Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

KISS - End Of The Road World Tour - Ziggo Dome, Amsterdam – 21/07/2022

Erik van Dijk

21 juli 2022 staat in het teken van de “End of the Road World Tour” van de Amerikaanse hardrock legende KISS. De band, opgericht in januari 1973, startte de tour in 2019 om het Europese gedeelte, na een onderbreking door Covid, uiteindelijk af te sluiten in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Kiss werd opgericht in januari 1973 door Gene Simmons en Paul Stanley en bestaat inmiddels 49 jaar! In totaal bezocht KISS Nederland twaalf keer, de eerste show was op 23 mei 1976 in de Amsterdamse Rai. De grote doorbraak van KISS in Nederland was echter pas in 1979 na het verschijnen van het album ‘Dynasty’. De meer op disco geïnspireerde nummers ‘I Was Made for Lovin’ You’ (17 weken top 40, hoogste positie nummer 1) en ‘Sure Know Something’ werden door een breed publiek opgepakt, dit met uitzondering van de fans van het eerste uur die de nieuwe koers minder waardeerden.

De shows van KISS staan bol van spektakel en dat is door de jaren heen niet veranderd. Vuurwerk, meters hoge vlammen en indrukwekkende lazershows zijn immer daar en zorgen voor een spannende factor van de show. Vandaag in de Ziggo Dome is het met spanning wachten tot het doek valt en wanneer dit gebeurt gaat dit natuurlijk gepaard met het nodige vuurwerk en de magische woorden You Wanted the Best! You Got the Best! The Hottest Band in the World… KISS!”. Gene Simmons, Paul Stanley, gitarist Tommy Thayer en drummer/zanger Eric Singer komen met afzonderlijke liften spectaculair naar beneden en de eerste tonen van de klassieker ‘Detroit Rock City’ vullen de zaal en zorgen voor het eerste kippenvel momentje en een traan van blijdschap. Met de meezinger ‘Shout It Out Loud’ komt er nog meer sfeer en met het navolgende ‘Deuce’ laat Gene horen goed bij stem te zijn.

Met ‘War Machine’, ‘Heaven’s on Fire’ en ‘I Love It Loud’ zijn we aanbeland in de jaren ’80. Lekkere songs die luid worden meegezongen door het publiek in de zaal. Teleurstellend is echter de keuze voor het eerste nummer dat gespeeld wordt uit deze eeuw, het nummer ‘Say Yeah’ van het album ‘Sonic Boom’ uit 2009 is niet bepaald het beste nummer van de plaat. Wanneer de eerste tonen van weer een klassieker ‘Cold Gin’ klinken is het gros deze misstap vergeten en gaan we door met genieten van deze geweldige show. Opvallend en enigszins vervelend zijn de solo’s, goed de solo van Tommy Thayer is te waarderen, maar het solo duet van diezelfde Thayer met Paul Stanley is wat overbodig en heeft gebrek aan kwaliteit. ‘Lick It Up’ wordt opgevolgd door oudje ‘Calling Dr. Love’ waarna er weer gedanst kan worden op het vermakelijke ‘Tears Are Falling’ en ‘Psycho Circus’. 

Eric Singer krijgt met zijn drumsolo natuurlijk ook zijn momentje waarna we na eerst een stukje ‘100,000 Years’ de volgende solo partij krijgen. Gene Simmons, die tussendoor al liet horen een zeer beperkte Nederlandse woordenschat te hebben door woorden als “Godverdomme” en “Scheveningen” te brullen, speelt zijn bas solo als opmaat voor weer één van de hoogtepunten ‘God Of Thunder’ waarbij “The Demon” op een lift naar het dak van de Ziggo Dome wordt getransporteerd en traditioneel zijn bloed spuwt. Met ‘Love Gun’ is het de beurt aan Stanley om het luchtruim te kiezen, Paul wordt met een trapeze op een klein podium achter in de zaal en midden tussen het publiek gehesen en doet daar zijn ding tot vermaak van het publiek. Met het navolgende ‘I Was Made for Lovin’ You’ laat Paul Stanley horen er vocaal doorheen te zitten, al is er niemand die maalt om de mindere prestatie die het inmiddels 71 jarige “Starchild” levert. De set wordt afgesloten met ‘Black Diamond’ waarbij Eric Singer zich ook vocaal sterk laat horen.

Bij de toegiften is het opnieuw Eric Singer die de aandacht opeist, Singer neemt plaats achter een vleugel en brengt de Peter Criss song ‘Beth’ met veel overtuiging en zorgt hier wederom voor een kippenvel momentje. Met de meezinger ‘Do You Love Me’ zoekt Paul nog even bevestiging voordat de andere meezinger ‘Rock and Roll All Nite’ het avondje KISS overtuigend met veel confetti afsluit. Het publiek verlaat tevreden de Ziggo Dome terwijl op het grote scherm de woorden “KISS loves you Amsterdam” staat. Ook al was het niet altijd even goed en zit met name bij Paul Stanley de sleet er flink op, kunnen we toch concluderen dat er nog veel Nederlandse liefde is voor KISS. De “End of the Road World Tour” gaat nog even door op andere continenten en er zijn zelfs al shows bijgeboekt, voor nu gaan we er van uit dat dit het laatste optreden was al weet je dit met KISS nooit zeker…