Affector - 10/06/2012

AFFECTOR is een progressieve rock band met een internationale bezetting. De band bestaat namelijk uit de Duitse gitarist Daniel Fries, de Nederlandse drummer Collin Leijenaar (Neal Morse, Dilemma), bassist Mike LePond (Symphony X) en zanger Ted Leonard (Spock’s Beard, Enchant, Thought Chamber) die beiden uit Amerika afkomstig zijn. Het debuutalbum van de band is op 21 mei uitgekomen via InsideOut Music en heeft de titel ‘Harmagedon’ meegekregen. Verder kent het album een aantal interessante gastmuzikanten op keyboards van onder meer Alex Argento, Neal Morse (Transatlantic, Flying Colors), Jordan Rudess (Dream Theater) en Derek Sherinian (Planet X, Black Country Communion). Al met al weet Affector te overtuigen met een zeer sterk album, waarbij de band voor muzikaal vuurwerk zorgt. Het album is dan ook verplichte aanschaf voor de progressieve fan van bands als Dream Theater, Symphony X en Rush om er enkele te noemen.

 

 

Het lag dus voor de hand om drummer Collin Leijenaar eens wat vragen voor te leggen over het hoe, wat en waarom van deze nieuwe band. Hier kan je lezen wat hij ons allemaal te zeggen heeft.

 

Ten eerste, wil je dit interview beginnen met een korte introductie van de band, waar komt de bandnaam vandaan en hoe is de band bij elkaar gekomen.

 

Collin: Affector heeft zijn oorsprong in een ontmoeting tussen Daniel Fries en mijzelf welke in 2005 plaatsvond in een plaats ergens in Duitsland tijdens een tour met Neal Morse (Transatlantic/Flying Colors). Ik ben de live-drummer & bandleider voor Neal Morse en na afloop van het optreden kletsen we altijd wat met de fans. Daniel kwam naar mij toe met een CD in zijn hand, en vroeg of ik daar naar wilde luisteren. Omdat ik op dat moment tijd genoeg had zijn we in zijn auto gaan luisteren naar dat materiaal. Ik was meteen prettig verrast met wat ik hoorde. Een te gekke gitarist, en toffe composities. We hebben na die avond contact gehouden, en ergens in mijn achterhoofd wist ik dat ik iets met Daniel wilde opzetten.

 

De eerste muzikale schetsen werden in 2006 door ons beiden gezet, en vanaf toen zijn we langzaam gaan bouwen aan datgene wat nu is uitgekomen als ‘Harmagedon’. Het materiaal is echter in eerste instantie niet opgenomen met een heuse CD als eindresultaat , eerder het documenteren van materiaal; en “dan maar zien wat er van komt”. Gaande weg gingen we nadenken over collega’s voor de vocals, bas en toetsen. En nadat Ted Leonard (Spock’s Beard/Enchant/Thought Chamber) en Mike LePond (Symphony X) bij het project aanschoven werd het ons al snel duidelijk, dit moet geen project zijn, maar een band.

 

Hoe zijn jullie begonnen met het schrijven van het materiaal voor ‘Harmagedon’. Ik neem aan dat jullie dit niet gezamenlijk hebben gedaan. 

 

Collin: Daniel Fries en ik hebben al het materiaal in basis geschreven. Het begon met wat ruwe muzikale gitaristische schetsen van Daniel, waarmee ik aan de slag ging qua ritmiek en arrangement. En langzaam maar zeker kwamen de composities tot wat ze nu zijn. Alle muzikanten die mee hebben gewerkt, bandlid of gast, hebben we ‘carte blanche’ gegeven: “doe dat wat je voelt dat je moet doen, laat je inspireren en wees zo creatief mogelijk”. En dat zorgde ervoor dat een ieders inbreng heel belangrijk was voor de uiteindelijke sound van de plaat.

 

Kwamen de ideeën vanzelf of was het een wel overwogen creatieve ontlading?

 

Collin: Een combinatie. Vooral omdat we allen ook echt vanuit inspiratie en improvisatie werken, maar ook ‘verder kijken dan het eerste de beste idee’. Soms is het eerste wat in je opkomt wat cliché, en werkt het juist weer om er op door te borduren en echt even verder te zoeken naar een diepere laag. Maar je wil niet de spontaniteit verliezen, dus hebben we een mooie midden weg gezocht (en in ons idee gevonden) tussen spontane uitbarsting van inspiratie, als weloverwogen net zo lang door werken tot er iets moois stond.

 

Hadden jullie van te voren bepaalde ideeën of elementen die je zeker op het album wilde toevoegen of gebruiken?

 

Collin: Nee, dit proces was meer een ‘go with the flow’ proces. Na de basis was het steeds weer een extra laagje op de muziek leggen, en vanaf daar weer verder denken en kijken wat er mogelijk was.

 

En hoe is het opname proces van het album verlopen? Omdat jullie niet bij elkaar om de hoek wonen neem ik aan dat dit soms lastig was, of heb ik het nu mis?

 

Collin: Iedereen heeft in zijn eigen studio/thuisstudio opgenomen. Helaas hebben wij niet het budget dat we iedereen voor een paar weken naar 1 studio kunnen invliegen en daar de CD te schrijven en op te nemen. Maar gelukkig dankzij het internet is het tegenwoordig heel makkelijk om op afstand toch met elkaar aan het zelfde project te werken. Alles is in ProTools opgenomen, en dankzij Dropbox en Gobbler zijn de sessies meerdere keren de wereld over gestuurd en is er in al die verschillende studio’s aan gewerkt. Vanuit mijn eigen studio overzag ik dat gehele proces en heb ik als producer alles aangestuurd. In januari van dit jaar ben ik een maand naar Los Angeles gegaan om daar met producer/technicus Rich Mouser de CD te mixen in zijn studio The Mouse House. De reden waarom ik naar Rich ben gegaan is dat ik een groot fan ben van zijn mixen en vooral ook van zijn werkwijze. De plaat is grotendeels analoog gemixt, waarbij ProTools niet als ‘magische trukendoos’ werd gebruikt, maar puur als ‘virtuele tape’. Rich denkt ‘outside the box’ en gaat soms onconventioneel te werk om dat wat hij in zijn hoofd hoort, ook werkelijkheid te maken. Als voorbeeld: zijn inspeelruimte (bijna een kathedraal) is geroemd om zijn geweldige klank bij het opnemen van drums. Maar omdat mijn drumpartijen zijn opgenomen in een andere studio, miste hij soms de sound van zijn eigen ruimte. Dus heeft hij een PA systeem opgebouwd in zijn studio en mijn drums via die grote speakers knetterhard afgespeeld in zijn studio. En met 4 vintage microfoons dat weer opgenomen en terug gemixt naar twee sporen. Dit heeft hij vervolgens op bepaalde plekken bij mijn drums bij gemixt met een geweldige drumsound tot gevolg. Tijdens het masteren zijn we zelfs helemaal uit het digitale domein gegaan, en hebben we vanaf analoge tape gemastered.

 

 

Wat is muzikaal gezien de gedachte achter de nieuwe plaat, en wat zijn volgens jou de belangrijkste ingrediënt voor een Affector nummer?

 

Collin: We hebben niet echt een bepaalde gedachte achter de plaat zitten. Het is gewoon de muziek die we leuk vinden om te spelen. Zo zijn we er ook mee begonnen, niet nadenken wat het publiek zou willen horen, maar juist datgene spelen/schrijven wat we zelf tof vinden om naar te luisteren. Ik denk dat het belangrijkste ingrediënt in Affector ieders individuele input is.

 

Kan je het concept verhaal in het kort uitleggen, zoals waar is de verhaallijn op gebaseerd en bij wie kwam dit idee vandaan?

 

Collin: Toen Daniel en ikzelf nadachten over het concept vonden we het een grappig gegeven dat de CD uit zou komen in 2012. Het jaar, als we die voorspellingen van de Maya’s en Nostradamus mogen geloven, dat de wereld zou vergaan. Althans dat wilde de media ons doen geloven gezien de vele aandacht die dit onderwerp destijds kreeg. Omdat er binnen de prog-rock/metal wel vaker over dit onderwerp werd gezongen maar dan vaak vanuit de mystieke of historische kant belicht, leek het ons leuk en uitdagend om de letterlijke teksten over het einde der tijden uit de Bijbel te halen. Echter om te voorkomen dat er een persoonlijke boodschap mee ‘verkondigd’ wordt hebben wij ervoor gekozen de letterlijke tekst te gebruiken. Vooral ook begonnen als experiment; om te kijken of dat zou gaan werken. Op die manier moet je anders denken en op een andere manier omgaan met songstructuren. De tekst heeft van zichzelf geen ritmische cadans of rijm, dus is er niet een voor de hand liggende structuur om de tekst te zingen. Maar gaande weg waren we zelf erg enthousiast over de manier waarop Daniel & Ted Leonard de teksten op melodie hebben kunnen zetten en ze heel natuurlijk in onze composities hebben kunnen verwerken.

 

Waar komt de titel ‘Harmagedon’ vandaan?

 

Collin: Dat is één van de schrijfwijze ’s voor Armageddon of Harmagedon (met 1 of 2 d’s) wordt allebei gebruikt om de plaats aan te duiden waar volgens de Bijbel de laatste oorlog gestreden zal worden. Maar wordt vooral gebruikt om het totale “Einde Der Tijden” mee te omschrijven.

 

Hoe belangrijk is het voor jou dat mensen niet alleen naar de muziek luisteren maar ook de teksten lezen daar er nogal een duidelijke verhaallijn in de songs zit?

 

Collin: Ik vind het als muzikant erg belangrijk om je niet alleen met de muziek bezig te houden, maar ook met de teksten. Zonder ‘tekstbeleving’ kun je nooit een mooie samensmelting krijgen tussen tekst en muziek. Maar aan de andere kant ben ik ook een groot liefhebber van instrumentale muziek. Er zijn momenten dat ik een LP op zet, de hoes met teksten erbij pak en alles ga zitten uitpluizen, en er zijn momenten dat de tekst mij helemaal niets doet (ik ze niet eens goed hoor), omdat de muziek zelf al genoeg genot geeft :). Ik vind het belangrijkste dat mensen genieten van de muziek; voor de een is dat de totaalbeleving: muziek en tekst, voor de ander is dat misschien zelfs alleen de gitaarpartijen. Maar hoe men ook luistert naar muziek, als ze er maar van kunnen genieten.

 

Wat zijn volgens jou de grootste verschillen met het voorgaande werk van de diversen bandleden en dit album van Affector?

 

Collin: Ik denk de chemie die ontstaan is tussen een ieders inbreng. Zonder de ene partij was de andere partij niet ontstaan.

 

Welke van de gastmuzikanten op deze release waar je nu mee gewerkt hebt hebben de meeste indruk op je gemaakt en waarom?

 

Collin: Ze hebben allemaal, stuk voor stuk een onuitwisbare indruk achter gelaten, en ik kan daar echt niet een uithalen die de meeste indruk heeft gemaakt. We zijn ongelofelijk blij en dankbaar dat Jordan, Derek, Alex, Neal en het hele orkest hebben mee gewerkt. Iets wat voor mij persoonlijk wel heel bijzonder is, is de toevoeging van een orkest. Dit geeft een extra dimensie in de muziek en was een ‘dream come true’ voor mij. Tijdens het mixen waren Rich Mouser en ik vaak zo onder de indruk van wat het orkest heeft gespeeld, dat we het orkest even op ‘solo’ hebben gezet en dat gedeelte even puur naar het orkest zitten luisteren. Dat inspireerde mij om een extra bonustrack te maken van deze orkest partijen. Dit bijna 9 minuten durende bonustrack staat alleen op de 2LP vinyl versie (zwart of paars vinyl) welke alleen via onze eigen webshop te koop is: http://shop.affector.net.

 

Ben je tevreden met het eindresultaat of zou je nu terugkijken nog het een en ander veranderd willen hebben?

 

Collin: Ja, ik ben enorm tevreden met het eindresultaat. Maar ik denk ook dat een muzikant of componist nooit helemaal tevreden is. Er is altijd ruimte voor groei en ontwikkeling, en helemaal met het maken van een CD, er is altijd nog iets waar je aan kan werken. Een iets andere afstelling in de mix, net een wat andere klankkleur op de zang of net even een andere galm hier of daar. Maar ergens moet je de knoop doorhakken en zeggen: “nu is het af, hier gaan het mee doen!”.

 

Heb je ook je persoonlijke favorieten op het album, nummers die jou meer aan staan dan andere op het album?

 

Collin: Elk nummer heeft zo z’n charmes, maar voor mij zijn “The Rapture”, “Harmagedon” en “New Jerusalem” mijn favoriete nummers.

 

Wat zijn jou belangrijkste invloeden op muzikaal gebied en hoe moeilijk is het om origineel te blijven?

 

Collin: Dat is voor mij persoonlijk heel breed; ik hou van heel veel verschillende stijlen muziek. Om er toch een paar te noemen die mij van jongs af aan al inspireren: Toto, Genesis, Journey, Dream Theater, Stryper, Rush maar ook bands/artiesten als U2, Living Color, The Yellowjackets, Earth Wind & Fire, Chick Corea (in alle samenstellingen) Dave Weckl, Simon Phillips, Jeff Porcaro en zo kan ik nog wel even door gaan.

 

Over het ‘origineel’ zijn het volgende. Alle noten zijn als eens in alle mogelijke samenstellingen gebruikt, alle akkoorden zijn al eens gebruikt, alle woorden zijn al eens gebruikt. Ik denk dat het onmogelijk is om ‘origineel’ te zijn in een muziekstijl waar zoveel verschillende bands & artiesten in bezig zijn. Toch springen er nummers/CD’s uit. En dat heeft in mijn ogen (oren) eerder te maken met of die muziek gemaakt is vanuit het hart, met emotie en gevoel, dan of die plaat nu zo origineel mogelijk is.

 

 

Hoe kijk je tegen de progressieve rock/prog-scene aan, is er nog iets dat je mist of zou je zelf nog iets toe willen voegen?

 

Collin: De komende 5 CD’s van Affector missen nu nog, dus die wil ik nog graag toevoegen :) Maar even serieus, ik geniet enorm van de hedendaagse progscene. Er komt veel muziek uit, waar ik enorm van kan genieten. Ik zie ook een opleving van het genre vooral ook bij jonge luisteraars, een toename van tieners die in de prog en aanverwante stijlen duiken. Dat vind ik een positieve ontwikkeling, en ik hoop dan ook dat er keer op keer bands & artiesten opstaan die muziek maken die net iets meer is dan een 3 akkoorden coupletje-refreintje nummer.

 

Als je drie bands mocht kiezen om het podium mee te delen. Welke zouden dat dan zijn en waarom?

 

Collin: Lastige vraag. Er zijn er zoveel :) Maar er zijn een aantal bands waar ik sinds mijn tienerjaren naar luister, en hoe gaaf zou dat zijn om dan daar ook mee te kunnen spelen.

Toto - ik luister al sinds ik 12 ben naar hun muziek; lijkt me geweldig om met hen te spelen, zowel wijlen Jeff Porcaro als Simon Phillips zijn grote voorbeelden voor mij.

Genesis - Ook hier luister ik al sinds mijn tienerjaren naar. Tijdloos!

Stryper - Ik was hier als tiener helemaal weg van. Zou toch tof zijn om daar eens een gig mee te doen als Robert Sweet een keer niet zou kunnen ;)

 

Welk nummer is jou favoriet om live te spelen en welk nummer is het meest uitdagende om live te spelen?

 

Collin: Ik denk dat alle nummers van ‘Harmagedon’ te gek zijn om live te spelen. Het is geen makkelijke muziek, dus zitten er ook zeker uitdagingen in. Ik kan hier niet echt een keus maken. Ik zie er vooral naar uit om met ons materiaal te touren.

 

Hoe kijk je tegen de toekomst van Affector aan? Zitten er bijvoorbeeld nog meer albums aan te komen, of is het daar nog te vroeg voor om dat nu te zeggen?

 

Collin: Op dit moment zijn we al weer aan het schrijven voor een nieuwe CD. Geen idee hoe lang dat proces zal zijn, maar de eerste muzikale schetsen zijn al gemaakt. Verder zijn we aan het kijken of we later dit jaar een tour kunnen opzetten.

 

Hoewel het bijna onmogelijk lijkt met de tourschema’s van de diversen bandleden, maar zijn er nog plannen voor een tour?

 

Collin: Ja dus :) Een goeie planning is inderdaad lastig met iedereen actief in andere bands, maar er zijn al een aantal ‘window-of-opportunities’ gevonden, dus dat moet zeker gaan lukken.

 

Ik wil je bedanken voor dit interview en vooral succes met jullie nieuwe album toewensen, de laatste woorden zijn voor jou.

 

Collin: Bedankt voor jullie support en hopelijk tot ziens op een van de optredens!

 

www.affector.net

www.facebook.com/affectormusic

http://shop.affector.net

 

 

 

Members:

Mike LePond – Bass Guitars

Collin Leijenaar – Drums

Daniel Fries – Guitars

Ted Leonard – Vocals

 

Guest musicians on keys:

Jordan Rudess (Dream Theater)

Derek Sherinian (Black Country Communion/Planet X)

Neal Morse (Transatlantic/Flying Colors)

Alex Argento

 

Albums:

2012 - Harmagedon