Metal Experience Fest 3 – Gebr. de Nobel, Leiden– 6/11/2021

Koos van Marle & Erik van Dijk | Photography © Kick Verhaegen & Eus Straver

Op zaterdag 6 november vond dan eindelijk het derde Metal Experience Fest plaats in Gebr. de Nobel te Leiden. Met acht bands, vier uit Nederland en vier uit België, stond er een knappe line up gezien de reisbeperkingen door het alom gevreesde virus. De openingstijden waren aangepast en Gebr. de Nobel speelde sterk in op de ontstane situatie.

Al om drie uur openen de deuren van het Leidse poppodium alwaar bezoekers alvast in de sfeer kunnen komen in de geweldig verbouwde foyer. Deze entree ruimte is ontdaan van de brede trap en heeft een metamorfose ondergaan qua uitstraling en gezelligheid. De mooie bar voorziet in gebruikelijke bieren en heeft daarnaast een aantal speciaal bieren voor de liefhebber beschikbaar. Speciaal voor vandaag kan er eten besteld worden bij de lokale pizzabaker, omdat met deze vroege openingstijden ook de inwendige mens verzorgd moet worden. Het is al vroeg gezellig druk en dat komt ten goede aan de band die het festival mag openen.

Om precies vijf uur gaat de zaal open en klokslag half zes treedt het Noord Hollandse Hallowed Fire aan in de kleine zaal. Deze vijfkoppige heavy / thrash metal band won in 2019 de band battle in Rockcafé Lazaru’s en verdiende hiermee een plekje op Metal Experience Fest 3. Hallowed Fire bracht vorig jaar de tweede EP ‘Pillars of Lies’ en is werkelijk op stoom geraakt en heeft al een aantal grote shows mogen brengen in een tijd dat het moeilijk is om überhaupt aan spelen toe te komen. Vaak zie je wisselingen in de line up wanneer de band groeit en dit was ook bij Hallowed Fire het geval. Bassist Maxime de Koning heeft tegenwoordig de gitaar in handen en Bas Leurs is sinds 2020 de bassist. Achter de drums vinden we vandaag een invaller in Dimmy Marcelissen en om maar wat te roepen, deze jongeman levert en past mijn inziens goed in de band.

Hallowed Fire opent en mag dit in een goed gevulde zaal doen. Wat een thrash geweld wordt er de zaal ingestuurd en wat een energie gooit frontman Rob Mandjes in de strijd. Rob beweegt continu over het podium en heeft een sterke interactie met het publiek en wordt daarnaast bijgestaan door headbangende bandleden die er duidelijk zin in hebben. Zowel de sterke lead gitarist Daniel Ruiz als Maxime verzorgen de achtergrond vocalen en maken het verhaal daarmee compleet. De eerste moshpit is al snel een feit en klasbak Mandjes weet het publiek ook nog een s te bewegen tot een wall of death. Met de uitstekende set en nummers als o.a. ‘Pillars of Lies’ en ‘Decade of Darkness’ weet Hallowed Fire te overtuigen en brengt de band een geweldige start van de avond. Let op, van deze band gaan we ongetwijfeld meer horen.

De Leidse death metal band Graceless is natuurlijk geen vreemde in Gebr. de Nobel. De band stond al op het eerste Metal Experience Fest en op het tweede fest in 2019 stonden drummer Marc Verhaar met Soulburn en frontman Remco Kreft zelfs met Soulburn en Bodyfarm. Om het “Kreftfest” in ere te houden werd de band voor deze editie teruggevraagd. Inmiddels is het tweede album ‘Where Vultures Know Your Name’ alweer anderhalf jaar oud en heeft Graceless alle kansen gepakt om dit album de verdiende aandacht te geven in een lastige periode. Volgend jaar verschijnt album nummer drie, dat al volledig is opgenomen en toe is aan het afmixen.

Graceless levert de lompe death metal met verve zoals je inmiddels mag verwachten van de band. De zaal is lekker gevuld en het publiek in enthousiast over dat wat het viertal brengt. We noteren de eerste crowdsurfers en ook in de pit is er volop beweging zoals het hoort en zoals we dit veel te lang gemist hebben. De traditionele krakers van de eerste plaat ‘Shadowlands’ als ‘We Will Be Gods’ en ‘Iron Tears’ worden afgewisseld met de lompe beukers van het laatste album ‘Where Vultures Know Your Name’. De ‘Kleine generaal” Kreft leidt de dans en met een ritmesectie in bassist Jasper Aptroot en drummer Marc Verhaar en gitarist Björn Brusse staat er een ingespeeld team op het podium. Er werd mij gevraagd wanneer wij Graceless voor de volgende editie gaan aankondigen, dit om aan te geven dat de band geliefd is bij het publiek. Graceless verzaakt nooit en doet dit ook niet in thuisstad Leiden.

Ten Ton John is een metal band uit de regio Zuid-Holland en is opgericht eind 2017. De band zou aanvankelijk op de |Pre Party in Lazaru’s staan, maar werd door de organisatie doorgeschoven naar het grote feest. Opmerkelijk, daar de band nog geen release achter de naam heeft staan. De video’s die de band op het YouTube kanaal heeft staan brengen echter al snel duidelijkheid waarom de band is verkozen.

Ten Ton John is wel een ietwat vreemde eend in de bijt tussen het thrash en death metal geweld. De muziek die de band brengt heeft invloeden uit thrash, hardcore en zelfs funk dat beukt met vette groovende ritmes. Zanger / gitarist Rob van der Scheer wisselt clean vocals met harsh en is een uitstekende frontman. Vanaf opener ‘War of Lies’ beukt en grooved het met een sludge-achtige sound die mij wel kan bekoren. De kleine zaal is weer lekker gevuld en de headbangers laten zich niet ongemoeid op de loodzware riffs. Sterke songs als ‘Fear of Mind’ en ‘Down’ komen voorbij en zetten de zaal in beweging. Als toetje brengt Ten Ton John het sterke ‘I am the Enemy’ een waardige afsluiter. De band is naar verluidt bezig met een eerste album dat gepland staat voor 2022 en dat zal de heren zeker verder brengen. Ten Ton John is een aangename verrassing op deze avond.

De sfeer zit er al goed in als ik de Gebroeders de Nobel in kom lopen. Ik kom wat later binnen dan de gemiddelde festivalganger en meng mij direct in het feestgedruis in de grote zaal, waar Carnation op het punt van beginnen staat. Onze zuiderburen komen met een hele degelijke pot death metal op de proppen die duidelijk op Zweedse leest geschoeid is. Zanger Simon is in de groene schmink en rood bloed gehuld en stampt als een ware hulk over het podium. In een dik half uur krijgen we een goede bloemlezing met nummers als ‘Hellfire’, ‘Sepulchur of Ascension’ en ‘Necromancer’. In het nummer ‘Napalm Ascension’ horen we zelfs een lekkere polka, zoals je die niet zo vaak meer hoort. De moshpit weet er wel raad mee en deze show is alweer (te) rap voorbij.

Ondertussen is DJ Gerrit actief in de foyer waar Juul in de grote zaal voor de plaatjes zorgt, en dat is ook weer een succes. Gestrande mensen die te laat zijn voor de kleine zaal of mensen die zich even willen onttrekken aan de drukte kunnen een dansje wagen of even rustig een praatje maken. Wat is dit feest weer een feest van herkenning, de bekende koppen zijn simpelweg niet te tellen en er wordt her en der flink geknuffeld. De festival loze maanden moeten worden ingehaald en een ieder is weer blij met de hernieuwde ontmoetingen. Een shirtje of album kopen van de favoriete band kan boven en een speciaal biertje doe je aan de bar in de foyer, het verbouwen van deze ruimte is een gouden greep geweest en werkt sfeer verhogend op een festival met zoveel gelijkgezinden. Heerlijk om al deze mensen weer bij elkaar te zien.

De Belgische thrash metal band Cyclone gooide hoge ogen tijdens de live show op het Alcatraz festival en doet mij benieuwen of ze dit kunstje in Leiden kunnen herhalen. De band is ontstaan in 1980, bracht twee sterke albums en stopte ermee in 1993. Sinds twee 2019 wordt er door frontman Guido Gevels gewerkt aan een comeback die behalve van oudgediende Stefan Daamen steun krijgt van een aantal verse muzikanten die tezamen in Kortrijk dus wisten te imponeren. Vanavond op het derde Metal Experience Fest is de band te vinden in de kleine zaal en wie te laat in actie kwam, trof een afgeladen volle zaal aan.

Cyclone is een cultnaam en trekt nog steeds volle zalen en dus ook in Nederland is de band populair. Het lijkt alsof leeftijd geen issue is voor zanger Guido Gevels, de vocalen worden gebracht alsof we nog in de jaren 80 staan en Cyclone in zijn geheel beademt de sfeer zoals we deze altijd zouden willen op Metal Experience Fest. De oude thrash nummers ‘Prelude to the End’ en ‘Take Thy Breath’ zorgen meteen voor een heerlijke sfeer en het publiek in Leiden waardeert de verrichtingen van de band. Cyclone speelt zo’n beetje alle favorieten van de albums ‘Brutal Destruction’ (1986) en ‘Inferior to None’ (1990) levert weer een puike prestatie in Leiden. De zaal was eigenlijk te klein en dit schreeuwt om een herhaling in de grote zaal.

Als derde band in de grote zaal krijgen we het eveneens Belgische Evil Invaders op het podium. Waar hun voorganger van de dik hout zaagt men planken death metal was, horen we hier een lekker potje thrash/speed metal uit de speakers knallen. Het doet me allemaal nogal Brits aan, aangezien het publiek ook in het Engels aangesproken wordt moest ik wel even opzoeken dat het echt Belgen zijn. Helaas begint het optreden met wat technische problemen, het introbandje lijkt niet opgestart te kunnen worden. Gelukkig kan het ook zonder en rennen en springen de mannen er op los dat het een lieve lust is. En dat is het ook, want ik ga prima op de energieke nummers als ‘Fast Loud `n Rude’, ‘Raising Hell’ of het meer slepende ‘As Life Slowly Fades’. Ik zie zelfs een paar verdwaalde crowdsurfers voorbij komen en ook qua geluid komt het allemaal best prima uit de verf. Het publiek vindt het allemaal schitterend en eet uit de hand.

Afsluiter in de kleine zaal is het Antwerpse Bark en ook deze band is geen onbekende in Leiden. De band stond al eerder in de kleine zaal op een Belgische avond en mocht daarnaast in 2017 openen voor Destruction in de grote zaal. Bark is ontstaan in 2014 en bracht vorig jaar het derde album ‘Written in Stone’ uit. Na het uitvallen van een aantal bands en het geweldige weerzien van de band op Alcatraz was de keuze snel gemaakt voor Bark als vervanger. De kleine zaal is weer vol wanneer Bark op het podium komt en het eerste nummer ‘Voice of Dog’ van de eesrte EP door de speakers knalt.

Bark brengt zoals we gewend zijn de nummers met een overdaad aan energie, frontman Ron Bruynseels gaat voorop in de strijd en is het boegbeeld van de band. De gitaristen Martin Furia, tegenwoordig ook actief bij Destruction, en nieuwkomer Toon Huet zorgen we voor een hoog headbang gehalte, waar de broers Ward en Jorn Van der Straeten de ritmesectie vormen. Met ‘All Hell Breaks Loose’, ‘Day of The Witch’, ‘I’m A Wreck’ en het heerlijke ‘Hollow Words’ worden we in Leiden getrakteerd op stevige nummers uit de Bark discografie, de oude punks en metalheads van jong en oud laten zich niet onbetuigd en de teksten worden samen met Ron meegebruld en dat is het meest opvallende vandaag. Bark’s populariteit groeit bij ieder bezoek aan Leiden en er wordt in de pit stevig geanticipeerd op wat de band brengt. Met de kraker ‘I Remain Untamed’ en ‘Venomous Blood’ besluit Bark een geweldig optreden en het programma in de kleine zaal.

Afsluiter Pestilence is denk ik wel een van de bekendste namen uit de vaderlandse death metal, maar helaas is de zaal al niet meer zo druk als bij Evil Invaders. Dit komt wellicht ook omdat de drank al een eind in de man/vrouw is, de zaal was al open vanaf 15h00! Verder is het wel een tikkie minder toegankelijke muziek dan hiervoor allemaal gespeeld heeft. Patrick Mameli stond bij Evil Invaders nog gezellig in het publiek en dat laat de charme van dit festivalletje wel zien. Persoonlijk was ik wel wat sceptisch, want het nieuwere werk van deze band, heb ik persoonlijk niet zoveel mee. Gelukkig krijgen we een mooie mix van oud en nieuw werk. ‘Horror Detox’ en ‘Extivium’ zijn wat nieuwere nummers die voorbij kwamen, maar gelukkig ook ‘Twisted Truths’, ‘Dehydrated’ en uiteraard ‘Out of the Body’. Zo komen ook de oudere fans ruim aan hun trekken. Voor mij was het een heerlijk avondje muziek kijken, waarbij de party in de foyer nog even doorging. Klasse geregeld zo!

Het derde Metal Experience Fest is weer een groot succes. Alleen maar blije gezichten in het publiek, bij de bands en bij de medewerkers van Gebr. de Nobel. Het volgende feestje, Metal Experience Fest 4, staat gepland voor 3 september 2022. Met de namen Sanctuary, Halcycon Way, Rebelstar en Black Rabbit belooft ook dit weer een knaller te worden. Kaarten zijn inmiddels verkrijgbaar met een beperkt aantal van €25,- voor de vroege vogels, je koopt ze hier!

Als laatste een woord van dank aan alle medewerkers en vrijwilligers van Gebr. de Nobel, de bands en hun crew, de Metal Experience crew en natuurlijk de geweldige bezoekers zonder wie een festival geen doorgang kan vinden. We hopen jullie allen volgend jaar weer te ontmoeten.