Graceless, Plague – Dynamo, Eindhoven – 29/11/2020

Erik van Dijk | Photography © Michiel Barten

De Corona crisis houdt de evenementen sector in haar greep en een avondje van bandjes, biertjes en bekenden zit er voorlopig nog niet in. Dynamo Eindhoven bracht op zondag 29 november een uitkomst, voor 30 metal liefhebbers stond er een programma gepland in de middag met het Tilburgse Plague en de Leidse death metal band Graceless. De bar bleef gesloten, maar onder het motto “Bring Your Own Beer” waren er toch koele drankjes te consumeren.

Het Tilburgse Plague mag deze middag aftrappen in een uitverkocht Dynamo. De band is ontstaan in 2015 en bracht in juni vorig jaar het debuut album ‘Dead Is the Day’ uit in eigen beheer. De drang van de band om het materiaal aan het publiek te tonen is groot, al is de start van het optreden wat onwennig. De melodische death metal wordt weliswaar goed ontvangen, maar het zal van het podium toch een vreemde gewaarwording zijn om de aanwezigen op een zetel te aanschouwen. Geen pit of headbangers, maar de heren op het podium moeten het doen met de hooggeheven horns. Dat wat Plague deze middag brengt is vermakelijk, sterke nummers zoals het titelnummer van het laatste album ‘Dead Is the Day’ en ‘Erection Divine’ komen voorbij. Zanger Joeri van Riel, sinds 2018 actief in de band, zorgt voor de interactie met het publiek en dat publiek is tevreden. Zeker met het afsluitende ‘Bubonic Masterpiece’, Plague brengt een toffe show.

We trekken nog maar eens een blik bier open, gekocht bij de lokale super, in afwachting van de Graceless. De band is ontstaan in 2016 en een jaar later verscheen het debuut album ‘Shadowlands’ en vanaf daar ging het hard met de Leidenaren. Op het moment dat de wereld in “lock down” ging presenteerde Graceless het tweede album ‘Where Vultures Know Your Name’. De ontvangst van het album was groots en waar de band hoopte door te pakken, de uitnodigingen van grote Europese festivals stroomde binnen en uit eindelijk is de teleurstelling groot. De “Covid shows” in Den Haag en nu in Dynamo zijn een pleister op de wond, maar is natuurlijk niet waar de band op had gehoopt.

Na een korte ombouwpauze zit iedereen inmiddels weer op zijn stoel en we gaan los. Voor de gelegenheid voor de Dynamo onder rook gezet en Graceless gaat los. Lekkere songs van de eerste plaat als ‘Shadowlands’, ‘We Will Be Gods’ en ‘Iron Tears’ zorgen voor de herkenbaarheid, al zullen maar weinig van de aanwezigen onbekend zijn met het nieuwe werk. Dat nieuwe werk komt natuurlijk ruim aan bod met meest opvallende kraker ‘Nine Days of Mourning’, wat een geweldig nummer is dat. Met het titelnummer van de tweede plaat, de eerste single ‘ Embrace the Rain’ en de lekkere lompe up tempo track ‘Warpath’ valt weer genoeg te genieten in Dynamo. Graceless een heerlijk optreden in Eindhoven en daar waren we met zijn allen wel weer eens aan toe…