Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Pest Control + Remain Untamed | Nobel Leiden 25.10.2023

Erik van Dijk | Photography © Eus Straver

Woensdag 25 oktober was het weer ouderwets gehaktdag in de Nobel in Leiden. Een midweeks uitje, met medewerking van Metal Experience, met op het programma een tweetal hardcore thrash metal bands. Opener is het Haarlemse Remain Untamed en de afsluiter is het uit Leeds afkomstige Pest Control.

Vlekkeloos verloopt het allemaal niet. Verkeerde informatie en organisatorische problemen zorgen ervoor dat de bezoekers niet om 19:00 maar een uur later toegang krijgen tot de kleine zaal in de Nobel. Eenmaal binnen is het beter geregeld en is het aan de bands om hun stempel op de avond te drukken.

Het Haarlemse Remain Untamed bijt zoals gezegd het spits af. Deze band is ontstaan in 2016, min of meer uit de asresten van cultband Brutal Obscenity, en bracht inmiddels twee EP’s uit. In 2018 verscheen het gelijknamige schijfje en in 2021 werd met de EP ‘New World Order’ een meer gepolijst geluid geboden, met iets meer thrash-invloeden. Remain Untamed beukt er vanaf de eerste minuut op los met nummers van de laatste EP als ‘Retaliation’, ‘No Pain, No Gain’ en ‘Rise or Fall’. Frontman Vinnie is lekker beweegelijk en kondigt de songs aan met de nodige humor. ‘Blind Justice’ wordt aangekondigd als nummer van de derde EP die nog moet verschijnen, dus klaarblijkelijk wordt er gewerkt aan nieuw materiaal. Met het vermakelijke ‘Evolution of Evil’ komt de eerste EP nog even voorbij en ook naamgever en afsluiter ‘Remain Untamed’, waar gitarist Hans nog even een snaar breekt en van gitaar moet wisselen, mag niet ontbreken in de set. Wanneer je Remain Untamed neer zet op een podium weet je wat je krijgt, een dampende pot hardcore thrash die eigenlijk nooit verveelt. Vanavond in Leiden vormt hierop geen uitzondering.

Pest Control deed eerder van zich spreken op Dynamo Metalfest en doet onderweg op een kleine tour voor het eerst Leiden aan. De band is ontstaan in 2019 en bracht na een aantal demo’s in februari dit jaar de eerste full-length ‘Don’t Test the Pest’, een album dat overigens net iets langer duurt dan 20 minuten. Hoewel het recept min of meer hetzelfde is als dat van Remain Untamed zijn er duidelijke verschillen. Pest Control brengt ons af en toe wat Slayeresque gitaariffs afgewisseld met heerlijk groovende stukken die net de hardcore vibe wat meer benadrukken. Zangeres Leah Massey-Hay spuwt de teksten vol agressie in het publiek en is volop in beweging op het podium. Erg spraakzaam is ze niet, de band wordt voorgesteld waarbij Leeds als thuisbasis wordt genoemd en zo af en toe wordt er een nummer aangekondigd. Verder gaat het vol gas met nummers als ‘Masquerade Party’, titelnummer ‘Don’t Test the Pest’ en ‘Wake in Hell’ van het eerste album. Het publiek weet het allemaal wel te waarderen, getuige de headbangers voor het podium en de ook band geniet duidelijk. De nieuwe single ‘Enjoy the Show’ komt voorbij en na een krap half uur verlaat Pest Control het podium. Dit tot ongenoegen van het publiek dat de band terug roept op het podium. Pest Control komt terug, speelt nog één nummer en drie minuten verder is het dan echt voorbij. Desalniettemin weet Pest Control te overtuigen, maar een half uur spelen voor een headline show is eigenlijk te kort.