Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Electric Callboy + Holding Absence (extra show) | 013 Tilburg 28/02/2023

Juliette Ruygrok | Photography © Seth Abrikoos

Electric Callboy tovert de 013 om in een gore, bezwete tekkno dansvloer

Op 28 februari was het zover, de eerste van de twee uitverkochte shows van Electric Callboy in de 013. Het moet voor de gemiddelde Tilburger enige verwarring hebben gecreëerd toen er grote groepen uitgedoste fans door de stad trokken. Immers carnaval was net een week geleden. Maar bij Electric Callboy kom je de vreemdste en vooral kleurrijke creaties tegen. Pruiken, trainingsjasjes, plaksnorren, aliens en glow in de dark sticks het kan allemaal. Wel lekker gevarieerd voor een metalshow, en een keer geen invasie van zwarte shirts die de stad betrekken (hoewel deze en de traditionele battle jackets ook aanwezig waren).

De zaal was al vroeg goed gevuld, en het Duitse Future Palace kon dan ook voor een enthousiast publiek aftrappen. Nummers van het nieuwe album ‘Run’ worden goed ontvangen en zangeres Maria Lessing overtuigt. Het is een gewaagde actie om om een cirkle pit te vragen, maar de sfeer hangt er lekker bij, en het vloer komt dan ook al vroeg in de avond los. Het laatste nummer van de set is: ‘Paradise’, met een wall of death als gevolg. Voor Future Palace moet dit als paradise voelen, want om al zo vroeg op de avond de zaal dusdanig in beweging te krijgen is indrukwekkend. Het applaus is dan ook meer dan terecht.

Holding Absence is dan de tweede en laatste opwarmer voordat Electric Callboy opkomt. De Britse formatie kent een enthousiastie frontman in Lucas Woodland, die met de nodige hoge trappen zijn lenigheid laat zien. Het volume en het tempo gaan duidelijk omhoog wanneer de heren het podium betreden. Al snel gaan alle handen de lucht in, maar ze moeten toch hard werken om 013 volledig in beweging te krijgen. Zo wordt er geregeld gevraagd om cirkle pits die dan half worden uitgevoerd, omdat de tempowisselingen binnen de nummers elkaar erg rap opvolgen. Wanneer ‘Afterlife’ als laatste nummer wordt ingezet zit het tempo er toch lekker in, en komt er de nodige beweging in het publiek.

De spieren zijn opgewarmd en het publiek is ondertussen al aardig “Hypa”, wanneer de heren van Electric Callboy het podium betreden. Wat als eerste een te gekke indruk maakt is de opbouw van het podium, en het gebruik van visuals bij deze show. De video die de heren aankondigt werkt direct opzwepend, en is de perfecte introductie voor ‘Tekkno Train’. Er is direct confetti en in het publiek zijn er balonnen mee genomen, wat een kleurijke party sfeer brengt.

‘MC Thunder II (Dancing Like A Ninja)’ is een gegarandeerde gangmaker en geeft frontmannen Nico Sallach en Kevin Ratajczak de gelegenheid om hun kekke ninja trappen te laten zien. Tevens wordt de eerste wall of death ingezet en schieten de vlammen voor het podium langs. Dit wordt een pittig avondje! Zware groove wordt gebracht met inzet van ‘The Scene’, waarmee de heren ook ouder werk ten gehore brengen, en dit laat letterlijk de 013 op zijn grondvesten schudden, of is het toch het springen van het publiek? Alsof het nog niet heet genoeg was wordt het vuur nog maar eens aangewakkerd tijdens ‘Castrop X Spandau’, waarbij de vlammen van het podium letterlijk achterin de zaal te voelen waren.

‘Mindreader’ staat toch wel bekend als de meer serieuze noot van het album ‘Tekkno’, en wanneer deze wordt ingezet brengt dit toch een klein laagje kippenvel, in de oh zo verhitte 013. De uitvoering is perfect en de clip op de achtergrond zorgt voor de juiste vibe. Dit is smullen! Ook Electric Callboy gebruikt standaard trucs om de zaal mee te krijgen. De sit down, wordt ook zonder gene aangekondigd als intro op ‘Best Day’, toch is het knap dat werkelijk iedereen gaat zitten en daarna lekker meespringt. De drumsolo mag natuurlijk ook niet ontbreken, maar er wordt wel gebruik gemaakt van een sample van Darude, ‘Sandstrom’ wat zorgt voor de nodige Tekkno in deze solo.

Het is tijd om het feestje nu echt in vuur en vlam te zetten, en met sexy outfits komen de mannen terug op het podium voor ‘Hypa Hypa’, de temperatuur stijgt voelbaar en dat ligt zeker niet alleen aan de vlammen op het podium. Ook ‘Fuckboy’ blijkt één van de populairdere nummers van het album Tekkno en wordt goed ontvangen. Zangeres Maria Lessing van Future Palace had al een goede indruk gemaakt eerder op de avond, maar hier past ze perfect in het plaatje!

Door de dampende pit die ontstaat tijdens het duitse slager nummer ‘Hurrikan’, moet het publiek en de band even op adem komen. De piano wordt opgezet door de crew in toffe outfits met konijnen oren (werkelijk overal zit detail in), en covers als ‘Careless Whisper’, ‘Let It Go’, ‘When You say Nothing At All’ en ‘I Want It That Way’, brengen rust en een hoog boyband gehalte. Toch slaat het aan en iedereen zingt uit volle borst mee, op een enkele lompe metalgast die het niet kan laten om uit volle borst “SLAYER” te brullen.

‘Neon’ wordt voor het eerst live gespeeld door de band, maar ook dit gaat vlekkeloos. De set wordt afgesloten met ‘MC Thunder’. De zaal springt massaal van links naar rechts. Bij de roep om een toegift, ook ruimte voor creativiteit van het publiek, door gezamenlijk het refrein van ‘Hypa Hypa’ na te doen ( Het lijkt hier verdomme wel een Scooter concert!). Gelukkig is er nog tijd voor een modeshow van de heren van Electric Callboy. Eerst mogen we rekken en strekken met een toegift als ‘Pump It’. Sexy strakke pakjes, zweetbanden en pruiken. Jane Fonda in the house! Gevolgd door tongoefeningen die horen bij ‘Spaceman’ om dan echt af te sluiten met strakke kapsels en bodywarmers tijdens ‘We Got Moves’, tijd voor de laatste confetti kanonnen en luid meebleren van het publiek.

Na de foto, waarop de gehele zaal zijn uiterste best doet om in beeld te komen, kan het publiek voldaan en bezweet naar huis. Tekkno is een briljant album en Electric Callboy heeft bezwezen dat ieder nummer garant staat voor een feestje. De setlist van de show was geniaal en gaf ook ruimte voor ouder werk. De visuals, de energie alles klopte vanavond! Iedereen was zeiknat van of de inspanning of de sexy outfits, en één ding is zeker de volgende dag brengt zowel een kater als spierpijn, maar het feestje was het zeker waard!