Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Vader + Vomitory | Nobel, Leiden 30.09.2023

Erik van Dijk | Photography © Seth Abrikoos

Vader is in het teken van het 40 jarige bestaan weer terug in de Leidse Nobel. Met drie Nederlandse shows op het programma weet de band de zaal bijkans toch  uit te verkopen en worden we in Leiden getrakteerd op een knap staaltje dood metaal. Het Zweedse Vomitory verhoogd de feestvreugde en ook de Franse bands Skaphos en Warside laten zich niet onbetuigd.

Skaphos is een black / death metal band uit het Franse Lyon. De band is ontstaan in 2018 en bracht in 2020 het debuutalbum ‘Bathyscaphe’ uit in eigen beheer. Vorig jaar verscheen het album ‘Thooï’ en vanavond mag de band openen voor de death metal giganten van Vader. Skaphos is qua stijl niet echt een band die je verwacht in het voorprogramma van bands als Vader en Vomitory, maar goed, in de hedendaagse muziek scene kan je als band jezelf inkopen in een aansprekende tour om je zo te kunnen presenteren aan een groter publiek. Wat Skaphos ons hier voorschotelt neigt meer naar black dan death metal, het gezelschap draagt traditionele corpse paint en muzikaal is het vooral bruut. De zaal is goed gevuld en nummers als ‘Bathyscaphe’ en ‘US OH’ van het eerste album en ‘Cephalopoda’ maken indruk. Diep donkere grunts worden afgewisseld met hoge screams door gitarist Stephan Petitjean en vormen een vermakelijk geheel met de onnavolgbare muur van muziek. Voorzichtig zien we de eerste pit van de avond ontstaan waarmee Skaphos een welkome gast is en onns de nodige variatie brengt op een avond gevuld met death metal.

Death metal band Warside is eveneens afkomstig uit het Franse Lyon en ook deze band is ontstaan in 2018. Qua productiviteit blijft de band wat achter bij hun plaatsgenoten, in 2020 bracht Warside de EP ’ The Enemy Inside’ uit, en dat is voorlopig het enige wapenfeit. Opvallend is dat de band aantreedt zonder bassist en dat is jammer, een reden is hier niet voor te vinden. Warside brengt ons een stevig portie death metal, waarbij de favoriet van de band zich laat raden. Zanger Thomas Allam varieert zijn vocalen met brute grunts en pig squeals en sleurt met bijkans onverstaanbare bewoording aan het publiek. De zaal loopt voller en voller, niet dat dit aan de kwaliteit van de band ligt, het vervolg programma is een niet te onderschatten factor. Warside weet wel een aardige (circle) pit te bewerkstelligen, dus met de sfeer zit het in ieder geval wel goed in Leiden. Muzikaal staat Warside voor een chaotische brei, brute ietwat technische death metal op de leest van het Belgische Aborted, zonder de kwaliteit van deze band ook maar ergens aan te tikken. Het publiek vindt het allemaal best en viert het brute feestje mee met Warside.

Het Zweedse Vomitory is terug. De band uit Karlstad is ontstaan in 1989 en bracht tot 2011 maar liefst acht albums uit. In 2018 werd er nieuw leven in de band geblazen door de broers Tobias en Urban Gustafsson en dit werd bezegelt met een heerlijk comeback album ‘All Heads Are Gonna Roll’ dat eerder dit jaar verscheen via Metal Blade Records. De set van Vomitory opent met het titelnummer van het laatste album waarna ‘Stray Bullet Kill’ en ‘Terrorize Brutalize Sodomize’ de boel vooraan flink opstoken. Zanger / bassist Erik Rundqvist vertelt over het laatste album waar we allemaal zo’n 10 jaar op hebben moeten wachten als introductie op het nummer ‘Piece by Stinking Piece’ en Vomitory dendert door. Opmerkelijk is dat de oudere songs als ‘Revelation Nausea’ en ‘Rebirth of the Grotesque’ niet alleen bij het publiek meer beleving oproepen, maar ook bij de bandleden. Oogt het bij de nieuwe songs wat statisch, de “oudjes” worden enthousiast en headbangend aan de man gebracht. Het publiek in de grote zaal heeft er verder geen problemen mee en gaat lekker los in de pit, want Vomitory weet te overtuigen. Hoogtepunten zijn de nummers ‘Redemption‘ (1999) en het afsluitende ‘Chaos Fury’ waarbij de zaal volledig los gaat.

Vader viert vanavond het 40 jarige bestaan in de Leidse Nobel. De band die door de jaren heen veelvuldig live te zien is geweest in Nederland en Leiden in het bijzonder deed één van de eerste shows in “het westen” nog in de LVC aan de Breestraat. Wie zich dat nog kan herinneren zal zich vanavond ver van de pit houden, want ook bij Vader gaat het los. Een unieke show, al staan de Vader shows altijd garant voor kwaliteit, maar dit jubileum spant de kroon. Frontman Piotr Paweł Wiwczarek (Peter) neemt het publiek mee in een tijdreis door de volledige discografie en dat in iets meer dan een uur. Geopend wordt er met ‘Decapitated Saints’ en ‘The Wrath’ waarna het donker wordt en Peter afscheid neemt van het publiek, de hilariteit wordt goed ontvangen en bij terugkomst vertelt de frontman nog steeds trots te zijn op de demo ‘Morbid Reich’. ‘Chaos’ en ‘Vicious Circle’ van deze demo volgen en het publiek gaat volledig los in de afgeladen volle zaal in Nobel.

Frontman Peter neemt ons vanavond mee op reis en geeft een lesje Vader geschiedenis. Geen album wordt overgeslagen op deze tijdreis en dat maakt de show uniek. De populariteit van de band is geweldig groot, welke death metal band presteert het om met drie Nederlandse shows een zaal als Nobel nagenoeg uit te verkopen. Piotr c.s. dendert door met krakers als ‘Dark Age’ en ‘Silent Empire’ welke retestrak vertolkt worden en een ieders goedkeuring kunnen dragen. Met ‘Black to the Blind’ komt oudgediende Mauser op het podium. De gitarist speelde tussen 1997 en 2008 bij de band en speelt vanavond de nummers mee waar hij een bijdrage aan leverde. ‘Revelations’ uit 2002 wordt aangekondigd als het nieuwe thrash metal album met het nummer ‘Epitaph’ als overtuigend bewijs. Zo is Vader niet vies van experimenteren en horen we duidelijk accent verschuivingen door de jaren heen.

‘Dark Transmission’ volgt en ook hier zijn de invloeden van thrash metal goed te horen, maar uiteindelijk is het death metal dat de band Vader heeft groot gemaakt. Met ‘Helleluyah!!! (God Is Dead)’ en ‘Never Say My Name’ beukt Vader weer lekker door en zo langzamerhand begint het een slijtageslag te worden in de pit die onverminderd door gaat. Met het sterke ‘Triumph of Death’ en ‘Send Me Back to Hell’ komen we steeds dichter bij het huidige tijdperk en wanneer je de beuker ‘Shock and Awe’ van het laatste album ‘Solitude in Madness’ uit 2020 hoort weet je dat de death metal koek bijn op is. Vader brengt een geweldige en unieke show en laat alle voorgaande verbleken. Dit is niet gewoon je nummers ten gehore brengen, dit is een show waarbij je later aan kan terug denken: “ik was er bij in Leiden”…. Topavond in Nobel en dat na eerder dit jaar al een uitverkochte show van Cannibal Corpse. Nobel zet zich weer op de kaart als mekka voor extreme muziek en in de gezellige foyer wordt er nog lang over nagepraat….