Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

KK’s Priest - The Sinner Rides Again | CD

Erik van Dijk |  30 september 2023

Twee jaar geleden verraste K.K. Downing ons met het debuut album ‘Sermons of the Sinner’, dat verscheen via een klein Engels label. Inmiddels heeft KK’s Priest onderdak gevonden bij het Oostenrijkse Napalm Records en dat label bracht gisteren, 29 september, het tweede album ‘The Sinner Rides Again’ uit. Zeer benieuwd of dat dit album kan tippen aan de voorganger.

K.K. Downing kennen we natuurlijk als gitarist van Judas Priest tussen 1970 en 2011. In 2019 ontbrande het heilige vuur weer en startte Downing zijn KK’s Priest met zijn oude band maat Tim “Ripper” Owens, actief in Judas Priest tussen 1996 en 2003. Gitarist A.J. Mills is al vanaf de start betrokken, waar bassist Tony Newton en drummer Sean Elg later aansloten. ‘The Sinner Rides Again’ telt negen nummers, is geproduceerd en geschreven door Downing en gemixt / gemasterd door Jacob Hansen. Het traditionele artwork komt van de hand van Andy Pilkington.

Het album opent met ‘Son of the Sentinel’ en dat is meteen een binnenkomer. Het is snel, en temporiseert alleen de refreinen. De vocalen van Tim “Ripper” Owens zijn als vanouds met lekkere high pitch uithalen. ‘Strike of the Viper’ en ‘Reap the Whirlwind’ verschenen al eerder als video en sluiten min of meer naadloos aan bij het vorige album. Lekkere heavy songs met solide gitaarwerk en solo’s, de teksten zijn net ze traditioneel als de albumhoes maar deze worden dan wel weer op geweldige wijze gebracht door de inmiddels 56 jarige Tim Owens.

‘One More Shot at Glory’ is een meer bombastisch nummer, het nummer is wat tammer maar heeft op één of andere manier wel iets. ‘Hymn 66’ opent met gesproken word waarna het tempo van het nummer voorzichtig oploopt. Ook dit nummer heeft wat theatraals met de koortjes en het hoge “wohoo” gehalte, maar helemaal overtuigen doet het mij niet.

Titelnummer ‘The Sinner Rides Again’ is daarentegen weer een absolute kraker. Het nummer komt wat langzaam op gang, maar eenmaal daar krijgen we een lekker heavy song voorgeschoteld. Let ook hier op de wisselende vocalen van de “Ripper”. ‘Keeper of the Graves’ ken took weer een rustige opening met een bijna fluisterende Owens en koorzang. De plotse wending naar gitaren en beukende drums komt geen moment te vroeg en hoewel die irritante koorzang blijft door galmen is het nummer sterk en aantrekkelijk. Met name de solo is weer van ongekende klasse. ‘Pledge Your Souls’ is een lekker mid tempo nummer waar ook weer flink gesoleerd wordt, drummer Sean Elg onderscheidt zich in het nummer met puik drumwerk. Het afsluitende ‘Wash Away Your Sins’ duurt zo’n zesenhalve minuut en opent met gesproken woord en koor. Owens neemt het over in iets wat op een ballad lijkt, het nummer schreeuwt om een wending en gelukkig komt die er ook. Het nummer dendert lekker heavy voort, compleet met solo’s en ook de “wohoo’s” ontbreken niet.

Het verschil tussen het eerste album en opvolger ‘The Sinner Rides Again’ is niet groot, het is vooral meer theatraal en bombastisch. Op Tim Owens staat geen maat en ook K.K. Downing levert weer de benodigde sterke riffs. Een zeer vermakelijk album van KK’s Priest dat misschien net iets beter is dan de voorganger. Het album verschijnt in de traditionele formats inclusief kleurig vinyl in een houten doos.

Tracklist

01. Son of the Sentinel 04:12
02. Strike of the Viper 03:07
03. Reap the Whirlwind 03:34
04. One More Shot at Glory 04:27
05. Hymn 66 04:36
06. The Sinner Rides Again 04:41
07. Keeper of the Graves 05:41
08. Pledge Your Souls 04:28
09. Wash Away Your Sins 06:29

Rating: 85/100

Uitgever: Napalm Records

Website: KK’s Priest

Line up

Vocals – Tim “Ripper” Owens
Guitar – K. K. Downing
Guitar – A.J. Mills
Bass – Tony Newton
Drums – Sean Elg