Pitfest - Resort Zuiddrenthe – Erica - Dag 2 – 14/05/2022

Eus Straver | Photography © Eus Straver & Kick Verhaegen

Was het de eerste festival dag nog wat bewolkt en was het ’s avonds behoorlijk fris, de zaterdagochtend begint warm en zonnig en dat belooft wat voor de rest van de dag. De eerste twee bands, opener op het Crustbus podium Open Veins en Buriel Remains op het Skullcrusher stage hebben we helaas moeten missen. We komen dan ook aan op het moment dat Indian Nightmare het podium betreedt. Indian Nighmare is van origine een Duitse band, maar de bandleden komen onder andere uit Indonesië, Italië, Turkije en Mexico. De band is sinds 2014 actief en speelt een mix van metal, punk en speed metal en tevens zijn enkele black metal invloeden waarneembaar. De band heeft inmiddels een tweetal album uit, het debuut ‘Taking Back the Land’ stamt uit 2016 en de opvolger ‘By Ancient Force’ zag in 2019 het levenslicht. Het aanwezige publiek gaat op de snelle stukken heerlijk tekeer en zo vormt zich al snel een flinke pit voor het podium en dan is het festival pas net van start gegaan.

Om 2 uur is het aan het Leidse Graceless om het publiek van de nodige deathmetal te voorzien. Graceless heeft de laatste jaren behoorlijk aan de weg getimmerd en ook tijdens de corona periode heeft de band niet stil gezeten. Zo was de band op diversen livestreams te zien en werd er waar mogelijk ook opgetreden. Graceless bracht in haar korte bestaan een tweetal albums en diversen singles uit, het debuut ‘Shadowlands’ verscheen in 2017 en de opvolger ‘Where Vultures Know Your Name’ stamt uit 2020. In de 45 minuten die de band heeft krijgen we een uitgebalanceerde mix te horen van nummers van beide albums. Zo trap de band af met “We Will Be Gods” gevolgd door de uit 2021 stammende single “Malignant Seed“. De band is heerlijk op dreef en frontman Remco Kreft spoort het publiek nog eens aan als “Retaliation of the Wicked” wordt ingezet. De tent staat inmiddels behoorlijk vol en de vele shows die de band al op haar naam heeft staan lijkt zijn vruchten af te werpen want het publiek gaat lekker tekeer voor het podium. Verder krijgen we nog nummers als “Die On Demand” en de oude beuker “Slashed and Served” te horen. Nieuw werk krijgen we in de vorm van “Blood of the Brave” dat op het nieuwe, derde album van de band zal verschijnen. Dit album is inmiddels al opgenomen, maar het is helaas nog niet bekend wanneer deze zal verschijnen. Met het uptempo “Warpath” wordt de set afgesloten, waarmee Graceless vandaag opnieuw een zeer overtuigende weet neer te zetten.

Het Duitse Space Chaser is een thrashmetal band uit Berlijn waarbij invloeden van bands als het oude Exodus, Slayer, Anthrax of Overkill niet geschuwd worden. Space Chaser trapt af met een drietal nummers van het meest recente album ‘Give us Life’ in de vorm van “Cryoshock”, gevolgd door “Juggernaut en “Remnants of Technology”. Met snelle nummers als “Skate Metal Punks” afkomstig van het uit 2016 stammende ‘Dead Sun Rising’ gaat het publiek lekker tekeer. Van het debuutalbum krijgen we het uptempo “Decapitron” te horen waarop de show wordt afgesloten met “Metro Massacre”, al met al een leuke kennismaking met deze band die ik nog niet eerder aan het werk zag.

Op het Skullcruscher podium staat het Drentse God Dethroned alweer klaar, de band speelt vandaag een thuiswedstrijd en het duurt dan ook niet lang voordat de grote tent goed gevuld is. De band gaat van start met “On the Wrong Side of the Wire”, gevolgd door enkele krakers zoals “Serpent King”, “Villa Vampiria” en “Soul Sweeper” waardoor de sfeer er al snel inzit. In 2020 bracht God Dethroned hun inmiddels elfde album uit waarvan we vandaag slechts het titelnummer “Illuminati” te horen krijgen en dat smaakt naar meer. De laatste jaren zijn er overigens een aantal bezetting wijzigingen geweest binnen de band, zo vertrok gitarist Mike Ferguson in 2019 en werd zijn positie door Dave Meester ingenomen en is het drummer Frank Schilperoort die de plek van Michiel van der Plicht in 2021 heeft overgenomen. Dit neemt echter niet weg dat de band onder aanvoering van frontman Henri Sattler een zeer strakke show weet neer te zetten. Nummers die we verder nog voorbij horen komen zijn onder meer “Poison Fog”, “Boiling Blood” en het afsluitende “Nihilism”.

Het leuke van Pitfest is dat de organisatie verschillende stijlen programmeert en zo is na al het deathmetal geweld op het Skullcrusher stage de thrash/crossover van het Oostenrijkse Insanity Alert een welkome afwisseling. De band onder aanvoering van de Nederlandse zanger Heavy Kevy (The Apers) weet hoe ze een feestje moeten bouwen. Zo duurt het dan ook niet lang voordat de tent op zijn kop staat er een dolle pit voor het podium ontstaat als de band nummers als “Glorious Thrash“, “Twist-Off Betrayal”, de nieuwe single “Shredator”, “Metal Punx Never Die!”, “Confessions of a Crabman” en “All Mosh / No Brain” door de speakers knalt. Natuurlijk ontbreken de attributen zoals de borden met teksten en vandaag niet en shopt frontman Kevy tegen heel wat heilige huisjes. Zo moeten vandaag de Belgen het ontgelden, dit tot groot genoegen van het publiek. Als de band vervolgens de S.O.D. cover “Kill Yourself” inzet is het hek van de dam en vliegen de stagedivers door de lucht en zien we zelfs een crowsurfer door het publiek gaan op een luchtbed in de vorm van een pizza punt. Tegen het einde van de set krijgen we dan nog de nummers “I come, I Fuck Shit Up”, “Desinfector” te horen waarop de band het optreden met de Iron Maiden “Run To The Pit” afsluit. De Oostenrijkers wisten vandaag opnieuw te overtuigen en weten hoe ze een feestje moeten bouwen, wat mij betreft een van de hoogtepunten van de dag.

Het Duitse Revel in Flesh en het Zweedse Dödsrit hebben we helaas moeten missen dus snel door naar het Skullcruscher podium waar de Ierse thrashers van Gama Bomb klaar zijn om het volgde feestje te bouwen. Gama Bomb timmert al sinds 2002 aan de weg waarbij zanger Philly Byrne en bassist Joe McGuigan er al vanaf het begin bij zijn. De band heeft inmiddels al zeven albums op hun naam staan waarvan “Sea Savage” uit 2020 en de EP “Thunder Over London” uit 2021 de laatste wapenfeiten van de band zijn. Daarnaast bracht de band nog een hele reeks singles, splist en EP’s uit. De band heeft er vandaag zin in, waarbij frontman Philly Byrne de aandacht trekt met zijn stage outfit, dat de band hier vandaag is gekomen om ons te vermaken met een portie onvervalste thrash mag duidelijk zijn waarbij nummer als “666teen”, “Bring Out the Monster” en publiek favoriet ”Miami Supercops” niet vergeten worden.

Discharge was in 2019 ook al te gast bij Pitfest, echter omdat Agnostic Front, Dropdead en Slapshot af moesten haken voor deze editie besloot de organisatie van Pitfest om de punkers opnieuw over te laten komen uit Engeland. De band werd al in 1977 opgericht en wordt gezien als een van de grondlegger van de D-beat, de band voegde daar later thrash invloeden aan toe en geldt als belangrijke inspiratiebron voor legio bands zoals Metallica, Sepultura en Suicidal Tendencies. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de band in een overvolle tent staat te spelen, waarbij de energie van de band al snel overslaat op het publiek. De pi voor het podium is dan ook behoorlijk en zal bijen de hele show aanhouden, ruimte om even op adem te komen is er dan ook niet. Het speelplezier spat dan ook van de band af waarbij zanger JJ Janiak alle kanten voor het podium benut. Discharge bewijst hier op Pitfest opnieuw dat het hun legendarische status meer dan verdiend heeft.

Het Braziliaanse Violater is gekomen om het Punkhol af te breken, de band bestaat al sinds 2002 en heeft een tweetal volgwaardige albums up hun staan, maar daarnaast heeft de band talloze single’s, Ep’s en live albums uitgebracht. De show die we vandaag voorgeschoteld krijgen is nagenoeg hetzelfde als van het eind 2019 uitkomen live album ‘You Never Know the Charm of Thrash – Live in Beijing’. Zo trapt de band af met “Ordered to Thrash”, gevolgd door “Atomic Nightmare” en “Respect Existence or Expect Resistance” waarbij de band overtuigend over komt. Als de band vervolgens nummers als “Toxic Death”, “After Nuclear Devastation” en “Endless Tyrannies” door de speakers knalt weten we dat het met de show van vanavond wel goed zit. Het optreden wordt vervolgens afgesloten met de nummers “Destined to Die” en Uxfxtx (United for Thrash)”. Violater weet vanavond te overtuigen, dus mocht je de kans krijgen deze band live aan het werk te zien moet je die kans zeker pakken.

At the Gates behoeft geen verdere introductie, de Zweden zijn immers vaandeldragers van de Gothenburg deathmetal sound en de laatste jaren is de band veelvuldig in ons land aan het werk te zien geweest op diversen festivals en shows. De band bracht in het verleden enkele zeer sterke album uit waarvan ‘Slaughter of the Soul’ wel het meest legendarische en baanbrekende album van de band was. Dit album werd in 1995 uitgebracht en de band zal vandaag het complete album integraal ten gehore brengen. Alvorens het zover is krijgen we nog enkele nieuwe songs te horen van het meest recente album van de band dat de titel ‘The Nightmare of Being’ draagt en in 2021 is verschenen. Tijd om het nieuwe album te promoten was er echter niet, maar vandaag krijgen we dan toch een tweetal nieuwe nummers “Spectre of Extinction” en “The Paradox” te horen waarna we nog het nummer “To Drink from the Night Itself” van het gelijknamige album uit 2018 voorgeschoteld krijgen. Helaas kampt de band met behoorlijk wat geluidsproblemen waardoor de vaart behoorlijk uit de show wordt gehaald en waardoor gedurende de integrale versie van ‘Slaughter of the Soul’ een deel van het publiek het halverwege de show voor gezien houdt. Dat neemt echter niet weg dat we kunnen genieten van sterke uitvoeringen van onder meer “Blinded by Fear”, “Under a Serpent Sun”, “World of Lies” en het afsluitende “The Flames of the End“. Na deze set is er nog tijd voor een toegift in de vorm van “The Night Eternal”.

Voor wie na een dag van muzikaal geweld nog niet genoeg heeft gehad kan na headliner At the Gates nog terecht in het punkhol waar Spasm de nodige deuntjes zal spelen. De goregrind van dit Tsjechische duo kan ons echter minder bekoren dus we houden het na enkele nummers voor gezien. Met 3 podiums, waarbij de programmering in het Punkhol en de Crustbus vrijwel gelijk opging hebben we helaas het grootse deel van de dag de bands in de Crustbus gemist. Hierdoor hebben we helaas bands als Blind to Faith, Yacoepsae, Lies en het grootse deel van Morser en Skroetbalg compleet aan ons voorbij moeten laten gaan.

Al met al was het een geslaagd festival waarbij op zaterdag het bordje “uitverkocht” op de deur geplaats kon worden. Op vrijdag waren Lords of Flesh, Backfire en Toy Dolls de uitschieters van de dag, op zaterdag was wat mij betreft Indian Nightmare een aangename verrassing en waren bands als Insanity Alert, Cryptic Slaughter, Violater en At the Gates meer dan de moeite waard. Was het dan allemaal positief, nee dat ook weer niet. Het verkrijgen van een taxi was rampzalig met wachttijden van meer dan 1,5 uur, waarbij de taxi’s ook nog eens korte ritten weigerden. Daarnaast reden er af en aan pendelbussen (die vervolgens ook nog eens leeg op en neer reden), maar die reden niet verder dan de parkeerplaats. Hierdoor ontstond een wat vreemde en onduidelijke situatie, want was het nu een taxi of een pendelbus waardoor niemand wist waar die aan toe was.

Inmiddels heeft de organisatie aangekondigd dat door de regelgeving van de gemeente het festival niet meer op de huidige locatie kan worden georganiseerd. Het festival zal volgen jaar plaatsvinden aan de Oude Meerdijk bij het Emmen voetbalstadion in Emmen en de datum is ook bekend, dus blok 30 juni tot en met 2 juli 2023 maar vast in je agenda. De eerste bands worden op 1 juni bekend gemaakt en dan gaan tevens een beperkt aantal early birds kaarten in de verkoop.