Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Pitfest - Resort Zuiddrenthe – Erica - Dag 1 – 13/05/2022

Eus Straver | Photography © Eus Straver 

Van 12 t/m 14 mei vond in het Drentse Erica het Pitfest festival plaats waarbij we als ik me niet vergis inmiddels aan de vijfde editie zijn beland. Het was alweer even geleden dat we in Erica te gast waren, het festival met de mooiste grasmat van Nederland. Het festival kon immers door alle Corona maatregelen van de afgelopen jaren in 2020 en 2021 niet doorgaan, maar afgelopen weekend was het dan eindelijk toch zover. Dat een deel van de oorspronkelijke line-up uit 2020 en 2021 niet gehandhaafd kon worden zal niemand verbazen. Zo waren het de topacts als Repulsion en The Exploited in 2020 die het veld moesten ruimen voor Agnostic Front, Dropdead en Slapshot in 2021 die vervolgens ook weer werden vervangen. Gelukkig heeft de organisatie met The Toy Dolls en de Zweedse melodische death metal band At The Gates een aantal zeer mooie afsluiters weten te strikken voor de 2022 editie. Helaas moest de verrassing van 2019 door de oorlog in de Oekraïne een aantal weken voor aanvang van het festival ook afhaken. De organisatie liet het hier echter niet bij zitten en wist ook voor deze bands een aantal waardige vervangers te boeken.

Pitfest is een festival dat gemend publiek trekt, van punks tot hardcore liefhebbers en van thashers tot metalheads. Zo komen de hardcore liefhebbers aan hun trekken met bands als Backfire, Risk It en The Queers. Het Duitse Rykers werd helaas een aantal dagen voor aanvang van het festival vervangen door Hometown Crew. Death metal krijgen we met God Dethroned, maar ook het Zweedse Lords of Flesh en de Noorse death metallers van Blood Red Throne zijn bands waarbij de pit uitnodigend is, en dan praten we nog maar niet over Graceless en Revel In Flesh. Met het Braziliaanse Violator en het Engelse Gama Bomb komen ook de thrashers aan bod, al met al voor ieder wat wils. Naast het reguliere festival is er voor de vroege vogels op donderdagavond een pre-party met een drietal coverbands, te weten Gorfunest (Gorefest), Deaf Forever (Motörhead) en NØFX Party Tribute (NOFX). We waren echter pas op vrijdag aanwezig, dus hier hebben we helaas niks van meegekregen maar het feest zal er niet minder om geweest zijn voor de aanwezigen.

Op de zaterdag trapt het uit Rotterdam afkomstige The Shivvies rond de klok van half drie af in de Crustbus. Het kleinste podium van het festival dat zich dit jaar in een opblaasbare tent bevindt die plaats biedt aan zo’n 200 mensen. The Shivvies bestaan sinds 2020 waarbij muziekalen invloeden van bands als The Ramones, Riverdales, Huntingtons en The Queers niet geschuwd worden. Gedurende de show loop de tent aardig vol en weten de Rotterdammers een prima optreden neer te zetten. Niet veel later gaat ook op het “Punkhol” podium de eerste band van start. Fredag den 13:e loopt al een tijdje mee, zo werd de band in 2006 in Gothenburg opgericht. De mix van punk en rock ’n roll klinkt heerlijk rauw waarbij de band invloeden een band als Motörhead niet onder stoelen of banken schuift. Vervolgens lopen we een rondje over het terrein om de boel eens goed te verkennen, de opzet verschilt niet veel van de voorgaande editie, waarbij de tenten wel een wat meer comfortabele upgrade hebben gekregen. In het midden van het terrein bevindt zich een mooie grote bar met voldoende ruimte om te zitten. De eettentjes staan aan de zijkant van het terrein en het aanbod van eten is zeer goed te noemen. Verder is er naast het eten en drinken ook nog een tent met een kleine festivalmarkt met cd’s en t-shirts en waar zich ook nog een kleine garderobe bevindt. Gedurende de middag verstrijkt pikken we hier en daar nog stukjes mee van bands als The Queers, Risk It en Hometown Crew. Wat hierbij opvalt is dat op de vrijdagmiddag best aardig wat hardcore bands geprogrammeerd staan, de hardcore liefhebber komt dus vandaag al vroeg aan zijn trekken en dan hebben de headliners nog niet eens gespeeld.

Rond de klok van half zeven is het de beurt aan Lords of Flesh, een gelegenheidsband met een drietal leden van Grave aangevuld met een aantal verschillende zangers van onder meer Cryptic Slaughter, Flescrawl, Blood Red Throne, Burial Remains en het Leidse Graceless. Zo krijgen we nummers als “Inner Self” van Sepultura, “Soulless” van Grave en “Pull the Plug” van Death te horen. Het publiek kan al die covers wel waarderen waardoor er een gezellige sfeer ontstaat en het duurt dan ook niet lang voordat er voor het podium zich een flinke pit vormt. Wat mij betreft worden dit soort optredens vaker georganiseerd waarbij een deel van de band met een aantal gasten er een gezellige boel van maakt.

Na het geweld op het Skulcrusher podium is het aan de het uit New York afkomstige The Take om het punkhol op zijn kop te zetten. Deze band bestaat uit ex leden van bands als Biohazard, Sick of it All, Agnostic Front en Madball. The Take brengt ons een mix van punk, hardcore en rock & roll voorzien van melodieus zangwerk van zanger/gitarist Scott Roberts. De band gaat lekker tekeer en het publiek vindt het allemaal prima, de tent staat dan ook inmiddels redelijk vol, al met al een vermakelijk optreden van deze hardcore veteranen.

Vervolgens is het aan Blood Red Throne om het publiek verder op te warmen. De Noren brachten in 2019 hun negende album ‘Fit to Kill’ uit en stonden onlangs ook nog in Eindhoven op Netherlands Deathfest. De tent staat inmiddels behoorlijk vol als de band hun goed in het gehoor liggende deathmetal over het publiek uitstorten. Natuurlijk staat de show in het teken van het laatste album, zo wordt er afgetrapt met “Instructed Insanity” maar ook het oudere werk wordt niet vergeten. Tegen het einde van de set pakken we nog een stukje van Tankzilla in de Crushbus mee alvorens we verder gaan. Tankzilla bestaat slechts uit 2 bandleden, te weten zanger/gitarist Peter Van Elderen (Peter Pan Speedrock) en drummer Marcin Hurkmans (Wolfskop). Dit neemt echter niet weg dat de band een vette sound weet neer te zetten.

Ook het Duitse Fleshcrawl gaat al een tijdje mee, de band werd in 1987 opgericht door Stefan Hanus en Bastian Herzog. Op dat moment ging de band nog als Morgöth door het leven, vervolgens werd de naam omgedoopt tot Suffuction, maar met het uitkomen van de eerste 7” EP “Lost in a Grave” werd de bandnaam uiteindelijk veranderd naar Fleshcrawl. De band heeft door de jaren heen een flinke fanbase weten op te bouwen, hard was dan ook de klap in 2021 toen zanger Sven “Svenson” Gross aan kanker de strijd tegen kanker op moest geven en overleed. Zijn vervanger Borisz Sarafutgyinov is in Oktober 2021 bij de band begonnen en doet dit zeker niet onaardig. Dat de band het nog moeilijk heeft met het overlijden van Sven mag duidelijk zijn, en zo wordt hij via twee grote banners aan de zijkant van het podium geëerd. Vervolgens is het aan het Limburgse Backfire om het punkhol op zijn kop te zetten. Dat dit geen enkel probleem is voor de hardcore veteranen blijkt wel als meteen bij aanvang van de show een flinke pit voor het podium ontstaat.

De organisatie heeft als headliner de Britse punkformatie The Toy Dolls weten te strikken die het Skulcrusher podium af mogen sluiten. De band bestond in 2019 veertig jaar en is sindsdien met hun 40-jarig jubileumtour op pad, echter door de coronacrisis is deze tour verlengt tot ver in 2022. De grote tent staat inmiddels lekker vol en als de band aftrapt met “Fiery Jack“ gaat het meteen lekker los. De st wordt vervolgens voortgezet met nummers als “Cloughy Is a Bootboy!”, “Bitten by a Bed Bug” en “Benny the Boxer”. Het publiek vindt het allemaal prachtig en ook bij de heren van de band straalt het spelplezier er vanaf. The Toy Dolls scoorden in 1982 een wereldhit met “Nellie The Elephant”, die meer dan 12 weken in de Top 100 stond en op het moment dat deze song wordt ingezet gaat het publiek in de bomvolle tent compleet uit zijn dak. Na “Harry Cross” en “Wipe Out” zit de reguliere set er alweer op. Gelukkig komt de band nog terug voor een aantal toegiften in de vorm van “Dig That Groove Baby”, “When the Saints Go Marching In” en “Glenda and the Test Tube Baby”. Tegen het einde van de show worden er nog een aantal grote ballonen over het publiek uitgestort en is het feest compleet. Het mag duidelijk zijn, de eerste volledige festival dag was weer een groot succes, dus dat beloofd wat voor dag 2.