Graveland – Dag 1 - Hollandscheveld – 27/05/2022

Erik van Dijk | Photography © Eus Straver

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei staat in het Drentse Hollandscheveld het festival Graveland gepland. Het openlucht festival, dat inmiddels de derde editie kent, vindt voor de eerste keer plaats over 2 dagen. Op de vrijdag is de Poolse black metal band Mgła de headliner, met daarnaast fijne namen als Borknagar, Destroyer 666 en het Belgische Schizophrenia om maar wat te noemen.

Even na 11 uur opent de poort naar het festival terrein en stromen de eerste bezoekers binnen. Het terrein is klein van opzet en het voelt gemoedelijk aan. Uitgebreide merchandise stands en een lange bar rondom het veld schermen het terrein af. Hoewel de weersvoorspellingen niet echt gunstig zijn is het goed toeven op het terrein dat rondom afgeschermd is met bomen waardoor je nagenoeg windstil kan genieten van jouw pilsje in een prettig zomers zonnetje.

Om 12 uur is het de beurt aan Purgatory en deze Duitse death metal band is al sinds 1993 actief. Purgatory uit Nossen, en dus niet te verwarren met de vele naamgenoten, bracht vorige maand de negende langspeler uit getiteld ‘Apotheosis of Anti Light’. Het is nog vroeg op de dag en de band moet het dan ook doen met gering aantal bezoekers die beukende nummers van de doordenderende death metal machine gelaten over zich heen laten komen. Purgatory is een aantrekkelijke opener die wel wat meer aandacht had verdiend.

Zoals bij ieder festival zijn er ook bij Graveland lokale helden te bewonderen. Op deze editie is het de death metal band Massive Assault. De band uit Hoogeveen is ontstaan in 2001 en bracht inmiddels 3 albums uit waarvan het laatste, ‘Mortar’, uit 2017 stamt. De uitverkiezing van Massive Assault is meer dan verdiend en de band weet te overtuigen met een lekker portie death metal. De band is enthousiast en heeft een lekkere interactie met het publiek dat de verrichtingen op het podium kan waarderen. Lekkere beukers als ‘Deranged Humanity’ gaan er lekker in, waar het hoogtepuntje met het nummer ‘Old School Death Metal’ van het eerste album ‘Dystopian Prophecies’ wordt bereikt. Massive Assault brengt een lekkere lompe show en dit zorgt ervoor dat het publiek een beetje los komt.

Derde band van de dag is het Belgische Schizophrenia. Deze thrash / death metal band is ontstaan in 2016 en bracht in 2020 de debuut EP ‘Voices’ uit in eigen beheer. Daarna ging het snel, in 2022 verscheen de eerste langspeler ‘Recollections of the Insane’ en inmiddels is de band met regelmaat te zien voor shows in Nederland. Met nummers als ‘Souls Of Retribution’ en ‘Sea Of Sorrow’ speelt de band sterke nummers voorzien van melodische solo’s door Marty van Kerckhoven. De relatief jonge mannen ogen energiek op het podium, waarbij Ricky Mandozzi zich op zijn bas en de smerige vocalen richt en de gitaristen Romeo Promos en Marty continu in beweging zijn. Met ‘Schizophrenia’ komt er nog een nummer van de EP en zo rondt Schizophrenia uiteindelijk weer een wervelend optreden af.

Het Rotterdamse Officium Triste bestaat inmiddels al zo’n 38 jaar en is niet meer weg te denken uit de doomdeath scene. Met ‘The Death of Gaia’ verscheen in 2019 het zesde album waardoor de band weer met regelmaat te aanschouwen is op verschillende festivals. Vandaag op Graveland is de band geprogrammeerd met verder snelle death en black metal bands en is daarmee de spreekwoordelijke vreemde eend. Verandering van spijs doet echter ook eten en voor het podium hebben zich een groot aantal metalheads verzameld die de verrichtingen van de band gade slaat en kan waarderen. De trage en melodische songs trekken je mee in een trance, de brute vocalen van Pim Blankenstein zijn kalm en op zijn plaats. Met sterke nummers als ‘The End Is Nigh’ van de laatste plaat weet Officium Triste te overtuigen met doomdeath in optima forma en is de band een welkome afwisseling tussen het overige geweld.

Met Demonical keren we weer terug naar de death metal. Deze Zweedse band is ontstaan in 2006 en bracht eerder deze maand met ‘Mass Destroyer’ het alweer zevende album uit. Inmiddels is de veldbezetting vele malen beter zodat de band rond bassist Martin Schulman op flink wat interesse vanuit het publiek kan rekenen. Terecht, Demonical brengt ons een portie death metal om de vingers bij af te likken. Met nummers als ‘Towards Greater Gods’ en ‘All Will Perish (The Final Liberation)’ krijgen we sterke beukende nummers te horen. Voorzichtig ontstaat de eerste pit van de dag als teken dat het publiek de inspanningen op het podium ook waardeert. Met ‘We Conquer the Throne’ komt het meest recente album aan bod. Sterke death metal met melodisch gitaarwerk van Eki Kumpulainen zorgen voor een sterk optreden van Demonical.

Het eerste portie black metal komt van het Noorse Whoredom Rife. De band uit Trondheim is ontstaan in 2014 en bracht inmiddels 3 volledige albums uit waarvan het laatste, ‘Winds of Wrath’, stamt uit 2021. Whoredom Rife is een samenwerking tussen V. Einride, die studio alle instrumenten voor zijn rekening neemt, en de beestachtige zanger Kjell Rambeck. Opmerkelijk is dat de snelle nummers minder uit de verf komen en wat chaotisch klinken. Het publiek maalt er niet om, de eerste black metal band van de dag wordt omarmt. Met nummers als ‘ From Nameless Pagan Graves’ en ‘Beyond the Skies of God’ kleurt de dag langzaam donkerder, een opvallend feit is dat juist tijdens de donkerste show van de dag het leven over terrein vliegt, een ooievaar scande het Graveland terrein en zocht snel een veilig heenkomen. Whoredom Rife brengt een zwartgallige schow waar wel wat op aan te merken viel, maar verder niemand om maalt.

Het Engelse Grave Miasma brengt ons een smerige mix van black en death metal. De band uit Londen is ontstaan in 2006, na eerst 4 jaar als Goat Molestör geacteerd te hebben, en bracht ons 2 volledige albums waarvan het laatste, ‘Abyss of Wrathful Deities’, in 2021 verscheen. De muziek en de vocalen klinken intens en smerig, maar weten mij in de buitenlucht niet geheel te overtuigen. Het publiek reageert enthousiast en het citaat van Graceless gitarist Björn naast mij dekt de lading: “Dit is muziek die het best tot zijn recht komt in een bedompte, donkere kelder met je poten in de bagger”. Muzikaal is niks aan te merken Grave Miasma, maar de sfeer wordt niet het overgebracht in het avond zonnetje. Deze band snel maar eens checken in een klein ranzig zaaltje dus….

Tijd voor de death / thrash metal van Deströyer 666. De van oorsprong Australische band, ontstaan in 1994, is geen onbekende op festivals. Vanavond op Graveland krijgt de band 40 minuten om het publiek te vermaken, jammer genoeg geeft de band aan hier geen gebruik van te maken en een kortere set te gaan spelen. Een vliegende start met lekkere snelle nummers als ‘Wildfire’, titelsong van het laatst verschenen album. K.K. Warslut brengt de nummers met de nodige humor en praat de songs aan elkaar. Nummers als ‘Hounds at Ya Back’, ‘Sons of Perdition’ en het afsluitende ‘Trialed by Fire’ doen het goed en brengen een vermakelijke show die het goed doet bij het publiek, maar wel wat langer had mogen duren.

Met het Noorse Borknagar krijgen we een band waar velen naar uitgekeken hebben. De progressieve viking / folk metal band timmert al sinds 1994 aan de weg en bracht inmiddels elf albums uit waarvan ‘True North’ uit 2019 het laatste is. De band opent met ‘The Fire That Burns’ van het laatste album. Opvallend zijn de vocalen, waarbij ICS Vortex steeds het randje op zoekt en hij stiekem een beetje kippenvel mee bezorgt. Met nummers als ‘Up North’ en ‘Winter Thrice’ weet de band te imponeren, waar een nummer als ‘Voices’ dit bij de extreme metal liefhebber minder zal doen. Wat in dat licht jammer is dat de harsh vocals steeds sporadischer worden. Na de show waren het voornamelijk gemengde gevoelens, maar goed je kunt niet iedereen tevreden maken.

Met het Poolse Mgła komen we bij de afsluiter. Gezien het aantal shirts, patches en vesten is dit de band waar het gros naar uitkijkt, het is dan ook al weer even geleden dat de black metal band Nederland aan deed voor een optreden. Mgła is ontstaan in 2000 en bracht tot op heden vier albums uit waarvan ‘Age of Excuse’ het laatste is. Mikołaj Żentara is de man achter de band en samen met drummer Maciej Kowalski is hij verantwoordelijk voor de muziek, live maken de twee gebruik van een vaste groep aan muzikanten. Mgła brengt ons black metal en leunt daarbij op de kracht van de herhaling, sterke en repetitieve gitaarriffs zoals we horen in het openingsnummer ‘Age of Excuse II’.

Verder worden we vandaag getrakteerd op vier nummers van het derde album ‘Exercises in Futility’ wat we kunnen zien als het opus magnum van de band. De show van Mgła is zoals we die kennen, het viertal is gekleed in het zwart met hoodies en een donker gelaatsmasker, het licht is één dimensionaal blauw en het podium staat bij voorkeur geheel onder de rook. Dat laatste is op het buiten podium niet mogelijk, waardoor de verrichtingen van de band nauwlettend te volgen zijn. Met ‘Mdłości II’ krijgen we nog een nummer van de EP uit 2006 en verder hoofdzakelijk nummers van ‘Age of Excuse’. Mgła brengt een heerlijke show en is voor velen de gedroomde afsluiter van een mooie dag metal op Graveland.