Jani Liimatainen – My Father’s Son | CD

Manfred Werger |  10 mei 2022

Zin een Fins feestje? Stevige, melodieuze metal uit het hoge noorden van Europa, harde gitaren drank, hapjes, goede zangers en zangeressen? Dan is deze plaat een mooie omlijsting! Jani Liimatainen en zijn vrienden zijn er klaar voor. We beluisteren ‘My Father’s Son’ en duiken in het verhaal achter deze door Frontiers Music s.r.l. uitgebrachte plaat.

De Fin Jani Liimatainen is de oprichter en de gitarist van het bekende Sonata Arctica. Hij verliet de band in 2007 en startte Cain’s Offering. Daarnaast speelt hij in Insomnium en in The Dark Element. Frontiers Music s.r.l. heeft van een aantal van deze bands materiaal uitgebracht. De soloplaat van Jani, ‘My Father’s Son’, zat al een tijdje “in the pocket”. Jani heeft niet, zoals velen verwachtten, een gitaarplaat uitgebracht, maar een hele diverse, melodieuze metal schijf met vele zangers en zangeressen. Een waar Fins feestje!

Liimatainen hoefde niet lang op versterking voor de uitwerking van zijn muzikale ideeën te wachten. Veel Finse muzikanten spelen op elkaars plaatwerk en vervangen elkaar, waar nodig. Jonas Kuhlberg van One Desire sloot aan voor de baspartijen, Rolf Pilve, bekend van The Magnificent, Solution.45 en Stratovarius meldde zich voor de drums. Jens Johansson, toetsenvirtuoos bij Yngwie Malmsteen, DIO, Silver Mountain en zijn eigen fusion-band, staat garant voor een fijne keyboard-solo, jazzist Janne Huttunen voor een sax-momentje en Kakko Lathi is pianist en keyboardspeler van The Dark Element, de band van voormalig Nightwish zangeres Anette Olzon. Jani zéf zorgde voor de gitaren, de keyboards en de programmering.

Ook de vocale vrienden meldden zich en elke muzikant zou zich zo’n vriendenlijstje wensen: met Björn Strid (At the Movies, The Night Flight Orchestra), Timo Kotipelto (Stratovarius),

Annti Railio (Celesty, The Voice of Finland, tweede seizoen), Renan Zonta (Electric Mob), Annette Olzon, Pekka Heino en Tony Kakko van Sonata Arctica achter de microfoon én aan de bar gaat er niet zoveel mis!

Met zoveel verschillende musici en diversiteit valt de eenheid van een plaat al gauw weg. In dit Finse festijn is dat niet het geval. Jani produceerde en mixte de plaat strak af en heeft juist de songs geschreven voor de zangers én zangeres, die hij op de gastlijst had staan. Super aan de ene kant, aan de andere kant is Jani hier en daar spannende uitdagingen in de composities uit de weg gegaan.

Maar voor de liefhebber is het natuurlijk wel lekker knallen: ‘Into The Fray’ is op het lijf van Timo Kotipelto geschreven, later pakt hij de semi-ballad ‘Who Are We‘ bij de kladden. ‘What Do You Want‘ is lekker melodieus en passend bij Renan Zonta. Björn Strid kan zich fijn uitleven op ‘Breathing Divinity’. De eerste single ‘All Dreams Are Born To Die’ met Tony Kakko is ook een lekkere beuker, snel begin, gematigd tempo in het epische middenstuk en daarna weer lekker voluit. Anette Olzon vertolkt ‘. ‘I Could Stop Now‘ met veel folk-achtige structuren. ‘Side By Side’, met Pekka Heino van Brother Firetribe op zang, is met zijn fusion-achtige sax een rustpuntje, meer van deze subtiele momenten zitten ook in ‘Who We Are’ en ‘Haunted House‘, dat gezongen wordt door Jani zelf. De titelsong is een fraaie afsluiter met Anti Railio. Het is een gaaf feestje! Leuke start voor deze Finse gitarist en zijn vrienden!

Tracklist

01. Breathing Divinity (vocals: Björn ‘Speed’ Strid)
02. All Dreams Are Born To Die (vocals: Tony Kakko)
03. What Do You Want (vocals: Renan Zonta)
04. Who Are We (vocals: Timo Kotipelto)
05. Side By Side (vocals: Pekka Heino)
06. The Music Box (vocals: Renan Zonta)
07. Into The Fray (vocals: Timo Kotipelto)
08. I Could Stop Now (vocals: Anette Olzon)
09. Haunted House (vocals: Jani Liimatainen)
10. My Father’s Son (vocals: Antti Railio)

Rating: 81/100

Uitgever: Frontiers Music s.r.l.

Website: Jani Liimatainen

Line up

Jani Liimatainen – Guitars, keyboards, programming
Jonas Kuhlberg – Bass
Rolf Pilve – Drums
Jarkko Lahti – Piano
Jens Johansson – Guest keyboard solo
Janne Huttunen – Guest saxophone solo