Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Evil Invaders + Cryptosis + Schizophrenia – Baroeg, Rotterdam – 16/04/2022

Erik van Dijk | Photography © Eus Straver

Zaterdag 16 april is Baroeg Rotterdam de plaatst voor liefhebbers van death / thrash metal. Met de jonge Antwerpse honden van Schizophrenia, het Nederlandse Cryptosis en Evil Invaders heeft Baroeg weer een mooie package weten binnen te halen.

Schizophrenia is een nog jonge band die snel een opmars maakt in de metal scene. De band is ontstaan in 2016 en bracht in 2020 de EP ‘Voices’ uit en eerder dit jaar verscheen het sterke debuut album ‘Recollections of the Insane’. Met ‘Souls of Retribution’ en ‘Sea of Sorrow’ geeft de band meteen vol gas met sterke nummers van de debuutplaat. De relatief jonge mannen ogen energiek op het podium en met name gitarist Marty Van Kerckhoven laat zich zien en horen met zijn solo’s.

Met ‘Schizophrenia’ keren we even terug naar de EP en geeft de band nog wat extra gas. Bassist en frontman Ricky Mandozzi brult zijn brute vocalen en praat de nummers vakkundig aan elkaar, waar het Rotterdamse publiek een feestje viert in de pit. Met ‘Onwards to Fire’ brengt Schizophrenia iets meer nuance waar er verder beukende death / thrash metal op het menu staat. Schizophrenia sluit af met ‘Structure of Death’ van de EP en levert een heerlijk energieke show af in Baroeg.

Het gezelschap Cryptosis is al sinds 2013 bij elkaar en maakte aanvankelijk naam als Distillator en bracht onder die naam twee vermakelijke thrash albums uit. Sinds 2020 gooit het drietal uit Enschede het over een andere boeg en doen ze dit onder de naam Cryptosis. De waardeloze Corona jaren zorgde ervoor dat er nauwelijks afscheid genomen kon worden van het oude tijdperk, maar belangrijker, het geweldige debuut album ‘Bionic Swarm’ kreeg live niet de aandacht die het verdiende. Vanavond in Baroeg is het zover en ik was best benieuwd of de band zich staande weet te houden met de meer complexe death / thrash metal van ‘Bionic Swarm’.

Aan energie heeft de band in ieder geval niet ingeboet, het tweetal Frank te Riet en Laurens Houvast maakt goed gebruik van het podium en wisselt veelvuldig van positie terwijl Marco Prij de nummers vakkundig dicht timmert en tussen de nummers opspringt om zijn aandacht op te eisen. Muzikaal staat het allemaal als een huis, nummers als ‘Decypher’, ‘Death Technology’ en het meeslepende ‘Prospect Of Immortality’ gaan er goed in bij het publiek. Het scherm achter de drums toont de futuristische beelden en geven een extra dimensie. Opvallend is het sterke baswerk van Frank te Riet, waar je vaak geconfronteerd wordt met een leegte bij solopartijen van de gitaar, vult Frank deze stukken met uitzonderlijk sterk baswerk. Cryptosis brengt een heerlijke show en is muzikaal de uitblinker van de avond.

Het hoofdprogramma wordt verzorgd door Evil Invaders en wat een opmars heeft deze band de afgelopen jaren doorgemaakt. De Limburgers onder aanvoering van Joe Van Audenhove zijn het underground circuit ontstegen en zijn een graag geziene gast op veel festivals. Onlangs verscheen het derde album ‘Shattering Reflection’ waarmee Evil Invaders uit een ander vaatje tapt dan wat gewend waren, de speed / thrash heeft meer heavy invloeden gekregen en dit zal de band geen windeieren leggen. Sinds 2015 is de band qua line up stabiel en dat vertaald zich in een professionele podium presentatie waarbij de factor energie nog steeds een grote rol speelt.

Vanaf de start van Evil Invaders gaat het los in Baroeg en verandert de zaal in een grote pit met een enkele stagediver / crowdsurfer. Met ‘Hissing in Crescendo’ krijgen we een lekker en snel nummer van de laatste plaat te horen, waar er met nummers als ‘Mental Penitentiary’, ‘Pulses of Pleasure’ en ‘Feed Me Violence’ aandacht is voor de eerste albums. Opvallende nummers als ‘In Deepest Black’ en ‘Die For Me’ brengen iets van nuance in de set en daarmee ook het nodige theater. Heerlijk is de manier waarop Joe de nummers aan het publiek presenteert en het publiek smult er van. Evil Invaders weet te overtuigen met een sterke en energieke show waarbij de nieuwe nummers een extra dimensie brengen en toch naadloos passen in het geheel.