Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Acid Blade – Shooting Star | EP

Manfred Werger | 13 september 2023

Acid Blade, ik recenseerde in oktober van het vorige jaar het eerste full-album van deze heavy metal band uit Dresden. Bijzonder clubje, deze gasten! ‘Shooting Star’ is hun nieuwe EP op het Zweedse Jawbreaker label uit Hisingen, het stadsdeel en het eilandje van Göteborg. Medio oktober verschijnt deze EP in diverse formats op de markt. We luisteren met de nodige gretigheid naar deze viertracker!

Mijn eerste kennismaking met Acid Blade leverde de nodige lachstuipen op, de muzikanten van deze band hebben nogal bizarre artiestennamen. Met aliassen als Sci-Man, Luke Lethal, Erik Nukem en Alvin Goreman kun je echter niet kapot. Muzikaal greep de band op ‘Power Dive‘ terug naar de NWOBHM en de startfases van Riot, Mercyful Fate, Cloven Hoof, Hallows Eve, Thundergrave en Metallica. De productie en mastering van Marco Brinkman pasten volledig bij de sound. Ook het artwork (Doomsday Graphics), het bandlogo (Ricaletto) ademden de keiharde muzikale rand van de prille jaren ’80.

Voor de nieuwe EP van de band is Acid Blade versterkt met een nieuwe drummer: Jonny Astus (ex-Steelclad en Powler) heeft Erik Nukem vervangen. Jonny was ooit drummer van deze band, toen nog Angel Blade genaamd. De nieuwe basher, ook drummer bij Firmament, zal helaas niet permanent blijven. Ook is reeds bekend dat zanger Klay Mensana de band eind oktober gaat verlaten. Klay is een druk bezette zanger, die ook nog eens zo’n 500 kilometer van de centrale uitvalsbasis van Acid Blade woonachtig is. De split is wel jammer, Mensana heeft dat typische prille heavy metal geluid én is mede verantwoordelijk voor een groot compositorisch aandeel. Vervangers worden gezocht.

Op ‘Shooting Star’ gaat de band tekeer, alsof het hun laatste opus is. In de Gloomen studio werkte Anton Hoyer aan de opgenomen muzikale en vocale tracks. Hij zorgde ook voor een open mastering. Het artwork is van Dirty Hyena met het logo van Castevet en foto’s van Thomas Skala en Visions of Insanity.

De titelsong, ook de eerste uitgekomen single, is een lekkere track, speedy met de nodig melodie, lekker frisse gitaren. Maak je niet druk om de eenvoudige zanglijnen, gewoon “fists in the air” en “bang your head”. ‘Mercy Of The Wind‘ is eveneens een snelle donder, heerlijke thema’s en furieus zangwerk. Met ‘Weeping Willow’ wordt weer een ander aspect van Acid Blade aangeboord, de track is compact en best pakkend. ‘Rise From The Grave’ is slepend, episch met een dikke ritmesectie en puik gitaarwerk.

Eindigt het verhaal van deze leuke band met deze EP? Ik hoop het niet. In oktober toert de band met Armory in de ‘Shooting Star Over Mercurion Tour’. Het zou gaaf zijn als Acid Blade adequate en blijvende muzikanten vindt voor de vertrekkende leden. De band, met zijn eerlijke, vintage sound en aanpak, verdient het eigenlijk dubbel en dwars. Deze EP laat de facetten van de band in volle glorie horen en doet denken aan de tijd waarop de liefhebbers de Ep’s en Lp’s van het genre bijeen spaarden, beluisterden en bladen als Aardschok, Kerrang, Metal Forces e.d. van voor tot achter doorworstelden. Nostalgie!

Tracklist

01. Shooting Star 04:20
02. Mercy of the Wind 03:20
03. Weeping Willow 03:58
04. Rise from the Grave 07:42

Uitgever: Jawbreaker Records

Rating: 78/100

Website: Acid Blade

Line up

Klay Mensana – Vocals
Luke Lethal – Guitar
Alvin Goreman – Guitar
Sci-Man – Bass
Jonny Astus – Drums