Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Metal Experience Fest 5 | Nobel Leiden 23.09.2023

Erik van Dijk | Photography © Lenn Kralt – Bianca Berger – Kick Verhaegen

Na het geslaagde warm up feestje is het zaterdag 23 september tijd voor het vijfde Metal Experience Fest. Met een drietal Belgische bands, Cyclone, Bütcher en After All, Nederlandse namen als o.a. Bodyfarm en Haliphron en het Zwitserse Burning Witches staat er uiteindelijk een gevarieerde line up.

Uiteindelijk is hier het sleutelwoord. Tot driemaal toe was er een headline plek voor Sanctuary gereserveerd en even zoveel keer werd de tour van de Amerikaanse heavy metal band gecanceld. Natuurlijk verdween met Sanctuary ook Halcyon Way van het programma, als deelnemer van diezelfde tour. Met Burning Witches en After All werden vervangers gevonden, maar dit was nog niet de laatste afzegging. Ook old school death metal band Dissect kon niet voldoen aan de afspraken en voor hen werd de getalenteerde Eindhovense thrash metal band Headless Hunter aangetrokken.

Om half 5 openen de deuren van de foyer in de Nobel en om de bezoekers warm te maken voor een vroeg bezoek, schenkt de organisatie een welkom shot in de vorm van een gruune drop ToaieTommy. De foyer is overigens weer geweldig aangekleed, met een elektrische stoel omringt door een tweetal heksen en foto booths met Gene Simmons en Rob Halford. Natuurlijk is er ook weer een DJ die de bezoekers trakteert op verzoekjes en al dan niet “foute” deuntjes en de sfeer zit er dan ook al snel in. Om half 6 openen de zaal deuren en een half uur later trapt de eerste band af in de kleine zaal.

Headless Hunter is een thrash metal band uit Eindhoven ontstaan in 2021. Na twee digitale singles eerder dit jaar verscheen het debuut album, ‘The Undertaker’, aanvankelijk ook digitaal. Uiteindelijk is het de eerste release van het nieuwe label Mosher Zero geworden, een label dat bestiert wordt door Heavy Kevy van Insanity Alert. De zaal is goed gevuld wanneer de mannen zich presenteren in Leiden. Nummers van het debuut album als ‘Hunt ‘Em Down’ en ‘Hostile Takeover’ zorgen meteen voor een pit en worden goed ontvangen door het publiek. Headless Hunter brengt de crossover thrash zoals dat hoort, met veel energie en de band geeft blijk er zin in te hebben. Waren het op de Pre-Party nog haaien bij Grindpad die door de lucht vlogen, vanavond zijn het grote opblaas joints tijdens het vermakelijk nummer ‘Kiko Is Stoned’. Headless Hunter en Kiko hebben de zaken goed op orde en brengen een zeer vermakelijke show in Leiden. Dit is zeker een band waar we meer van gaan horen.

Metal Experience Fest geeft graag regionaal talent een kans en dit jaar zijn de organisatoren er weer in geslaagd om met Fearwell een Leidse band met potentie te programmeren. Deze band is ontstaan in 2020 en herbergt muzikanten die al bekend zijn uit andere Leidse projecten. In 2022 bracht de band het debuutalbum ‘Well of Fear’ uit en gooide daarmee hoge ogen. De band brengt melodische death metal met opmerkelijke duo zang, goed verzorgd twin gitaarspel dit aangevuld met melodische keys. Ook aan de podium aankleding is gedacht, met een grote backdrop, duistere kledij en geschminkte koppen. Uiteindelijk gaat het behalve om de presentatie om de muziek die overigens met veel enthousiasme wordt voorgeschoteld aan het publiek in de grote zaal. Nummers als het sterke ‘Philosopher’s Mind’ van debuut plaat staan als een huis, gedragen door het goede geluid. Fearwell lost de belofte in en brengt een zeer vermakelijk, goed gepresenteerde show.

Met After All hebben we de eerste internationale band in de kleine zaal. Het uit Brugge afkomstige After All is ontstaan in 1990 en heeft met de gitaristen Christophe Depree (Channel Zero) en Dries Van Damme (Acid) nog twee gangmakers van het eerste uur in de gelederen. De band bracht inmiddels tien langspelers uit en houdt muzikaal het midden tussen heavy en thrash metal. De zaal is weer lekker vol wanneer de band aftrapt met één van de krakers van het laatste album ‘Eos’ te weten ‘The Judas Kiss’. Met ‘Restore To Sanity’ en ‘Target Extinction’ worden we getrakteerd op een tweetal “oudjes” voordat de band weer terug grijpt naar het laatste album met de lekkere thrasher ‘Kindred Spirits’ en het meer heavy ‘Elegy for the Lost’. Wat een geweldige strot heeft die Mike Slembrouck! After All sluit af met het lekkere up tempo ‘Parasite Within’ van het album ‘Dawn Of The Enforcer’ uit 2012 en besluit hiermee een sterk optreden in Leiden.

Na het geweldige optreden van de Belgische thrash metal band Cyclone op de derde editie van Metal Experience Fest in 2021 hebben wij besloten de band terug te halen. Dit keer zal de band niet aantreden in de kleine zaal, maar speelt Cyclone op het grote podium van de Nobel zodat iedereen kan genieten van deze old school thrashers. Cyclone bracht met het debuut in 1986, ‘Brutal Destruction’, en vier jaar later ‘Inferior to None’ twee cultplaten uit, om er vervolgens in 1993 mee te stoppen. Op het moment is de band aan het werk aan nieuw materiaal en we hopen daar snel meer van te horen. Voor nu moeten we het nog even doen met nummers van de eerste twee albums, en dat is geen straf. Nummers als ‘Take Thy Breath’ en ‘Paralysed’ brengen de meute in de zaal voorzichtig op gang met headbangers vooraan het podium en een nog bescheiden (circle) pit in de zaal. Zanger Guido Gvels, geen onbekende in Nederland, wordt toegeroepen van uit het publiek en begroet bekenden in de zaal met de nodige humor. Zo wordt o.a. de langste man ( The Tall Guy ) uit het publiek terecht een grote lelijkerd genoemd. Met het snelle ‘Neurotic’ en het vermakelijke ‘Fighting the Fatal’ pakt Cyclone de show weer op en wordt het thrash metal feestje voortgezet. Opmerkelijk is de afsluiter, een nieuw nummer, ‘Nothing is Real’. Een lekker nummer dat naar meer smaakt. Het publiek in de zaal is onder de indruk van Cyclone en voor velen is dit al een hoogtepunt. Top optreden!

Ondertussen gaat het vrolijk los in de foyer. DJ Juul draait haar plaatjes en de bezoekers doen veelvuldig een aanvraag voor een verzoekje. Er wordt gedanst op de verhoogde dansvloer of gewoon een biertje of speciaal shotje gedronken. De muziek staat niet te hard zodat even bijpraten met vrienden en bekenden tot de mogelijkheden behoort. De foyer is een gezellig rustpunt om even bij te komen na het geweld uit de zaal.

Snel weer naar de kleine zaal waar het Nederlandse Haliphron haar opwachting maakt. Haliphron is een nieuwe samenwerking tussen verschillende bekende Nederlandse artiesten. Zo zien we vocaliste Marloes Voskuil en gitarist Jeroen Wechgelaer van de opgeheven death metal band Izegrim terug op het podium. Met gitarist Ramon Ploeg, bassiste Jessica Otten en toetsenist David Gutierrez Rojas, van de symfonische death metal band Bleeding Gods komt nog meer ervaring om de hoek kijken. Frank Schilperoort (o.a. God Dethroned) maakt normaal het sextet compleet, maar vandaag vinden we Marco Prij (o.a. Cryptosis, In Aphelion) achter de drums. Met nummers van het debuut album ‘Prey’ als ‘The Killing Spree’, ‘The Resistance’ en ‘Mother of All Evil’ laat de band er geen misverstand over bestaan, Haliphron veegt de zaal op en het publiek geniet van de bombastische symfonische metal. Helaas wordt de show onderbroken door materiaal pech, Marco trapt zijn baspedaal aan bonken, waar de stagemanager niet thuis geeft en de band zelf op zoek moet naar vervangend materiaal. Triest, maar desalniettemin laat Haliphron een goede indruk achter en maken zij hun uitverkiezing voor MEF 5 meer dan waar.

Wie er in 2019 bij was zal dit zich zeker nog goed herinneren. De geweldige show van Bodyfarm ter nagedachtenis aan medeoprichter Thomas Wouters die dat jaar veel te jong overleed. Bodyfarm heeft de brokstukken opgepakt met de nieuwe zanger / bassist Ralph de Boer (Dead Head) en bracht dit jaar met ‘Ultimate Abomination’ een geweldig vijfde album uit. Bodyfarm opent met de kraker ‘The Dark Age’ van het album ‘Battle Breed’ uit 2015 en weet meteen het publiek in beweging te brengen. ‘Blasting Tyranny’is de eerste van het nieuwe album, waar verder nummers als ‘Torment’, het heerlijk lompe ‘The Swamp’ en de beuker ‘Charlatan Messiah’ gespeeld worden. Met verder nummers van ‘The Coming Scourge’ (2013) en ‘Dreadlord’ (2019) krijgen we een heerlijk death metal set voorgeschoteld. De band oogt als een geoliede machine en heeft er duidelijk zin in. Ralph de Boer toont zich als een sterke frontman en ook Alex Seegers (aka Sexy Lexy) schijnt zich in zijn nieuwe rol als gitarist gevonden te hebben. Het spel plezier druipt er van af en het publiek vermaakt zich kostelijk met Bodyfarm.

Het Belgische Bütcher sluit de kleine zaal tijdens Metal Experience Fest 5 af. De blackened speed metal band uit Antwerpen stond al langer op het verlanglijstje van de organisatie, maar om uiteenlopende redenen tot op heden nog zonder succes. Bütcher werd reeds in 2002 opgericht, en timmert na een onderbreking sinds 2014 weer kei- en keihard aan weg. Het debuutalbum ‘Bestial Fükkin’ Warmachine’ verscheen in 2017 en diens opvolger ‘666 Goats Carry My Chariot’ in 2020 via het Franse Osmose Productions en deze albums legde de band geen windeieren. De band treedt veelvuldig op en nu eindelijk ook in de Leidse Nobel. Onder de bezielende leiding van frontman R Hellshrieker geeft Bütcher vol gas en worden we getrakteerd op heerlijk snelle songs als ‘45 RPM Metal’ en ‘Speed Metal Attakk’. Het publiek geniet en de kleine zaal barst weer eens uit zijn voegen. Bütcher verzaakt eigenlijk nooit en ook vanavond krijgen we weer een heerlijke energieke show voorgeschoteld. Kevin Verleysen, vandaag een dubbel optreden na de show met Cyclone, geeft nog een keer vol gas en overtuigt. De kraker ‘666 Goats Carry My Chariot’ is een hoogtepunt in een geweldige show.

Op het grote podium is het aan de Zwitserse heavy metal band Burning Witches de beurt om Metal Experience Fest 5 waardig af te sluiten. De vijf(wo)mans formatie is ontstaan in 2015 en bracht inmiddels vier albums uit. Voor het gelijknamige debuut album werd de band na de release via een klein label meteen gecontracteerd door het grote Nuclear Blast Records en de drie navolgende albums, ‘Hexenhammer’ (2018), ‘Dance with the Devil’ (2020) en ‘The Witch of the North’ (2021), verschenen via datzelfde label. Het laatste wapenfeit stamt uit mei dit jaar toen de band het sterke album ‘The Dark Tower’ uitbracht via het flink aan de weg timmerende Napalm Records. De dames trappen genadeloos af met het lekkere up tempo ‘Unleash The Beast’ van het laatste album en weten daarmee direct de aandacht te trekken.

Met ‘Wings Of Steel’ doet het heksen vijftal er nog een schepje boven op, waarna onze “eigen” Laura Guldemond het publiek verwelkomt. Met ‘Sea of Lies’, ‘Dance with the Devil’, ‘Stand As One’ en ‘Lucid Nightmare’ worden de meest recente albums met Laura uitgelicht en krijgen we een lekker gevarieerd programma voorgeschoteld. Wat jammer is, is dat er veel publiek voortijdig de zaal verlaat. De NS perikelen zorgen ervoor dat het publiek eerder de kuierlatten moet trekken en de vijf heksen te vroeg moeten verlaten. Burning Witches denderen door met materiaal van de laatste plaat als ‘Evil Witch’ en ‘The Dark Tower’ en overtuigt in Leiden. Het afsluitende ‘Burning Witches’ van het gelijknamige debuut album uit 2017 is er één voor de fans van het eerste uur en een heerlijke afsluiter van een geweldig optreden en mooie dag.

Op 21 september 2024 is er weer een nieuwe versie van Metal Experience Fest. Ook deze versie zal op 20 september voorafgegaan worden door een Pre-Party! Hou onze socials in de gaten voor meer informatie. Dank aan de DJ’s in de foyer en grote zaal Juul en Carlo, Wendy en haar geweldige creaties in de foyer, Guido en zijn bijdrage aan de fotobooths in de foyer, de fotografen Lenn, Bianca en Kick en Ruud voor zijn wederom foutloze aankondigingen. Rest mij nog een woord van dank aan de organisatie van de Nobel die weer geweldig waren met hun enthousiaste medewerkers en vrijwilligers en zorg droegen voor de gastvrijheid voor publiek en bands.

Aankomende metal shows in Nobel:

30 september: Vader + Vomitory (death metal)
25 oktober: Metal Experience presents Pest Control (crossover thrash metal)

Check hier het volledige programma.