Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Metal Experience Fest Pre-Party | Nobel Leiden 22.09.2023

Erik van Dijk | Photography © Kick Verhaegen

Ook dit jaar is er een op warm feestje georganiseerd voor Metal Experience Fest. Aanvankelijk zou dit in Rockcafé Lazaru’s plaatsvinden, maar noodgedwongen moesten we uitwijken naar de kleine zaal in de Nobel. Met de Leidse bands Epistulum, Goldwölff en het Utrechtse Grindpad gaan we vol gas van start met een weekeinde vol metal.

Epistulum is een melodische death metalband uit Leiden, ontstaan in 2018. De band bestaat uit leden met ervaring in bands als o.a. Disuse, Contorted Mind en Unseen Perception en bracht in 2018 een gelijknamige EP uit. In 2022 verscheen het debuutalbum ‘From the Dead Masses’ en daarmee wist de band de aandacht te trekken. De mannen van Epistulum geven vanaf het start sein vol gas. Onder leiding van bandbaas Thijs Ronteltap, verantwoordelijk voor vocalen en keytar, wordt de melodische death metal bij kans je strot door geduwd. Sterke melodische beukers met hier en daar een vleugje folk in nummers als ‘Pandemonium Flux’ of ‘Codex of Nihil’ met brute vocalen van Thijs en een sample stem. Epistulum herbergt een berg talent en het is met name de frontman die volledig los gaat in zijn muziek. Geweldig om die beleving te aanschouwen, Epistulum zullen we vaker gaan zien op de Nederlandse podia.

Grote onbekende is het eveneens uit Leiden afkomstige Goldwölff. De band is ontstaan in 2019 en herbergt muzikanten bekend uit de Leidse scene. Later dit jaar zal het debuutalbum verschijnen en wat we hier te horen krijgen laat zich het best omschrijven als “Goddamned Rock ’n Roll”. Rock ’n Roll is het, heerlijke heavy rocksongs met een Motörhead vibe, die mede tot stand komt door de rauwe vocalen van Jan-Willem Kerpershoek. De eerste single ‘TimeBomb’ is voor sommige een herkenningspunt, een lekker beukend nummer dat de headbangers verleidt. Maar ook andere songs als bijvoorbeeld ‘Buckskin’ van het nog te verschijnen album doen het goed. Frontman Jan-Willem nipt gedurende de show voorzichtig aan een fles whisky om het Rock ’n Roll gehalte te benadrukken, een hilarisch moment is daar wanneer Jan-Willem drummer Robbert Olierook trakteert op een flinke shot van datzelfde goedje. Wat verder opvalt is gitarist Vincent, die met zijn metalen riffs en vermakelijke solo’s een flinke bijdrage levert aan het eindresultaat. Het afsluitende ‘Black Leather’ is een heerlijke kraker en komt live, net als de andere songs, nog beter tot zijn recht als op het album.

Afsluiter van de avond is de Utrechtse thrash metal band Grindpad. De band is ontstaan in 2006 en een gevestigde naam in Nederlandse thrash metal scene. De band bracht inmiddels en viertal EP’s uit en in 2020 verscheen het debuutalbum ‘Violence’. Op 30 september brengt de band een nieuwe EP uit op vinyl met de EP ‘Sharkbite!’ als bonus en dit gaat gepaard met een feestje in dB’s. Maar nu eerst Leiden en de Pre-Party waar Grindpad het volgende heeft aangegeven “The sharkes will destroy and conquer Metal Experrience Fest”. Niets is minder waar, Grindpad knalt als een dolle uit de startblokken met een energieke show. Frontman Olivier van der Kruijf is de grote animator en bespeeld het publiek vakkundig en weet het publiek te verleiden tot een pit. Oude krakers als het vermakelijke ‘Burn the Rapist’ knallen er lekker in, maar ook de nieuwe nummers vinden een gewillig oor. Het supersnelle ‘All Must Die’ is zo’n beuker, en ook de nieuweling ‘Santa Cruz (Sharkbite Pt. II)’ is er één die het verschil maakt. De opblaas haaien vliegen door de lucht, dit tot vermaak van de bezoekers. Cover als ‘Fight for Your Right’ van de Beastie Boys wordt luid meegebruld en er ontstaat een heus haaien gevecht in de pit. Grindpad levert een leuke show en maakt er een flink feest van. Zij die dit gemist hebben doen er goed aan de release party in het Utrechtse dB’s op 30 september te bezoeken.