Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Taake / Kampfar / Necrowretch | Gebr. de Nobel 10/09/2022

Erik van Dijk | Photography © Eus Straver

We hebben er even op moeten wachten, maar de ‘Northern Alliance Tour’ met Taake en Kampfar doet na twee verplaatsingen op 10 september dan eindelijk de Leidse Gebr. de Nobel aan. De Noorse black metal bands nemen voor deze tour de Franse black / death metal band Necrowretch mee.

Het blijven vreemde tijden. De ‘Northern Alliance Tour’ is tot twee keer toe uitgesteld en de redenen hiervoor zijn ons allen bekend. De gekte rond het verplaatsen en het programmeren van nieuwe shows, zorgt voor een overvolle agenda waardoor de liefhebber veel te kiezen heeft. Op 10 september is de keuze ook weer een lastige en kunnen we kiezen tussen Noorse black metal en Baroeg Open Air dat 35 kilometer verderop plaatsvindt in Rotterdam. Gelukkig hebben beide organisatoren er niet onder geleden, zowel BOA als Gebr. de Nobel had niet te klagen over het aantal bezoekers.

Hoe anders was dit met de bezoekers in Leiden, de aanvangstijden van de bands waren naar voren gehaald maar dit was niet gecommuniceerd en zo kan het dat het Necrowretch een half uur eerder voor een man of 15 aftrapt. De Zuid Franse band is ontstaan in 2008 en de band bracht inmiddels al vier albums uit. Het laatste album ‘The Ones from Hell’ stamt uit 2020 en was aanvankelijk de reden om aan te sluiten bij Taake en Kamfar. Necrowretch speelt een mix van black en death metal en het drietal opent met het titelnummer ‘The Ones from Hell’ van de laatste plaat waarna ‘Satanic Slavery’, titelnummer van het derde album, volgt. Wat een smerige bak herrie klinkt er door de speakers, gelukkig wordt het gestaag drukker in de grote zaal zodat meer mensen kunnen genieten van deze band, overigens ook fijn voor Necrowretch die de aandacht meer dan verdient. De band dendert lekker door met nummers als ‘Luciferian Sovranty’ en ‘Absolute Evil’ en weet te overtuigen in Leiden.

Even na achten is het de beurt aan Kampfar en de grote zaal van de Gebr. de Nobel is inmiddels volgestroomd. De band is opgericht 1994 door Per-Joar Spydevold aka Dolk, die aanvankelijk de zang en drums voor zijn rekening nam. In 2019 verscheen met ‘Ofidians manifest’ het achtste album en op dit moment kijkt de band uit naar de release van het album ‘Til klovers takt’ dat dit jaar november het levenslicht zal zien. Kampfar opent met ‘Our Hounds, Our Legion’ en weet meteen door te dringen tot het Leidse publiek. Onder aanvoering van een bevlogen Dolk vuurt Kampfar nummers af die allen weten te boeien. Recente songs als die van het laatste album ‘Ophidian’, het nieuwe nummer ‘Urkraft’ dat eind dit jaar verschijnt en oudere nummers als ‘Ravenheart’ en het sterke ‘Tornekratt’. Frontman Dolk is bijzonder uitgelaten op deze laatste tour dag en heeft veel interactie met het publiek, zo laat de man zijn licht schijnen over de afgelopen twee jaar en moedigt de man het publiek op om voor zichzelf te denken. Kampfar levert een zeer vermakelijk show af in Gber. de Nobel.

De ‘Northern Alliance Tour’ deel 2 startte op 3 september in Leeuwarden en doet via Arnhem (7/9) en verschillende buitenlandse steden als laatste het Leidse Gebr. de Nobel aan. Hoofdprogramma is het Noorse Taake en deze band behoeft eigenlijk geen introductie. De band rond multi-instrumentalist Hoest (Ørjan Stedjeberg) bestaat sinds 1995 en bracht inmiddels zeven albums uit. De show van vandaag staat in het teken van het album ‘Noregs vaapen’, dat vorig jaar het 10 jarige bestaan vierde. De eerste vijf nummers van de set komen dan ook van dat album. Van opener ‘Nordbundet’ via ‘Du ville ville Vestland’, ‘Fra vadested til vaandesmed’, ‘Orkan’ eindigt verhaal met ‘Myr’. De eerste solo klinkt wat onwennig, maar verder komen de sterke en repetitieve riffs goed tot zijn recht. Hoest heeft het duidelijk naar zijn zin en betrekt continu het publiek bij het optreden en laat sommige zelfs meebrullen door zijn microfoon.

De sfeer zit er goed in en het Leidse publiek gaat los met een heuse pit en een tweetal pogingen tot crowdsurfen (opmerkelijk bij een black metal show). Na 2 nummers van het album ‘Taake’ uit 2008 gaan we verder terug in de tijd met nummers van ‘Over Bjoergvin graater himmerik’ 2002, het publiek smult van de oude krakers en de activiteit in de mosh pit lijkt even oneindig. Uiteindelijk verdwijnen de heren van het podium en is het wachten op eventuele toegiften. Het duurt lang, maar het publiek blijft Hoest en zijn kompanen terugroepen en uiteindelijk wordt het wachten beloond. Met ‘Hordaland doedskvad I’ en ‘Nattestid ser porten vid I’ van het debuutalbum worden we nog getrakteerd op een paar heerlijke black metal krakers. Hoest brengt met zijn Taake een sterke en sfeervolle black metal show met een heerlijke dosis aan nostalgische songs.