Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Amorphis & Sólstafir in Ronda | TivoliVredenburg Utrecht 29.10.2023

Erik van Dijk | Photography © Eus Straver

Op zondag 29 oktober reizen we af naar Utrecht waar in Tivoli een gevarieerde package is geprogrammeerd. De headliner is het Finse Amorphis die eind vorig jaar nog een dikke show brachten in 013. De IJslandse post-metal band Sólstafir is deze avond de speciale gast waar het eveneens Finse Lost Society de openingsact is.

Het Finse Lost Society is een band met een verhaal. De band is ontstaan in 2010 en bracht in 2013 en 2014 twee sterke thrash metal albums uit. Op het derde album ‘Braindead’ was al iets van een verandering te horen, en op de albums ‘No Absolution’ (2020) en ‘If the Sky Came Down’ (2022) werd de trend doorgezet. Lost Society brengt ons anno 2023 een mix van groove metal, nu-metal en metalcore. Lost Society mag zich verheugen op een goed gevulde zaal en gaat los met ‘112’ en ‘Underneath’ van het laatste album. Zanger / gitarist Samy Elbanna is duidelijk de man op het podium en dirigeert zowel band als publiek. Het gros van het publiek reageert ook enthousiast en beweegt op comando van Samy. Het agressief klinkende ‘Riot’ van het ‘Braindead’ album uit 2016 is het oudste nummer in de huidige setlist en beukt als een malle. Nummers als ‘Awake’ en ‘What Have I Done’ laten de meer melodische kant van Lost Society horen met clean vocals van Samy Elbanna. Diezelfde Samy vliegt over het podium maakt pirouettes en is continu aanwezig als motivator, zijn band vertolkt duidelijk een bijrol. ‘Into Eternity’ is het gevoelige rustpunt in de set waarna de beukers ‘No Absolution’ en ‘Stitches’ het best vermakelijke optreden afsluiten.

Ook Sólstafir maakte een transformatie door. De band uit Reykjavík bracht vanaf het ontstaan in 1995 black metal, maar geleidelijk veranderde dit in een post-metal / rock geluid met sterke albums als ‘Berdreyminn’ en ‘Endless Twilight of Codependent Love’ uit 2020 als laatste releases. Na een lang intro met gesproken woord worden we getrakteerd op het melancholische ‘Bláfjall’. In 12 minuten wordt meegenomen met zanger / gitarist Aðalbjörn Tryggvason en zijn opgroeien in een stad die hij veracht. Het dramatische in de vocalen is voelbaar wanneer open staat voor de reis. Het heerlijke ‘Akkeri’ brengt meer tempo en dat is welkom, het publiek krijgt de kans om de haren los te gooien en zich even te onttrekken aan dramatiek.

‘Ör’, ook van het laatste album, is weer zo’n heerlijk meeslepend nummer en wordt gebracht met passie. Aðalbjörn Tryggvason heeft nauwelijks interactie met het publiek en volstaat met simpel “Thank you” tussen de nummers om vervolgens weer verder te gaan ‘Fjara’, een nummer van het ‘Svartir Sandar’ album uit 2011. De overweldigende emotie is bijkans voelbaar in het up-tempo stuk. ‘Ótta’ beschrijft de angst die komt na verraad, een uiterst donker nummer met sferische tonen en nauwelijks tekst. Aðalbjörn Tryggvason spreekt dan toch het publiek toe en stelt zijn band voor om vervolgens nog één keer uit te pakken met het geweldige ‘Goddess of the Ages’. Sólstafir zorgt voor kippenvel momenten en het is heerlijk om de band weer eens in de zaal te zien.

Om het verhaal rond te maken met headliner Amorphis, ja ook hier wijzigde de muzikale richting. De doom death van weleer maakte plaats voor een meer heavy metal sound. De laatste platen zijn ‘Queen of Time’ en het meest recente ‘Halo’ en deze kregen lovende kritieken, maar dat geldt eigenlijk voor de volledige discografie van de Finnen. Amorphis opent met ‘Northwards’ en ‘On the Dark Waters’ van het ‘Halo’ album en de sfeer zit er meteen goed in. Het wel of dat Ronda nog voller loopt al is de show niet uitverkocht. De enthousiaste frontman Tomi Joutsen verwelkomt het publiek en met ‘Bad Blood’ uit 2015 gaat Amorphis lekker door. ‘Thousand Lakes’ klinkt vanaf tape en is een opmaat voor een greep uit de beginjaren met de krakers ‘Into Hiding’, ‘Magic and Mayhem’ en ‘Black Winter Day’.

Na de greep uit de oude doos gaan we verder met nummers uit het Tomi Joutsen tijdperk. ‘Silver Bride’ en ‘Sky Is Mine’ van het album ‘Skyforger’, ‘Wrong Direction’ en ‘Amongst Stars’ van het geweldige ‘Queen Of Time’. Wat een geweldige zanger en wat beslissing om hem toe te voegen aan de line-up. Met ‘My Kantele’ krijgen we nog een oudje en gevoelsmatig weet je dat we naar het einde van de set komen. Wanneer je het geweldige ‘House of Sleep’ hoort weet je het zeker, de toegift ‘The Bee’ besluit een heerlijk optreden van Amorphis. Na de show in het Tilburgse 013, Into The Grave en vandaag in Ronda kunnen we vaststellen dat de band niet snel verveelt en nooit teleurstelt.