Graveland – Dag 2 - Hollandscheveld – 28/05/2022
Erik van Dijk | Photography © Eus Straver
Na de mooie en zonnige dag van gisteren is het vroeg op de zaterdag tijd voor de tweede dag van het Graveland Festival. Met maar liefst 10 bands op het programma en naast de buitenlandse toppers als Primordial en Watain een stevige dosis Nederlandse bands met o.a. Bodyfarm en Cryptosis als vaandeldrager belooft ook dit weer een mooie dag te worden.
De dag is wat bewolkter dan de vrijdag maar het is goed te doen in Hollandscheveld. Zeker wanneer om klokslag 12 uur het Amsterdamse Destructo zijn opwachting maakt. De black / thrash metal band is ontstaan in 2018, maar de leden hebben een verleden in Nuclear Devastation. Destructo bracht in 2019 een demo uit en werd opgepikt door Dying Victims Productions en bracht in november vorig jaar het heerlijk smerige debuut album ‘Demonic Possession’ uit. Destructo heeft in korte tijd flink naam gemaakt het wordt wel gezien als het meest ranzige dat Nederland te bieden heeft op dit moment. Snelle nummers met smerige vocalen van het duo J.J. Soulcrusher en G.G. Motörphallus overdonderen het publiek op Graveland op het vroege tijdstip met songs als ‘Lycanthro Kommando’ en ’ I, Witchfukker’. Wat een walgelijk lekkere start van de dag.
Een andere nieuwkomer is het Zweedse Harrowed. Na een demo uit 2021 verscheen dit jaar de split ‘Poison Death’ met het Duitse Phantom Corporation en dat is voorlopig het laatste wapenfeit van de band. Harrowed brengt een aanstekelijke mix van death metal en punk en weet al snel de harten te stelen van het publiek. Harrowed bestaat uit twee personen, drummer / vocalist Adam Lindmark en gitarist / bassist Tobias Alpadie, voor de live shows wordt een gitarist en een bassist meegenomen. Opvallend is drummer Adam Lindmark die op een relatief kleine kit een sterk potje drums laat horen en daarnaast de vocalen voor zijn rekening neemt. Nadeel is dat je geen frontman hebt en die wordt dan ook node gemist. Het drietal op het podium straalt niet veel uit, beter had geweest om de drums vooraan het podium op te stellen zodat er nog iets aan interactie plaats kan vinden. Muzikaal klinkt het tof, lekkere lompe death metal met punk invloeden die variëren in grootte per nummer. Harrowed is een leuke verrassing op Graveland en dat zou de vinyl verkoop van de band ten goede komen…
Het Utrechtse Verwoed is het hersenspinsel van multi-instrumentalist Erik B. In 2014 startte hij met Woudloper en dit transformeerde Erik naar Verwoed in 2015. Na een EP ‘Bodemloos’ in 2016 verscheen drie jaar later het debuut album ‘De val’ en deze kreeg vorig jaar opvolging middels een tweede EP ‘Woudloper’. Op Graveland is Verwoed een volledige band met gast muzikanten die met regelmaat optreden. Zo zien we ook Georgios Maxouris weer, die eerder op de dag met Destructo al vol gas heeft gegeven als G.G. Motörphallus. Verwoed brengt nummers die sterk variëren in tempo, van snelle black metal naar meer psychedelische trage stukken. Hoewel de toegankelijkheid best groot is, is dit niet ieders ding, waar een nummer als ‘De Val’ nagenoeg een ieder kan bekoren. Zij die er voor open staan, laten zich meevoeren in de kwelling van het bestaan volgens Erik B. c.s. Verwoed brengt een mooi stukje black metal en weet het gros van het publiek lange tijd te boeien.
Een andere Nederlandse naam die vandaag op de poster prijkt is die van Bodyfarm. De band, ontstaan in 2009, bracht vier albums uit waarvan de laatste, ‘Dreadlord’ in 2019 verscheen. Inmiddels is de line up compleet en constant met zanger / bassist Ralph de Boer (o.a. Dead Head) en drummer David Schermann die even voor deze show nog achter de drums zat bij Verwoed. Bodyfarm is terug en naar verluidt is de mix voor het vijfde album gereed, dat is alvast iets om naar uit te kijken. Vandaag op Graveland hebben zich weer veel liefhebbers voor het podium verzamelt en begint de pit wat vroeger dan de dag van gister. Bodyfarm beukt als een malle met een hoofdrol voor zanger / bassist Ralph de Boer, wat een beest is dit op het podium, maar ook gitarist Alex Segers laat zich niet onbetuigd. Lekkere nummers als het wat zwartgallige ‘Dawn Of Defeat’, het nagenoeg onmisbare ‘The Dark Age’ en het geweldige ‘Slaves Of War’ zorgen voor een sterke set. Natuurlijk is er nog even aandacht voor de te vroeg overleden frontman Thomas Wouters, maar verdr heeft Bodyfarm het vizier gericht op de toekomst en die ziet er goed uit.
De Duitse death metal band Sijjin is voor velen een onbekende. De band uit Berlijn is ontstaan in 2019 en bracht na een demo datzelfde jaar vorig jaar het debuut album ‘Sumerian Promises’. Het drietal muzikanten heeft ruime ervaring, zo kennen we bijvoorbeeld zanger / bassist Malte Gericke en drummer Iván Hernández van Necros Christos. Sijjin brengt een fijn stukje doordachte death metal, snelle vocalen en dito drums, die met regelmaat weer temporiseren en zo een aangenaam geheel vormen. Nummers van de demo als ‘Remnants of Cambrian Evil’ en ‘Angel of the Eastern Gate’ worden afgewisseld met nummers van het eerste album waarbij ‘Daemon Blessex’ en ‘Unchain the Ghost’ tot de verbeelding spreken. De podium presentatie en interactie is wat onder de maat, maar niemand die daar verder iets om geeft. Sijjin is een band om in de gaten te houden.
Zoals eerder gezegd is het festival terrein klein en gemoedelijk en toch is er ruimte genoeg voor merchandise, waar ook gretig gebruik van werd gemaakt. Ook aan voedsel is gedacht en met een bbq hoek sla je de plank niet vaak mis. Verder kan je verschillende snacks en friet halen bij uitzonderlijk vriendelijk personeel. Eén schiet er toch wel bovenuit, een basis school leraar die de bestellingen opneemt en dit met de nodige humor doet, een handje achter mee helpt en alles in goede banen leidt, geweldig. Het vega gebeuren is wat karig, maar het is wat het is en het is top geregeld.
Tijd voor de laatste Nederlandse band op Graveland: Cryptosis. De band die in 2020 is ontstaan na het opheffen van thrash metal band Distillator. Cryptosis werd direct opgepikt door Century Media Records en bracht in 2021 de sterke debuut plaat ‘Bionic Swarm’ uit. Muzikaal bevindt de band zich in het progressieve thrash metal genre met invloeden van death metal. Cryptosis neemt ons mee op een reis door de ruimte en doet dit aan de hand van twee grote video schermen op het podium. Sterke nummers als ‘Decypher’ en ‘Prospect of Immortality’ komen voorbij en weten het publiek te boeien. Vandaag worden de verrichtingen van drummer Marco Prij gevolgd. Marco maakte onlangs zijn debuut als invaller bij Pestilence en bracht daarnaast met In Aphelion (met leden van o.a. Necrophobic) een verdienstelijke langspeler uit. Langzaam klimt Marco op in het vaderlandse drummers gilde en ook vandaag levert de jongeman. Opvallend, naast het drumwerk, is de interactie met het publiek, Marco staat op achter de drums en deelt zo mee in de lof kreten van uit het publiek. Zanger / gitarist Laurens Houvast en bassist Frank te Riet maken door de vele wisselingen goed gebruik van het podium en dit zorgt ervoor dat het geheel staat als een huis. Top van Nederlandse bodem, zowel muzikaal als het visuele aspect.
De Zwitserse formatie Bølzer is ontstaan in 2008 en na 2 EP’s, ‘Aura’ en ‘Soma’, verscheen in 2016 de eerste en tot zover enig volledige plaat ‘Hero’. Laatste wapenfeit van het tweetal uit Zürich is overigens de EP ‘Lese Majesty’ uit 2019. De muziek van Bølzer laat zich niet eenvoudig in een hokje stoppen, maar de hoofdmoot is toch wel death metal. Bølzer is eigenlijk ook zo’n band die je neer moet zetten in een bedompte ruimte met weinig licht, in de openlucht komt één en ander beduidend minder tot zijn recht en kom je er lastig in. Wat overigens niet wegneemt dat de band niet 100% geeft, het is heerlijk om te zien hoe zanger / gitarist KzR op gaat in de muziek en zich bijna in een trance over het podium beweegt, en waar drummer HzR alles vakkundig dicht timmert. Bølzer speelt niet veel van het eerste album maar het nummer ‘The Archer’ is geweldig en met de nummers ‘Æstivation’ en ‘Into the Temple of Spears’ worden we nog wel getrakteerd op nummers van de laatste EP.
Het Zweedse Tribulation is ontstaan in 2004 en bracht in die tijd vijf albums uit. Muzikaal veranderde de band van death metal naar gothic en met name het derde album ‘The Children of the Night’ uit 2015 is een mooie mix van de twee stijlen. Vandaag op Graveland speelt de band alleen nummers van de laatste drie albums met de nadruk op het meest recente werk. ‘In Remembrance’, ‘Leviathans’ en ‘Funeral Pyre’ komen van het laatste album ‘Where the Gloom Becomes Sound’ en zijn duidelijk meer keyboard gedragen waarbij het dit geluid ook nog eens overheerst in de mix. ‘Strange Gateways Beckon’ en met name ‘Melancholia’ komen beduidend beter uit de verf maar overtuigen kan Tribulation niet echt.
Het Ierse Primordial had tegenslag onderweg en werd getroffen door een ongeluk op hoge snelheid, en het was lang de vraag of dat de band op tijd zou zijn. Enigszins aangeslagen arriveerden A.A. Nemtheanga c.s. op Graveland, en dit was op tijd voor de show. Primordial wordt vaak gezien als een black metal band, toch is Keltische folk hier meer op zijn plaats. De band uit Dublin is ontstaan in 1992 en bracht negen albums uit waarvan ‘Exile Amongst the Ruins’ uit 2019 het laatste is. Primordial trapt af met het nummer ‘As Rome Burns’ en het is frontman A.A. Nemtheanga die hier de show steelt met zijn theatrale bewegingen en uitzonderlijke vocalen. De teksten zijn gebaseerd op historische gebeurtenissen en cultureel erfgoed en Nemtheanga kondigt de nummers als zodanig aan. Sterke nummers als ‘Where Greater Men Have Fallen’, ‘No Grave Deep Enough’ en ‘The Coffin Ships’ zorgen voor een geweldige set en show. Primordial is één van de hoogtepunten van Graveland 2022.
Afsluiter van het festival is niets minder dan Watain. De Zweedse black metal band bracht onlangs met ‘The Agony & Ecstasy of Watain’ het zevende album uit en pakt flink uit op Graveland. In korte tijd wordt het podium volgestampt met attributen en de spanning stijgt. Om 22:15 is het dan zover en het podium lijkt een inferno wanneer Watain aftrapt met de nummers ‘Death’s Cold Dark’ en ‘Malfeitor’ van het album ‘Lawless Darkness’ uit 2010. Na deze heerlijke opening is het tijd voor de nieuwe plaat met eerst ‘The Howling’ en daarna ‘Leper’s Grace’, die vandaag voor het eerst live gespeeld wordt. De show is overweldigend met een vlammenzee die de bezoekers verwarmt op deze snel afkoelende avond.
Met ‘Black Flames March’ van ‘The Wild Hunt’ zakt het tempo en stijgt het theatrale gehalte, om vervolgens weer opgeschrikt te worden met het snelle ‘Reaping Death’. De variatie in de set is goed en het publiek geniet van de show. Met ‘Ecstasies in Night Infinite’ krijgen we het bruutste nummer van het nieuwe album, waar ‘Stellarvore’ uitnodigt om mee te brullen en de “horns” in de lucht te laten zien. Zo werkt Watain een mooie uitgebalanceerde set af die zowel bruut is als het nodige theater brengt. Het zal de organisatie een flinke stuiver gekost hebben, maar het was het waard. Watain brengt een epische show en zet hiermee Graveland definitief op de kaart.
Als laatste een woord van dank aan de organisatie en de vele vrijwilligers voor de strakke organisatie, de gastvrijheid en de vriendelijke bediening!
Graveland is terug in 2023 met wederom twee dagen metal. Schrijf 26 en 27 mei 2023 maar vast in jouw agenda, dit is een feest dat je niet wil missen!