Mein Kopf Ist Ein Brutaler Ort – Ton Steine Sterben | CD

Juliette Ruygrok |  24 juli 2022

Of de titel van dit album nu letterlijk vertaald moet worden naar klei stenen sterven, waardoor het iets duisters heeft of dat het een knipoog is naar de de Duitse rockband Ton Steine Scherben uit de jaren 70/80, is niet helemaal duidelijk. De band stond in ieder geval bekend om zijn sociaal kritische teksten, iets waar Mein Kopf Ist Ein Brutaler Ort ook niet voor wegblijft. ‘Ton Steine Sterben’ is in ieder geval het derde album van deze duitse thrash/metalcore formatie. De band wordt ook wel het Duitse Lamb Of God genoemd, eens kijken of ze deze naam ook waardig zijn…

Het album begint in ieder geval met een energieke rauwheid. Je wordt meegesleept in ‘In Wahrheit’ door tof gitaarspel van Anthony Fay, Christian Schmidt en Ralf Zimmerman. Het geheel beukt lekker, en de agressieve vocalen van Patrick Schuch passen dan ook prima. Stoere riffs met een swingende vibe kenmerken ‘Ton Steine Sterben’. Het nummer ramt lekker door en rauw solo werk maakt het geheel goed af. Het is duidelijk dat de drie gitaristen een grote invloed hebben en bepalend zijn voor het verloop van ieder nummer.

‘Die Gute Tat’ kent meer variatie. De dreigende intro gaat al snel over in strak beukwerk. Speelse riffs brengen de nodige variatie. Het tempo ligt iets lager, maar dat geeft de drie gitaristen meer ruimte om te spelen met riffs en solo’s. Naast een dreigende intro, is het een mooie outro die het geheel afmaakt. In ‘Leuchttrum’ Komt er meer nadruk te liggen op lastige ritmes, wat drummer Jonathan Mehlhart en bassist Jürgen Hetz de gelegenheid geeft om meer op de voorgrond te treden. De Duitse taal geeft het iets ranzigs. De vibe is duister en rauw, helaas komt het niet echt los.

‘Du’ kent gelijk de rammende intro, Lekker! De vocalen worden strak ingezet. Goede tempowisselingen zorgen ervoor dat er geen energie verlies plaats vindt, wat dit nummer een echte pit rammer maakt. De break met de slepende solo, is dan perfect om even op adem te 

komen, voordat de opbouw de rammende energie weer terug brengt. ‘Männer In Booten’ is zo’n nummer waar duidelijk de thematiek en kritische teksten naar voren komen. Indien je Duits niet zo goed is, is er ook een clip die sprekend genoeg is om weinig aan de verbeelding over te laten. Muzikaal is het weer een heerlijke beuker, met een hoofdrol voor de drums en de bas in de break.

In ‘Glückseligkeit’ beginnen de eerste signalen naar voren de te komen dat 13 nummers misschien te veel van het goede is. Het nummer voelt wat chaotisch aan. Ook de vocalen komen er niet echt lekker in. De break met de nadruk op de grunt maakt dat niet beter. ‘Es Bricht Der Stolz’ lijkt enig herstel te brengen. Het is geen slecht nummer, maar wel 13 in een dozijn. Lekker stevig, goede riffs en het ramt vooral lekker door. De solo naar het eind brengt nog wat variatie.

Lekker zagen met gitaren is het gevoel wat je krijgt bij ‘Selbstzerstörer’. Behalve wat leuk gitaarspel voelt het allemaal wat rommelig aan en lijkt het naar het einde van het album toe toch allemaal wat af te zwakken, maar dan is daar ineens de album afsluiter ‘Zahltag’ een samenwerking mt Mr. Kew. Doe dit vaker! Mr. Kew brengt funk, raps en vooral een leuke vibe. Het doet denken aan ‘Violent en Funky’ van Infectious Grooves gezien de gekozen baslijnen, maar dan met een Duits tintje. Er is ineens vooral muzikaal meer mogelijk, en dit had meer op het album mogen voorkomen.

Is Mein Kopf Ist Ein Brutaler Ort het duitse Lamb Of God? Hoewel in het genre en de hardheid er wel degelijk raakvlakken zijn, zal de gemiddelde luisteraar toch de voorkeur geven aan Lamb Of God en is deze vergelijking misschien niet helemaal terecht. ‘Ton Steine Sterben’ is een vermakelijk album, maar laat niet zien dat de band progressie maakt ten opzichte van de twee eerdere albums. De status van Lamb Of God zullen ze hier dus ook niet mee bereiken. Wat ‘Ton Steine Sterben’ wel is, is een album dat vooral leuk zal zijn in de uitvoering live op een podium, met zweterige mosh pits.

Tracklist

01. In Wahrheit 04:12
02. Ton Steine sterben 03:25
03. Die gute Tat 04:20
04. Leuchtturm 04:59
05. Du 04:33
06. Männer in Booten 04:10
07. Schachmatt 03:29
08. Glückseligkeit 03:31
09. Es bricht der Stolz 04:01
10. Affentanz 03:41
11. Selbstzerstörer 03:58
12. Unzusammenhangslos 04:16
13. Zahltag 02:48

Rating: 70/100

Uitgever: Metalville

Line up

Jürgen Hetz – Bass
Ralf Zimmermann – Guitars
Patrick Schuch – Vocals
Christian Schmidt – Vocals
Jonathan Mehlhart – Drums
Anthony Fay – Guitars