Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

In The Grip Of Winter | Baroeg Rotterdam 10.2.2024

Erik van Dijk | Photography © Eus Straver

Zaterdag 10 februari worden we op stations geconfronteerd met kleurrijk uitgedoste reizigers, maar eenmaal aangekomen in Rotterdam Lombardijen verandert het straatbeeld weer naar wat we gewend zijn. Grote hordes verplaatsen zich naar Baroeg waar het In The Grip Of Winter festival geprogrammeerd staat en waar de meest gedragen kleur weer gewoon weer zwart is.

Zaterdag 10 februari is weer zo’n drukke dag waar de liefhebber van extreme muziek tal van opties heeft, van festivals in Arnhem tot Drachten. Opmerkelijk is het dan ook hoe druk het al is bij binnenkomst en uiteindelijk zou Baroeg nagenoeg uitverkopen. Met het Belgische Ancient Rites en de death metal band Bodyfarm en verder nog vier bands staat er genoeg om te waarderen.

De middag opent met het Belgische Carnal Desecration. De black / death metal band uit Antwerpen is ontstaan in 2018 en na een demo in 2022, verscheen in 2022 de eerste full-length ‘Sacrificial Death’. Baroeg is al lekker gevuld wanneer Carnal Desecration rond drie uur aftrapt en in 40 minuten tijd bijkans het volledige repertoire ten gehore brengt. De muziek is bruut en compromisloos en komt wellicht wat vroeg op de dag, het publiek in Rotterdam luistert en knikt voorzicht mee met nummers als het lompe ‘Perennial Curse’.

Het Zweedse Nattas is ontstaan in 1999 en bracht tussen 2005 en 2007 twee albums uit. Daarna was het lange tijd stil totdat in 2020 ineens de EP ‘Domino’ verscheen. De band uit Stockholm deed weer een aantal optredens waarbij ook Nederland niet vergeten werd. Ook Nattas moet het met 40 minuten doen en dat is best jammer. De black / thrash band weet aanzienlijk meer publiek naar het podium te trekken en belangrijker te vermaken. Goed geluid technisch kan het beter, maar het is een kniesoor die daarop let. De zwartgallige thrash nummers gaan er lekker in, maar het is een cover die de meest aandacht trekt. ‘Black Funeral’ van Mercyful Fate komt voorbij en hoewel de vocalen van Kacper Różański niet in de buurt komen bij die van King, klinkt het muzikaal wel tof. Nattas sluit af met het nummer ‘Bloodshed’ en verontschuldigt zich al te moeten gaan. Er staat immers een ander optreden in Arnhem te wachten.

Gutwrench komt voort uit de Noord Hollandse death metal scene en wanneer de band niet meteen bellen doet rinkelen is dat begrijpelijk. De band kwam in de beginjaren 90 niet verder dan een tweetal demo’s waarna de stekker er uit ging. In 2018 verscheen de compilatie ‘The Art of Mutilation’ en weer vijf jaar later stond de band op Stonehenge. Reden voor Baroeg om de band uit te nodigen en met teksten als “één van de beste Death Metalbands uit Nederland” meteen op een voetstuk te zetten. Goed Gutwrench klinkt lekker lomp met een sterke old school sound en weet het publiek de zaal in te trekken. Zeker wanneer organisator en Officium Triste zanger Pim Blankenstein het podium op komt en de Autopsy cover ‘Charred Remains’ met de band ten gehore brengt. Gutwrench brengt een zeer vermakelijke show en voorzichtig vraag ik me af of hier niet meer in zit.

Tijd voor black metal is het met het Nederlandse Infinity. De band is ontstaan in 1995 en bracht inmiddels zeven langspelers uit. Vorig jaar liet de band het laatst van zich horen met het nieuwe album ‘The Untamed Hunger’. Hoewel we in Nederland een levendige black metal scene kennen, zijn het bands als Infinity en o.a. Funeral Winds die stabiel voor de dag komen en zich weten te onderscheiden. Balgradon Xul en Draconis omringen zich live met goede muzikanten en ook in Baroeg weet de band zich kwalitatief te onderscheiden. Oudere songs worden afgewisseld met nieuw materiaal zoals het sterke titelnummer en gedragen door het goede geluid maakt de band indruk in Rotterdam. Top black metal van eigen bodem.

Hadden we met Gutwrench al één van de beste death metal bands uit Nederland, wat zal ons te wachten staan met Bodyfarm. De band uit Amersfoort bestaat sinds 2009 en heeft zich gemanoeuvreerd door zwaar weer. Vorig jaar moest de band afscheid nemen van oud drummer en oprichter Quint Meerbeek, om maar te zwijgen over het jaar 2019 (daar is mede door boven getekende al meermaals over geschreven). Het beste nieuws uit 2023 is het album ‘Ultimate Abomination’ waarmee de band zich weer toonaangevend maakt in de Nederlandse death metal scene. Een baggervette opening met nummers als ‘Manhunt’, ‘Soul Damnation’ en ‘Slaves of War’ zorgt flink wat beweging in de inmiddels uitverkochte Baroeg. Oudjes als ‘The Coming Scourge’ en ‘Charlatan Messiah’ schieten voorbij en worden met enthousiasme gebracht. ‘Dreadlord’ en het geweldige ‘The Dark Age’ sluiten een overtuigende set af.

Het Belgische Ancient Rites mag de dag in Baroeg afsluiten. De band uit het Brabantse Diest is ontstaan in 1988 en bivakkeerde met name in de jaren 90 met regelmaat in Baroeg. In 1994 verscheen is de eerste langspeler ‘The Diabolic Serenades’ en zo’n 20 jaar later was ‘Laguz’ het laatste wapenfeit. Onder aanvoering van frontman Gunther Theys wordt Baroeg meegenomen naar de jaren 90 met nummers als ‘Assyrian Empire’ en ‘Obscurity Reigns’. Nummers van de EP ‘Evil Prevails’ tot en met het album ‘Dim Carcosa’ uit 2001. De obscure black metal met sporen van thrash gaan er goed in, de zaal staat vol en geniet. De muzikale zet voort en reis het landschap verandert enigszins, keyboards in nummers als ‘…and the Horns Called for War’ en ‘On Golden Fields (De leeuwen dansen)’ verraden een stroomwijzing naar meer folk / viking metal. Ancient Rites sluit af met ‘Fatherland’ en brengt een nostalgische show naar Rotterdam.