Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

The Dutch Disciples | A Tribute to Ronnie James Dio – Gebr de Nobel – 06/05/2022

Talitha Martijn | Photography © Eus Straver

Op 16 mei 2010 overleed de legendarische Ronnie James Dio, een van werelds grootste zangers. Al op jonge leeftijd trok Ronnie James Dio de aandacht van gitarist Ritchie Blackmore toen Dio’s band Elf in het voorprogramma stond van Deep Purple. Blackmore, die op dat moment niet gelukkig was met de koers van Deep Purple, stapte op en vormde daarop de band Rainbow waarbij hij Ronnie inlijfde als zanger. Na een aantal succesvolle albums (waaronder ‘Rainbow Rising’ en ‘Long Live Rock and Roll’ vertrok Dio om vervolgens bij Black Sabbath de plaats van Ozzy Osbourne over te nemen. Na een tweetal albums, te weten ‘Heaven and Hell’ en ‘The Mob Rules’ vertrok Ronnie om zijn eigen band Dio op te richten. Het debuut van Dio, getiteld ‘Holy Diver’, wordt gezien als een ware klassieker in het heavy-metalgenre waarna er nog vele zouden volgen.

Met een groot oeuvre aan nummers heeft Ronnie James Dio dan ook een waardige legacy achtergelaten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn muziek nog steeds te horen is, zo ook vanavond waarbij The Dutch Disciples een tribute avond verzorgen aan de veel te vroeg overleden zanger. Bij aankomst bij de Gebr De Nobel is het is lekker druk bij de ingang, dus dat beloofd wat voor vanavond. Helaas komen al die mensen echter niet naar de show in de kleine zaal waar wij ons naartoe begeven want in de grote zaal staat een Nederlandse rapper die de zaal heeft weten uit te verkopen. Gelukkig is de kleine zaal ook goed gevuld als rond de klok van half 9 de band onder leiding van zanger Nick Holleman aftrapt met ‘Kill the King’, gevold door ‘Last in Line’ waarmee de sfeer er meteen lekker inzit. Het publiek zingt dan ook alle nummers woord voor woord mee en de band is erg enthousiast. Wat verder opvalt is de stem van zanger Nick Holleman die we kennen van onder andere Vicous Rumors, Powerized, Methusalem en de zangprogramma’s van tv. Nick’s stem klinkt echter niet exact zoals Dio, maar deze is wel zeer goede en krachtig en heerlijk om naar te luisteren. De rest van de band doet verder kwalitatief ook niet onder voor Nick, zo vinden we onder meer Luuk van Gerven terug op bas, Gert Nijboer op gitaar, René Kroon op toetsen en Hans in ’t Zand achter de drums.

Als vervolgens ‘Stargazer’ wordt ingezet gaat het publiek lekker los en doet flink mee. Snellere songs en gevoelige songs, het is allemaal even goed gespeeld en gezongen. Zo kregen we onder meer nummer als ‘Children of the Sea’ en het uitstekende ‘Neon Knights’ te horen. Na een prima uitvoering van de ‘Don’t Talk to Strangers’ krijgen we vervolgens een zeer mooie uitvoering van ‘Mistreated’ te horen. Een nummer dat Ritchie Blackmore schreef voor Deep Purple maar later ook met zijn band Rainbow live speelde, vandaar deze song in de setlist van vanavond. Tijdens ‘We Rock’ rent frontman Nick nog even door het publiek en zingt het publiek lekker mee. Als we vervolgens aankomen bij ‘Heaven & Hell’ besef ik dat het optreden van vanavond alweer bijna voorbij is waarbij de show wordt afgesloten met het zeer toepasselijke ‘Long Live Rock and Roll’. Al met al weet de band mij anderhalf uur lang te overtuigen met een fijne en professionele show, het had echter wel wat drukker mogen zijn, voor iedereen die hier niet bij was het een gemiste kans.