Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Helms Deep - Treacherous Ways | CD

Erik van Dijk |  29 oktober 2023

Helms Deep is een heavy metal band uit de Florida opgericht door Alex Sciortino. Opmerkelijk is de line up die Alex geformeerd heeft, zo zijn John Gallagher en Mike Heller gestrikt voor bas en drums. De debuutplaat ‘Treacherous Ways’ verschijnt op 3 november via Nameless Grave Records.

Gek genoeg doet Alex Sciortino niet echt bellen rinkelen, maar de man heeft voor zijn project Helms Deep wel een lekkere line up weten te realiseren. Allereerst bassist John Gallagher, die al bijna 50 jaar furore maakt met Raven, en verder de geweldige drummer Mike Heller die natuurlijk ook bekend is van Raven, maar in Fear Factory al van zich liet horen. Het album, dat elf nummers telt, zag al twee maanden geleden al het levenslicht, wel alleen digitaal en in eigen beheer. Nameless Grave Records is verantwoordelijk is voor deze reiisue en daarmee zijn zij spekkoper. ‘Treacherous Ways’ is namelijk een heerlijk old school metal album geworden dat hoge ogen gaat gooien.

Opener ‘Fire Rain’ en het navolgende titelnummer ‘Treacherous Ways’ zijn lekkere up-tempo nummers die goed in het gehoor liggen. Het gitaarwerk van Alex Sciortino valt positief op, maar de high picth uithalen zijn bijzonder en geven met name het titelnummer iets extra’s. Op de Raven ritmesectie is vanzelfsprekend niets af te dingen, en de backing vocals van John Gallagher zijn aanwezig maar voeren nimmer de boventoon. Sterke nummers als ‘Medusa’s Requiem’ en ‘Annihilation’ volgen, nummers met uitstekend solowerk en steeds weer die hoge vocale uithalen. In het nummer ‘Breaking the Seal’ worden de solo’s aan elkaar geregen en hier horen we ook interessante tempowisselingen, een heerlijk nummer.

Helms Deep dendert door met een nummer als ‘The Keep’, ook weer zo’n nummer dat vol zit met solo’s, tempowisselingen en interessante passages. Door het solide drumwerk van Heller en het bas spel van Gallagher krijgt Alex Sciortino alle ruimte en daar maakt hij gretig gebruik van. ‘Sorcery’ vind ik wat tegenvallend, maar met ‘Mountains of the Scorpion’ wordt het niveau snel weer opgepikt. ‘Headless Horseman’ is een wat rustiger nummer, een nummer met verschillende wendingen en versnellingen dat toch de moeite waard is. Het afsluitende ‘Serpent’s Eye’ is weer lekker up-tempo en een fijne afsluiter.

Helms Deep heeft met ‘Treacherous Ways’ een lekker heavy album gebracht. De nummers klinken herkenbaar, maar hebben een geheel eigen geluid. De bijdrage van het Raven duo Heller / Gallagher versterkt het geheel. Het album verschijnt op CD, cassette en vinyl met een die hard editie. Liefhebbers van NWOTHM doen er goed aan het album aan een luisterbeurt te onderwerpen.

Tracklist

01. Fire Rain 04:26
02. Treacherous Ways 03:47
03. Fight or Flight 04:13
04. Medusa’s Requiem 05:00
05. Annihilation 04:08
06. Breaking the Seal 03:49
07. The Keep 04:53
08. Sorcery 05:13
09. Mountains of the Scorpion 04:36
10. Headless Horseman 05:12
11. Serpent’s Eye 04:59

Rating: 83/100

Uitgever: Nameless Grave Records  

Website: Helms Deep

Line up

John Gallagher – Bass, Vocals (backing)
Mike Heller – Drums
Alex Sciortino – Vocals (lead), Guitars