Big Ass Metal Fest #34 - dB's, Utrecht – 24.06.2022

Erik van Dijk | Photography © Eus Straver

Op vrijdag 24 juni stond er weer een Big Ass Metal Fest geprogrammeerd in dB’s Utrecht met op deze avond wat oude bekenden. Net als op de 32ste editie (januari 2020) krijgen we voor editie 34 de Utrechtse melodische death metal band Detonation en de death / thrash metal band Shinigami voorgeschoteld. De Tilburgse opener Bruut brengt ons als voorgerecht een portie old school death metal.

Het Tilburgse Bruut is geformeerd in 2017 en bracht na de EP ‘Bloodmoon’ vorig jaar de debuutplaat ‘Bloodspill’ uit. De muzikanten in deze band lopen al wat langer mee in de underground scene, zo kennen we zangeres / bassiste Corinne van den Brand van Acrostichon en Razend, en hebben drummer Joris van Iersel en gitarist Albert de Bruijn naam gemaakt in death / thrash metal band Crustacean. De set begint bruut en snel met het nummer ‘Vampire’ van de EP, waarna de band vol gas door gaat. Met ‘Mask of Sanity’, ‘Not My Monkey, Not My Circus’ en ‘Backstabber’ dendert Bruut door met fijne nummers van de oude school. 

De zaal is lekker gevuld en kijkt naar de verrichtingen van de band en met name naar die van Corinne. De brute vocalen die zij weet te produceren zijn indrukwekkend, maar het zijn vooral de gelaatsuitdrukkingen die het doen. Af en toe komt er een nummer voorbij als ‘Cannibalistic Sadistic Mutant Cadavers’ waarbij het tempo in het nummer zakt en een lekkere lompe riff ontstaat, de hoofdmoot is snel en agressief. Er wordt nog even gerept over een polonaise, het blijven immers Brabanders, maar dat blijft ons gelukkig bespaard. Bruut is een leuke opener en het is fijn om bands als deze weer aan het werk te zien na de Covid perikelen.

Detonation is een oude bekende, de Utrechtse band is ontstaan in 1998 en bracht inmiddels vier sterke albums uit, maar wist nooit echt door te breken. De verschillende projecten waarbij de bandleden betrokken zijn of waren, zal een oorzaak zijn. Zo was bassist Otto Schimmelpenninck van der Oije actief in Delain, gitarist Mike Ferguson kennen we van bands als Lovell’s Blade, God Dethroned en Picture en is frontman Koen Romeijn actief in Heidevolk. De show van Heidevolk op zaterdag is de reden dat niet Detonation maar Shinigami vanavond afsluit, maar dat terzijde. 

De zaal in dB’s is afgeladen vol en de temperatuur loopt lekker op wanneer de band aftrapt. Net als twee jaar geleden weet de band de fans dus weer te bereiken en laten ze horen dat hun melodische death metal er nog steeds toe doet en kan wedijveren met de hedendaagse top in het genre. Het spel plezier spat er van af en met name Mike en Koen weten de glimlach nauwelijks te onderdrukken. Met nummers als ‘Deserving Death’ komt het eerste album ruim aan bod en het publiek geniet en reageert net zo enthousiast als de bandleden op het podium. Er wordt gedanst, geheadbangd en er ontstaat iets van een moshpit, het geluid is nagenoeg perfect en dit alles bij zorgt voor een top optreden van Detonation.

De eveneens uit Utrecht afkomstige band Shinigami lijdt min of meer aan onder dezelfde zaken als de voorganger. Ook hier zijn de banleden actief in verschillende bands waardoor dit thrash / death metal project onder sneeuwt. Zo zijn de bandleden actief in bands als Bleeding Gods, Pestilence, Kutschurft en Mayan en dit drukt stevig op de Shinigami agenda. Toch wist de band, ontstaan in 2014, een tweetal EP’s uit te brengen en twee jaar geleden zou in dB’s de release party moeten zijn van ‘Ryu’. Die party werd uitgesteld omdat Luciano Sirigu herstellende was, gelukkig is hij er vandaag wel bij en laat hij zich zien en horen met geweldige achtergrond vocalen. 

De absolute frontman is natuurlijk George Oosthoek, de man heeft charisma en weet zijn brute vocalen met veel uitdrukking aan het publiek te brengen. Ook hier is enthousiasme het sleutelwoord en dat van de band slaat over op het publiek dat lekker beweegt voor het podium. Met nummers van de eerste EP ‘The Arcane Order’ uit 2016 en die van de laatste EP weet Shinigami te overtuigen. George is de spreekmeester en weet zich geflankeerd door het gitaristen tandem Rutger van Noordenburg en Jory Hogeveen die al headbangend en solerend de podium presentatie versterken. Nummers als ‘Warrior Worth a Thousand’ en ‘Downfall’ doen de rest en zorgen voor een lekkere afsluiting van een heerlijk avondje metal in dB’s.

Een mooie volle zaal in dB’s waarmee het bestaansrecht van deze zaal maar weer aangetoond wordt en dit nog los van alle andere culturele aspecten die plaatsvinden bij het Utrechtse poppodium. Een avond die ook in het teken stond van het tragische overlijden Jeroen van Donselaar, de gitarist van Beyond The Pale die onwel werd op het podium tijdens BAMF #33 en later overleed. Mooie woorden voor Jeroen van zowel de bands als organisator.