Skills – Different Worlds | CD

Manfred Werger |  17 mei 2022

Supergroepen, ik kijk er altijd naar uit. Muzikanten uit de eredivisie van de rock-acts, die de koppen bij elkaar steken. Skills is ook zo’n clubje. Frontiers Music heeft hun eerste album (Different worlds) uitgebracht. Is het resultaat meer dan de som der delen? We gaan het beluisteren en noteren de research achter deze plaat!

Skills werd door Frontiers Music in het leven geroepen en het is de naam van enkele “skilled professionals” uit de rockwereld: Billy Sheehan is de bassist van Mr.Big en speelde bij Steve Vai, David Lee Roth, Talas, Sons of Apollo en The Winery Dogs, Brad Gillis is de gitarist van Night Ranger, David Huff is de drummer van de legendarische AOR-band Giant en Renan Zonta is de talentvolle zanger van Electric Mob.

Alessandro DelVecchio schreef de songs voor dit kwartet samen met enkele nieuwe componeer – en schrijftalenten; Martin Jespen Andersen en Pete Alpenborg (zij schreven onder meer voor Robin McAuley (MSG) en Issa). Het drietal was tijdens het schrijfproces lekker op dreef, de tijdspanne waarin de liedjes af waren, was kort. Maar het gevaar van veel DelVecchio-platen is ook hier hoorbaar: veel ééndimensionale composities, inwisselbaar met de songs van de nodige Frontiers’ bands.

De luisteraar hoeft hiervan niet wakker te liggen, want de productie en de muzikale prestaties kunnen “top notch” zijn. Maar ook dat valt wat tegen. Bijna nergens hoor je de verwoestende bas-kracht van Sheehan’s instrument en ook Brad Gillis speelt erg binnen de lijntjes. Renan Zonta is een uitstekende zanger, écht een alleskunner, maar zijn óveraanwezige emotie speelt ook hier af en toe op.

Daar komt ook bij dat de productie wat diepte en uitlijning mist. Frontiers’ producer DelVecchio heeft ook nu moeite om het drumgeluid krachtig en kort te houden, bij platen van First Signal, Lionville en Hardline viel dat ook al op. Hier en daar is het totaalbeeld wat wollig, minder punchy dan ik had gehoopt.

Voor de fanatieke liefhebbers van de melodieuze, harde rock uit het einde van de jaren ’80 valt er natuurlijk wel wat te halen. ‘Blame It On The Night‘ kent een vlot tempo, een lekkere vibe en een mooie opbouw met Dio-achtige zang. ‘Writings On The Wall‘ is wat milder, meer AOR-gericht, maar erg fraai. ‘Escape Machine‘ is een late Journey-look-a-like met geweldig gitaarwerk, ‘Stop The World‘ kent een supergaaf Gillis-intro en ‘Show Me The Way‘ is een fijne compositie met rustpunten.

Supergroups….Frontiers Music heeft er een handje van om op basis van een bestaande set van songs mensen bij elkaar te brengen. Op zich een gaaf initiatief natuurlijk. Skills heeft een lekkere plaat, geweldige muzikanten, maar de gezamenlijke output, ik moet eerlijk zijn, ik had er meer van verwacht.

Tracklist

01.Escape Machine 3:26
02. Blame It On The Night 3:05
03. Different Worlds 4:12
04. Losing The Track 3:58
05. Writings On The Wall 3:28
06. Show Me The Way 4:27
07. Just When I Needed You 3:55
08. Need To Fall 3:16
09. Stop The World 4:09
10. Hearts Of Stone 3:52
11. Don’t Break My Heart 4:31

Rating: 70/100

Uitgever: Frontiers Music s.r.l.

Website: Skills

Line up

Renan Zonta – Vocals
Brad Gillis – Guitars
Billy Sheehan – Bass
David Huff – Drums
Alessandro Del Vecchio – Keyboards, Backing Vocals