Defiatory - Apokalyps | CD

Erik van Dijk |  19 mei 2022

De Zweedse thrash metal band Defiatory is ontstaan in 2015 en bracht in 2016 de debuut plaat ‘Extinct’. In 2018 verscheen de opvolger ‘Hades Rising’ en ook op dit album werden we getrakteerd op een portie kwalitatieve thrash metal. Op 3 juni verschijnt het derde album ‘Apokalyps’ via Black Lion Records.

‘Apokalyps’ is geproduceerd door Defiatory, gemixed door Patrik Wall en gemastered door Erik Lindberg in de Ekens Ljudkross studio. Defiatory kent één wijziging in de line up, gitarist Ronnie Björnström heeft plaatsgemaakt voor Viggo Svanberg-Hanssen die je wellicht kent van de sleaze / metal band Vanity Insanity. ‘Apokalyps’ telt negen nummers en opent met het titelnummer. Een lekker stevig thrash nummer met melodisch gitaarwerk dat min of meer aansluit bij het oudere materiaal van de band.

Met nummers als ‘Only War’ en ‘Belligerent And Hostile’ tapt Defiatory uit een ander vaatje. De nummers zijn beduidend sneller en agressiever, en toch blijft de basis steeds een uitstekende riff. Melodieuze solo’s van het gitaartandem Ludvig Johansson en Viggo Svanberg en sterke harsh vocals van Martin Runnzell maken de nummers compleet. ‘Into The Unknown’ is ook weer zo’n nummer met een lekker tempo en sterke solo’s, de achtergrond vocalen geven iets van een moderne vibe en daar moet ik wel even aan wennen.

Met korte nummers als ‘No Place To Hide’ en ‘Let Them Burn’ gaat het tempo nog verder omhoog, de korte snauwende vocalen zijn sterk en opmerkelijk blijven de duellerende gitaarsolo’s die ook in deze nummers weer prominent aanwezig zijn. De wat langere nummers hebben een meer groove en net wat meer inhoud, maar blijven ongekend agressief.

Het afsluitende ‘Counting Bones’is met ruim zes minuten het langste nummer. Wat minder tempo, de riffs worden net even wat vaker herhaald en het intro zorgen er voor dat het nummer net een paar minuten langer duurt dan de andere, muzikaals is er niets nieuws, anders dan beukende thrash metal.

Het derde Defiatory album ‘Apokalyps’ is beduidend harder en agressiever dan wat de band eerder heeft gebracht. Toch is er nog voldoende ruimte voor melodie en dit maakt een zeer aangenaam totaal pakket. Het nieuwe album verschijnt vooralsnog alleen digitaal en op CD en is een aanrader voor liefhebbers van rauwe beukende thrash metal.

Tracklist

01. Apocalypse 05:23
02. Only War 03:40
03. Belligerent And Hostile 04:02
04. Into The Unknown 04:22
05. No Place To Hide 02:05
06. Knives 03:25
07. Let Them Burn 02:42
08. Assassinate 03:21
09. Counting Bones 06:29

Rating: 77/100

Uitgever: Black Lion Records

Website: Defiatory

Line up

Martin Runnzell – Vocals
Ludvig Johansson – Guitars
Viggo Svanberg – Guitars
Patrik Wall – Bass
Jon Skäre – Drums