eigenlijk wel zo dat iedereen zijn eigen bijdrage levert aan de nummers. We hebben met de band een grote server waar iedereen zijn ideeën op kan zetten. Iedereen kan een riffje schrijven, of een deel van een nummer en het dan op die server zetten, iemand anders ziet dat en pikt het op, of schrijft er een tegenantwoord op. Zo komen alle ideeën bij elkaar en is er niet echt een persoon die meer levert dan een andere, het is echt een groepsproces. We werken dus thuis aan de nummers en dat nemen we mee naar de repetitie.

 

 

Komen er dan ook wel eens stukken tekst op die server te staan?

 

Het zijn vooral zanglijnen die vanuit Eric komen en die zal dan daarna zijn teksten zoveel mogelijk aan proberen te passen op die stukken en melodielijnen. Het is meer melodisch dan echt kant en klare tekst. Maar soms ga je ook uit van een stuk tekst, of een zanglijn, het kan allemaal heel divers gaan.

 

Is dit album nu echt anders ontstaan, omdat de vorige twee platen (Polars en Drawing Circles) conceptplaten zijn?

 

Ja, dat is eigenlijk wel het verschil. Silhouettes is meer nummers en minder concept dan de vorige. De vorige was een groot nummer waarin alles wat Textures is naar voren kwam, dat is nu natuurlijk nog steeds zo, maar de focus is gebracht om elk nummer op zichzelf staand te maken en dat ieder nummer ook zijn eigen verhaaltje is. Daarin komen al die elementen natuurlijk ook gewoon in naar voren, maar meer in een nummer op zich.

 

Heb jij een favoriet nummer van de nieuwe?

 

Ik ben gewoon heel erg tevreden over de gehele plaat, maar “Storm warning” is wel een van mijn favorieten. En dan heb je ook nog “Old days born anew” en “State of disobedience”, maar “Storm warning” vind ik toch het vetste. Ook om live te spelen een hele gave.

 

Even over je verleden: Je speelde hiervoor in Isle of Man, wat wij ook wel enige keren live hebben zien spelen. Die band kwam op ons over als een band met veel humor. Mis je dat?

 

Kijk, we zijn nu wel een stukje serieuzer bezig. Isle of Man was ook wel serieus maar meer met een knipoog, een aspect van humor. En dat heeft deze band een stuk minder. Maar dat vind ik helemaal niet erg, want deze band heeft heel veel andere dingen die weer meer naar voren komen. Ik heb het echt erg na mijn zin, dus dat zit wel goed.

 

Iets anders: Hoe gaat het met respons uit het buitenland? In Nederland zijn jullie natuurlijk bekend en wij denken dat jullie met Gorefest en God Dethroned toch wel tot de koplopers van de Nederlandse metalscene behoren, hoe gaan jullie nu verder?

 

Ja, dat zou je zo kunnen zeggen (lachend). In Nederland zitten we nu wel op een niveau waarvan we wel een beetje aan ons dak zitten. Je zou nog meer mainstream kunnen gaan trekken om daar meer publiek van daan te halen, maar dat is niet ons doel. We willen wel ons eigen ding blijven doen en dat is het verschil. We willen ons nu echt gaan richten op het buitenland. Er zijn al landen waar het echt goed gaat zoals Engeland, Frankrijk, Duitstland en Spanje, maar dat zijn wel de landen die er een beetje omheen liggen. Waar de focus na de zomer en volgend jaar gaat liggen is het bereiken van grotere doelen, VS, Australië en Japan zijn we nu bijvoorbeeld mee bezig, om daar heen te gaan. Het is nog even afwachten, Australië is nu het relevantst, ik geloof dat dat wel ongeveer rond is, het is nog een beetje de vraag hoe en wanneer.

 

 

Ik las dat jullie weggaan bij Listenable na deze release, zijn daar diepgaande redenen voor?

 

Textures heeft destijds voor 3 albums een deal getekend bij Listenable, en dat was op dat moment het juiste om te doen voor de band. Dat heeft ons zeker geen windeieren gelegd en is allemaal goed gegaan, maar nu zijn we wel toe aan een stapje hoger, om eens verder te kijken in het label wereldje. Qua promotie hopen we er wel op vooruit te gaan. Listenable was zeker niet slecht, maar vooral voor het buitenland hopen we met een nieuw label een groter netwerk aan te kunnen spreken voor meer promotie in het buitenland.

 

Waarom hebben jullie eigenlijk zo weinig shows staan in Nederland de komende tijd? 2 stuks maar en daarna nog een festival, dat is niet heel veel met een nieuw album op zak.

 

Nou, dat is toch een ander verhaal. We hadden er eerst vijf staan voor de komende tijd , maar dat zijn er maar 2 geworden omdat we het idee hadden dat we met Rotterdam en Groningen het hele land wel konden bedienen, of in elk geval in twee goed te bereiken plaatsen te spelen voor de echte release shows. Dit is het uiteindelijk hoe het gelopen is.

 

Hoe voelt het om zo voor Arch Enemy te openen?


Ja echt heel gaaf. Textures is natuurlijk al eerder op tour geweest als voorprogramma van Arch Enemy en die banden zijn toen best wel goed geworden, dus vandaar dat we ook hier nu staan en morgen in Parijs. Helemaal geen scheve verhoudingen, goede samenwerking. Het is wel groter dan waar ik met 37 stabwoundz voor gespeeld heb, en dat maakt het alleen maar gaver.

 

Jullie worden nu wel steeds groter en gaan meer spelen, ook in het buitenland, maar doen jij en de rest er nog wat naast?

 

Het is voor mij best aanpoten, want ik heb mijn eigen bedrijf ernaast, dat doet in videoproducties. Ik heb nog een tijdje met Maurice (Legion of the damned) samengewerkt. Het is best een pittige job, want bij beide zaken liggen mijn passies en dat blijft toch een beetje schuiven.
Old Days Born Anew wordt trouwens de eerste video van dit album als alles goed gaat, we zijn momenteel bezig om daar een subsidie voor aan te vragen, want het is heel moelijk om met een beperkt budget een goede clip te maken. We willen natuurlijk wel een goede clip op nemen, en daarom moet je toch wenden tot dit soort dingen.

Ik ga me zelf nog wel bemoeien met de clip, maar ik ga hem niet zelf helemaal maken, want het is gewoon veel werk en ik doe al vrij veel hiermee en het kost allemaal veel tijd, waarvan ik al niet zoveel heb.

 

Spelen jullie vandaag al werk van de nieuwe plaat?

 

Ja, vandaag al 3 nieuwe nummers volgens mij. Volgende week wordt het bij de release shows wel helemaal de nieuwe plaat op 1 nummer na. Het was toch wel even schrikken weer, je moet er met je shows wel kunnen staan en kunnen presteren wat je ook op cd opgenomen hebt. Na het opnameproces was dat toch nog even aanpoten in de oefenruimte, nog even hard werken en daarna live knallen.

 

Dat zullen we wel zien dan, en bedankt voor je tijd!

 

 

 

Members :

Eric Kalsbeek - Vocals
Jochem Jacobs – Guitar / Vocals
Bart Hennephof - Guitar
Richard Rietdijk - Synths
Remko Tielemans - Bass
Stef Broks - Drums
 

Former Members :

Pieter Verpaalen - Vocals
Dennis Aarts - Bass
Rom de Leeuw - Vocals

 

Albums :
Polars (2003)
Drawing Circles (2006)
Silhouettes (2008)