Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

KK’s Priest - Sermons Of The Sinner | CD

Erik van Dijk | 1 oktober 2021

Het is bijna tien jaar geleden dat gitarist en songwriter K.K. Downing vertrok bij Judas Priest, de band die hij mede-oprichtte en waarmee hij 40 jaar speelde. Na een aantal shows in Engeland, waaronder Bloodstock, begon het toch weer te jeuken en besloot de 69 jarige Downing een nieuw album te schrijven en op te nemen. Onder de naam KK’s Priest is ‘Sermons Of The Sinner’ het resultaat en het album verschijnt op 1 oktober via EX1 Records.

Downing bracht vier maanden door in de studio voor het schrijven en opnemen van ‘Sermons Of The Sinner’ en, samen met nieuwe ideeën, bracht hij zelfs een paar oude riffs uit de jaren ’80 weer tot leven. Met assistentie van voormalig Judas Priest vocalist Tim “Ripper” Owens, gitarist A.J. Mills, voormalig Voodoo Six bassist Tony Newton en DeathRiders / Cage drummer Sean Elg kwam een nieuw album tot leven met negen nieuwe nummers.

‘Hellfire Thunderbolt’ was de eerste single en met dit nummer wist de band direct de aandacht te trekken. Het nummer is lekker up tempo met sterke duellerende solo’s en vocalen van Tim “Ripper” Owens die er mogen zijn. Titelnummer ‘Sermons Of The Sinner’ is ook weer een lekker heavy up tempo nummer met kop en staart. Natuurlijk wordt ook hier weer driftig gesoleerd, iets anders kan je eigenlijk met een bandleider als K.K. Downing ook niet verwachten. Opvallend is het tussenstuk, waarbij het tempo zakt en de vocalen van Owens minder rauw klinken en een meer gevoelige solo volgt. ‘Sacerdote Y Diablo’ is een wat langzamer nummer en is een vermakelijk heavy metal nummer.

Met de tweede single ‘Raise Your Fists’ laat KK’s Priest horen ook meer pakkende nummers te kunnen schrijven. Het nummer is zo’n typische meezinger met qua riffs een hoog Priest gehalte. Met ‘Brothers Of The Road‘ blijkt al snel dat het niet al goud is wat er blinkt. 

Ook hier weer een typerende Priest riff, maar verder is het vooral erg clichématig en klinkt één en ander erg populair. ‘Metal Through And Through’ is met ruim 8 minuten één van de langste nummers. Een nummer met tempowisselingen en solo’s, dat qua structuur doet denken aan Iron Maiden. Het nummer heeft een hoog “True Metal” gehalte en eindigt jammerlijk met een fade out.

Met ‘Wild And Free’ gaat het tempo weer omhoog en dit zijn wat mij betreft toch de nummers die het meest aanspreken. Sterke vocalen met typerende Downing riffs en een solide ritmesectie zorgen voor een top heavy nummer. ‘Hail For The Priest’ opent met vocalen, de wending naar een snel heavy stuk is sterk en ook dit nummer komt voor in het rijtje favorieten. Het afsluitende ‘Return Of The Sentinel’ is met bijna 9 minuten het langste. Een mid tempo nummer met voldoende wendingen en tempowisselingen om interessant te blijven.

KK’s Priest heeft met ‘Sermons Of The Sinner’ een sterk debuutalbum uitgebracht. K.K. Downing is nog steeds een riffmeester en weet ook met zijn solo’s te imponeren. Een ander pluspunt zijn de sterke vocalen van Tim “Ripper” Owens die het geheel een zekere herkenbaarheid meegeven. Liefhebbers van heavy metal á la Priest kunnen deze plaat blindelings aanschaffen.

Tracklist

01. Incarnation 0:59
02. Hellfire Thunderbolt 3:50
03. Sermons Of The Sinner 5:26
04. Sacerdote Y Diablo 5:35
05. Raise Your Fists 4:11
06. Brothers Of The Road 3:23
07. Metal Through And Through 8:13
08. Wild And Free 4:16
09. Hail For The Priest 5:44
10. Return Of The Sentinel 8:59

Rating: 83/100

Uitgever: EX1 Records

Website: KK’s Priest

Line up:

K. K. Downing – Guitars
Tim “Ripper” Owens – Vocals
A.J. Mills – Guitars
Tony Newton – Bass
Sean Elg – Drums