Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Metal Heads 2022 – Gebr. de Nobel, Leiden– 15/04/2022

Erik van Dijk | Photography © Eus Straver

Vrijdag 15 april is het Leidse poppodium Gebr. de Nobel het toneel voor Metal Heads 2022. Een avond met tribute bands van grote namen in de metal wereld. Deze tweede versie krijgen we te maken met Concrete Priest, Nö Class Dirty South en Iron Laiden.

Het is aan Concrete Priest om het bal te openen met krakers van Judas Priest. De Gebr. de Nobel loopt langzaam vol en het is gezellig druk in de grote zaal. Met ‘Electric Eye’ trapt Concrete Priest af en wat onmiddellijk opvalt is dat het geluid te wensen over laat. Eigenlijk staat het gewoon te zacht en dat is jammer. Concrete Priest gaat lekker door met de cover ‘The Green Manalishi’ (Fleetwood Mac) en het is met name de frontman en zanger die indruk maakt. Sterke vocalen die het geluid van Rob Halford benaderen en daarnaast is de man continu bezig om het publiek mee te trekken. De overige bandleden doen hun ding en stralen spelplezier uit, maar ogen soms wat statisch op het podium en daar is qua podium presentatie duidelijk veel te winnen. Met ‘Breaking The Law’, ‘Victim Of Changes’, Sinner’ en ‘You’ve Got Another Thing Comin’ krijgen we zo’n beetje alle Judas Priest klassiekers te horen voordat Concrete Priest afsluit met ‘Hell Bent for Leather’. Een vermakelijk opener.

Nö Class Dirty South is ontstaan in 2021, maar de bandleden zijn al langer bezig geweest met andere Motörhead tribute bands. Wanneer je besluit om een Motörhead tribute band te starten dan sta je eigenlijk al met 1-0 voor. Iedere rechtgeaarde metalhead kent de iconische klassiekers en onder het motto “Nooit genoeg Motörhead” is succes gegarandeerd. Met een mooie volle zaal zou je denken, hier kan het niet mis gaan en aan de heren van Nö Class Dirty South ligt het dan ook niet. Het drietal stamt de ene na de andere klassieker de speakers uit, maar de geluidsman is kennelijk onbekend met het fenomeen Motörhead en het statement “Everything Louder than Everyone Else”. Het geluid staat ook hier simpelweg te zacht. Nö Class Dirty South speelt nummers uit het complete Motörhead, maar het zijn toch echt de klassiekers die luid meegebruld worden. Nummers als ‘Killed By Death’, maar vooral ‘Overkill’, ‘The Ace Of Spades’ en ‘Bomber’ uit de eind jaren 70 zijn favoriet bij het Leidse publiek. Nö Class Dirty South brengt een vermakelijke show met een goede podium presentatie en smaakt naar meer.

Meer krijgen we in de vorm van het Leidse Iron Laiden die vanavond de klassiekers van Iron Maiden ten gehore brengen. De band timmert al jaren aan de weg en een blik op de podium aankleding voor de show vertelt al veel. Het grote videoscherm laat de bezoeker zien in welk tijdperk we verzeild zijn geraakt. Heerlijke klassiekers als ‘Moonchild’, ‘2 Minutes to Midnight’ en ‘Die With Your Boots On’ openen de set en de sfeer zit er al meteen goed in. Met maar liefst vier nummers van het legendarische debuut album van  Bruce Dickinson is het album ‘The Number of the Beast’ het best vertegenwoordigd in de set. Het publiek geniet en brult de klassiekers vrolijk mee, zeker wanneer het beest een bezoekje op het podium brengt. Met ‘Wasted Years’ brengt zangeres Jaime nog even de afgelopen twee waardeloze Corona jaren onder de aandacht en bij ‘Trooper’ is het Eddie die de Leidse vlag op het podium brengt. De set van Iron Laiden is voornamelijk gevuld met nummers uit het Bruce Dickinson tijdperk, maar vanavond brengt de band een verrassing. Voor het eerst wordt namelijk het nummer ‘Drifter’ van het ‘Killers’ album live gespeeld en hoewel het Dickinson repertoire haar waarschijnlijk net iets beter ligt, weet Jaime met deze Paul Di’Anno song ook te overtuigen, net zoals eigenlijk de gehele band overtuigt. Nog één keer gaat ook het publiek vocaal los op het afsluitende ‘Run To The Hills’ en dan is het over met de pret. Iron Laiden is zo’n tribute band die het leukt maakt om naar een zaal te gaan en live muziek te beleven, dit naast de gezelligheid en de vele bekenden in de goed gevulde zaal.