Metal Experience

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Unlocked – Bedlamite | CD

Erik van Dijk |  15 februari 2024

De Eindhovense death metal band Unlocked is ontstaan in januari 2023. De band heeft het jaar na de oprichting niet stil gezeten, want op 9 februari verscheen het debuutalbum ‘Bedlamite’

Waar Unlocked ineens vandaan komt is voor mij een vraag. Natuurlijk is met name gitarist Benny Bats geen onbekende en speelde hij o.a. in bands Prostitute Disfigurement en speelde live met met het Zweedse Shining, maar verder is het vooral knap om het debuut in een jaar op te nemen en ook meteen op festivals als Grindhoven en KASHFEST geprogrammeerd te worden. ‘Bedlamite’ telt zeven nummers in het death metal genre en is uitgebracht in eigen beheer.

Het album opent met ‘Bloodcult’ en dat is ook meteen de eerst uitgebrachte single. Een bruut death metal nummer met kop en staart, melodisch met gitaarsolo en een aantal sterke tempoversnellingen. ‘Junod’s Way’ opent met melodisch gitaarwerk, de omslag met beukende drums en brute vocalen is natuurlijk en logisch. Enige minpunt is dat de eerste solo voor mij te prominent in de mix staat. ‘Show of Bedlam’ valt op door de brute vocalen van Joost Aanraad en de vele tempowisselingen waardoor er een sterk nummer ontstaat met net iets meer nuance.

‘Shackled in Irons’ is ook zo’n nummer dat net iets meer diversiteit biedt, zo zijn er stukken waarbij het tempo laag ligt en het geheel een stuk lomper klinkt. Natuurlijk gaat ook hier het tempo weer omhoog en dit met de sterke solo maken een aantrekkelijk nummer.

In ‘Trapped Inside’ gebeurt er veel, zowel vocaal als qua gitaarriffs, en dit zorgt voor chaos. Voor mij net te veel en het nummer weet me dan ook niet te pakken. ‘Crimson Walls’ opent met een rustig intro, maar wanneer eenmaal onderweg krijgen we weer een fijne pot death metal voorgeschoteld. Het afsluitende ‘Evil Incarcerated’ is weer een stevige beuker met fijne tempowisselingen.

Unlocked heeft met ‘Bedlamite’ een verdienstelijk death metal album gebracht. Bruut, technisch en melodisch, eigenlijk zijn alle ingrediënten aanwezig. Op basis van dit eerste schijfje kunnen we stellen dat we hier te maken hebben met een band met groei potentie.

Tracklist

01. Bloodcult 03:11
02. Junod’s Way 04:38
03. Show of Bedlam 05:03
04. Shackled in Irons 04:04
05. Trapped Inside 04:47
06. Crimson Walls 04:48
07. Evil Incarcerated 04:23

Rating: 75/100

Uitgever: Self-Release  

Website: Unlocked

Line up

Joost Aanraad – Vocals
Roel v. Kruysdijk – Guitars
Benny Bats – Guitars
Kevin Paradis – Drums