Ültra Raptör – Tyrants | CD

Erik van Dijk | 12 november 2021

Het Canadese Ültra Raptör is een heavy / speed metal band ontstaan in 2015. De band uit het Franstalige Quebec bracht in 2018 een gelijknamige EP uit in eigen beheer en bracht deze maand het debuut album. ‘Tyrants’ verscheen op 9 november via Fighter Records.

Ültra Raptör is zo’n typische retro band die je doet denken aan de eind jaren 80, begin jaren 90. Snel uitgevoerde heavy nummers die over het algemeen lekker in het gehoor liggen, maar niets nieuws brengen. Opvallend is zanger Phil T. Lung die beschikt over een aardige strot en met zijn hoge uithalen weet te imponeren. Muzikaal klinkt één en ander betrekkelijk eenvoudig, waar de gitaarsolo’s van Criss Raptör goed verzorgd zijn. Het tekstuele concept is gebaseerd op de Amerikaans – Canadese geanimeerde televisieserie ‘Cadillacs and Dinosaurs’ en zijn fantasierijk.

De kwaliteit van de composities is weinig consistent, opener ‘Missile (Metal Warrior)’ is een lekker snel nummer en klinkt melodieus. Een knappe solo en dit met de sterke vocalen van Phil T. Lung maken een zeer aantrekkelijke opener, waar andere nummers wat vlak klinken. Nummers als ‘Cybörg-Rex’ en ‘Take Me Back’ zijn lekkere up tempo nummers maar wanneer het tempo zakt in een nummer als ‘An Offering to the Tyrant’ is het beduidend minder aansprekend.

Nummers als ‘Nightslasher’, het meer heavy nummer ‘Gale Runner’ en het afsluitende ‘SpaceFighter’ zijn nummers die er positief uit komen, waar andere nummers op het album muzikaal te eenvoudig klinken of leeg klinken en zijn zelfs door de uitstekende zanger Phil T. Lung niet op te krikken. 

Ültra Raptör’s album ‘Tyrants’ is zeker geen onaardig album, zeker wanneer je bedenkt dat dit slechts het debuut is. De band heeft potentie en wanneer je luistert naar het openingsnummer hoor je dat er veel meer in zit.

Tracklist

01. Missile (Metal Warrior) 04:49
02. Cybörg-Rex 04:06
03. Take Me Back 04:49
04. An Offering to the Tyrant 03:57
05. Nightslasher 03:49
06. Gale Runner 04:58
07. The Quest for Relics 04:47
08. Winds of Vengeance 05:00
09. Caustic Shower 03:37
10. SpaceFighter (442 AlphaClass Pegasus SubC35.2) 05:32

Rating: 70/100

Uitgever: Fighter Records

Website: Ültra Raptör

Line up

Phil T. Lung – vocals
Criss Raptör – lead guitar
Nick Rifle – rhythm guitar
Dick Van Heuß – bass
Tony Bronco – drums