Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Roosendaal Open Air - 2.9.2023

Kees Schijven | Photography © Seth Abrikoos

Eerste zaterdag in september is het weer kermis in Roosendaal, maar dat niet alleen. Een paar honderd meter verderop bij ‘De loods’ barst vandaag ROA weer los. Het Roosendaals eendaagse festival heeft weer een mooie line up tevoorschijn getoverd, met bands Sepiroth, Mordkaul, Coffin Feeder en zelfs Hellripper en Baest, dat maakt het een feestje om niet te missen.

Dat doen de meesten dan ook niet, want al vanaf de eerste band, Headless Hunter, is het gezellig druk voor het podium. Deze jonge, solide band uit Eindhoven brengt old school thrash metal die gezien de reacties van het publiek goed binnenkomt. Deze jonge band mist dan misschien nog wat ervaring maar het speelplezier en enthousiasme straalt ervan af. De band heeft net een paar maanden hun eerste plaat ‘The Undertaker’ uit, en het meeste wordt daar dan ook wel van gespeeld.

Als tweede op de bill staat Sliedrechts Sepiroth geprogrammeerd, deze death metal band zal bij velen geen introductie meer nodig zijn. De band bestaat al sinds 2003 en heeft al drie platen achter hun naam staan, waarvan de laatste ‘Condemned To Suffer’ uit 2021 stamt. Sepiroth levert het betere hak en beukwerk met hun vette death metal, strak en bruut. Tijdens het optreden vindt ook de eerste metal polonaise plaats in het publiek op het nu toch wel gezellig volle terrein. De nieuwe zanger Felipe Menegossi is een brulboei eerste klas en past perfect bij de band en tevens Severe Torture drummer, Damien Kerpentier. timmert alles retestrak aan elkaar. De in het publiek aanwezige oud zanger Ben de Graaff mag ook nog even het podium opklimmen om een nummertje te brullen. Dat de band populair is blijkt wel, het publiek gaat uit z’n dak!

Bij de volgende, en eerste internationale band, neemt het publiek voor het podium in eerste instantie een beetje afwachtende houding aan voor Stoner band Your Highness uit Antwerpen. De band weet te overtuigen en al snel gaat het weer los voor het podium. Er wordt strak gemusiceerd en de heren maken er een waar feestje van. De band bestaat dan ook uit ervaren muzikanten en is dan ook al ruim veertien jaar bezig en heeft inmiddels ook al drie platen op hun naam staan. De laatste kwam onder de naam ‘Your Highness’ uit in 2019, dus het is wel tijd voor een nieuw album.

De vierde band van de dag is weer een internationale, namelijk het Belgische Mordkaul die met hun meedogeloze death metal het publiek mogen vermaken. Ondanks dat de band pas een jaar of vier bestaat, staan ze vrij hoog op de bill. De band bestaat dan ook louter uit ervaren muzikanten die hun sporen reeds lang en breed verdient hebben in andere bands zoals onder andere Hell City, Bliksem en Saille. Het kost de mannen dan ook weinig moeite hun publiek te bespelen, er wordt dan ook al snel weer een moshpit gevormd. De mannen hebben slechts een plaat ‘Dress Code: Blood’ uitgebracht in 2021, en recentelijk dit jaar nog een EP ‘Feeding The Machine – Part 1’ van waar ook de meeste nummers gespeeld worden.

Het eveneens uit Eindhoven afkomstige An Evening With Knives is de volgende band die aan mag treden, met hun stoner doom toch een beetje vreemde eend in de bijt, maar het maakt het festival wel afwisselend en breed natuurlijk, voor ieder wat wils. De band die nog geen tien jaar bestaat heeft in die tijd al twee albums uitgebracht, ‘Serrated’ uit 2018 en ‘Sense of Gravity’ uit 2020 en recentelijk dit jaar nog een live album ook. Zoals als alle bands, wordt ook deze band weer goed ontvangen door het aanwezige publiek, al gingen velen al in de rij voor de bbq staan ook daar de meesten toch wel hongerig waren geworden inmiddels.

Eén van de headliners mag toch wel Coffin Feeder uit Waregem, West Vlaanderen genoemd worden, en dat veel aanwezigen hierop hadden gewacht wordt wel meteen duidelijk wanneer de band begint. De deathcore van deze band veroorzaakt meteen weer een grote moshpit, en Sven (de Caluwe, zanger) zweept het publiek flink op. Dat de band pas een paar jaar bestaat mag de pret niet drukken, allemaal muzikanten met de nodige bedrijfsuren ervaring in bands als Fleddy Melculy, Leng Tch’e en onder andere Aborted. De band heeft zelfs nog geen plaat uit, maar slechts twee EP’s, maar dat zie je er niet aan af, wat een geweld produceren deze mannen. Als een goed geoliede machine walsen ze het veld plat! Dit is grote klasse, die hebben nog wel een mooie toekomst in petto.

Een band waar veel mensen voor gekomen en op gewacht hebben is toch wel het schotse Hellripper, deze band timmert dan ook hard aan de weg en begint inmiddels al aardig populair te worden. Dit was in maart op het Welcome To Hell festival ook al te merken. Het eenman project van James McBain, de beste vriendelijke man stond zelf z’n merchandise te verkopen, heeft net z’n derde album uitgebracht ‘Warlocks Grim & Withered Hags’ in z’n negen jarige bestaan van de band. Al vanaf de eerste tonen van ‘Spectres of the Blood Moon Sabbath’ gaat het los, moshpit, rondvliegende lichamen, het hele veld gaat uit z’n dak. Van de nieuwe plaat kwamen onder andere ‘Goat Vomit Nightmare’ en ‘The Nuckelavee’ nog voorbij. Dit is een terechte headliner geworden, en er komt dan ook veel te snel een eind aan met afsluiters ‘All Hail The Goat’ en ‘Headless Angels’. James heeft dan ook een geweldige live band om zich heen verzameld, dit kan nog groot gaan worden!

Als afsluitende headliner treedt het Deense Baest aan met hun alles verpletterende death metal wordt het laatste restje energie uit het publiek geperst. De mannen hebben er duidelijk plezier in en maken er een geweldig feestje van. De nog vrij jonge band uit Aarhus, Denemarken bestaat nog geen tien jaar maar heeft al een degelijke reputatie. Drie albums en een aantal EP’s waarvan de laatste ‘Justitia’ vorig jaar uit is gekomen, heeft de band inmiddels al geproduceerd. Het publiek wordt weer afgemat, wat een energie, ook deze band gaat er wel komen!

De organisatie van Roosendaal Open Air heeft weer een geweldig feestje neer gezet, met een prachtige line up, op een leuke en gezellige locatie. Ook de inwendige mens wordt verwend doordat er naast de gewone bar nog een speciale bierbar aanwezig is van Hilldevils, deze speciale biertjes vinden ook gretig aftrek bij het dorstige publiek en valen blijkbaar goed in de smaak. Voor het eten, de inwendige mens moet tenslotte ook gevuld worden, waar komt anders al die energie vandaan, heeft men Robuust BBQ en Studiomamma geregeld en ook die valen in de smaak. Al met al een geweldig mooi festival dat Roosendaal weer op de kaart zet, super gezellig en ook dit jaar weer drukker bezocht dan de jaren ervoor! Voor volgend jaar op 31 Augustus zijn de volgende bands net bekend gemaakt, dat zijn o.a. Distant, Carnation, Vanaheim, Bladecrusher en Temptations For The Weak!